Cate cursuri intensive ai facut?

Daca e ceva minunat in tot conceptul de „economie de piata” si in toata liberalizarea pietei de munca, este cu siguranta faptul ca, de vreo 17 ani incoace, avem dreptul sa facem tot ce ne trece prin cap din punct de vedere profesional, sa ne angajam pe unde vrem si sa exercitam orice profesie credem noi ca ni se potriveste pentru a avea o viata implinita din toate punctele de vedere. Asta inseamna, implicit, ca toate posturile bune sunt vanate de o gramada de lume, unii mai incompetenti decat altii (si unele decat altele), de unde si nevoia de a iesi in evidenta fata de ceilalti contracandidati pentru a pune mana pe acel job sau acea functie care sa ne satisfaca intelectual si financiar.

Daca inainte era de-ajuns sa termini liceul, eventual sa faci o facultate pentru ca patria-muma sa te integreze rapid in campul muncii si sa iti petreci restul zilelor pe un santier sau sa fii un functionaras uitat de lume in spatele unui birou, astazi viata a devenit cu adevarat o lupta dusa pentru a impresiona, pentru a ne individualiza si pentru a rupe gura targului cu calificarea noastra in scopul de a ajunge pe inalte culmi profesionale.

Citeste si:  Barbatii adevarati nu ragusesc – Pisi dixit!

Armele cu care se duce aceasta lupta au devenit celebrele cursuri de pregatire si formare profesionala in cele mai variate domenii. Cum de la Elena Ceausescu incoace, femeile au deprins un gust ciudat de a acumula cat mai multe diplome si titluri, aceste cursuri nu duc deloc lipsa de amatoare, se poate spune chiar ca este un domeniu aflat inca in expansiune. Partea ciudata ar fi ca, dupa urmarea unui asemenea curs de una sau doua saptamani, cam orice femeie ajunge sa se creada specialista in domeniul in care a urmat cursul. Ca lucrator in resurse umane la orice corporatie sau firma, iti este din ce in ce mai greu sa apreciezi la adevarata ei valoare o duduie care se prezinta cu teancul de diplome anexat la C.V. La orice intrebare de genul „Cunostinte P.C.?” iti va raspunde cu „Desigur, am un curs intensiv cu diploma de absolvire acreditata” desi e putin probabil ca saraca femeie sa stie cum se porneste un calculator.

Citeste si:  Femeile si miracolul transformarii utilului in inutil

Cunoasterea limbilor straine a cunoscut si ea o dezvoltare fenomenala; daca inainte era nevoie de ani buni pentru a stapani o limba grea cum e slovaca, de exemplu, astazi femeile noastre o invata la perfectie in cursuri de doua saptamani, sau cel putin asa le atesta diploma. La orice alta intrebare a angajatorului, raspunsurile sunt invariabile: „Desigur, am si diploma” astfel incat nu mai avem loc de femei care au diplome de competenta in marketing, management, resurse umane, zugraveala si zidarie, asfaltat, fierarie, tinichigerie auto, toate obtinute dupa cursuri indoielnice cu durata de la cateva zile la cateva saptamani. Ce sa mai zica saracul angajator cand se trezeste ca noua lui angajata, care pe hartie stie sa faca de toate, nu prea se descurca nici la facut cafeaua (desi are fara indoiala o diploma si in acest sens). Acest lucru nu are cum sa nu creeze anumite tensiuni si, desigur, multa frustrare pe latura angajatei, foarte suparata ca seful nu ii recunoaste calitatile deosebite pe care pana si Ministerul Educatiei i le-a recunoscut prin diplome, de unde rezultate dezastruoase in plan profesional si cariere duse de rapa.

Citeste si:  Cand vorbesc cu tine, priveste-ma in buze!

Solutia este una singura: Constientizati ca limbile straine, lucrul cu calculatorul, mecanica sau astro-fizica nu se invata in cateva zile. In fond, pe cine pacaliti?


7 Comentarii
 1. Nu se pune problema neaparat de cate cursuri ai facut…deja se cauta experienta…in toate domeniile!!Ne se mai uita nimeni la tine, doar daca spui tu ca ai nu stiu cate diplome, trebuie sa demonstrezi ca stii!!!De multe ori esti respins pur si simplu, ca i-a placut moaca ta, angajatorului…Multi nu-ti dau sansa sa dovedesti ce stii..

 2. Pe ce te-ai bazat cand ai redactat articolul? Nu ai specificat nimic concret cu privire la diplomele feminine, trebuie sa specifici cazuri concrete,i mi se pare normal. Acest articol cade din start sub acest aspect. Nu are nici o relevanta.

 3. Imi inchipui frustrarea unui barbat in privinta asta.
  Dupa ce ani la randul a fost terorizat de cel putin o colega de scoala,
  isteata si studioasa care stia cam toate raspunsurile la intrebarile
  profesorului, in timp ce bietul de el se uita tamp la catedra fara sa
  priceapa cam despre ce e vorba, revarsandu-si amarul doar in pauze
  pe \”tocilare\”, sa ajungi la maturitate dat la o parte de la tot felul de
  concursuri pentru joburi de cate-o tipa bine pregatita….
  Mda, frustrant.

 4. Cele spuse de tine nu au nici cea mai mica relevanta. Nu exista diplome feminine si diplome masculine. Nu fac femeile diferite cursuri de genul asta, ci le fac toti, indiferent de sex. Ne confruntam cu oameni slab pregatiti, in general. Nu inteleg de ce ai \”feminiza\” situatia… De asemenea, nu mai exista nimeni atat de tampit incat sa angajeze un om doar pentru ca are un curs cu diploma. De altfel, ideea e sa stii sa faci ceva, in mod concret, chiar daca ai o diploma sau nu. Toti isi testeaza posibilii angajati. O incercare amatoare de articol cu iz misogin.

 5. Buna Valentin

  Cata frustrare ai starnit cu articolul tau !
  Lumea se schimba, mentalitatile se schimba, cerintele societatii sunt tot mai multe si mai diverse. Cursurile de formare profesionala sunt binevenite insa, insuficiente. Un angajator, in momentul in care decide sa angajeze pe un post care necesita calificare, ar trebui sa solicite si proba sau referinte de la ultimul loc de munca. Femeile sau dovedit in timp, mai buni sudori decat barbatii, de exemplu. Este foarte adevarat insa, ca o diploma fara practica n-are nicio valoare si mai este foarte adevarat ca nicio meserie, oricate diplome ai avea, nu poate fi practicata daca nu exista o motivatie.
  In consecinta, cursurile intensive sau mai putin intensive sunt bune, dar sa existe o baza si o dorinta de a sti mai mult. o dorinta de perfectionare, chiar daca ai o meserie, aceasta trebuie perfectionata in timp deoarece tehnologiile se schimba sau se perfectioneaza.
  Este adevarat ca piata muncii este invadata de lucratori cu multe diplome dar cu cunostinte foarte putine sau chiar fara cunostinte in domeniul in care aplica, dar de asta exista selectie de personal, nu ? Mai rau este cand iti este impus un lucrator cu diploma si il platesti fara sa faca nimic. Cand esti patron se schimba treaba, alegi ce este mai bun.

  O zi buna

  salamandra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.