fbpx

De ce exista pompieri…

Pompierii Militari, institutie specializata a statului, cu o gramada de atributii, incepind de la stingereea incendiilor, inlaturarea efectelor catastrofelor si dezastrelor naturale si terminind cu rolul pe care il ocupa in randul fortelor ce asigura securitatea nationala, au cunoscut, incepind cu anul infiintarii ca structura, o dezvoltare strans legata, desi poate parea ciudat, de un singur lucru: locul si rolul femeii in societatea romaneasca.

Poate ridicati din spranceana nedumerite, dar aceasta institutie a devenit imperios necesara abia dupa dezvoltarea accesului femeii la sursele de foc. De-a lungul timpului aprinderea focului, alaturi de celelalte indeletniciri care necesitau munca asidua, staruinta si pricepere, a fost mai ales o prerogativa masculina. Parea probabil destul de greu sa pui o femeie sa frece doua ore niste bete pana iesea fum. Prin secolul al XVIII-lea diferite tipuri de brichete si alte dispozitive de aprins focul au ajuns in cam toate casele, aprinderea focului devenind una dintre atributiile femeilor – pe atunci destul de gospodine.

Citeste si:  Cate cursuri intensive ai facut?

Rezultatele dezastruoase nu au incetat sa apara, cam toate marile orase suportind incendii catastrofale in urma focurilor lasate nesupravegheate de dudui care dadeau fuga la o barfa la vecine. Iata de ce, in 1835, in Iasi (moldovenii sunt intotdeauna mai patiti) a luat fiinta prima Roata de Pompieri. Aceasta avea sa se dovedeasca insuficienta in fata faptului ca, tot pe atunci, a patruns in tarile romane fierul de calcat cu carbuni. Pagubele produse de astfel de ustensile uitate pe masa de calcat de catre doamne cascate au fost incomensurabile.

Citeste si:  Cum mi-am petrecut ziua fara sutien

Cresterea in efective a pompierilor s-a produs pana la raspandirea pe scara larga a electricitatii, cand toata lumea a rasuflat usurata: „Gata cu focul deschis pe mana femeilor!”. De unde… Analizind comportamentul feminin in caz de scurt circuit, de exemplu, observam ca acesta este de natura a face ravagii. Ori fuge repede din casa, ori arunca niste apa pe cablurile electrice sub tensiune.

V-ati gandit vreodata sa scoateti busoanele pentru a intrerupe curentul si apoi sa stingeti micul incendiu initial? Nici nu credeam…
Astazi numarul pompierilor este din nou in crestere. Motivul? Numarul de soferite s-a triplat, iar numarul de accidente rutiere s-a inzecit. In ceea ce priveste calamitatile naturale, nimeni nu este mai neputincios si mai vrednic de ajutor decat o doamna sinistrata pe acoperisul unei case inconjurata de ape.

Deci, doamnelor, fiti mandre! Sunteti motivul infiintarii unei institutii glorioase si participati in continuare la ascensiunea ei pe noi culmi.

3 Comentarii
  1. hm:-? nush c sa zic..chiar nu stiu. e evident k nu numai femeile sunt responsabile pt toate pagubele create dar valy tre sa exagereze pt a s incadra in tema articolului…dar k d obicei face exces de zel:))))..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.