Invidia, mama multor rele…

De la varste fragede parintii incearca sa ne inoculeze idei nobile, una dintre ele fiind aceea ca nu este bine sa ravnim la lucrul altuia. Majoritatea religiilor califica invidia drept unul dintre pacatele grave, invidiosul fiind, de regula, nedemn de a trece in lumea celor drepti.

Mult cantata in poezii si fabule, invidia nu mai este astazi pacatul de moarte care a fost candva. Frecventa ei si, mai ales, faptul ca toti am fost la un moment dat invidiosi pe cineva, ne-au facut ca, in timp, sa toleram si sa iertam acest defect, care, pana la urma, face parte din natura umana.

Ca toare celelalte pacate, invidia cunoaste si ea doua acceptiuni: masculina si feminina. In forma ei masculina, invidia are mai mult un rol constructiv. Faptul ca vecinul are o masina mai buna, il va face pe barbat sa munceasca mai mult sau sa-si puna mintea la contributie pentru a-si permite si el un asemenea automobil. La barbati, invidia nu se confunda niciodata cu ura sau dusmania, avind mai mult un rol mobilizator.

Citeste si:  De ce femeia-sef e total contraindicata

Aruncind o privire catre efectelor invidiei asupra unei femei, vom observa ca acestea sunt cu totul diferite. In primul rand, o femeie nu va recunosate niciodata ca este invidioasa sau ca pretuieste lucrul alteia. La intalnirea a doua femei, tot timpul una ii va spune celeilalte: ‘Vai ce bine arati !’, aratindu-se incantata de forma fizica a interlocutoarei. La cateva secunde dupa despartire, pe fata aceleiasi femei se poate vedea cum zambetul lasa loc unei grimase si cum aceasta scrasneste printre dinti : ‘A dracului grasa, ce a putut sa slabeasca!’. Are aceasta atitudine si vreun efect pozitiv ? NU ! Desi invidioasa pe cealalta, femeia din cazul precedent nu va merge nici la sala si nu va tine nicio dieta. Se va multumi sa o barfeasca pe prietena care a slabit, cum ca e anemica si are probleme psihice.

Citeste si:  Tu cati ai avut pana acum?

In ceea ce priveste pizma femeilor pe bunurile alteia, aceasta are, de regula, o singura victima: BARBATUL! O femeie ii va reprosa in mod constant partenerului ca nu e capabil sa o faca fericita, dindu-l exemplu pe sotul Marioarei, care i-a cumparat un colier cu perle. Exasperat, barbatul, victima colaterala a unei rivalitati infantile, va renunta la masina din prima parte a articolului, pentru ca sotia lui sa nu se simta inferioara fata de Marioara.

Totusi, nimic nu starneste mai mult invidia unei femei decat aparitia unei femei mai inteligente ca ea. Ura generata este atat de mare incat nu va fi precupetit nici un efort pentru a demonstra intregii lumi ca asa-zisa desteapta este, de fapt, o toanta. Este probabil motivul pentru care o echipa formata din femei este nula valoric, resursele irosindu-se mai mult pe stradania fiecareia de a arata ca cealalta este mai proasta.

Citeste si:  Inteligenta feminina – mituri si dovezi

Cum invidia nu prea a adus pana acum nimanui nimic bun si, in plus, este posibil sa stea in calea fericirii vesnice in Viata de Apoi, concluzia de astazi este ca e mai fericit cel care stie sa se bucure de putinul pe care il are decat cel care se oftica vesnic ca nu are mai mult.
Va doresc, doamnelor, numai bine si sa fiti frumoase ca… Angelina Jolie.


4 Comentarii
  1. Mda… Nu cred totusi ca femeile sunt mai invidioase decat barbatii. dupa cum scre si in articol face parte din natura umana nu este un atribut strict feminin. Articolul – ca de obicei – foarte dragut:))

  2. sunteti moarte de invidie!!! Ne otraviti zilele cu ce pantofi si-a luat colega si n vreti ne simtim ultimii oameni ca nu va puteti lua si voi. Munciti si luati-va, da?!

  3. odata cu trecerea la maturitate am incetat sa fiu invidioasa cum eram in liceu si am inceput sa apreciez atat ce am cat si calitatile celorlalti. mie imi place cand sunt inconjurata de femei frumoase si inteligente

  4. FELICITARI VALENTIN!!!!!!!! Ai pus punctul pe i ! Cred ca asta e cel mai mare si mai distructiv defect pe care il au femeile. Si intr-adevar e mult mai puternic si mai urat decat la barbati, cu efecte in toate domeniile vietii. Din cauza invidiei nu exista solidaritate feminina. Sper doar ca in timp, mentalitatea se va schimba si la femei in privinta asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.