Parantezele – semnul distinctiv al misoginului

Doamnelor, domnisoarelor, vaduvelor, divortatelor, fetelor batrane sau voi, cele neintinate si nepangarite, femei de la sate si de la orase, vreau sa fiu primul care sa va anunte revolutia feminismului in materie de ortografie! Nu ma gandisem niciodata pana acum, eu, un misogin inveterat in apucaturile mele, ca pot sa ma manifest si in modul in care scriu. In modul in care scriu la propriu. Noroc cu o madama numita Michele Loup, cu functia de consilier regional feminist, care a venit sa va zgaltaie putin pe voi toate cele alfabetizate, cele care va exprimati in scris, si sa va spuna cum se scrie corect din punct de vedere femininst.

Astfel anumite semne de punctuatie vor cadea in dizgratie de acum incolo. Linia de pauza si parantezele sunt acum oile negre ale punctuatiei, reminiscente extrem de periculoase ale unei societati machiste si care trebuie combatute, izolate pana la extinctie. In locul lor, se va prefera bara oblica, pre numele ei romenglez “slash” (/).

Sa va dau un exemplu concret caci poate nu m-ati inteles si drept urmare nu va veti supune noilor reglementari in materie de emancipare feministo-ortografica. De pilda, daca inainte, cand traiati sub piciorul masculin scriati prieten (a), sot (ie), amic (a), tampit (a) sau prieten-a, sot-ie, amic-a, tampit-a, de acum incolo, pentru ca v-ati emancipat si v-ati castigat acest drept, va fi obligatoriu sa scrieti prieten/a, sot/ie, amic/a, tampit/a.

Citeste si:  Femeia noua

Ole! Motivul ar fi acela ca fiinta de sex feminin nu este o chestiune care poate fi pusa intre paranteze, ignorata si limitata, separata de restul realitatii sociale. In ceea ce priveste pardalnica si nemernica si sexista linie de pauza, aceasta ar putea sugera o uniune nedorita si nesolicitata cu sexul masculin, o contopire a chintesentei feminine in cea a dusmanului de sex. Slashul acela ar marca in sfarsit egalitatea, statutul autonom si independent al fiintei feminine.

Eu cred insa ca lucrurile nu trebuie sa se opreasca aici si ca feministele trebuie sa cucereasca noi teritorii intr-ale scrierii. Imi permit sa fac cateva sugestii la care probabil bunicile voastre nici n-au indraznit sa spere, iar invatatoarele care v-au invatat sa scrieti nici atat.

1. Modificarea dictionarelor. Daca ati deschis vreodata vreunul, ati observat probabil ca, mai intai, se da masculinul unui cuvant, apoi femininul. Nu e drept. Se stie ca toti autorii sunt misogini. De fapt, cred ca ar trebui sa ignoram cu totul ordinea alfabetica dupa care functioneaza dictionarele si sa punem mai intai substantivele si adjectivele feminine, iar mai apoi pe cele neutre, la final urmand cele masculine. Intre cele doua tabere, vom avea Elvetia acelor parti care nu s-au hotarat in ce sexe, pardon ape, se scalda. Toata lumea fericita si pericolul de contaminare va fi nul, nu ca in cazul inselatoarei si amagitoarei linii de pauza. Verbele si alte parti lipsite de gen vor fi presarate pe ici si colo, pe unde se poate.

Citeste si:  Cum supravietuieste o femeie intr-un club de fite

2. Mai e o regula, si in limba romana chiar, care zice ceva de genul ca atunci cand sunt mai multe la un loc, si feminine si masculine, masculinul domina si acordul se face dupa el. Ei, am vazut multe femei la viata mea plangand din pricina acestei crunte nedreptati, rupand cartile cu lacrimi in ochi si planuind in taina un atentat cu bomba la Academia Romana sau la Institutul Iorgu Iordan.

3. Am stat si m-am gandit si cred ca totusi bara oblica nu va face dreptate. Eu unul, obisnuit cu o gandire matematica, m-am gandit imediat la fractii. Si la faptul ca, la fractii, exista ceva deasupra si ceva sub. Or, feministele zic ca e nasol sa stea sub, motiv pentru care fac tot ce se poate sa treaca deasupra. Acum aveti de ales: bara verticala, sugerand un perete care sa ne izoleze perfect sau blancul – vidul de netrecut si de nedepasit.

4. Iarasi ma razgandesc si ma tot sucesc, pierdut intre paranteze, linii oblice si verticale. Vedeti? Pana si pe mine m-au prins misterele ortografiei feministe si reparatia metehnelor sexiste. Nu stiu daca v-ati gandit, dar parantezele au un aspect armonios, rotunjor, sugerand curbele feminine. Deci maternitatea. Poate ca atunci cand le folosim, dorim sa va sugeram ca e cazul sa faceti copii. Deci la cratita. Deci jos egalitate! Pe de alta parte, bara aceea aduce a un penis erect. Eu propun adoptarea de urgenta a ambelor semne de punctuatie care sa devina, de azi inainte intru vesnicie, de nedespartit. Yin si Yang, masculin si feminin, activ si pasiv.

Citeste si:  Despre habotnice si misogini frivoli

5. De cele mai multe ori, cerneala tipografica este neagra. In carti, in reviste, in dictionare etc. Ba chiar si pe internet, majoritatea folosesc fonturi negre. Or, se stie, negrul nu este asociat in niciun caz cu feminitatea. Propun editii noi ale Bibliei in culoare violet si Enciclopedia Britanica sa fie roz.

6. Initiatoarele acestei modificari nu au precizat daca regula se aplica si in cazul animalelor, daca acum cateaua este mai importanta decat cainele si trebuie separata de acesta prin bara oblica, daca girafa nu trebuie, sub nicio forma, pangarita de apropierea pana la anularea individualitatii sale de girafoi prin linia de pauza. Consider ca aceste precizari sunt absolut necesare pentru o buna convietuire a noastra, a tuturor, femei, barbati, pisici, soricioaice si cai. Si iepe. Sau iepe/cai?


29 Comentarii
 1. Feminismul pare absurd pana ajungi sa cunosti bazele care au fundamentat acest curent. Stiati ca in trecut femeilor li se taia clitorisul la nastere pentru a nu simti placere si pentru a fi folosite doar pe post de obiecte sexuale si nascatoare de copii? Singura lor menire era considerata aceea de a avea grija de gospodarie, de cei dependenti din familie (copii, varstnici, persoane cu dizabilitati etc) si de a-si multumi intru totul sotul. In ziua de astazi radem de pretentiile intr-adevar absurde ale reprezentantelor feministe, probabil marcate inca si de perioada comunista (cand functia reproductiva a fost controlata si cand structura sociala a fost bazata intr-un mod evident pe un model patriarhal), insa rugamintea mea este sa nu caracterizati tot ceea ce inseamna curent si miscari feministe in functie de realitatile cotidiene. Odata ce abia in secolul 20 femeia a primit drepturi politice, sociale, civile, economice etc. (si asta exclusiv datorita valurilor feministe), eu consider ca putem sa trecem cu vederea solicitarile oricum fara sanse mari de realizare ale feministelor de astazi, care sunt in mare masura varstnice si cele mai multe au si experiente traumatizante din trecut.

 2. Cred ca acum este momentul in care trebuie sa ne oprim.Am primit drept de vot, avem functii de conducere, avem dreptul de a ne hotari viata, de a decide viitorul, restul inventiilor feministe , vin din traume, categoric, sau din rasfat, dar si rasfatul poate fi considerat o trauma. Poate s-a obtinut mai mult decat pot duce unele dintre noi. P.S. Maximus, scrii aproape la fel ca Mihai. Ati avut acelasi mentor?

 3. Maximus, esti un scump. Mie imi plac articolele tale….Si daca esti putin misogin, ce? Unii misogini sunt chiar fermecatori, asta e o realitate.
  Mi-a placut citatul urmator: \”…. editii noi ale Bibliei in culoare violet si Encicopedia Britanica sa fie roz\”. Esti genial. M-ai facut sa rad…si mi-ai facut ziua frumoasa. Si ce daca sunt femeie, imi plac si mie unele rautati misogine. Nu stiu de ce, dar nu ma deranjeaza.
  Eu iti multumesc pentru ca prin articolele tale ma aduci cu picioarele pe pamant. Le caut, imi plac si le recitesc pe cele mai vechi, de cele mai multe ori cand sunt suparata.

 4. Avand in vedere ca si in zilele noastre exista femei care nu au dreptul sa citeasca, sa exprime liber ce gandesc, sa isi aleaga propriul viitor in functie de dorintele proprii, si sa lupte pentru adevaratele vise, eu ma declar feminista.
  O enciclopedie roz m-ar tenta, recunosc, atata vreme cat ar cuprinde aceeasi gama de informatii expuse in versiunea alb-negru. Cea mai valoroasa podoaba a unei femei este educatia, si mi se firesc sa luptam pentru o educatie viabila, pentru a ne dobandi independenta din toate punctele de vedere.
  Este adevarat ca, de multe ori, ceea ce se cere este stupid, dar incearca, dragul meu sa nu judeci feminismul doar din aceasta prisma. Asa cum exista mii de blonde, asa exista si barbati nonneuronali (cu tonele chiar 😉 ). Drept pentru care, pentru a te putea declara misogin ai nevoie de o argumentare mai solida, si bazata pe probe mult mai concrete de atat…

  ps: Biblia o prefer in imagini

 5. Mi-am dat seama de faptul ca virgula sta jos si apostroful sta sus!!!! Eu propun ca de acum inainte sa stea apostroful (masculin) in locul virgulei (feminin) care o sa ajunga si ea sefa si o sa stea sus!!!!

  Propun o petitie pe aceasta tema!!!!

 6. Citez: \”sa punem mai intai substantivele si adjectivele feminine, iar mai apoi pe cele neutre, la final urmand cele masculine\”. Adjectivele nu sunt feminine sau masculine… no offence:)

 7. @Hermione: presupun ca n-ai absolvit inca generala. Altfel ai sti ca nu numai subst. au gen, ci si adjectivele, ba chiar si pronumele. Succes la capacitate sau ce se mai da acum!

  Exemplu intru edificare: \”femeie idioata\”. \”Idioata\” dupa cum observam se acorda in gen, numar si caz cu subst. \”femeie\”. \”Idioata\” este adj.

  Lamurita?

  Daca taceai, desteapta pareai.

 8. pentru Mimi: In marea majoritate a societatilor de tip patriarhal se obisnuia aceasta practica (exceptie notabila fac tarile scandinave). Cel mai trist este ca in comunitatile traditionaliste din nordul Africii inca sunt sanse mari sa auzi astfel de cazuri.
  Evident ca nu justifica paranoia modificarii cuvintelor, dar ziceam asa ca idee 😉
  O seara frumoasa!

 9. e o chestie curioasa. in limbile multor popoare in traditia carora femeile pasesc de fel in spatele barbatului, nu exista gen. deduci din context daca se vorbeste despre o femeie sau despre un barbat.
  nu cred ca are legatura cu misoginismul (dar ma stii? :))

 10. Chiar daca nu sunt mereu de acord cu Maximus ma distrez citindu-i articolele. Daca nu ar fi misogini ca el ce am face noi, feministele de azi?… Ne-am plictisi, Maximus, chiar daca uneori sari calul. Sau iapa?

 11. Ai cam gresit la punctul 5.Femeilor le place negrul,si pe langa asta,le caracterizeaza complet. Nu cred ca nu ti s-a intamplat sa tanjesti dupa o femeie imbracata in acea little black dress, sau imbracata office,cu un costum negru. Oricum,articolul e de prost gust,si total lipsit de inspiratie. Femeile nu au nevoie de niste semne de punctuatie sau de ortografie,ca sa fie cum sunt ele,adica superioare barbatilor, din toate punctele de vedere: fizic, intelectual etc.
  Deci, nu e cel mai reusit articol al tau:D

 12. Ah. si Maximus, normal ca rubrica ta de pe acest site poarta numele \”coltul misoginului\”. Tocmai pentru ca acolo va este locul,voua,barbatilor,care suferiti atat de mult de voi,si va credeti centrul universului; nu aveti nici cea mai mica sansa la atentia unei femei. Toate articolele tale privtoare la conceptul de feminsm nu demonstreaza decat lipsa ta de experienta in relationarea cu femeile.

 13. voi nu intelegeti. Femeia nu ii e superioara barbatului. Deloc. Nu a fost si nici nu va fi vreodata. Femeia renunta la cariera dupa nunta. Idealul femeii in viata e sa aiba un barbat langa ea si sa aiba o familie, iar cele care decid ca au alte idealuri, ajung sa-si dea seama ca in ciuda carierei tot sunt nefericite. Adevarul e ca femeia nu e niciodata fericita, mereu ii lipseste \”ceva\”, nu stiu ce, ceva, orice. Si niciuna nu facem exceptie.

 14. Baaaai Maximus eu nu m-am luat de tine!:)) adjectivul in sine nu are gen, se acorda in gen nr si caz cu substantivul pe care il determina.

 15. @ Hemione: baaiii, eu m-am luat de tine! Adj. are urmatoarele categorii gramaticale: gen, numar, caz. Sper ca nu vei mai insista intr-o prostie! Nu dovedi perseverenta in sensul in care nu trebuie s-o faci.

 16. @Selda: Eu m-am referit la limba araba. La limbile turcice care de altfel fac parte din familia limbilor altaice, nu ma pricep absolut deloc 🙂

 17. Pentru femeile cu simtul umorului articolul este cat se poate de amuzant, si ca sa fiu sincera ma distreaza tot atat cat si cele despre barbati. Cititi astfel de articole impreuna cu sotul (obligatoriu si el cu simtul umorului) si veti vedea cat e de distractiv. Insa recunosc cinstit ca sunt adepta feminismului adevarat.

 18. @ MIMI in tarile orientale, spre exemplu irak, inca se mai practica circumcizia feminina. procedura se poate face in mai multe feluri, taierea clitorisului partial sau total, iar in tarile africane se merge pana la \”coaserea\” labiilor
  @ maximus adjectivele nu au gen, ele se acorda in gen numar si caz cu substantivele sau pronumele pe care le insotesc. asta ca sa nu-i mai zici hermionei sa mearga inca o data la capacitate

 19. Fetelor, voi sunteti perseverente, nu gluma.

  Claus, ia si citeste aici:
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Adjectiv

  Nu abandona dupa primele randuri, uita-te la \”Categorii gramaticale\”.

  Si inca ceva: daca n-are gen cum dracu ajungem sa vorbim despre adj. invariabile? Cum ar fi roz, ca tot va place voua!

  Incredibil, am ajuns sa va invat si gramatica! Si parca voi erati alea bune la umaniste!

 20. draga maximus,citesc adeseori ce scrii.cred ca si alti cititori ai tai ca te amuzi doar scriind.daca scrii serios…cred ca punctul tau de vedere este oarecum exagerat.te legi de aspecte neesentiale.si barbatul si femeia sunt oameni.cele doua sexe sunt doua universuri care se completeaza.si ca sa ramii siderat de uimitorea banalitate a afirmatiilor mele iti recomand mai multa poezie in unuiversul tau …masculin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.