Razboiul nostru

Acoperirea oferita de umbrela Aliantei Tratatului Atlanticului de Nord, mult asteptata integrare europeana si statutul actual au dat o noua dimensiune conceptului de siguranta nationala si actiunilor intreprinse de statul roman pentru realizarea acesteia.

Din celebra pregatire a populatiei pentru apararea patriei specifica unei perioade in care nu prea aveam prieteni externi si orice stat era considerat un potential agresor s-a trecut la o politica, normala as spune, de decongestionare a relatiilor diplomatice cu majoritatea statelor lumii, fiecare dintre acestea fiind acum privit ca un potential prieten si partener intr-o relatie bilateral benefica.

Aceasta modificare a strategiei asigurarii securitatii nationale a insemnat aducerea de importante modificari tuturor structurilor a caror activitate are legatura cu aceasta directie. Intereseaza in mod deosebit mult trambitata profesionalizare a armatei si a celorlalte institutii cu specific militar (SRI, SPP, Jandarmerie, Pompieri Militari etc.), inclusiv printr-o introducere in randul militarilor operativi a unui numar semnificativ de femei.

Citeste si:  Cum supravietuieste o femeie intr-un club de fite

Cred sincer ca scopul initial al masurii a fost cresterea moralului soldatilor barbati, totusi efectul introducerii unei femei intr-un microgrup social inchis cum este cel militar este de obicei destramarea relatiilor de prietenie neconditionata si aparitia unui soi de rivalitate absurda care nu prea aduce nimic bun.
Daca nu va inspaimanta gandul ca unei femei i s-ar putea incredinta misiunea da a conduce un tanc sau nu realizati efectele devastatoare ale uleiului de arma asupra cuticulelor, ar trebui totusi sa reflectam impreuna asupra unor impedimente care fac, cu toata bunavointa, indulgenta si obiectivitatea gazetareasca ce imi sunt specifice, sa mi se para cel putin dubioasa aparitia pe un camp de lupta a unui detasament disciplinat si bine instruit de tinere domnisoare hotarate sa nu ia prizonieri.

Un prim aspect ar fi acela al diferentelor de talie si forta date de dimorfismul sexual specific speciei umane. Urmand acelasi regim de pregatire si de alimentatie, femeia medie poate ajunge cam la 65% din calitatile fizice ale barbatului la fel de mediu. Nu putem lua in considerare aici varfurile, acele sportive de performanta, care oricum nu se pot compara cu contracandidatii lor de la sporturile masculine. Din acest motiv imi este cam greu sa imi inchipui o tanara domnisoara cu ranita in spate si masca pe figura (caucuicul e de-a dreptul distructiv pentru ten) escaladind dunele de nisip din Afganistan.

Citeste si:  Odinioara, Elena a dus la razboiul troian. Azi, unghiile paralizeaza institutiile

O alta problema ar fi aceea a accesului la functiile de conducere. Dupa cateva mii de ani in care s-au razboit si au fost adusi acasa pe scut, barbatilor le e cam greu sa accepte ordine de la femei (inafara intimitatii cuibului conjugal bine-inteles). Conservatorism sau gandire rigida, mi se pare oarecum justificata aceasta inertie a militarilor in acceptarea colegelor de arme. Se mai pune si problema infrastructurii, majoritatea cazarmilor nefiind echipate cu dusuri sau toalete pentru doamne, nicidecum cu oglinzi pentru machiaj sau sali de masaj.

Citeste si:  Virginele de moda noua

Piedicile de ordin practic nu se opresc aici: cum ne descurcam cu acele zile din luna in care o unitate majoritar feminina ar fi practic inoperabila? Oprim ostilitatile?

Ce se poate intampla, de exemplu unei tinere soldat cazuta prizonier in mainile inamicului? Un misogin extremist ar zice probabil: „Nimic care sa nu ii placa”; neimpartasind aceasta idee va sugerez sa uitati de Xena si G.I.Jane (in film au uitat sa specifice si ca, din cauza testosteronului intra-venos, ajunsese sa se barbiereasca zilnic) si sa va orientati spre multitudinea de functii administrative pe care sistemul militar vi le ofera. In fond, munca la birou nu prea a omorat pe nimeni.


5 Comentarii
  1. pe ici pe colo ai avea dreptate…. si pentru ca esti simpatic trec peste partile in care nu ai dreptate… totusi… trebuie sa fii de acord cu faptul ca anumite misiuni operative sunt facute pentru femei! in cazurile acelea sunt mai buni transexualii pentru ca s-au nascut cu… „ce trebuie”?

  2. Misiunile sub acoperire. De obicei nimeni nu stie sa tradeze mai bine ca o femeie chiar de la inceputurile omenirii. Ma mir ca personajul istoric nu se numea „Bruta” in loc de Brutus 🙂

  3. Extrem de interesant… dar nu pt mine. Se pare ca va plictisiti ingrozitor voi, asa, in genenral. Voi n-aveti servici? Sau hobby-uri, ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.