Telenovelele si regresul economic

Declinul economiei globale i-a facut pe analisti sa incerce sa identifice cauzele care au dus la primii ani de regres eonomic general din istoria cunoscuta a societatii umane. In principiu s-a stabilit ca deja suntem cam prea multi pentru ca planeta sa ne poata sustine la nivelul actual al eficientei in productie. Este adevarat ca Pamantul ar putea suporta chiar si 30 de miliarde de oameni, dar numai in conditiile eficientizarii maxime a tuturor sectoarelor de actvitate umana. Un prim pas al acestei eficientizari, spun specialistii, ar fi renuntarea de catre femei la urmarirea telenovelelor sau a altor categorii de filme cu peste 300 de episoade. S-a calculat ca, in medie, o femeie petrece 1,5 ore/zi vizionind aceste show-uri, rezultind de aici 547 de ore si un pic in fiecare an pline de Marimar, Jose Armando si dragostea lor imposibila (ca sa va faceti o idee despre cat ar insemna asta, aflati ca vorbim cam despre 3 saptamani de urmarit continuu).

Citeste si:  Ghid pentru dresat femeia de Craciun

La nivel macroeconomic cifrele devin de-a dreptul inspaimantatoare, cele 3 miliarde de femei pierzind, numai cu aceasta activitate, cam 1650 de miliarde de ore/an care ar putea fi dedicate, dupa cum spun specialistii, unei activitati utile.

Daca acest timp ar fi fructificat probabil ca respectivele ar putea construi anual cateva zeci de mii de spitale sau aziluri de batrani si ar asigura o crestere economica globala de vreo 10 procente, salvind de la foamete copii din Africa sau sinistratii din Bangladesh.

Citeste si:  Fusta asta imi face fundul mare?

Efectele telenovelelor nu sunt devastatoare numai la nivel macrosocial. Institutia familiei, celula de baza a societatii, este si ea puternic zdruncinata de acest fenomen care ne afecteaza direct sau indirect. Regimul alimentar al adolescentilor s-a schimbat dramatic, cinele in familie fiind inlocuite cu chipsuri sau sandwich-uri, mama fiind de obicei prea ocupata cu aflarea secretelor Mariei.

Problemele apar si in viata conjugala, barbatii fiind deseori mustrati de catre partenerele de viata pentru ca sunt insensibili la problemele Rosalitei care, printr-un concurs ciudat de imprejurari, s-a indragostit de fratele verisoarei unchiului prietenei matusii mamei colegului nepotului, despre care afla intr-un final ca ii este tata, iubirea devenind imposibila si facind sa se verse bazine olimpice de lacrimi de compasiune in toata lumea.

Citeste si:  Videochat - debutul unei prietenii fructuoase

Motivatia ca privirea telenovelelor este relaxanta pare si ea putin ciudata, ele ducind de obicei la o stare de usoara depresie sau macar melancolie datorita analogiei pe care privitoarea o face intre subiectul alambicat al telenovelei si o eventuala poveste care i s-a inamplat sau putea macar sa i se intample si ei.

Adaugind pericolul iminent pe care il provoaca orice telenovela prin uitarea mancarii pe foc pana se face scrum sau incendiile produse de fierul de calcat uitat in priza, va sugerez sa va planificati bine timpul si sa fructificati si pretuiti fiecare moment din viata.


3 Comentarii
  1. dar v-ati gandit mai baieti ca telenovelele sunt una dintre modalitatile in care ne facem rost de cantitatea de romantism pe care domniile voastre nu stiti sa il oferiti?

  2. nu, sveta , sa stii ca la asta chiar nu ne-am gandit! multumim mult voua ca ne-ati deschis ochii! de acum inainte totul va fi altfel. veti primi romantism cliseu, care va insulta imaginatia si inteligenta, in cantitati industriale, pe care le veti folosi cum vi se pare de cuviinta…SUCCES

  3. Sveta, vorbeste in numele tau! Daca pentru tine o telenovela inseamna romantism, atunci ,ce sa zic, nu ai standarde prea inalte! In plus, nu toate ne dorim ceea ce se numeste in mod curent \”romantism\”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.