14 reguli de eticheta moderna

Am dat peste un articol ce enunta 14 reguli ale etichetei moderne. Eticheta, cu amestecul ei de vetust, nostalgie si puritate, ma pasioneaza dintotdeauna ca set de practici ce vor sa aduca un dram de frumusete si ordine intr-o lume in care nerespectarea regulilor a ajuns sa fie unica regula. Nu intentionez un discurs moralizator, caci nu imbatosarea si excluderea etica ma intereseaza, ci mai degraba un anumit soi de melancolie unificatoare. Bunele maniere, cu codurile lor complicate, sunt pur si simplu o poveste frumoasa. Pentru care putem opta sau nu. Sa le luam in ordine.

1. Nu te duce in vizita fara sa telefonezi inainte. Asta chiar nu cred ca o mai face cineva, mai ales de cand cu raspandirea telefoniei mobile. Daca inainte se intampla (nu toata lumea avea acces la telefon), acum mai degraba as adapta sfatul la „Nu te autoinvita”. Nimeni nu vrea sa fie surprins cu vasele inaltandu-se temerar pana in tavan si-ntr-un tricou lalai, cu parul nespalat de trei zile.

2. Umbrela se lasa sa se usuce stransa. Nu se deschide si nu ocupa loc fie ca este vorba de birou, fie ca este vorba de locuinta altcuiva. Pare un sfat pentru englezi, caci ei folosesc des umbrela.

3. Nu mai folositi pungi de plastic decat atunci cand mergeti la supermarkat.
As adauga faptul ca si transportatul diverselor obiecte personale in pungi de la diverse magazine e ceva ieftin, lipsit de gust. Exista un motiv pentru care avem genti de diverse dimensiuni, pentru tot felul de ocazii.

Si daca tot a venit vorba de genti, poate v-ati intrebat si voi ce sa faceti cu ele la restaurant sau la bar. Se pare cele mici si elegante se pot pune pe masa, cele mai mari se pun pe spatarul unui scaun din apropiere (nu pe cel propriu) sau direct pe podea, daca nu exista scaun disponibil. In niciun caz nu stam cu ele in poala.

4. In casa nu stam in pijamale, nici in halat
Cu exceptia momentelor pentru care le sunt destinate. Somnul si, respectiv, un articol care sa ne-nveleasca spre si dinspre baie.

5. Spre deosebire de barbati, o femeie isi poate pastra palaria pe cap si manusile in maini chiar si inauntru.
Nu si caciula sau manusile de lana, cu un deget sau cu rol pur functional.

6. Regula celor 13 accesorii, incluzand nasturii fashion.
Maximumul de accesorii permise, cu tot cu nasturi. Peste manusi? Se permite doar o bratara. Nu si inele. Cu cat ocazia este mai aproapiata de ceasurile vesperale, cu atat pretul bijuteriilor creste.

7. Daca spui cuiva „te invit eu” cand e vorba de restaurant, sa te pregatesti sa achiti nota. Daca vrei doar sa mananci si te-ai bucura de compania cuiva, spui simplu „Ce-ai zice sa mergem sa mancam?”. Iar asta inseamna ca fiecare isi va achita partea de nota.

8. Unde stam in masina?
Daca suntem invitate in masina unui barbat, trebuie sa stii ca locul din spatele soferului este cel mai important. Dar si ca tot in spate trebuie sa stam daca nu avem o relatie foarte apropiata cu acesta.

9. Nu trebuie sa stie lumea ca tii regim
Imagineaza-ti ca esti invitata la cineva si, din cauza dietei restrictive, nu mananci nimic. Gazda se va simti prost. Gusta din preparate daca nu ai incotro. Iar daca ai, asigura-te ca lauzi talentul culinar chiar daca nu ai pus gura pe nimic. La fel stau lucrurile si pentru alcool. Ia un pahar de vin si umezeste-ti usor buzele. Nu te ucide.
Exceptie fac, desigur, cazurile medicale.

10. Subiecte tabu: politica, religie, bani. Chiar daca iti place mult rochia cuiva, nu intreba nici macar de unde-a luat-o, caci, adesea, este o cale indirecta prin care se afla cat a costat. Iar asta e nepoliticos. Nu intreba nici cu cine voteaza cineva sau la ce orientare religioasa se revendica. Sunt subiecte sensibile, creatoare de tensiuni, mai ales in medii cosmopolite, cu oameni de diverse orientari.

11. Nu fi indiscret
Nici macar cu cei pe care-i stii de ani de zile. Nici macar cu membrii familiei. Asta mi se pare cu adevarat un punct nevralgic. Odata cu retelele sociale, modul in care ne abordam a evoluat de la formal la informal, la familiar. Si nu e bine. Trateaza-i pe ceilalti asa cum ti-ar placea tie sa fii tratata.

12. Nu aduce vorba despre persoane care nu-s prezente.
Nu, nu este momentul pentru a te plange de soacra.

13. Atunci cand intri in sala de cinema si te-ndrepti spre locurile tale, se intra cu fata la cei care s-au asezat deja si nu cu spatele.

14. Evita sa discuti despre problemele tale. Ca e vorba de sanatate, dragoste, finante…


No Comments Yet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.