fbpx

Bunele maniere, astazi

Bunele maniere, azi

 

Bunele maniere, azi

Vremurile se schimba, la fel si bunele maniere…insa nu inseamna ca acestea nu mai exista. Suntem o generatie de trecere si asta se vede inclusiv la ghidul bunelor maniere! Aud tot mai des in stanga si-n dreapta ca noi, tinerii, suntem mai “nesimtitori” Asa sa fie? Chiar ne-am pierdut cei sapte ani de-acasa in lumea actuala? Sunt momente in care tinzi sa le dai dreptate celor din generatiile trecute, nu e asa?

Hai, sa vedem cam ce inseamna astazi bunele maniere, conform unui ghid.

1.Respecta-ti promisiunile.

Daca ii spui unui prieten ca il vei suna” Suna-l!” sau macar trimite-i un mesaj in care sa ii spui ca aintervenit ceva si  nu il poti suna.

2. E nepoliticos sa uiti de o intalnire stabilita.

Nu ti se pare ingrozitor cand oamenii pur si simplu nu mai vin la o intalnire? In mediul profesional a “uita” sa ajungi la o intalnire =un om “neserios”. Retine ca  omul cu care urmeaza  sa te intalnesti si-a “facut timp” pentru tine. Pentru ca tu contezi pentru el. A nu te prezenta inseamna lipsa de respect.

3. Nu te duce in vizita fara sa telefonezi inainte.

Daca inainte se intampla (nu toata lumea avea acces la telefon), acum mai degraba as spune nu te duce fara sa suni si  „Nu te autoinvita” la cineva acasa.

Citeste si:  Colectia Yves Saint Laurent, estimata la 300 de milioane de euro, scoasa la licitatie in februarie

4. E necesar sa fii punctual!

Am auzit “Mai bine intarzii decat sa apari nemachiata!” sau “persoanele care intarzie sunt oameni creativi”. Practic, invetam tot felul de scuze si tertipuri sa scuzam un fel de proasta-crestere. Este important sa ajungi la o intalnire la timp. Cand intarzii celalalt pierde timp, face mai putine lucruri, se enerveaza. Chiar si eticheta sociala moderna presupune sa respecti timpul celuilalt.

5. Imbraca-te adecvat.

Daca consideri ca pantalonii tai de training sunt cool si au brand celebru, nu este prea bine… Ideea este sa fii imbracata adecvat pentru evenimentul la care te prezinti. E in regula sa ai un stil personal, dar respecta totusi si dress-code-ul.

6. Nu folosi telefonul cand esti intr-un dialog cu cineva. E lipsa de respect. Si mai comunici ceva celuilalt: esti plictisit si dezinteresat de conversatia voastra.

7. Incearca sa eviti discutiile telefonice in timp ce esti in trasportul public. Daca e necesar, foloseste un ton calm si vorbeste incet, asa incat sa nu deranjezi. Nimeni nu e interesat de discutia ta.

8. Daca e urgent sa raspunzi la telefon cand esti deja intr-o conversatie cu cineva, scuza-te si mergi in alt loc. Nu sta langa celalalt.

9. Pune-ti telefonul pe silent cand esti:  la job, la cursuri, la biblioteca, la un restaurant, la cinema sau la teatru!

Citeste si:  Ordinul celor care salveaza lumea prin hashtaguri

10. Fii decent in mediul online.Evita comentariile nelalocul lor si agresivitatea, in mediile online (facebook, Instagram, Twiter, etc. )Evita si comentariile cu tenta sexuala.

11. Daca spui cuiva „te invit eu” cand e vorba de restaurant, sa te pregatesti sa achiti nota. Daca vrei doar sa mananci si te-ai bucura de compania cuiva, spui simplu „Ce-ai zice sa mergem sa mancam?”. Iar asta inseamna ca fiecare isi va achita partea de nota.

12. Ce fac geanta in restaurant?  Se pare cele mici si elegante se pot pune pe masa, cele mai mari se pun pe spatarul unui scaun din apropiere (nu pe cel propriu) sau direct pe podea, daca nu exista scaun disponibil. In niciun caz nu stam cu ele in poala.

13. Respecta-ti gazda!

Incearca sa apreciezi ceea ce gazda face pentru tine. Nu critica nici cantitatea, nici calitatea de mancare, bauturile sau decorul ori apartamentul.Daca ti se spune sa nu aduci nimic, nu aduce, insa, daca nu se mentioneaza nimic, eticheta sociala moderna spune sa vii cu o sticla de vin, un desert sau macar un buchet de flori. Ofera-te sa ajuti la curatenia de dupa. Desi e posibil sa fii refuzat, ofera-te!

Citeste si:  Cum actioneaza femeile in afaceri

14. Nu fi indiscret
Nici macar cu cei pe care-i stii de ani de zile. Nici macar cu membrii familiei. Odata cu retelele sociale, modul in care ne abordam a evoluat de la formal la informal, la familiar. Si nu e bine. Trateaza-i pe ceilalti asa cum ti-ar placea tie sa fii tratat.

15. Subiecte tabu: politica, religie, bani. Chiar daca iti place mult rochia cuiva, nu intreba nici macar de unde-a luat-o, caci, adesea, este o cale indirecta prin care se afla cat a costat. Iar asta e nepoliticos. Nu intreba nici cu cine voteaza cineva sau la ce orientare religioasa se revendica. Sunt subiecte sensibile, creatoare de tensiuni, mai ales in medii cosmopolite, cu oameni de diverse orientari.

16. Atunci cand intri in sala de cinema si te-ndrepti spre locurile tale, se intra cu fata la cei care s-au asezat deja si nu cu spatele.

17.Nu te vaita despre problemele tale. Ca e vorba de sanatate, dragoste, finante…

Sirul bunelor maniere, poate continua…Ceea ce este important este sa acordam mai multa atentie felului in care ne comportam si numai atunci cand suntem plecati din tara si „invatam” sa ne purtam civilizat, ci in fiecare zi pentru ca acest lucru ne defineste caracterul.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.