fbpx

Alimente „imbulinate” ipocrit

Senatul Romaniei a votat in urma cu cateva zile proiectul de lege privind etichetarea produselor alimentare cu ajutorul culorilor. Urmeaza sa vedem ce fel de aviz va da si Camera Deputatilor. Teoretic vorbind, sistemul este menit sa ne ajute sa discernem mai bine alimentele sanatoase de cele nesanatoase. “Departajarea” lor este insa departe de a fi exhaustiva, din moment ce se refera numai la aditivii alimentari. Astfel, bulina verde va marca produsele care nu reprezinta pericol pentru sanatate, bulina portocalie produsele care ar trebui consumate cu moderatie, iar cea rosie produsele care au aditivi alimentari recunoscuti ca fiind periculosi.

Probabil v-ati confruntat de multe ori cu pasareasca de pe etichete. Sute de feluri de e-uri, nume de substante necunoscute omului de rand, nespecialist in chimie alimentare. Mie mi s-a intamplat. In timp ce unele sunt inofensive, altele sunt periculoase. Avand in vedere aceste aspecte, ideea etichetarii nu mi se pare una rea in sine, Ministerul Sanatatii urmand sa determine criteriile de acordare a celor trei tipuri de buline duipa ce va analiza gradul de pericol al fiecarui aditiv in parte.

Citeste si:  Cine a spus ca vrem sa ne intelegeti?

Nu suntem pionieri in acest domeniu. In Marea Britanie functioneaza inca din 2007 un asemenea sistem, dar el nu se refera la continutul de aditivi, ci la grasimi de ambele feluri – saturate si nesaturate, zahar, sare si calorii.

Situatia ideala ar fi, in opinia mea, un sistem de etichetare care sa reuneasca cele doua criterii: aditivi si continut de grasimi, sare, zahar. Altfel, oricare dintre cele doua sisteme este ineficent in termenii punerii la curent a consumatorului cu privirea la calitatea produsului pe care il cumpara si la repercusiunile posibile pe care consumul lui le poate avea asupra sanatatii.

Citeste si:  Lumea in care e o tragedie daca fugi la manastire la 15 ani, nu si daca faci cerere de eutanasiere la 5 ani

Deocamdata insusi initiatorul legii, deputatul PDL Dumitru Florian Staicu, afirma ca exista presiuni din partea patronatelor din industria alimentara pentru ca produsele lor sa fie etichetate intr-un anumit fel. Si cunoscand buna traditie a modului in care se obtin la noi autorizatii, aprobari, a modului in care se castiga licitatii, ma tem de urmatoarele:

– producatori ale caror produse nu merita bulina verde o vor primi totusi.

– bulina verde va deveni pretext de scumpire pentru unele alimente. E firesc, calitatea va impune mai multi bani scosi din buzunare. Desi faptul ca nu contin aditivi, nu inseamna totusi ca sunt bio/ organice astfel incat sa se justifice un pret mai mare.

– ma indoiesc si ca Ministerul Sanatatii din Romania dispune de specialistii si resursele necesare pentru a dezvolta un studiu care sa stabileasca ce aditivi si in ce fel afecteaza ei sanatatea. Mai ales tinand cont de faptul ca exista controverse nerezolvate inca in comunitatile stiintifice internationale. Nici macar Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor nu a reusit sa puna la punct un sistem coerent de “notare” a profilului nutritional al unui element, dupa cum a observat si Gheorghe Mencinicopschi, director stiintific la Institutul de Cercetari Alimentare.

Citeste si:  Tu cunosti un emo kid?

De asemenea, ma intreb daca nu cumva pasul logic ar fi fost interzicea folosirii acelor aditivi despre care se stie ca sunt extrem de periculosi, interzicere care a avut loc in multe dintre tarile Uniunii Europene? Tineti minte scandalul cu ingrasamantul acela cu rol dovedit cancerigen. Sau statutul organismelor modificate genetic.

Ma mai gandesc si la alimente de tip salam care contin doar 25% carne, iar restul ingredientelor numai producatorii le stiu. Sau la iaurtul sau branza din lapte praf. Acelea cum vor fi marcate? Voi ce parere aveti? Va bucura “imbulinarea”?

4 Comentarii
  1. Mie personal nu imi este de folos, deoarece sunt extrem de atenta atunci cand fac cumparaturile la \”minunile\” pe care le cumpar, fac asta pentru ca ma intereseaza extrem de mult ce mananc si imi doresc sa fiu sanatoasa. Stiu multe intre e-urile cangerigene, cele periculoase etc, in plus eu nu am deloc incredere in oamenii politici, asa ca cel mai bine pt cetateni este sa se intereseze ei personal ce este bine si ce nu si sanu o faca altii in locul lor. Sigur se vor afla sub bulina verde produse care s-au \”stresurat\” ca prin minune si sigur acest \”plan\” de insanatosire va costa la fel de mult ca si km de autostrada. Ideea este buna, dar mai trebuie muuult \” lucrata\”.

  2. Lume!! Adica vreti sa spuneti ca producatorii de ,,porcarii pline de chimicale \” vor da faliment???
    Neeaaahhhh….legea in sine e o invitatie la frauda si mita(frauda in ceea ce priveste informatia de pe etichete)(mita pt cei care pun bulina)
    Traim in Romania-Tara Tuturor Posibilitatilor

  3. Este cea mare prostie posibila intru cat nici acuma producatorii isi inscrptioneaza corect ambalajele in sensul continutul produsului deci 80% din produwse vor fi cu \”bulina \”verde care producator ar fi fraier sa puna bulina de alta culoare decat cea verde trebuie sa fie fraier,ce se va intimpla cu produsele din import?,oare cine analizeza aceste produse ,ca ingredientele in cantitati mici nu se pot depista- doamne ce oameniprosti ,le da posibilitate tuturor falsificatorilor sa-si vanda produsele cu \”bulina verde\”

  4. @Maria: bulina nu si-o pune fiecare producator de capul lui. Se presupune ca bulinele sunt acordate de Ministerul Sanatatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.