fbpx

Bataia nu-i rupta din rai!

Cel putin o data, una dintre noi a auzit despre un caz de violenta asupra femeii. Ca a fost vorba de sot, iubit, membru al familiei sau, mai grav, sef ori coleg, depinde de la caz la caz. Cele cele mai multe situatii de agresiune contra femeilor raman insa cele intalnite in familie, acolo unde barbatul isi maltrateaza partenera de viata.

Femeile sunt invatate sa taca, sa indure, sa se ascunda dupa deget, sa simuleze ca si cum nimic nu s-a intamplat. Ele ies pe strada zambitoare, ne privesc detasat, ne povestesc cum ca sotul lor nu este atat de rau pe cat pare, ba chiar se ofera sa ne dea sfaturi in anumite privinte legate de viata de cuplu. Poate ca la prima vedere nu ai banui o asemenea grozavie, asta in cazul in care nu prezinta semne. Insa daca sapi un pic mai adanc in sufletul prietenei, colegei, vecinei sau surorii tale, vei afla un adevar crunt, frustrant si revoltator: partenerul de viata o bate!

Suna popular, asa cum le auzeam povestind pe mamele noastre. Insa este un adevar! Unul pe care foarte multe femei prefera sa il ascunda. Motivul? Rusinea, lipsa de incredere in alte persoane, frica, deznadejdea ca altcineva le poate ajuta, slabiciunea, lasitatea si poate chiar durerea. Va intrebati daca aceste femei, lovite, unele in mod constant de partenerul de viata, mai simt iubire? Aflati ca este greu de dat un raspuns, deoarece psihologii sustin ca aceasta stare se numeste mai degraba dependenta.

Intre dependenta, dragoste si obisnuinta este o diferenta mare, fiind trei lucruri distincte. Foarte multe femei se mint singure! Exista insa si posibilitatea ca acestea sa fie chiar in imposibilitatea de a discerne ce anume se petrece cu ele. Sustin ca nu pot renunta la barbatul ce le loveste si le maltrateaza pentru ca il iubesc. In realitate, lucrurile stau altfel. Aceste femei simt fata de barbatul respectiv dependenta. Iar dependenta este o boala. Pentru ca, spun spihologii, iubirea in subconstient este asociata cu senzatia de bine, de confort, de siguranta. Iubesti un om pentru modul frumos in care te trateaza, pentru modul incredibil in care te face sa te simti, pentru ca are fata de tine un comportament ocrotitor, pentru vorbele frumoase pe care ti le adreseaza. Deci nu poti iubi un om care iti face rau, care te maltrateaza sau te supune la tot felul de chinuri injositoare.

Sa iti refaci viata dupa ce ai fost supusa violentelor este foarte greu. Te simti debusolata, confuza, iti este greu sa iti gasesti un reper, un punct de plecare. De foarte multe ori, acest gen de femei dezvolta traume psihice, multe dintre ele devenind nevrotice, suferind de anxietate, atacuri de panica si fobii. Le este foarte greu sa se adapteze in societate si in comunitatea din care fac parte, avand nevoie de suport psihologic si tratament de specialitate.

Marturii ale femeilor care au trecut printr-un asemenea calvar sunt foarte multe, majoritatea dintre ele declarand ca, dupa o asemenea experienta, iti trebuie clar o indrumare psihologica. Este ca si cum ti-ai lua viata de la capat. Trebuie sa te redescoperi ca om, sa iti redescoperi noile valori si sa te ghidezi dupa anumite principii. Trebuie sa inveti sa iti doresti sa traiesti, sa zambesti, sa fi vesela. Sa te detasezi de sentimentul vinovatiei si sa intelegi ca ceea ce s-a intamplat este in primul rand o problema a persoanei respective.

Citeste si:  Visele, premonitii fantastice sau efecte naturale?

Psihologii spun ca a est tip de comportament se regaseste in special in randul persoanelor ce au suferit in copilarie diverse traume ori al caror comportament a fost vizibil influentat de alti indivizi care prezentau acelasi tip de manifestari. Acesti barbati sunt fie persoane ce au fost agresate intr-un fel sau altul, fie persoane deosebit de frustrate si complexate, care isi gasesc unica refulare prin violenta. Pentru ei, agresiunea fizica este ca un mod de a se face auziti, de a iesi in evidenta, de a se impune. Acesti oameni au ei insisi diverse dezechilibre emotionale si tulburari de comportament. De cele mai multe ori, nu sunt constienti de problema pe care o au si astfel nu pot coopera spre obtinerea unui ajutor. Refuza sa o recunoasca si astfel orice fel de remediere devine imposibila.

In anul 1991, Women’s Global Laedership Institute a inaugurat o noua campanie impotriva violentei asupra femeii care se desfasoara in fiecare an in perioada 25 noiembrie -10 decembrie in peste 150 de tari. Campania se intituleaza „16 zile de actiuni impotriva violentei pe baza de gen”. Se pare ca aceasta perioada nu este aleatorie, ea cuprinzand mai multe zile cu simbolistica importanta cum ai fi: 25 noiembrie, Ziua mondiala a combaterii violentei fata de femei, 1 decembrie, Ziua internationala de combatere SIDA, 6 decembrie, Ziua de doliu a masacrului de la Montreal, cand 14 studente au fost ucise de catre un criminal pentru faptul ca erau feministe, si 10 decembrie, Ziua internationala a drepturilor omului.

Anual, in aceasta perioada, au loc manifestatii contra violentei. Astfel se face apel prin toate mijloacele posibile: mese rotunde, traininguri, seminarii, lectii, programe TV, conferinte, expozitii, adunari publice si alte actiuni. Kofi Anan, secretarul general al ONU a declarat urmatoarele: „Violenta impotriva femeii este probabil cea mai rusinoasa incalcare a drepturilor omului si probabil cea mai raspandita. Aceasta nu cunoaste delimitari geografice, culturale si financiare. Atat timp cat acest fenomen continua, noi nu putem afirma ca facem progrese reale spre egalitate, dezvoltare si pace.”

Citeste si:  Barbatii care ne tin usa si femeile care ne prepara cafeaua

Declaratia Natiunilor Unite cu privire la eliminarea violentei impotriva femeilor a definit violenta impotriva femeilor ca „orice act de violenta bazat pe diferenta de sex care conduce, sau posibil sa conduca, la vatamarea sau suferinta fizica, sexuala ori psihologica a femeilor, inclusiv amenintarea cu astfel de actiuni, constrangerea fortata sau privatiunea de libertate in viata publica sau privata.”

Trebuie sa intelegem ca violenta asupra femeilor include: vatamarea corporala, psihologica si spirituala. Violenta fizica poate insemna bataia propriu-zisa sau viol. Violenta psihologica poate insemna privarea de libertate, casatoria fortata, hartuirea sexuala, privarea de principalele resurse fundamentale necesare banastarii fizice si psihice cum ar fi: asistenta medicala, lipsa studiilor, mijloacele materiale pentru un trai decent, traficul cu femei si prostitutia, confiscarea actelor de identitate si inrobirea.

Aceasta campanie incearca sa promoveze, in primul rand, conceptul de libertate fundamentala a fiintei umane si incearca sa ne convinga pe toti sa cerem ajutor intr-un asemenea caz. Indiferent ca este vorba despre noi ori despre o persoana apropiata noua, trebuie sa facem apel la organele specializate. Trebuie sa rupem tacerea, daca vrem o lume mai buna. O lume in care toti sa putem convietui si sa avem sanse egale. Trebuie sa fim constienti si sa luam aceasta decizie pentru noi, pentru persoanele de care ne pasa si pentru copiii nostri.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.