Caini si eutanasiere. Eutanasiere si caini. De o parte si de alta a baricadei

Am asteptat intentionat sa se mai potoleasca scandalul legat de “problema cainilor” inainte sa abordez aici subiectul. Sa se mai usuce noroiul din transee. Sigur, razboiul continua, dar parca rafalele nu maisunt asa puternice, iar oala emotionala a mai pierdut cate ceva din presiune. Consider ca e momentul optim sa scot capul pe trapa superioara a turelei tancului cu care navighez in zonele fierbinti”.

Va previn de la bun inceput ca voi juca rolul avocatului diavolului pentru ambele parti, incercand sa sintetizez principalele argumente ale fiecarei tabere, incercand sa las deoparte balastul sentimental, emotional, indiferent de tabara care-l utilizeaza. Intentia mea e de a stimula putin rezervele de empatie pentru celalalt, indiferent de tabara in care cel mai probabil v-ati situat deja.

Argumente pro – eutanasiere
Da, avem multi caini. Foarte multi caini. De ani de zile. Oameni muscati, oameni mutilate, oameni ucisi. Da, ONG-urile si-au dovedit ineficienta . Da, autoritatile si-au dovedit ineficienta. Poate si coruptia. Da, oamenii nu sunt responsabili, adopta caini si apoi ii abandoneaza. Au caini nesterilizati, opresc selectiv pui sau nu-i opresc deloc si le dau drumul pe strazi, ca “buni crestini” ce se afla. Nici cei care-i hranesc in jurul blocurilor nu sunt adevarati “iubitori de caini”. Sa umpli zilnic traditionalele castronase de plastic cu mancare si apa nu inseamna ca te ocupi cu adevarat de un caine.

Citeste si:  I-am vazut pe Romeo Fantasticul si pe o dansatoare celebra!!!

Numarul persoanelor muscate e in continua crestere. Nu este firesc sa avem in orase – spatii ale civilizatiei asa-zis urbane – probleme tipice spatiilor naturale (teama de “pradatori”). Nu este firesc sa ne fie teama pe strazi, nu este firesc nici sa umblam cu paine si/sau pietre in buzunare ca sa ne putem apara. Fiinte citadine, ne-am pierdut instinctele de vanatori.

Eutanasierea ne-ar aduce strazi sigure. Lucruri pe care campaniile de adoptie, construirea de adaposturi si sterilizarea nu ni le-au adus.

Iubitorii de caini sunt, de fapt, niste ipocriti cand pozeaza in aparatori ai drepturilor animalelor. Cu siguranta, majoritatea sunt omnivori si nu-si fac mustrari de constiinta cand taie o suculenta friptura de vita sau incalta un cojoc de oaie sau cheama deratizarea pentru ca le-a fost invadat subsolul de sobolani.
Eutanasierea se practica si-n tarile occidentale dupa al caror grad de civilizatie tanjim. Si la ei, animalele nerevendicate/ neadoptate sunt eutanasiate.

Anti-eutanasiere

Eutanasierea nu rezolva decat momentan problema. Eliminam efectul, nu si cauza. Problema este una de fond, nu conjuncturala. Sursa cainilor pe strazi: lipsa educatiei, proasta administrare a fondurilor, coruptia generalizata, incompetenta. Avem legislatie, dar nu vedem deloc masuri punitive impotriva celor responsabili.
Presupunand ca maine nu vom mai avea niciun caine, poimaine vor aparea altii atata timp cat cetatenii nu sunt responsabilizati, atata timp cat nu sunt pedepsiti cei care ii abandoneaza, posesorii de caini care nu-i sterilizeaza, atata timp cat nu se fac anchete care sa arate ce s-a facut cu toate fondurile alocate problemei cainilor maidanezi de atatia ani.

Citeste si:  Crezi in Sanziene, miracole si vraji?

“Sifonarea” de fonduri va continua. Prinderea cainilor, transportul lor, intretinerea lor in adaposturi pe parcursul celor 14 zile, eutanasierea lor – toate astea inseamna fonduri. Fonduri care vor continua sa fie irosite atata timp cat nu tratam boala, ci doar simptomul ei.

Comparatia cu vitele din abatoare este aberanta. Este una sa ucizi din necesitatea de hrana si alta sa ucizi un caine. In mentalul colectiv, in cultura noastra, cainii sunt perceputi drept animale utilitare/de companie. Nu ca surse de hrana sau ca paraziti/rozatoare.

Eutanasierea in tarile occidentale este accidentala si este o masura de exceptie. Ea corecteaza cateva anomalii, niste puncte de rateu ale sistemului, nu sistemul in totalitatea lui. Or, la noi, avem de-a face cu disfunctionalitati endemice.

Ce numesc balast emotional si reactii bolnavicioase. De evitat aducerea lor in orice discutie cu pretentie de dezbatere
– Atribuirea de calitati umane animalelor. Nu, cainii nu sunt nici buni, nici rai, nici vinovati, nici nevinovati. Sunt animale, nu au legatura cu etica. Nu sunt nici “cei mai buni prieteni ai omului” atata timp cat ramanem singura specie care poate spune asta, situatia fiind lipsita de reciprocitate, de partea cealalta nebeneficiind decat de “ham-ham” si dat din coada. Exact, pentru o legatura afectiva precum prietenia, e nevoie de o conditie sine qua non: constientizarea. Stiu, stiu, am vazut si Lassie, si filmul cu cainele japonez .
– Trimiterea de poze cu caini dragalasi si pufosi si texte precum “Crezi ca sunt periculos? Iti voi fi cel mai bun prieten”.
– Fotografii cu caini in posturi agresive. Colti, exces de saliva . Marea noutate: cainii au colti, cainii sunt animale si nu pot face obiectul niciunei acuzatii in acest sens.
– Indivizii care desfasoara activitati de tip vendete si fac dreptate cu bata, otrava, ranga.
– Acuzele de tipul “mai bine ai creste un copil”, “adoptati-i pe toti”. Asta e vanatoare de vrajitoare. Plus stupiditate in a pune pe acelasi palier cresterea unui copil cu cea a unui caine si resorturile care duc la una/cealalta.

Citeste si:  Despre eutanasiat caini, vaci, porci si alte fiinte

4 Comentarii
  1. Ma bucur ca am inceput saptamana cu un articol de bun simt. Acum sunt chiar curioasa ce argumente vor avea cei are vad eutanasierea cainilor ca pe tragedia secolului 21. Eu sunt pro eutanasiere. Si mai sunt si pro inasprirea regilor si aplicarea lor cand o persoana arunca pe strada caini. Acesti oameni ar trebui amendati (atat cat sa-i faca sa se gandesca de doua ori inainte de a mai face acest gest, nu o amenda simbolica) si ar trebui sa statul sa se asigure ca respectivul plateste amenda. Si ar mai trebui ca \”iubitorii de animale\” care adopta un animal si apoi ii da drumul pe strada sa fie amendat si daca mai vrea sa adopte vreodata sa plateasca suprataxa si sa fie verificat periodic.

  2. Si eu sunt pro-eutanasiere. Nu pentru ca n-as iubi animalele, in speta cainii, ci pentru ca aici s-a ajuns. Solutiile s-au epuizat. Sunt mult prea multi . Si s-a ajuns aici din nepasarea noastra, a tuturor, e drept. Insa, nici nu-i putem adopta milioane de oameni ( pentru ca-i o chestiune nationala nu doar la nivelul Capitalei), nici nu-i putem intretine in locurile speciale, fiind foarte multi, nici pe strazi nu mai pot fi lasati.

    Dar, asa cum zice si Ela, e bine sa se inaspreasca si legile si amenzile si, mai ales, sa fie aplicate. Pentru ca exista doar pe hartie, cel putin asa a fost pana acum.

    Eu cred ca eutanasierea, in timp, va rezolva problema, Irina. Dovada ca-n statele europene avansate noua, a functionat. Nu prea m-am intersectat cu caini pe strazi, acolo. De fapt, deloc.Si acolo se face de ani de zile asta. Si uite ca nimeni nu acuza pe nimeni ca nu iubeste cainii. Tututor li se pare o solutie decenta, pentru ca vor un trai civilizat.

    ONG-urile si cei care trebuie sa se ocupe de problema, sa fie monitorizati permanet de institutiile de control financiar abilitate sa faca asta. Astfel incat pentru fiecare actiune : prindere, adoptiune, sterilizare, seringi, materiale folosite sau manopera medic veterinar sa existe JUSTIFICARE legala.

  3. Sunt impotriva eutanasierii, tocmai pt ca stiu ( am citit destule si am vazut nenumarate fotografii cu astfel de orori) cum se practica aceasta in Romania. Imi pare extrem de rau ca tot bietele animale vor suferi, in timp ce adevaratii vinovati de aceasta situatie….dorm linistiti. Deci, eu sunt IMPOTRIVA EUTANASIERII!!! Apropo, acum niste ani s-a mai practicat eutanasierea si, dovada ca nu este metoda cea mai buna, este de fapt situatia in care ne aflam in prezent. In primul rand, niste persoane ar trebui sa dea niste explcatii, de exemplu de ce un caine cu crotal in ureche, era de fapt necastrat, sau justificarea sumelor de bani primiti special pt rezolvarea problemei cainilor fara stapan, dar, de ce sa ne mai batem capul ca, tot cainele e de vina….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.