fbpx

Canibalismul: un tabu antic

Exista in aceasta lume concepte care par prea dezgustatoare sau infricosatoare pentru a le explora. Aceste concepte ne ofenseaza atat sensibilitatea, cat si gradul nostru de civilizatie. Totusi, sa ignori existenta acestor lucruri… sa nu le explorezi ne poate lasa in intuneric in ceea ce priveste adevarurile fundamentale ale societatii si ale rasei umane.

Termenul de „canibal” isi are originea in limba spaniola si se referea la practica de „a manca unul de-al tau”, des intalnita in Indiile de Vest. Aceasta practica nu era specifica doar omenilor, ci si altor vietati. Pentru multi dintre noi, este un subiect destul de greu de sintetizat, dar mi se pare ca, desi subiectul este unul destul de bizar, poate fi restrans la cateva informatii destul de simple si comune.

Citeste si:  Drama oamenilor seriosi

Prima informatie de care ne lovim este aceea a dinamicii sociale si culturale. Canibalimul poate fi transmis din generatie in generatie ca o forma acceptabila de supravietuire. In multe culturi, moartea este considerata un eveniment iminent si nu este nevoie sa ucizi pentru a avea o rezerva bogata de carne umana. In unele dintre aceste culturi, mancarea este vazuta ca un premiu sau bonus. Oare cati dintre noi, pusi in situatia de a fi in fata mortii prin inanitie, n-ar apela la canibalism pentru a ramane in viata? Sunt convinsa ca nu poti sti niciodata cum vei reactiona in orice situatie pana nu iti dai seama de ramificatii.

A doua informatie este legata de multele curente si ritualuri religioase care au implementate scene de canibalism de multe ori pe post de sacrificiu. Aici nu mai este vorba de un act de agresiune sau comportament needucat, ci de un act de dragoste – o cale de a „absorbi elementele” prietenilor si rudelor – o cale de a continua traditiile unei religii sau societati mai speciale. Deseori, canibalismul este vazut ca o cale de a-i multumi pe zei.

Pe masura ce m-am gandit mai mult la ramificatiile canibalismului, un lucru mi-a devenit foarte clar: canibalismul este de cele mai multe ori un act criminal simplu si antic. Cateodata, la fel ca orice comportament criminal, este insotit de dereglari mentale sau emotionale. Oamenii ucid pentru multe motive diferite si uneori ajung pana la acte oribile de maltratare – cum este dezmembrarea victimei.

Ganditi-va ca unul dintre cele mai „rele” personaje de film este Hannibal Lector, sau „Hannibal Canibalul” care ne-a fost prezentat pentru prima oara in „Manhunter” si apoi pe larg in „Silence of the Lambs”. Acest lucru ar trebui sa ne spuna ceva despre gandirea noastra colectiva si morbida. Pana la urma urmei, oamenii care incetinesc masina langa locul unui accident chiar vor sa se asigure ca toata lumea e in regula, sau au pe undeva o speranta de a vedea ceva socant?

Citeste si:  Mincinosi pe FB: mici, dar multi

Canibalismul probabil ca nu este un subiect pe care sa-l aduceti in discutie la urmatoarea iesire in oras; dar, daca sunteti genul de persoana curioasa si care vrea sa descopere cat mai multe fatete ale vietii, atunci este unul dintre subiectele pe care omenirea are nevoie sa le examineze, desi o poate duce care lucruri destul de intunecate.

8 Comentarii
  1. Eu spun ca este un subiect tabu pentru ca este pur si simplu greu de digerat pentru orice om normal. Nu as putea aduce niciodata in discutie acest subiect nici la o partida pe carti cu fetele.
    Bine ca este tabu, chiar nu ash vrea sa au pe nimeni vorbind despre canibalism pe strada sau oriunde altundeva .
    PS: Pt canibali: OAMNII NU SE MANANCA !!!

  2. Bine zis, \”greu de digerat\” =)) Desi cred ca pentru ei e la fel de usor de digerat ca si alte mancaruri.
    Am citit o carte in care cativa insi ramasi pe o pluta dupa scufundarea vaporului, au tras la sorti pe care din ei sa-l pape.
    Cel mai ghinionist a fost omorat si mancat si digerat. Ati fi uimiti sa aflati cate lucruri poate sa manance un om infometat.

  3. Va recomand \”CANNIBAL HOLOCAUST\”,film interzis in peste 33 de tari

    Cine rezista pana la finalul acestui film-documentar o sa inteleaga mesajul

    Ceea ce noi vedem ca pe o atrocitate, la acesti asa-zisi salbatici e parte integranta a culturii lor.Cine suntem noi sa decidem daca aceste practici sunt normale au ba?

    Si nu, nu sunt canibal.M-a ingrozit filmul mai sus mentionat, si nu as mai fi in stare sa -l revad vreodata, dar cel putin ,am mai ingropat cateva procente de ignoranta

  4. cand mancam vaci,porci,pui,cai,pisici,caini si etc e ok? din punct de vedere biologic toate fiintele sunt un maldar de carne,cu un gust mai bun sau mai putin bun si desigur cu un nivel de inteligenta diferit.
    dar daca acum un milion de ani ceva facea rechini mai deshtepti ,noi am fi fost acum crescuti in cushti,taiati si serviti cu sos. canibalismul este dubios doar pt am devenit civilizati. in rest e o practica cel putin naturala. scarboasa dar naturala

  5. am si eu o intrebare in legatura cu filmul \”HOLOCAUSTUL CANIBALILOR\”…poate ma lumineaza si pe mine cineva.L-am vazut prin anii 90, eram destul de mica, dar am auzit diverse teorii: ba ca e regizat, ba ca este vorba de o caseta reala care a fost gasita acolo…hm?!
    si…daca as fii in pragul mortii prin inanitie, cred ca as manca radacini, frunze etc…sau eu stiu manca-v-as?!=))
    by the way:\” CE SCRIE PE UN BANNER DE LA AEROPORTUL DIN TARA CANIBALILOR??
    BINE ATI VENIT MANCA-V-AS!!!\”

  6. eu stiu ca termenul de canibal provine din latinescul canis de la caine si cainii se mananca intre ei ori noi suntem oameni, nu caini!!

  7. Am vazut si eu filmul respectiv si am ramas socata…si pastreaza pasaje autentice,se si vede.mi se pare interesant subiectul despre canibalism si chiar m-a facut curioasa.e posibil ca in zilele noastre sa mai existe asa ceva???am ramas cu adevarat impresionata de imaginile acelea…omenirea civilizata nu va regresa pana intr-acolo…poate doar dezaxatii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.