Canonizari neortodoxe: geniile au pile sus?

Marturisesc ca nu auzisem de Liga Scriitorilor din Romania. Acum insa respectiva organizatie si-a asigurat cele cinci minute de faima, cel putin in lumea culturala. Dar nu numai. Si aici sta spectaculosul si comicul intregii situatii.

Liga Scriitorilor a avut o initiativa cel putin senzationala: canonizarea lui Mihai Eminescu. Trecerea lui in randul sfintilor. Si a inaintat propunerea de inedita „promovare” a poetului de la rangul de geniu la cel de sfant, Bisericii Ortodoxe Romane. Sperand ca va fi dezbatuta chestiunea cu ocazia viitorului Sinod. Biserica in aceasta ocazie a dovedit mai mult bun simt si a hotarat ca „poetul nepereche” ramane „nepereche” doar pe pamant, nu si in ceruri. Cum ar veni, nu intruneste criteriile necesare unei asemenea ascensiuni transcendentale.

Argumentele celor de la Liga Scriitorilor sunt, pe scurt, urmatoarele: Eminescu a fost un aparator al ortodoxiei in activitatea sa publicistica, Eminescu provine dintr-o familie de ortodocsi, Eminescu a scris poezii avand titluri cu clare rezonante crestine („Rugaciune”), a urmat o scoala ortodoxa. Mai mult decat atat, semnatarii petitiei de canonizare, dau o interpretare cu totul inedita unor opere precum „Luceafarul” sau „Sarmanul Dionis”, contrazicand parerile criticilor literari incetatenite in istoria literara si proiectand respectivele texte intr-o nebuloasa ortodoxa.

Am citit respectivul document si mi s-a parut absolut hilar. De fapt, intregul context are un umor nebun. Sigur, daca gustati umorul negru.

In primul rand, site-ul ligii pare sa fie inchinat ilustrei personalitati a lui Artur Silvestri. Nu stiu cati ati auzit de el, dar omul se pare ca a fost un autor prolific, dar si un specialist si „controversat promotor” in domeniul imobiliar. Monica Lovinescu il pomenea in Jurnalele sale in contexte nu tocmai favorabile, ca fiind un apropiat al Securitatii si al lui Corneliu Vadim Tudor, iar presa l-a descris ca un proletcultist veritabil. Ei, pentru membrii Ligii, Artur Silvestri este un mentor, un parinte spiritual. Pe site exista multe texte care ii sunt inchinate, il onoreaza, si exprima starea de dor si de ratacire care s-a instalat in cadrul Ligii de la disparitia domniei sale.

Citeste si:  Iubitul meu se drogheaza!

V-am oferit aceste informatii ca sa stiti cu cine aveti de-a face. Pentru a va convinge insa, va trebui sa navigati singuri si sa dati piept barbateste cu greselile de scriere cu care este asezonat din belsug. Eu m-am luptat destul cu ele.

Sa revenim insa la bietul nostru Eminescu. Presupun ca si dorinta Ligii de a-l canoniza se inscrie intr-o miscare mai larga a acelora care se intreaba in mod steril ce e de facut in asa fel incat Eminescu sa fie scos din uitare. Caci, da, in fiecare an, se organizeaza de 15 ianuarie simpozioane si conferinte, dar poetul nu mai are cautare in randul publicului. Cartile lui se prafuiesc in librarii. Putini il mai si citesc, lectura sa limitandu-se la operele cuprinse in programa scolara. Ca sa nu ma acuzati de ipocrizie, recunosc prima: sunt ani de zile de cand n-am mai pus mana pe un volum de Eminescu. Si acum, daca stau sa ma gandesc, singura de care imi este dor este „Oda (in metru antic)”. Ok, si poate ceva proza.

Citeste si:  Ce faci dupa absolvire?

Ei, si ca mine, presupun ca este majoritatea. Eminescu „nu mai prinde”. Este un produs cultural pe care atatea „canonizari” l-au prafuit si mai mult, l-au facut sa capete in mintile noastre un gust ranced, deloc placut. Tocmai din cauza acestui tip de exces de zel, precum cel pomenit anterior. Nu am vreo idee salvatoare, nu stiu cum ar trebui promovat si vandut in asa fel incat sa il recitim. Ceea ce stiu e ca nu canonizarea e o buna strategie de marketing cultural.

La aflarea refuzului BOR, o membra a ligii a scris, Anastasia Rusiv, pe site-ul organizatiei: „Mai surprinzator este ,spunea presedintele Ligii Scriitorilor, ca s-au gasit intelectuali din varful ierarhiei , unii din ei atei, sa nu fie de acord cu sanctificarea Poetului National, pe motiv ca era betiv, umbla murder, ca este” cadavrul din debara”, uitand ca Eminescu a propovaduit, asa cum a facuto Iisus, iubirea de oameni si apararea dreptatii in spiritul crestin.

Presedintele Ligii in toate interventiile dansului a subliniat ca tocmai acesti intelectuali care isi iau salarii substantiale provenite si din banii obtinuti din vanzarea cartilor semnate de Mihai Eminescu sunt impotriva. In acest context Al.Florin Tene, in interventiile lui , spunea ca trebuie sa ii creiem personalitatii Poetului National o platosa, impotriva acestor croncanitori, asa cum samburele de nuca are coaja drept protectie. .Aceasta platose ar fi trecerea lui Eminescu in randul Sfintilor. In interventiile sale ,mai spunea scriitorul clujean, ca in urma cu cativa ani a vizitat Manastirea Putna. La Mormantul lui Stefan cel Mare si Sfant se ruga o batrana taranca. Dupa reculegere a fost intrebata de ce se inchina :”Ma inchin domnule, ca am cetit in carti, inainte de a veni la Sfantul Mormant, ca Sfantul Stefan cel Mare ne-a aparat strabunii si tara de dusmanii din afara credintei noastre.“ Atunci de ce sa nu facem, spunea Tene, sa fie cetit , inainte de inchinare, si Eminescu, atat de batrani cat si de tineri ? In conditiile europenizarii noastre si al fenomenului de globalizare exista tendinta ca unele traditi si personalitati romanesti sa dispara. Daca din interiorul culturi noastre vin contestari la adresa unor personalitati autohtone ,inclusiv Eminescu, atunci ce pretentie sa mai avem fata de strainatate? Spunea scriitorul Tene.Macar sa ramana in Calendarul Biserici Ortodoxe Romane.Daca facem bine Sa ne judece Eminescu.

Citeste si:  Barbatul metrosexual pe cale de disparitie?

V-am reprodus textul ad literam. Nu am corectat greselile gramaticale sau de punctuatie. S-ar putea sa comit o blasfemie, dar eu cred ca pe Eminescu l-ar supara mai tare limba pocita decat absenta sa din calendarul ortodox. Ce ziceti?


3 Comentarii
 1. Aduc in atentia Ligii cazul Caragiale. Oare el nu are dreptul macar sa fie luat in calcul pentru shortlist la canonizare? Avem asa: contemporaneitate cu Eminescu(asta ar trebui sa conteze, nu? Poate chiar sa ii dea referinte daca e cazul), viciile bifate toate, genialitate(cum altfel?).
  Deci se incadreaza. Ba chiar, daca stam sa rasfoim bine unele schite (dar ce sa le mai rasfoim, important e sa stim doua-trei citate acolo, pentru cazuri de urgenta sociala) gasim sigur un miez ortodox, un fir rosu profund crestin.
  Deci?Pe cand?

 2. Mai frate….
  cu orice se ocupa scriitorii astia, mai putin cu scrisul….
  D-ai sta lumea si se uita la OTV, ca fac aceleasi lucruri precum INTELECTUALII!
  Deci, OTV promoveaza cultur
  Sa ziceti voi ca nu-i asa!
  Ce ocupatii avea nenea ala… incredibil!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.