Castigi 2500 de lei pe luna? 2500 de lei pe luna dai la stat!

Un articol-editorial din Ziarul Financiar, semnat de Cristian Hostiuc, (disponibil aici) a devenit un fel de semi-viral pe facebook. Bine, poate ca exagerez, ca doar nu era vorba despre videoclipuri cu animale stupide, unele dintre ele chiar oameni, deci nu putea fi un viral in toata puterea cuvantului. Oricum, rar se intampla ca un text dintr-un ziar de business, sa prinda atat de bine intr-un mediu de socializare extrem de superficial.

Ce e drept, textul prezinta o teorie extrem de interesanta. E genul de idee care ma face sa-mi dau o palma peste frunte si sa-mi spun: cum de nu m-am gandit si eu la asta? Si credeti-ma, sunt genul de persoana suficient de autosuficienta, incat foarte rar accept sa ma las surprins de lucruri simple.

Intrebarea pe care si-o pune editorialistul e minunata din punctul acesta de vedere: de ce nu platim noi, angajatii, toate taxele si impozitele catre stat? Pentru ca, dupa cum sigur stiti, pentru un om care munceste cu contract de munca, plateste taxe atat angajatorul, cat si el insusi, angajatul. Insa niciun ban nu este platit in sens traditional: banul jos. Taxele sunt, asa cum spun contabilii, retinute. De-asta si exista expresia de „ban in mana”: omul primeste doar ceea ce ramane.

Poate parea logic. Poate ca e mai simplu asa. Poate ca statul evita sa fie fentat astfel. Dar exista si un mare dezavantaj, si e prima data cand imi dau seama de asta, citind respectivul articol: oamenii simpli nu isi mai dau seama cat de mari sunt contributiile catre stat. Si, din cauza asta, sunt tentati sa nu aiba asteptari mari din partea statului.

Citeste si:  De ce va e teama?

Exemplul dat de Cristian Hostiuc, pe care il preiau si eu, e cu un salariu peste media pe economie, insa nu unul de om prosper: 2500 de lei „in mana”. Ca sa iei 2500 de lei in mana, trebuie sa ai un salariu brut de aproximativ 3564 de lei. Vei vedea pe fluturasul de salariu ca ai dat statului 1064 de lei pe care oricum nu i-ai avut niciodata, si de-asta nici nu va ustura, nu va fi ca si cum te-ai fi dus cu chita de bani la ghiseu si ai fi platit acolo, numarandu-i bancnota cu bancnota, intelegandu-le valoarea.
Ceea ce nu apare pe fluturasul de salariu este cat plateste angajatorul, in plus. Caci si angajatorul plateste, o, da!: inca 997 de lei. Deci, ca sa-ti ramana tie in mana 2500 de lei, statul a incasat inca 2061 de lei. Din munca ta, din valoarea creata de tine, ai ramas cu 60 la suta. 40 la suta sunt ai patriei care te-a invatat sa muncesti.

Daca ai fi depus cu mana ta banii astia, ai fi fost mai constient ca trebuie sa si primesti ceva inapoi, nu? Mai mult decat sictirul functionarul de la ghiseu, mai mult decat flitul doctorului din spital, mai mult decat lipsa de profesionalism a cadrului didactic, mai mult decat groapa din asfalt…

Si de fapt – de aici continui cu propriile mele idei, am incheiat ce tinea de textul din Ziarul Financiar – contributia fata de stat nu se opreste catusi de putin la cele 20 de milioane pe luna.

Citeste si:  Compatriotilor mei rasisti

Sa zicem ca ai ramas cu 2500 de lei net. Bani in mana? S-o credeti voi! Bani lichizi, da, pusi intr-o strecuratoare cu multe gauri, sub care sta, flamand, tot statul.

Unu la mana, majoritatea absoluta a cheltuielilor tale sunt purtatoare de TVA. TVA e un impozit indirect pe consum. Cel care il plateste este consumatorul final al unui produs sau serviciu. Adica tu. Pe orice ai cheltui, in principiu vei plati 24 la suta. Mai putin pentru paine si pentru carti sau ziare, dar sa fim seriosi, nu acolo se duce grosul banilor… Undeva la 400 de lei pe luna vor ajunge oricum la stat.

In plus, poate esti, ca mine, fumator si sofer.
Pai, daca esti fumator, vei plati o acciza de 56,71 euro la mia de tigarete. La un pachet si jumatate pe zi, inseamna ca pe-acolo ajung: 56 de euro pe luna. Esti vicios, platesti, e normal.
Sa ai masina, e si asta un viciu? Pretul combustibilului e compus in mare parte tot din taxe si accize. Un sofer care face 1000 de kilometri pe luna, adica deloc mult, va plati aproximativ 450 de lei pentru a alimenta. Insa numai 30 la suta e combustibil. 70 la suta sunt taxe: acciza, taxa de drum, taxa de solidaritate, taxa pe valoare adaugata… Iata cum, pentru un minim de folosire a masinii, mai ajungi sa dai statului vreo 300 de lei.

Mai sunt si alte plati ascunse catre stat: dai drumul la televizor, bani pentru TVR si Radio Romania. Platesti factura la curent, dai statului bani pe certificate verzi. Si probabil altele, care nu-mi vin acum in minte.

Citeste si:  Nu sunt o caprioara

Si din ce ti-a ramas, nu inseamna ca nu mai ai de dat statului. Nu, dimpotriva, abia acum incepe plata constienta, banii pe care ii simti cand ii platesti. Ai impozite pe masina care consuma benzina, pe casa in care dormi ca sa fii odihnit la serviciu. Cand esti bolnav, pazea coplata! Vrei sa obtii un act, platesti. Vrei sa-ti faci o hartie la notar, sa inscrii ceva la cadastru, sa obtii o dovada de la politie, un aviz de la pompieri? Platesti, platesti, platesti.

In realitate, estimez eu, un om normal, cu un salariu precum cel de mai sus, trimite statului mai mult de jumatate din plus-valoarea creata de el, adica mai mult de jumatate din munca sa. Unul mai vicios – fumator, bautor, sofer – ajunge la 70-80 la suta…

Sa ne imaginam: daca un om normal, precum cel din exemplul de mai sus, ar primi intreaga contravaloare a produsului muncii sale, adica 1000 de euro pe luna? Si ar trebui sa plateasca toate taxele o singura data, la sfarsitul anului, cam cum se intampla in America? Ar insemna sa vireze, o data pe an, aproximativ 6.000-7.000 de euro catre stat. Pai, cand s-ar duce cu valiza la ghiseu si ar plati cat pentru o Dacie noua, sau pentru un lung concediu in jurul lumii, unul pe an!, credeti ca ar mai accepta sa fie luat la misto de guvernanti cu vesnicul lor text: „nu sunt bani!”?


7 Comentarii
  1. Crunta realitate! Ziaristul care a zis ca ar trebui sa plateasca doar oamenii ar trebui sa fie obligat sa plateasca el asa vreo 6 luni. Sa vedem daca incepe sa planga sau sa-si dea cu pumnii in cap sau daca ia o mitraliera si incepe sa faca pagube in institutiile statului in momentul in care este tratat cu dosul.

  2. realitatea minunata! Asta e lumea in care traim. Muncim ca sa dam altcuiva, muncim ca sa mearga altcuiva bine, dar, totusi, putin din banii primiti pe munca e si ca sa mancam noi. Suntem aproape liberi 🙂

  3. Ai fost inspirat sa alegi tema aceasta… tocmai ruleaza pe vreo cateva posturi urmatoarea stire: \”cota unica de impozitare ar putea creste la 22%\”. Macar de odihniti, cu idei geniale, nu ducem lipsa. Mda, sa zambim… maine ar putea intr-adevar sa fie mai rau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.