fbpx

Conflictul dintre generatii

„Incotro mergem?” ar putea suna intrebarea pusa de un bunic sau, de ce nu, chiar de catre un parinte. Desi la inceput nu stim exact la ce anume se refera, este lesne de inteles cu timpul ca intrebarea este, de fapt, adresata propriei noastre existente.

Ca lumea s-a schimbat, o stim! Ca vremurile au devenit pentru unii mai grele, iar pentru altii mai usoare, o stim de asemenea. Desi „toate-s vechi si noua toate”, lumea este intr-o continua schimbare. “Copiii nu numai sunt cei de altadat’, nici respectul nu mai e acelasi”. Nu o data, aceasta propozitie mi-a rasunat in urechi din partea celor mai varstinici. Pentru moment, am avut tendinta sa neg, spunand si eu la randul meu: „Ba asa a fost mereu, numai ca nu stiati voi.” Cu toate astea, oamenii mai in varsta ca mine au continuat sa ma contrazica, spunand la final cu glas usor si o oarecare resemnare: „Ce stiti voi…”.

Si poate ca. intr-adevar. asa este, ce stim noi? Noi, considerati de altii generatia ignoranta. Cine suntem acesti „noi”? Noi inseamna toti cei ce aveam o varsta frageda inainte de revolutie sau toti cei care s-au nascut dupa. Exista oameni boemi si nostalgici, oameni simpli, pentru care viata inainte de ’89 era frumoasa. Desi stiu ca multi ar tinde sa ma contrazica si poate ca si eu tind sa ii contrazic pe ei, acestia sustin contrariul. Desi traiti si tinuti in umbra, acestia se bucurau de tot ceea ce nu se mai pot bucura astazi. Se bucurau de un trai decent, de siguranta zilei de maine, de un loc „cald” de munca, ce faptul ca aveau un acoperis deasupra capului. Toate aceste lucuri insemnau pentru unii dintre ei totul.

Citeste si:  Sarbatori Fericite!

Imi amintesc ca cineva mi-a zis de curand: „Voi nu stiti nimic, asa cum era raposatul, o duceam bine, nimeni nu murea de foame, te lua de pe strada si te ducea la munca, iti dadea casa daca n-aveai si cu putinii bani pe care ii puteai strange iti mai cumparai si o masina. Viata nu era grea ca acum! Pentru ce am luptat? Sa avem libertate sau libertinaj? Sa avem democratie sau dezmat? Cu ce ne incanta ca avem acces la informatie daca nu o folosim spre binele nostru? S-au inmultit crimele, infractiunile, violurile. Orice fapta rea ai savarsi, ea poate trece neobservata daca o „cumperi cu bani”. La noi in tara oricum coruptia e prospera.” Intr-adevar este un punct de vedere, mai mult sau mai putin adevarat. Insa este punctul de vedere al majoritatii. Si aici ma refer la majoritatea simpla, nu la oamenii de stiinta, culti ori care au beneficiat de o pregatire aparte. In fond, cati dintre noi sunt asa?

Cum problema acesta cu politica ne depaseste cu mult, vom discuta mai degraba despre altceva, dar care are evident legatura. De ce nu mai au oamenii aceleasi principii si valori ca altadata? De ce majoritatea au devenit superficiali si plati? De ce, odata cu timpul, se pierde totul?

Parintii, bunicii, oamenii mai in varsta de pe strada, toti sunt de parere ca tineretul nu mai e ce a fost odata. Dar oare de ce? Oare inainte ei nu gandeau la fel? Poate ca da, insa nu aveau curajul sa isi exprime punctul de vedere. Asa cum omenirea a evoluat, la fel si oamenii fie ei tineri sau batrani si-au schimbat intr-o oarecare masura mentalitatea. Tinerii din ziua de azi au devenit mai curajosi, vor sa vorbeasca si sa se faca auziti. Probabil ca s-au saturat sa fie nedreptatiti si inlaturati pe nedrept.

Desi este greu, trebuie sa recunoastem, in trecut oamenii erau mai putini „luminati”, iar cei ce poate aveau idei sclipitoare, nu le graiau si nu le puneau in practica din cauza sistemului. Insa multor oameni trecuti de 50 de ani nu le convine atat de mult aceasta idee a liberei exprimari. In special celor conservatori, carora le place sa domine si care au impresia ca cei tineri sunt doar niste risipitori si niste razvratiti.

Citeste si:  Este moral sa obligi un barbat sa fie tata?

Un alt subiect care provoaca mii si mii de controverse ramane „sexul”, privit inca de catre multi ca un „tabu”. Parintii sunt de o parare, in timp ce bunicii sunt de o alta. Noi, cei tineri nici nu mai intram in calcul. Dupa parerea parintilor, ar trebuie ca atunci cand decidem sa facem lucrul acesta (lucru gandit mult in prealabil) sa avem o varsta rezonabila (18 ani) si un prieten cat de cat stabil pe care sa ne putem baza. Ca doar vorba aceea, noi suntem „dintr-alea care se duc azi cu unul, maine cu altul”. Reactia lor vine ca un fel de modernizare in ceea ce priveste practica sexului, iar ei se simt mandri si deloc inapoiati, ba chiar cu o mentalitate de actualitate. De asemenea, sustin ca nu sunt absurzi in nici un caz, dar totusi nu pot sprijini si tolera nici vagabondajul.

Asadar, cum o poti da la pace cu astfel de oameni? Este clar ca fiecare generatie are ideile si convingerile ei. Probabil ca cei ce vor veni dupa noi vor avea si ei la randul lor alte conceptii si principii (deja au inceput), dupa care isi vor ghida viata. Si poate ca si noi vom spune asemeni parintilor nostri: „generatiile din ziua de azi nu mai au, domne, acelasi respect pe care il aveam noi!”.

4 Comentarii
  1. BUNA TEMA, NIMIC DE ZIS.MA DISTREAZA DOAR \”NUMARUL MARE\” DE COMENTARII. aSTA SPUNE TOTUL DESPRE ARTICOL. EU IL GASESC GROZAV, DEOARECE MA \”CONFRUNT\”, CA ….OBSERVATOR DISCRET AL SOCIETATII(LOR), CU ACESTE PROBLEME ZILNIC.

  2. conflictul intre generatii o sa existe intotdeauna, sunt convinsa ca si noi le vom spune nepotilor nostri la fel cum ne ziceau odata bunicii noua… asta e, nici noi deja nu mai intelegem de pe acum comportamenul versat al adolescentilor, lipsa dorintei de a evolua prin inteligenta si multe altele..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.