fbpx

Conversatie intre mama si fiica ei care a picat bacul

S-au anuntat rezultatele la bac, sesiunea din toamna. Au luat bacul circa 20% din cei inscrisi, adica 2 din 10, adica o cincime. Anul trecut a fost un procent de aproximativ 25% promovati in a doua sesiune. Deci anul acesta mai mult dezinteres.
Asta o stiam inainte sa inceapa sesiunea. Am vazut cu totii reportajele de la TV cu elevii care picasera si nu aveau nicio treaba. Ii durea sapte metri in spatele garii de viitorul lor. Ceea ce nu reusesc eu sa inteleg, chiar nu pricep, este ce au facut parintii in aceasta vara. Incerc sa imi imaginez un dialog intre o fiica si mama ei, dupa ce aceasta nu a luat bacul.

– Mamiiii, imi incarci si mie telefonul? Ca nu mai am bani pe cartela!
– Da mami! Cu cat? Zi-mi sa-ti bag suficient ca sa stai si pe net cat ai chef!
– Baga-mi 20 de euro, multumesc!
– Auzi mamiiii, dar eu as vrea sa plec putin la mare. Merge si Flori si a zis si Cristina ca vine, vrem sa ne ducem la Mamaia sa stam si noi la plaja, sa ne relaxam putin!
– Cristina si Flori au luat bacul?
– Nu! Au picat si ele, si ele au facut meditatii de anul trecut! Daaa, si m-am interesat de cazare, e cam 1000 de lei camera dubla pentru doua saptamani, dar o impartim la trei si stam toate in ea! Adica vine… cam cat vine mami de fiecare?
– Vreo 330 de lei mamica! Iti da mamica. E la hotel sau la pensiune?
– E la pensiune, si fara mic dejun mami, ca nu mancam dimineata! Si asa, de cheltuiala, imi mai trebuie vreo 10 milioane, sa am si eu acolo de un suc, de-o shaorma… Sa ne distram si noi, ne ducem si noi in club sa ne relaxam…
– Da mama, cum sa nu? Iti da mama 20 de milioane sa ai acolo fata mea, sa nu duci lipsa de nimic!
– Multumesc, mami! Hai ca am plecat! Te iubesc, multumesc, iti trimit o vedere din Mamaia!
– Te pupa mama, sa-mi faci poze de la carnaval!

Citeste si:  Sariti! Incepe Gay Fest!

Incerc sa imi imaginez cum au plecat oamenii acestia la mare, cum s-au dus ei sa se distreze si ce-au zis parintii lor. Ma scuzati, nu vreau sa dau vina nici macar pe sistem, pe nimic. Incerc doar sa imi inchipui cum poate sa arate un dialog intre un parinte si copilul lui care nu si-a luat bacalaureatul. Nu pot sa inteleg cum de-au plecat la mare, cum de i-au lasat parintii, cum de in toamna au luat bacul doar 20%. Sunt unii care mai aveau de sustinut doar o proba si nu si-au pus problema sa stea si ei sa invete o vara la o materie, ca sa treaca si sa scape de acest examen?! Incerc sa mi-o imaginez pe mama daca eu nu luam bacul din prima. Jar mancam! Nu ieseam din casa! Stateam cu burta pe carte cat era vara de lunga.

Citeste si:  Mamicute si bebelusi, feministe si patrioti. Banii sau viata

Ce or sa faca acesti copii? Se duc toti in Spania si culeg capsuni? Se fac toti chelneri? Se fac toti casieri la magazin? Cum poate sa nu le pese?

Nu imi spuneti cu proastele exemple, ca il vad pe Becali la TV si e bogat si fara scoala, pentru ca nu e asa! Orice parinte poate sa ii spuna unui copil “pune mana si invata ca eu n-am oi sa te umplu pe tine de bani, noi nu suntem Becali, nu mergem cu <>, mergem cu autobuzul”. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca orice copil care poate sa se incheie la sireturi isi da seama ca el nu e dintr-o familie bogata si ca trebuie sa invete. Sau sa munceasca. Nu iti trebuie prea multa minte sa vezi ce esti si ce nu esti.

Citeste si:  Cauta-ma pe Google!

Explicati-mi si mie, daca puteti, cum functioneaza nepasarea aceasta fata de viitorul tau, fata de viitorul copilului tau pe care te-ai chinuit sa-l cresti si sa-l faci mare. Nepasarea asta ma lasa fara cuvinte.

8 Comentarii
  1. eu zic sa o lasati mai moale cu bacul si cu scandalul acesta…
    Stim cu totii de ani buni ca educatia si diplomele nu mai valoreaza nici hartia aia pe care sunt facute. Priviti cu atentie in jurul vostru si o sa vedeti sute si mii de tineri someri cu diplome, absolventi la specializarea \”cautatori de loc de munca\” cu masterat in \”Aplicant profesionist de CV uri si mergator la interviuri\” din multinationalele k u r u l u i.
    Hai sa fim seriosi: asa nepasatori cum sunt, copiii astia sunt mult mai realisti si mai pragmatici decat noi astia care am invatat pe rupte ca prostii, la licee pretentioase ca sa luam bacul cu note de la 9 in sus. Plus, am facut si facultati de stat, serioase, cu invatat la fel de mult ca sa ne pastram locul la fara taxa si sa primim amarata aia de bursa de merit. Si rezultatul?? someri cu diploma. Nici macar ajutor de somaj nu primeste oricine.
    Ca sa fii manichiurista si cosmeticiana (in cel mai bun caz), casier sau taximetrist, videochatista sau baddanta in italia sau capsunar in spania nu iti trebe nici bac nici facultate. Asa ca hai sa nu mai aratam cu degetul ca, vai, ce inculti sunt tinerii din ziua de azi. Asa, si?? ce , educatia si bacul luat iti tine de foame/ iti da loc de munca?? ba bine ca nu.
    dar e plina romania de ipocrizie si clisee…..

    cititi si acest articol ca sa vedeti cat mai valoreaza educatia in ziua de azi:

    http://www.desprejoburi.com/index.php/2013/09/05/pe-vremea-mea-iti-dadea-ceausescu-serviciu/

    Părintele, pur şi simplu, nu înţelege ce se petrece cu odrasla lui de a ieşit din facultate direct pe piaţa şomerilor. Iţi povesteşte cu mândrie că el cum a terminat şcoala profesională/liceul/facultatea a primit un post potrivit pregătirii.
    Gluma ca gluma, dar cel mai grav este când părintele nu vrea să accepte că s-au produs modificări masive pe piaţa muncii şi este convins că ai fost deja repartizat la vreun loc de muncă, dar tu, un leneş nu vrei să te duci.

    Deşi îi explici la infinit că el a aprobat cu vehemenţă instaurarea regimului capitalist şi că asta a adus după sine (pe lângă posturi de radio, de tv şi liber şi mâncare în alimentare) multe alte dezavantaje. Îţi vine să-ţi iei câmpii când vezi că ei nu pot înţelege faptul că universităţile îţi dau doar o hârtie şi nu un loc de muncă.

    P.S. sunt curioasa daca o sa imi publicati comentariul……

  2. Eu cred ca Bac-ul este un examen pe care orice copil, care vrea sau macar viseaza la ceva mai bun pentru el ar tebui sa il promoveze. Acelasi lucru este valabil si pentru parintii acestora. Nu ne putem amagi cu ideea sau convingerea altora ca piata muncii este de vina sau ca universitatile produc \”someri cu diploma\”. Poate ca la inceput asa este (degeaba ai diploma daca nu ai experienta) dar acesta diploma iti da dreptul de a cauta un job mai bun iar cei mai perseverenti reusesc sa isi gaseasca ceva chiar daca nu in aria lor de specializare pt ca se stie ca astazi nu mai conteaza specializarea ci doar sa ai studii superioare.

    In plus poti destul de usor, in ziua de astazi sa studiezi si sa si muncesti in acelasi timp (manichiurista, chelner, call center, etc) deci poti avea si bani si studiu.

    Eu cred ca rata asta scazuta de promovare este de fapt rata amibitei noastre in a deveni mai buni care scade de la un an la altul. Devenim din ce in ce mai lenesi si dam vina pe sistem, criza si ne multumim cu ceea ce ne ofera altii noi nu mai cautam sau cerem nimic altceva….este pacat!

  3. Suntem needucati. Avem exemple proaste, pe care le urmam cu sfintenie. Acum vreo 2 luni am fost la un majorat. La miezul noptii, sarbatorita a dansat cu prietenul ei un vals (ca la nunta). Asa a vazut ea la televizor ca se intampla la petrecerile cu staif.
    Parintii sunt de multe ori depasiti. De multe ori pun si ei accentul pe altceva decat pe ceea ce este cu adevarat important(gen \”nu-i asa ca fata mea e frumoasa?\”, in loc sa spuna :\” fata mea este eleva la cel mai bun liceu din urbea X\”). Colac peste pupaza, tot intalnesti beizadele care, daca esti un pic mai slab de inger, iti taie tot elanul cu tupeul lor extraordinar, cu prostia expusa astfel incat sa para un atu si bineinteles uzand fatis de nepotisme.
    Pe de alta parte, stiu (nu cunosc) parinti care, dupa ce vin de la munca, la 8 seara, verifica temele copiilor si-i asculta la lectii. Si daca au omis un paragraf care pare important, nu conteaza ora la care se pun in pat. Stau cu odrasla sa-l invete(odrasla in sens pozitiv).
    Asta am observat eu in societatea de acum.

  4. e nepasarea din fiecare an, cu generatii si generatii de parinti dobitoci, caci altfel nu ii pot numi. E nepasarea cu care parintii insisi trec prin viata, cea de care dau dovada traind in fiecare zi pe pamant. E, nicio problema, e doar Bacul. Dara vor arata suficient de bine, vor aparea la TV si se vor umple de bani chiar datorita prostiei. Daca sunt smecheri, o sa faca ei un ceva ca sa se plimbe cu BMW, in timp ce noi, ceilalti, cu bacul luat si poate si cu facultati facute, muncim in fiecare zi si ne platim darile si mai ramanem cu…

  5. Foarte bine punctat doamna Ellie.Invatamantul nu mai reprezinta de mult o garantie a reusitei in viata a unui copil. Asta vad foarte bine si copii si se comporta ca atare. Trebuie sa intelegeti ca pur si simplu bacul nu mai conteaza pentru oamenii de rand.Decat pentru cei cu bani si relatii care au deja un loc garantat de familie in vreun organism administrativ sau de guvern. Mai sunt si cei pe care ii fac mamica si taticu prosti cu diploma-ca acum este extrem de usor-si se intorc sa lucreze in firma familiei.

  6. De vina este mentalitatea parintilor. Nu sistemul, nu piata muncii etc.

    Citesc unele comentarii si ma crucesc :)) Si cand te gandesti ca tata era nemultumit pentru ca eu am luat \”doar\” 9,28 la Bac, in conditiile in care promovabilitatea a fost de 42% in anul in care am dat eu…

  7. Doamna Ellie, eu sunt autoarea articolului din care ati citat. Postarea nu a fost gandita in sensul in care ati pus-o dumneavoastra in lumina. Cred ca era destul de evident ca a fost o ironie la adresa relatiei dintre copii si parinti. Nu am incurajat niciodata tinerii sa nu urmeze studii. Ar fi culmea, avand in vedere ca eu imi termin masterul anul acesta.
    Ceea ce am vrut sa punctez este urmatorul lucru:
    – Tinerii nu inteleg exact ce ies de pe bancile facultatii si de unde poate sa inceapa mai exact.
    – Parintii nu inteleg nici ce studiaza copiii si cu atat mai putin cum ar putea sa-si inceapa cariera.

    Sunt precum trei muti care gesticuleaza ceva in tara orbilor. Fiecare intelege ce vrea si toti facem ce credem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.