Cum ne denumim copiii?

Fiinta sociala si rationala prin excelenta, omul nu poate fi conceput in afara relatiilor cu semenii sai. Necesitatea legaturii permanente intre membrii colectivitatii, realizata prin limbaj – cel mai important mijloc de comunicare si instrument al gandirii – a impus crearea si perfectionarea unui mod special de desemnare personala.

Alegerea si atribuirea numelui unui nou-nascut au fost si sunt evenimente de maxima importanta in viata fiecarei familii. Mai complicata sau mai simpla, in functie de loc si timp, alegerea unui nume a fost aproape totdeauna un act motivat.

V-ati gandit vreodata sau ati fost puse deja in situatia de a alege un nume pentru copilul vostru? Ce anume v-a determinat sau v-a influentat decizia? Vi s-a intamplat sa va placa in mod deosebit un nume inca din copilarie si sa pastrati in timp decizia de a-l atribui copilului vostru? Sau, din contra, vi s-a intamplat sa vi se para foarte caraghios modul in care alti parinti au decis sa dea numele copilului lor?

Citeste si:  Imi schimb numele dupa casatorie?

Sunt cu siguranta o multitudine de factori si criterii care influenteaza alegerile pe care le facem in aceasta privinta. Fara a avea pretentia ca voi reusi sa le prezint pe toate, voi incerca o abordare succinta a acestora, in ideea de a va ajuta sa luati cu mai multa usurinta aceasta decizie atunci cand va fi cazul.

In primul rand trebuie sa va ganditi ca numele pe care-l dati copilului va trebui sa fie purtat si de adultul in care se va transforma cu timpul copilul vostru. In acest sens e de preferat sa evitati inregistrarea oficiala a unui nume sub forme diminutive. Legat de acest aspect, mai trebuie sa aveti in vedere ca, in decursul vietii, o persoana are de completat diverse acte si formulare in care se intampla uneori ca spatiile alocate numelui sa devina neincapatoare in cazul in care persoana are un nume de familie lung (sau chiar compus din alaturarea a doua nume) si apoi inca unul, doua sau chiar trei prenume (formate si acestea dintr-un numar destul de ridicat de caractere).

Citeste si:  Perfecte si imperfecte

Trebuie apoi sa va decideti daca vreti sa dati copilului un nume care sa aminteasca de o alta ruda, mai mult sau mai putin apropiata – in semn de apreciere, amintire sau respect – ori, dimpotriva, va doriti ca numele respectiv sa fie o modalitate de a distinge in mod special acest copil de toti ceilalti membri apropiati ai familiei. In acest sens, exista familii sau comunitati in care este o traditie in folosirea anumitor nume sau forme de diminutive pentru numele oficiale.

Pentru multe dintre noi, un rol important il joaca si momentul in care copilul vine pe lume, numele atribuit putand sa reflecte apartenenta datei de nastere la o anumita luna a anului sau apropierea acesteia de o sarbatoare religioasa. Pe de alta parte, credinta ne poate influenta in alegerea numelui din dorinta de a pune copilul sub protectia unui anume sfant sau sfanta , atribuindu-i numele acestuia/ acesteia.

Citeste si:  Barbatii care ne tin usa si femeile care ne prepara cafeaua

Cu siguranta sunt deja si multe cazuri in care numele unor copii a fost determinat de respectul unuia dintre parinti pentru o anume personalitate din domeniul artistic, stiintific, politic sau sportiv. Sunt, de asemenea, perioade in care un grup de nume se considera a fi „la moda”, fie ca sunt autohtone, fie ca sunt recent importate.

Decizia finala va fi cu atat mai dificila cu cat la luarea ei se implica un numar mai mare de persoane (parinti, frati, bunici, prieteni), cu atat mai mult cu cat acestia au pareri destul de diferite privind criteriile si motivele de desemnare a numelui.

Eu nu pot acum decat sa va doresc sa gasiti cu usurinta un nume care sa va placa tuturor celor implicati in alegerea lui, iar apoi sa-l invatati pe copil sa-l poarte cu mandrie.


3 Comentarii
  1. Foarte bune idei…doar ca sunt unii care nu prea tin cont de ele…si isi \”denumesc\” copii foarte ciudat. Eu m-am bucurat sa pot decide doar de comun acord cu sotul (fara alte indicatii si interventii) numele baiatului nostru…si ma bucur ca alegerea nostra a fost pe placul bunicilor si a altor rude si prieteni, iar cel mic sper ca va purta cu placere acest nume inca multi ani de aici in colo.

  2. M-am gandit sa va cer si voua parerea. Urmeaza sa am o fetita si as vrea sa va intreb cum vi se par Sofia sau Sara? Vi se par prea de fite?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.