Cum se poate apara o vedeta in Romania de paparazzi?

Ce spun vedetele?

Andreea Marin-Banica, ambasador UNICEF: „Nu ma intereseaza sa fiu implicata in acest circ mediatic. Eu imi rezolv intotdeauna problemele de acest tip in justitie, si nu altfel”.

Andreea Raicu, vedeta TV: „Depinde foarte mult de limita de bun-simt a fiecaruia. Inteleg ca adesea statutul de vedeta te transforma intr-un fel de bun al intregului popor, dar asta nu inseamna ca din partea celorlalti trebuie sa te astepti la orice. Personal m-am simtit extrem de agresata, anul trecut, cand mergeam sa-mi vizitez bunica, grav bolnava si internata in spital. Aveam nevoie de liniste, nu sa fiu pandita cand intru, cand ies, cand plang…”

Gianina Corondan, vedeta TV: „Pana unde pot merge? Pana unde le lasi. Stiu persoane care nu apar niciodata, nu pentru ca nu ar avea scandaluri sau probleme, ci pentru ca sunt discrete sau si-au luat masurile necesare de protectie. Sunt si persoane care din amabilitate, sau pentru care tentatia aparitiei cu orice pret este uriasa, fac orice ca sa se expuna. In astfel de cazuri se intampla ca lucrurile sa scape de sub control. Problema e ca tine de om, de felul de a fi al persoanei publice. Si daca tot e sa copiem de la altii, care au traditie cand e vorba de vedete, macar sa o facem cum trebuie. Sa fim eficienti si sa copiem si legile in domeniu”.

Romanita Iovan, designer: “In conditiile in care nu exista o reglementare legala a acestei situatii – amestecul paparazzi in viata privata a unei persoane publice, fie ea din media, fie din alt domeniu – nu vom putea spune ca exista o limita. Cand va exista o lege serioasa, care sa limiteze accesul la viata privata a oricarei persoane, vom vorbi de limite. Pana atunci insa nu se va rezolva nimic, la modul concret. E clar ca vanatoarea dupa stiri asa zis senzationale se datoreaza si interesului public pentru astfel de subiecte. Si atunci jurnalistul, sau asa zisul jurnalist, trebuie sa actioneze in consecinta. Mai simplu spus, totul se reduce la bani”.

Citeste si:  UE, CE, Barroso, PPE: Shut up!

Ce spun avocatii?

Articolul 70 din noul Cod civil al Romaniei reglementeaza dreptul la libera exprimare.

„(1) Orice persoana are dreptul la libera exprimare.
(2) Exercitarea acestui drept nu poate fi restransa decat in cazurile si limitele prevazute la art. 75”, prevede articolul citat.

Articolul 75 impune limitele:

„(1) Nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in aceasta sectiune atingerile care sunt permise de lege sau de conventiile si pactele internationale privitoare la drepturile omului la care Romania este parte.
(2) Exercitarea drepturilor si libertatilor constitutionale cu buna-credinta si cu respectarea pactelor si conventiilor internationale la care Romania este parte nu constituie o incalcare a drepturilor prevazute in prezenta sectiune”.

Potrivit articolului 71 referitor la dreptul la viata privata, „(1) orice persoana are dreptul la respectarea vietii sale private”. Alineatul (2) prevede ca nimeni nu poate fi supus vreunor imixtiuni in viata intima, personala sau de familie, nici in domiciliul, resedinta sau corespondenta sa, fara consimtamantul sau ori fara respectarea limitelor prevazute la articolul 75, iar alineatul (3) al articolului 71 stipuleaza ca este, de asemenea, interzisa utilizarea, in orice mod, a corespondentei, manuscriselor sau a altor documente personale, precum si a informatiilor din viata privata a unei persoane, fara acordul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.

Citeste si:  Care e treaba cu femeile care fraternizeaza cu “dusmanul”?

Articolul 72 privind dreptul la demnitate prevede ca orice persoana are dreptul la respectarea demnitatii sale, fiind interzisa orice atingere adusa onoarei si reputatiei unei persoane, fara consimtamantul acesteia ori fara respectarea limitelor prevazute la art. 75.

Dreptul la propria imagine este reglementat de articolul 73, care arata:

„(1) Orice persoana are dreptul la propria imagine.
(2) In exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate sa interzica ori sa impiedice reproducerea, in orice mod, a infatisarii sale fizice ori a vocii sale sau, dupa caz, utilizarea unei asemenea reproduceri. Dispozitiile art. 75 raman aplicabile”.

Sub rezerva aplicarii dispozitiilor art. 75, pot fi considerate ca atingeri aduse vietii private:

a) „intrarea sau ramanerea fara drept in locuinta sau luarea din aceasta a oricarui obiect fara acordul celui care o ocupa in mod legal;
b) interceptarea fara drept a unei convorbiri private, savarsita prin orice mijloace tehnice, sau utilizarea, in cunostinta de cauza, a unei asemenea interceptari;
c) captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia;
d) difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat, fara acordul celui care il ocupa in mod legal;
e) tinerea vietii private sub observatie, prin orice mijloace, in afara de cazurile prevazute expres de lege;
f) difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza;
g) difuzarea de materiale continand imagini privind o persoana aflata la tratament in unitatile de asistenta medicala, precum si a datelor cu caracter personal privind starea de sanatate, problemele de diagnostic, prognostic, tratament, circumstante in legatura cu boala si cu alte diverse fapte, inclusiv rezultatul autopsiei, fara acordul persoanei in cauza, iar in cazul in care aceasta este decedata, fara acordul familiei sau al persoanelor indreptatite;
h) utilizarea, cu rea-credinta, a numelui, imaginii, vocii sau asemanarii cu o alta persoana;
i) difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori a altor documente personale, inclusiv a datelor privind domiciliul, resedinta, precum si numerele de telefon ale unei persoane sau ale membrilor familiei sale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele”, stipuleaza articolul 74 din noul Cod civil.

Citeste si:  Opiumul maselor, doza individului

Articolul 76 privind prezumtia de consimtamant prevede: „Cand insusi cel la care se refera o informatie sau un material le pune la dispozitia unei persoane fizice ori persoane juridice despre care are cunostinta ca isi desfasoara activitatea in domeniul informarii publicului, consimtamantul pentru utilizarea acestora este prezumat, nefiind necesar un acord scris”.

Starletele din Romania vor fi pozate doar cu voia lor, desi se stie ca multe cheama paparazzi chiar si cand se duc la toaleta. Jurnalistii vor trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a publica un material despre o persoana publica, riscand altfel procese costisitoare.

Material oferit de Casa de Avocatura Coltuc.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.