Despre chiloti si frumusete

Duminica dupa-amiaza aveam ministru al sanatatii un chirurg scolit in afara, in varsta de 29 de ani. Duminica seara, aveam un baiat in chiloti izgonit pe motiv de respectabilitate.

Tot duminica aveam un ministru al justitiei venit din randurile uneia dintre cele mai active ong-uri in ceea ce priveste drepturile omului si statul de drept: Freedom House. Luni seara, aveam o electronista retrasa pe motiv de prestatie jalnica la audierea din Parlament. Desi respectiva comisie ii daduse aviz pozitiv.

In ambele cazuri, va propun sa trecem peste hahaiala cauzata de o pereche de chiloti veniti la pachet cu setul de patratele de rigoare. Si sa aruncam o privire asupra propriilor noastre grile.

La cat-pe-ce-ministrul Andrei Baciu au deranjat chilotii. Faptul ca a facut modelling in studentie.

Pai, nu suntem noi putin ipocriti si putin mai mult amnezici? Calin Popescu Tariceanu n-a fost model? Roberta Anastase n-a fost Miss Romania? Apoi, ce are neonorabil munca de model? N-am vazut aceeasi sfanta indignare cand a fost dezvaluita “scoala doctorala” marca Oprea. De ce niste fotografii din registrul fashion au starnit atata revolta?

Stiti cand a fost iar tacere? Inexplicabil, rusinos de profunda? Cand a iesit la iveala ca la anumite petreceri, cu anumiti alesi ai neamului, desertul ar consta in carne proaspata, de minore. N-am vazut atunci nici coada de cometa a unei suparari publice.

Nu stiu cat de pregatit era chirurgul Andrei Baciu pentru o asa functie. Ce stiu e ca sa incerci sa te sustii singur in facultate, facand modelling, nu e o rusine, nu e nimic reprobabil aici. Si nici faptul ca nu apucase sa-si incheie rezidentiatul. Caci nu venea la Minister ca sa opereze. Ci venea sa managerieze. Posibil sa nu fi fost pregatit nici in acest aspect, dar de ce nu am auzit mai multe contestari la obiect? Si de ce insusi premierul desemnat Ciolos nu a facut referire la asta, in momentul in care l-a retras, ci tot la chestiunea tabloidala a fotografiilor?

In mod similar, Cristina Guseth fusese contestata pana cand sa aiba loc audierile. Pentru ca nu avea studii de drept, pentru ca era prietena cu Macovei si – tineti-va bine – pentru ca e urata.
In timp ce frumusetea unui barbat venea ca motiv de mistocareala (au fost reactivate toate glumele care-l aveau tinta pe Petre Roman, din arsenalul Alpaca), lipsa ei, in cazul unei femei, era amendata cu cruzime. Desi, pe de alta parte, stim cum sa desconsideram si femeile-politician care ar putea fi catalogate drept atragatoare.

Greu s-o dai cu codul etic al alegatorilor romani. Frumoasa si cu decoltee nu e indicat, caci “lasa, ca stim noi cum ai ajuns acolo, mie-mi spui, doar nu m-am nascut ieri». Femeile cu o anumita varsta si nu tocmai genul care ar putea figura intr-o reclama la sampon nu sunt nici ele dezirabile in politica. Probabil singurele care sunt judecate prin prisma (in)competentelor lor reale sunt femeile sterse. Femeile invizibile. Urmeaza sa compunem un manual de invizibilitate.

E posibil sa nu obtinem raspunsurile pe care ni le dorim. Dar sunteti siguri ca adresam intrebarile potrivite?


27 Comentarii
 1. \”Pai, nu suntem noi putin ipocriti si putin mai mult amnezici? Calin Popescu Tariceanu n-a fost model? Roberta Anastase n-a fost Miss Romania\”

  daca domnu doctor era cu 20 de ani mai batran si ieseau aceste poze la iveala,nu era o problema.
  dar asa, pozele sunt ca si cum ar fi fost facute ieri.
  de aici diferenta de perceptie intre tariceanu si anastase ( care s-au dat in stamba au n ani) vs pulifiricul asta.

  dar pe acelasi fir logic,sa presupunem ca o d-na ministru pozeaza in playboy.
  in pzd goala.
  e legal? categoric da.
  are legatura pzd cu capacitatile ei profesionale?
  categoric nu.
  si atunci care e problema?
  una singura. respectul nul fata de boarfa.
  iar un lider are nevoie si de respect,nu doar de aptitudini profesionale.

 2. Deci, după 20 de ani, ”faptele” se prescriu.

  Roberta Anastase avea 32 de ani când a fost președintele Camerei Deputaților. Wow. Cu 3 ani în plus față de Baciu. Fabulos.

  Apropo, ai văzut vreo fotografie recentă cu el? Vei constata că nu i se potrivește deloc calificativul ”pulifrici”.

 3. Și nu, a poza gol nu prea intră în aceeași categorie cu pozatul fashion.

  Merkel făcea nudism. Au ieșit poze cu ea, deloc flatante din perioada aia. Nu pare să o respecte nimeni mai puțin din cauza asta. Știu, știu, o să spui că era în context… privat, nu ca profesie. Dar nuditatea e nuditate.

 4. \”Merkel făcea nudism. Au ieșit poze cu ea, deloc flatante din perioada aia\”

  again,au iesit poze la diferenta de 25 de ani.
  daca merkel ar fi avut 30 de ani si i-ar fi iesit poze nud cu 3 ani in urma, mai iesea cancelar cum ieseai si tu.

  totusi,de ce faci discrimninari irina?
  e vorba de principiu. de ce a poza gol nu e acelasi lucru cu a poza fashion?
  si de ce sa compromitem profesional pe cineva,doar ptr ca pozeaza cu pl in sus sau nitel cracita?
  nu inseamna asta discriminare?

 5. Noi am aflat după 25 de ani. Iar Merkel n-a ajuns cancelar dintr-o ilustră anonimă. La ce cult au nemții pentru nudism, chiar e posibil să nu-i preocupe aspectul.

  Bineînțeles că discriminez. E ca diferența între pornografie și artă.

 6. nudul poate fi si arta.
  si zau, nu cred ca e normal sa discriminezi pe criterii subiective. doar ptr ca tie nu-ti place poza cu mataranga unui presupus candidat, nu e motiv sa-l compromiti profesional.
  te rog lasa discriminarile,toti avem drepturi egale.
  altfel,tot militantismul tau antidiscriminare risca sa cada in balta ipocriziei.

 7. \”Discriminarea este acțiunea prin care unele persoane sunt tratate diferit sau lipsite de anumite drepturi în mod nejustificat, pe baza unor considerente neîntemeiate.\”

  au revoir.

 8. norina,stiu ca am batut-o cu armele ei.

  cand vrei sa testezi un concept,ii testezi limitele.

  daca esti antidiscriminare,atunci esti nevoit sa accepti cele mai mari mizerii, fix in virtutea acestui principiu.

  profesoara de romana a copilului tau e o perversa nimfomana? so what? daca are postate pe site-uri de profil poze cum inghite kile de sperma nu inseamna ca nu preda bine romana.

  vrem political corectness ?.
  pai asta inseamna decuplarea totala a aptitudinilor profesionale cu ce se intampla in particular.

  la limita, daca esti angajata intr-o multinationala si vii imbracata cu fusta pana-n kr si fara chilotzi, n-ar trebui sa patesti nimic.
  si ce ca ti se vede pzda? asta inseamna ca nu-ti faci bine treaba?
  e problema animalelor alora care se holbeaza la pzd ta in loc sa-si vada de treaba. se invoca decenta? pai decenta e un cuvant relativ care poate fi abuzat imediat. ptr arabi,decent e sa porti val.
  adica e un crieteriu ce nu poate fi luat in considerare.

  norina,daca tu esti fan antidiscriminare,ar trebui sa iesi in tzatzele goale,zilnic. si in acelasi timp sa pretinzi respectul cuvenit unei femei bine pregatita profesional.

  bottom line:
  decenta e un cuvant discriminatoriu si subiectiv,ce nu are legatura cu aptitudinile profesionale.
  papusilor antidiscriminare ,hai sa va vad ( pzda) 🙂

  ps: oare de ne-a sters irina cand am comentat depspre prietenii ei musulmani si refugiati?

 9. Reducerile astea la absurd funcționează în științele exacte. În cele sociale, nu.
  Pentru că echilibrul se construiește din ajustări permanente. E un concurs de forțe, nu una singură care funcționează în vid.

  De-asta operăm inclusiv cu concepte precum ”decența” la momentul t0, în condițiile x, y, z. Acum o sută de ani nu puteai fi ministru dacă nu erai ortodox, să zicem. Și nu, nu poți transfera decența arabă în cea occidentală. La fel cum nu poți transfera decența unui trib african la Buenos Aires.
  Tot ce spun este că, în momentul de față, în societatea actuală, este permis să avem miniștri care au fost modele în prima tinerețe. Și am oferit și exemple.

  Exercițiile voastre de retorică goală nu mă interesează. Insultele, nici atât.

  Comentariile despre musulmani și refugiați vi le-am șters pentru că le-ați postat off-topic. Chiar nu suntem eu sau flu.ro obligați să răspundem la tot ce vă frământă pe voi, îmi pare rău.

 10. Și nu, Norina, când spun că n-am timp, chiar n-am timp. Nu e nicio atitudine de superioritate.
  Scuză-mă, dar te comporți ca un bully. Iar un dialog în astfel de condiții e imposibil în ceea ce mă privește. Te rog să nu mai insisți.

 11. \”De-asta operăm inclusiv cu concepte precum ”decența” la momentul t0, în condițiile x, y, z.\”

  daca operezi cu conceptul subiectiv (S) \”decenta\” asupra a doua entitati, E1 si E2 si in virtutea acesteia girezi pe E1 dar il excluzi pe E2, inseamna ca tocmai ai operat un operator de discriminare DI.

  asta fac si arabii. femeile cu val,barbatii fara.

  de ce discriminatoriu?
  fiindca conceptul ce actioneaza asupra lui E1 si E2 este unul pur subiectiv.

  arabii discrimineaza in baza unor reguli subiective religioase,tu in baza unor reguli subiective vestimentare.

  felicitari.
  bun venit in tabara celor care discrimineaza.

 12. Ah, ăsta era scopul discuției? Să demonstrezi că eu discriminez? Firește, toți o facem. Când alegi să bei cu X o bere și nu cu Y. Când alegi să te măriți cu M și nu cu N. Toată ziua discriminăm.

  Unde a discrimina este folosit cu sensul din definiția de mai sus.

  Revenind de pe câmpii, spre subiect, reiau: să-l respingi pe Baciu pe motiv de chiloți e inconsecvent și ilogic chiar în interiorul sistemului în care trăim.

  Societatea noastră nu privește modellingul ca fiind indecent/imoral, deci, nu poate fi imputabil.

 13. \”Când alegi să bei cu X o bere și nu cu Y. Când alegi să te măriți cu M și nu cu N. Toată ziua discriminăm. \”

  1.berile nu pot fi discriminate,nu sunt persoane.

  2. confunzi alegerea cu discriminarea.
  cand femeile n-aveau drept de vot pe motiv ca asa au ales barbatii,era discriminare,nu alegere.

  3. baciu daca era cu 20 de ani mai in varsta,n-ar fi avut probleme.
  distanta dintre fapte si candidatura fiind foarte mica, lumea il priveste ca pe-un putzoi.
  daca acu miss romania, care pozeaza in chiloti de dama, candideaza ca ministreasa,rade lumea de ea. respect zero.
  dar daca o face dupa 15 ani, e ok.

  4. sistemul taxeaza in mod ilogic,la fel cum si tu in mod ilogic taxezi pe alte criterii decat cele profesionale.

  5. norina e unul din cei mai buni ideologi pe-aici, pacat sa-i tai macaroana:)
  mai ales ca are dreptate ,ti-a tras-o si cu paralelismul coran/emisiunile lu marutza. daca te faci vinovata girand pe marutza prin rating ,la fel de vinovata esti si cand girezi coranul prin acceptarea lui.
  ambele sunt toxice.

 14. haha,ignora punctul 1, am crezut ca vorbesti de marci de beri: )
  cand alegi sa bei cu unul,nu cu altul,nu e discriminare fiindca nu i-ai limitat drepturile profesioanle.
  again, confunzi alegerea cu discrminarea ( sexuala,vestimentara,etc)

 15. Cucu, discuția asta n-are nicio noimă și e ca o ciorbă lungă în care au aterizat melci, chei franceze și reviste de integrame.

  Nu operăm cu aceleași definiții ale termenilor, deci, e cam imposibilă.

  Sunt foarte atentă la cuvinte. Când folosești ”sistem” (care se referă la o structură complexă, care dă legi și aplică legi), când ”societate” (care e mai degrabă o masă amorfă, subiectivă guvernată de sistemul mai sus amintit).

  Apoi, mă văd nevoită să repet lucruri și a treia oară, chestie obositoare, deloc productivă și consumatoare de timp. Tot insiști pe ideea intervalului de timp, deși avem contraexemplul Robertei Anastase, care tot tânără era când a ajuns președinte la CD.

  Norina mi-o fi tras-o, dar prin neprezentare. Cu Norina nu mai am de mult dezbateri, cel mult perioade când îi tolerez prezența și perioade când n-o fac. Probabil că da, mă fac vinovată de lipsă de constanță. Încerc să remediez asta.

  Nu știu despre ce Măruță/Coran vorbești, dar nici nu mă interesează un nou front.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.