Eu maine strang gunoaie. Tu ce faci?

Maine merg la strans de gunoaie. Nu, nu lucrez la salubritate. Dar ma deranjeaza. Ma deprima muntii de peturi, caserolele de la mici, hartiile si resturile ramase de cei pasionati de gratare. Tie iti place sa ai mizerie in casa TA?

Maine se desfasoara in tara campania Let’s do it, Romania!. Poate ati auzit de ea, poate nu, in orice caz vreau sa v-o reamintesc. Nu e prea tarziu sa va inscrieti. Puteti sa o faceti online, aici.

Campania despre care va vorbesc se desfasoara in toate judetele din tara si imi permit sa spun ca se adreseaza celor cu bun simt. Daca te-ai saturat sa vezi uratenie, daca te-ai saturat sa te plangi, daca te-ai saturat sa astepti sa faca altii, daca ai obosit sa dai vina pe stat, acum ai sansa se te implici TU, sa faci TU ceva. Si rezultatele vor fi vizibile, te vor ferici pe tine si pe cei din jur, vor reda naturii frumusetea rapita prin nesimtire, prin lipsa de educatie si prin ignoranta.

Citeste si:  Mica tiganiada. Ce cuvant nu este interzis in Romania. Cateva ganduri despre Europa rromilor

Pana in prezent, s-au inscris 68 515 voluntari. Oameni ca mine si ca voi.

Sa va spun cate ceva despre cum s-a desfasurat aceasta campanie in alte tari. Ideea le-a apartinut estonienilor, acum doi ani. „Let’s do it, Estonia!” a mobilizat 50 000 de oameni la o populatie de 1, 3 milioane. Ei au reusit intr-o zi sa faca ce guvernului i-ar fi luat 3 ani si ar fi costat 22 de milioane de euro. Pe ei i-a costat 500 000, bani obtinuti din donatii si sponsorizari. Va las mai jos clipul care relateaza, pe scurt, ce lucru minunat au realizat acolo! Nu vad de ce nu le-am prelua exemplul.

In Letonia, Lituania succesul a fost asemanator. In Slovenia, au raspuns apelului 200 000 de oameni la o populatie de 2 milioane. Deci unuia din zece sloveni i-a pasat. Haideti sa ne pese si noua! Suntem cea mai mare tara care a preluat „modelul” estonian, pana in prezent.

Citeste si:  Text de dezpodobit bradul: condoleante pentru Mos Craciun

Stiu ca suntem saraci. Stiu ca sunteti stresati, stiu ca vietii noastre ii lipsesc multe. Stiu ca avem un stat corupt. Stiu ca poate maine vreti sa dormiti. Dar ce va propun eu sa facem maine nu este un sacrificiu, ci o bucurie. Solidaritatea, actiunea, implicarea ne vor ferici mai mult decat plangerea de mila, degetele acuzatoare indreptate mereu catre altii, expectativa si dezamagirea.

Veti spune poate ca „in doua luni, va fi la loc mizeria”. Este posibil. Dar la fel de posibil e ca aproximativ 70 000 de oameni sa se faca auziti. Maine nu doar umplem niste saci. Ci transmitem un mesaj. Cu cat suntem mai multi, cu atat vom fi mai greu de ignorat. Educam. Nu neglijati puterea de convingere a exemplului.

Stiu ca sunteti blazati multi dintre voi. Si obositi. Si ca bratele va atarna greu. Dar asta e realitatea cu care ne confruntam. Si, daca nu luptam pentru o schimbare, nu o va face nimeni in locul nostru.

Citeste si:  Vreau sa-mi hranesc copiii. Sunt un exemplu negativ?

Dar poate ca unii dintre voi vor dori sa iasa la iarba verde. Si vor fi nevoiti sa inoate prin gunoaie ca sa aiba unde-si pune patura. Ceea ce multi nu inteleg este ca „spatiul verde” este al tuturor. Este si al meu, si al tau, si al lor. Mi-as dori sa fie cate un gardian care sa dea amenzi in fiecare petec de padure. Dar asta nu e posibil. Iar intre timp, petecul acela, si poiana de langa, si lacul mor sufocate de gunoaie. Ele nu dispar de acolo, pur si simplu. Va invit sa le facem noi sa dispara! Sunt sigura ca, langa orasele si satele voastre, exista un loc asupra caruia va puteti pune amprenta. In sens pozitiv. Adunati-va rudele, prietenii si faceti ceva pentru VOI!

Ne vedem maine!


2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.