Evanghelia dupa Iuda schimba crestinismul

De aproape 2000 de ani, crestinismul e acelasi. Din generatie in generatie se transmit ideile lui si, chiar daca nu esti crestin practicant, chiar daca nu ai citit nici macar o pagina din Biblie, stii care sunt evenimentele care au pus bazele religiei si au conturat ideile pe care le cunoastem astazi. Dar daca ceea ce stim dintotdeauna nu este adevarat? Daca s-ar descoperi ceva care sa contrazica un fapt universal acceptat ca fiind adevarat?

Acest ceva s-a descoperit deja. Evanghelia dupa Iuda, caci despre ea este vorba, rastoarna o convingere veche de 2000 de ani. Unul dintre cele mai cunoscute personaje negative ale istoriei, unul dintre cei mai mari „rai” pe care i-a cunoscut vreodata omenirea, nu era de fapt un „rau”. Era singurul care a inteles ce inseamna crestinismul si ce trebuie facut pentru a implini voia lui Dumnezeu.

Papirusul pe care a fost scrisa Evanghelia dupa Iuda are un parcurs plin de peripetii. Descoperit in anii 1970 intr-o pestera din Egipt, langa satul Beni Masar, el a fost vandut unui dealer de antichitati din Cairo. In jurul anului 1980, papirusul, impreuna cu alte artefacte vechi, a fost furat din magazinul dealer-ului si a intrat pe piata neagra a antichitatilor. Necunoscand limba in care a fost scrisa Evanghelia, niciunul dintre proprietari nu a stiut ce document important poseda. Papirusul a fost transportat la Geneva si, desi mai multe muzee si colectionari au vrut sa-l cumpere, niciunul nu si l-a permis. Dezamagiti, proprietarii l-au incuiat in seiful unei banci, unde a ramas timp de zeci de ani. Cand in sfarsit papirusul a fost cumparat, noul proprietar a aflat cu stupoare ca ar putea fi vorba de singura copie a Evangheliei dupa Iuda. A inceput procesul de restaurare care, din cauza starii avansate de degradare in care se afla papirusul, a durat ani de zile.

Citeste si:  Scufita Rosie si lupul cu dulap. Schimbam povestile?

Fata de celelalte Evanghelii, aceasta este scrisa in limba copta, limba vorbita in Egiptul antic. Avand in vedere ca papirusul gasit dateaza din anul 280 plus sau minus 60 de ani, iar Evanghelia dupa Iuda e fost pomenita de catre Irineu, unul din primii preoti crestini inca din anul 180, s-a dedus ca Evanghelia recuperata este o traducere din limba greaca.

Faptul ca exista o Evanghelie dupa Iuda nu ar trebui sa ne mire. Cele patru Evanghelii canonice care alcatuiesc Noul Testament nu sunt singurele care au fost scrise. Exista in total peste 30 de Evanghelii cunoscute, printre ele aflandu-se cea a lui Toma si cea a Mariei Magdalena. Primii preoti crestini au fost cei care au hotarat ce Evanghelii vor alcatui Noul Testament, iar cum s-a luat aceasta decizie nu putem sti. Cert este ca Evanghelia lui Iuda a fost respinsa de Biserica inca de la inceputurile crestinismului. In anul 180, preotul Irineu cataloga Evanghelia drept erezie, lucru acceptat mai tarziu de toti crestinii.

Citeste si:  Dumnezeu, ucis in Occident, impaiat in Romania

Fata de Evangheliile canonice, care sunt naratiuni ale ultimilor ani din viata lui Isus (Ioan si Marcu) si ale nasterii sale (Luca si Matei), cea a lui Iuda este scrisa sub forma unui dialog intre Isus si Iuda sau intre Isus si apostoli. De fapt, cele patru evanghelii canonice sunt singurele povestiri narative care s-au patrat, toate celelalte Evanghelii cunoscute, inclusiv cea a lui Toma si a Mariei Magdalena, fiind scrise sub forma de dialog.

Nu se poate sti exact cand a fost scrisa Evanghelia lui Iuda. Dar avand in vedere ca ea mentioneaza aspecte ale celor patru Evanghelii canonice, care au fost scrise intre anii 65 si 95, se poate deduce ca a aparut intre anii 95 si 180. Cum Iuda s-a sinucis imediat dupa tradare, devine evident ca nu el este autorul Evangheliei care ii poarta numele. Se presupune ca autorii sunt crestinii gnostici, care se inchinau unui Dumnezeu superior celui din Vechiul Testament, credeau ca nu au nevoie de Biserica pentru a comunica cu Dumnezeu si considerau trupul o inchisoare a spiritului.

Astfel reuseste Evanghelia sa explice fapta lui Iuda Iscarioteanul. Evangheliile canonice ale Noului testament il descriu pe Iuda ca fiind Antichristul care l-a tradat pe Isus si l-a predat soldatilor lui Pontiu Pilat. Evanghelia lui Iuda contrazice acest fapt, si din primele traduceri reiese ca Iuda nu a tradat, ci s-a supus dorintei lui Isus. Isus avea nevoie de o persoana care sa faca primii pasi spre implinirea planului sau, iar Iuda a fost singurul dintre apostoli care a inteles cu adevarat care este planul lui Isus si voia lui Dumnezeu. Actiunea lui Iuda i-a permis lui Isus sa fie eliberat din corpul omenesc in care era inchis si sa duca la final „sarcina” pe care Dumnezeu i-o daduse, aceea de a se sacrifica in numele crestinismului. Nu numai ca Iuda nu a facut nimic rau, ci a fost singurul care a inteles esenta crestinismului. Evanghelia arata ca Isus i-a criticat de nenumarate ori pe ceilalti apostoli pentru ignoranta si imoralitatea lor.

Citeste si:  Ceva nou, fin, inedit: faptul ca putem face bine

Niciuna din bisericile crestine nu accepta noua descoperire ca fiind o adevarata Evanghelie, desi fara asa-zisa tradare a lui Iuda, crestinismul, asa cum il stim astazi, nu ar fi existat niciodata. Religia care promoveaza toleranta, iubirea aproapelui si iertarea pacatelor nu poate accepta posibilitatea ca Iuda sa nu fi fost un Antichrist. Cu toate acestea, cea mai nou descoperita Evanghelie poate oferi un alt punct de vedere asupra celor intamplate acum 2000 de ani: Iuda nu fost un tradator, ci persoana care ii datoram insasi esenta crestinismului.


3 Comentarii
 1. cred ca adevarul despre aceasta evanghelie va fi un mister cel putin pentru generatia noastra. si inclin sa cred ca asa e cel mai bine. orice societate are nevoie de o coloana vertebrala. iar coloana noastra inca e credinta, religia. chiar si cei care sunt atei au aceasi coloana vertebrala, pentru simplul motiv ca au o atitudine fata de aceasta. societatea nu se poate sustine pe ea insasi, asa ca astfel de mistere, de jocuri poate doar ale mintii, sunt binevenite spre intarire.

 2. Religiile oficiale, cele mari, adica: CRESTINISMUL, IUDAISMUL si ISLAMISMUL au fost foarte puternic alterata fata de forma lor pura, initiala spre a servi scopului politic de CONTROL TOTAL asupra maselor

  desi ele inca mai retin CEVA din esenta lor, trebuie sa fii batut in cap sa crezi ca Biblia de azi, sau COranul etc sunt variantele originale, lasate de inspiratia divina.

  incet, incet, secretele vor iesi la iveala, si veti vedea ca religia NU are nimic in comun cu dogma, fanatismul sau prozelitismul

 3. Vreau sa sesizez cateva erori. S-au preluat aceste informatii intr-o mare lipsa de cercetare. Fiecare poate sa publice ce vrea, insa articolul acesta prezinta atatea erori, la fel ca aceasta \”evanghelie\”.Din dorinta noastra de a ne justifica necredinta sau a nu accepta anumite adevaruri se forteaza orice descoperire.
  a. Prima eroare: crestinismul nu s-a schimbat cu nimic, crestinismul ramane la fel de ferm si nealterat ca in anul 180 cand sa decretat ca erezie \”evanghelia\” aceasta. Crestinismul nu poate fi alterat, cum nu a putut fi niciodata in istorie de la aparitie. Sunt rataciri, dar nu le puneti va rog in seama crestinismului autentic.
  b. A doua erore. Va recomand sa mai cititi critica literara. Comparati o \”evanghelie\” cu continut slab, si care e contradictorie cu un bloc de patru Evanghelii recunoscute dintodeauna de catre omenire ca autentice. ! kg nu poate fi mai greu ca 4 kg, si sa nu mai luam in seama epistolele. O singura scriere nu poate da o alta lumina subiectului, decat lumina pe care o dau unitatea a peste 50 000 de manuscrise, majoritatea in limba antichitatii, greaca clasica.
  c. A treia eroare. Gnosticii nu au de-a face cu crestinii decat ca au imprumutat cateva idei de la acestia.
  d. A patra eroare, nu se cunoaste autorul, a fost scrisa in copta, nu i se cunoaste originea, e o naivitate sa-i acorzi credit.
  e. A cincea eroare, confrunta informatii scrise de martori oculari, acestia pentru ceea ce au vazut si-au dat viata prin martiraj.
  f. A sasea eroare. Ce datoram ca si crestini nu datoram lui Iuda ci lui Iisus Cristos. Realitatea este ca omul nu are nici o alta solutie pentru a-si castiga libertatea decat prin credinta in Isus Cristos descris de Scripturi, si prin regretul pacatelor si imbratisarea conceptiilor autenctice proclamate de crestinismul pur.
  Imi e mila de voi ca bateti campii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.