Fiii nostri preaiubiti

Cand un politician nu stie cum sa se faca remarcat, vine cu idei de lege-cersetoare-de-simpatie populista. Probabil stie si el ca n-are sorti de izbanda altfel, prin ceva inteligent sau chiar implementabil, folositor societatii. Si incearca sa se faca memorabil cu ceva. Cu orice. Ultima gaselnita: deputatul Bogdan Diaconu, membru al unui partid dubios, cu o sigl? cu România mare pe fundal, iar în prim-plan, Vlad Tepes, partid numit Romania Unita, a venit cu ideea abrogarii memorandum ului ministrului de Externe Petre Roman prin care termenul ”rom” era impus ca fiind cel oficial si doreste revenirea la cel de ”tigan” si derivatele lui in toate inscrisurile oficiale.

Stie si domnul Diaconu, iar daca nu stie el, cineva mai bine informat i-a spus-o, ca o astfel de involutie este imposibila si ca ea neaga realitati lingvistice si sociale. Dar nu conteaza. In ochii electoratului va creste pentru ca da curs unor nemultumiri, pentru ca le confirma ignoranta care vine mana in mana cu o compensare a propriilor ratari. Apoi, va putea spune ”eu am incercat, am avut numai intentii bune, mi-ati fost martori, dar nemernicii nu m-au lasat”. Iar omul needucat va crede in continuare ca o asemanare relativa intre doua denumiri este de vina pentru o imagine proasta, nu niste fapte in sine. Si va crede ca ignoranta unora care confunda o etnie cu o nationalitate se poate corecta dintr-o intorsatura de condei. La fel de ignorant.

Citeste si:  Bacalaureat 2013. Un text de tip argumentativ despre nimic anume

Tot la noi, premierul sarbatoreste trei ani de cand a fost dat jos un guvern pentru a fi instalat cel pe care-l conduce cu atata pricepere si eficienta.

Avem un dar de a ne lasa furati de peisaj, de a ne arunca in a dezbate derizoriul si in a uita si neglija ceea ce ne afecteaza cu adevarat vietile. Daca inainte aveam senzatia ca nevoile burtii bateau mereu nevoile superioare, ca toate revendicarile se limitau la cresteri salariale, acum nici macar asta nu mai face. Circul ne consuma toata energia. Multele tambale vor acoperi zgomotul matelor goale. Pana cand?

Citeste si:  Sanii au interzis pe Instagram. Si pe Facebook. Dar si lipsa lor

Sa va mai spun o poveste. O eleva din Vaslui a fost violata timp de trei ore, in camp,de catre sapte tineri. Medicii legisti au confirmat agresiunea sexuala prin constatarea numeroaselor echimoze si rani. Judecatorul a decis ca acuzatii pot fi cercetati in arest la domiciliu, considerand ca nu reprezinta un pericol pentru societate. Intre timp, parte din parintii celor sapte i-au contactat pe parintii fetei propunandu-le diverse sume de bani contra retragerii plangerii. Ca erau baieti buni. Pana sa violeze in grup. Timp de trei ore. Si sa dea cu tuica fetei pe fata cand aceasta a lesinat.

Sigur va aparea vreun vecin care va spune ”maica, el era baiat bun. Dadea si saru’mana. Linistit, politicos”. Caci, da, ce sa vezi, ce chestier, violatorilor nu le scrie in frunte “voi viola”. Raul e printre noi, iar Hannah Arendt a teoretizat indelung banalitatea raului.

Citeste si:  Ati invins. Condoleante!

Raul se cultiva de mici. De cand vrem ca al nostru copil sa castige cu orice pret competitia la care s-a inscris. De cand nu-l invatam sa-si respecte si aprecieze competitorii. De cand il incurajam sa-si aproprie lucruri pe care nu le merita. Sa fie iertat de pacate pe care nu le regreta. Sa cantareasca mai mult vointa si dorinta lui decat ale altora.
Pentru ca nimeni nu-si mai asuma o responsabilitate.
Unii din copiii iresponsabili de azi, convinsi ca lumea este a lor pentru ca merita, sunt violatorii de maine. Cei pentru care viata altora nu face doi bani pentru ca mamica si taticul le-a spus ca ei sunt cei mai buni.
Iar pentru o asa realitate nu exista initiative legislative.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.