Fumatorii au si ei drepturi

Bineinteles ca fumatorii ar trebui sa aiba drepturi la fel ca toata lumea. Cred ca intreaga discutie despre drepturile fumatorilor a aparut din cauza unor considerente etice. Iar etica in principiu este bazata pe „ceea ce este bine si corect”. Pai si ce inseamna sa faci ceea ce este bine? Pentru mine inseamna sa incerc sa fac cat mai putin rau celor din jur.

Legea, comportamentul in societate si etica sunt foarte strans legate intre ele. De exemplu, este impotriva legii sa distrugi proprietatea altcuiva. Acest lucru nu este acceptat nici din punct de vedere social si clar nu este etic.

Citeste si:  Cine vrea sa se marite cu un milionar? Mana sus!

Legea in privinta tigarilor s-a schimbat considerabil in ultimul timp. De ce? Pentru ca exista dovezi foarte clare asupra pericolului asociat cu fumatul. Aceste pericole exista nu doar pentru cei care fumeaza, ci si pentru cei care vin in contact cu fumul de tigara. Din acest motiv, expunerea altor persoane la aceste riscuri nu mai este acceptata din punct de vedere social.

Citeste si:  Te accepti asa cum esti?

Legea tinde sa reflecte valorile societatii. Fumatul deja nu mai este acceptat in unele restaurante, cafenele, cluburi si chiar in unele locuri de munca. Desi fumatul este legal in majoritatea tarilor, in mod sigur nu este acceptat de societate si nici etic ca fumatorii sa expire acel fum periculos in locuri unde altii ar putea fi afectati de el.

Sunt empatica fata de fumatorii care ar prefera sa nu fie fumatori. Am fost in acesta categorie multi ani. E foarte greu sa renunti la fumat si este si mai greu sa nu te reapuci. Nu exista o metoda standard, care sa mearga pentru toata lumea, de a renunta la fumat. Daca esti un fumator care vrea sa renunte la fumat, va trebui sa gasesti metoda potrivita pentru tine.

Citeste si:  6 idei preconcepute despre sex

Ceea ce vreau sa zic este ca intr-adevar fumatorii au drepturi. Aceleasi drepturi ca si restul oamenilor! Dar nici unul dintre noi nu are dreptul de a face rau altora.


Un comentariu
  1. Eu sunt de acord cu legea care interzice fumatul in locurile publice. Mi se pare un semn de civilizatie. Mentionez ca sunt fumatoare inraita si ca probabil imi va fi greu sa ma adaptez atunci cand fumatul va fi interzis si la noi peste tot, cum a fost in Franta, Italia s.a. Poate cine stie, ma las pana atunci.
    Iar modul in care unii patroni de baruri de la noi inteleg sa aplice legea e penibil. Ati vazut in ce fel au asigurat spatiu pentru nefumatori in cafeneaua aia din pasaj de la Universitate? Au facut un fel de cusca de sticla de vreo 2 metri patrati in care, normal, e o singura masa pentru nefumatori. In timp ce in afara, fumatorii sunt cei marginalizati, aici se intampla inves. Daca as fi nefumatoare, mi=ar fi si rusine sa ma asez acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.