Guvernul iesit la petit RMGC. De la nasul Ponta, cianura fara numar!

Ma scuzati. Va deranjez iar. Da, tot cu chestiuni plictisitoare, precum dreptul la apa, dreptul la aer, dreptul la proprietate.

Un coleg ne „relata” zilele trecute la masa un soi de poanta de 9gag. Cica daca arborii ne-ar da wi-fi, am iesi toti la plantat si ar fi plin pamantul de verdeata. Sau macar i-am proteja pe cei deja existenti. Asa, ca ne dau aer, nu intereseaza pe nimeni. Ironic si oribil de amar.

Poate nu ati aflat, dar marti Guvernul a trimis in Parlament o lege. E foarte probabil sa nu fiti la curent, presa noastra nu considera ca un astfel de subiect e de interes. Nu orice fel de lege, ci una speciala, cu dedicatie. RMGC, compania care vrea sa exploateze aurul de la Rosia Montana (studiile spun insa ca, pe langa aur si argint, exista acolo o serie de metale rare, care valoreaza mai mult decat aurul) avea nevoie de putin ajutor legislativ. Nu de alta, dar intentiile sale erau ilegale, fapt demonstrat si de numeroasele hotarari judecatoresti definitive, pe care autoritatile locale le invoca voios.

Sa explic ce e cu legea asta-plocon. Teoretic, in Romania, nu poti expropria omul, nu-l poti priva de proprietatea lui fara indeplinirea unor conditii legale foarte clare. La fel, cand vrei sa faci o exploatare, de orice fel, trebuie sa tii cont de niste lucruri numite vestigii, monumente, sarcina arheologica. Cu legislatia actuala, oroarea numita RMGC a putut fi amanata timp de 15 ani. Chiar si in statul acesta, slab, corupt pana in maduva oaselor, niste buturugi mici tineau carul mare in stand by. Cel mai cinstit guvern, dupa cum s-a autointitulat, a decis insa ca lucrurile nu mai pot continua asa. Si atunci au mosit un proiect de lege speciala. O lege prin care proiectul RMGC se sustrage prevederilor legale in vigoare si capata un statut privilegiat in numele “interesului national”. Cu alte cuvinte, daca esti un monstru care fura si planuieste un dezastru ecologic, cu beneficii inexistente pentru statul roman, dar profituri fabuloase pentru companii ce nu platesc impozite aici si sunt inregistrate in, sa ne traiasca, paradisuri fiscale, noi te ajutam. Suspendam legile in cazul tau printr-o initiativa legislativa care ne anuleaza practic orice pretentie de democratie.

Citeste si:  Cata influenta au prietenii asupra relatiei?

Ati vazut vreun talkshow despre asta? Cel mai probabil, nu. Realizatorii tv sunt ocupati cu „fata diavolului” care s-a ivit pe bolovanul ce-a ucis-o pe mama surorilor Gabor si alte chestiuni esentiale pentru tara si popor. Dormiti bine. Tacerea e de aur – la propriu.

Singurele surse oneste de informare sunt online. Dar trebuie sa cautati bine dupa ele.

Ieri, patru oameni s-au dus si s-au legat de un gard in fata la Guvern. 4 activisti. Restul nu respiram? Restul nu avem nevoie de panza freatica neinfestata? De aer? Suntem extraterestri?

Rosia Montana nu e doar a rosienilor. Rosia Montana e a tuturor. E responsabilitatea noastra. Veti fi intrebati de copiii vostri “Mama, tata, voi ce-ati facut cand s-a dat liber la crima?”. Multi dintre voi veti raspunde “Ah, eu eram la o terasa. Beam un frappe. Faceam o tocanita. Spalam rufele. Ma uitam la Seinfeld. Ma refaceam dupa The Wall, concert grozav, superb show unde Roger Waters ne-a sfatuit sa ne ferim de dictatura corporatiilor. Vai, ce mi-au placut secerele si ciocanele si demonizarea consumerismului”.

In caz ca cineva a uitat (de interes este punctul 8 in cazul de fata):

foto

Aveti mai jos comunicatul celor de la Alburnus Maior si va mai spun si ca pe data de 1 septembrie se anunta proteste in Bucuresti (Piata Universitatii), Cluj, Timisoara, Iasi, Alba-Iulia si Brasov, dar si Bruxelles. Tot pe 1, se anunta la Barlad un protest impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica.

Comunicat
Guvernul a votat ieri in sedinta proiectul de Lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania. Ca urmare a acestui fapt, Parlamentul Romaniei, la initiativa Guvernului, se pregateste sa voteze in timp record un proiect devastator pentru Romania.

Citeste si:  Riscul de a vorbi despre mai mult de un om

Legea speciala propusa de guvern stipuleaza asltfel ca pentru proiectul propus la Rosia Montana compania nu mai trebuie sa respecte nici o lege, statul roman acordand toate derogarile necesare si obligandu-se sa dea toate avizele pentru inceperea proiectului in afara tuturor procedurilor legale in vigoare.

Principiul separarii puterilor in stat e incalcat prin avizarea de catre Parlament (Legislativ) a unui proiect minier ce ar trebui sa se supuna normelor si procedurilor Executivului, in urma unei analize critice si tehnice a specialistilor. Prin transferarea catre Parlament a acestei decizii, departe de a fi un act democratic, proiectul minier urmeaza sa fie aprobat prin votul parlamentarilor, oameni politici ce nu detin pregatirea profesionala necesara sau informatia deosebit de complexa ce trebuie parcursa. Miile de pagini de informatie tehnica cuprinse in studiul de impact asupra mediului si rapoartele independente depuse de specialisti ai societatii civile vor fi evitate rapid printr-un vot politic sau aleatoriu. Complicata procedura de evaluare a impactului de mediu a proiectului minier (procedura initiata in 2004 si aflata in desfasurare) este pur si simplu anulata. Mai mult, acest demers din Parlament aduce grave schimbari legislative de natura derogatorie, necesare in mod obligatoriu pentru transformarea unui proiect minier ilegal intr-unul acceptat aparent democratic.

Atitudinea de subjugare a Guvernului roman in profitul companiei miniere este deplina si conduce la acte deosebit de grave precum prejudiciarea interesului national si anularea suveranitatii justitiei.
Chiar daca este vorba de un proiect privat, acesta este declarat de interes public national deosebit (Art. 1, pct. 2), urmand ca cei care se opun proiectului sa fie expropriati (Art. 62.)
Rosia Montana Gold Corporation poate deveni proprietarul sau concesionarul oricarui imobil necesar exploatarii miniere asupra carora statul roman detine un drept de proprietate in numai 45 de zile de la solicitare si fara nicio licitatie publica (Art. 4, pct. 7). In cazul in care un act sau o procedura de avizare a RMGC a fost anulata, autoritatile au obligatia de a elibera RMGC in nu mai putin de 30 de zile un act sau aviz nou care sa-l inlocuiasca pe cel anulat (Art.4, pct. 9, lit.a). Titularul licentei de exploatare poate reloca monumente ale naturii existente in cadrul perimetrului proiectului minier, in scopul protejarii acestora (Art. 5, pct. 4).

Citeste si:  23 sau 32: cand e mai bine de facut un copil?

Acestea sunt doar cateva din zecile din prevederile ce incalca drepturile cetatenilor romani in fata companiei miniere.

„Guvernul ii prosteste pe parlamentari. Asa cum nu se voteaza asupra modului de realizare a unei interventii chirugicale pe inima, tot asa este de neconceput supunerea la vot, in afara procedurii legale de autorizare, a unui proiect pe baza de cianuri cu potential devastator asupra tarii si asupra noastra, a locuitorilor din Rosia Montana. Chiar daca legea trimisa de catre Guvern in Parlament este cu dedicatie pentru Rosia Montana Gold Corporation, menita sa indeparteze unul cate unul obstacolele juridice intampinate de companie, odata votata ca lege, ea va afecta direct viata fiecarui cetatean roman.”, a declarat Calin Capros, vicepresedinte Alburnus Maior.

„Vom face astfel incat parlamentarii din toata tara sa stie ce voteaza si sa afle totodata ca votul lor nu este lipsit de urmari. Toti cei ce cred in libertate trebuie sa-si vada parlamentarii alesi. Azi am vazut cum niste inconstienti lasi au votat pe ascuns propunerea unei legi fara sa stea nici macar o secunda sa evalueze consecintele sale. Guvernul Ponta uita ca cei ce nu tin cont de vointa poporului sfarsesc rau. Le vom reaminti! Vom lupta prin TOATE mijloacele posibile pentru a ne pastra si apara pamantul si libertatea. Membrii Guvernului si Parlamentului sunt din acest moment singurii raspunzatori pentru evolutia evenimentelor, orice va presupune asta!”, a declarat Eugen David, presedintele Alburnus Maior.

Citeste si Impletitul sosetutelor cu miros de cianuri.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.