fbpx

Imbecilii colorati si jigodiile gri

Apucandu-ma sa scriu un text in favoarea unui Dan Diaconescu sau Gigi Becali, sunt perfect constient ca ratez o buna ocazie de a tacea. Dar asa simt, trebuie sa le iau un pic apararea. Am credinta ca mass-media „de calitate” face o nedreptate si cade, de fiecare data, exact in capcana pe care se preface ca o evita: confunda politica si show-biz-ul.

Cliseul de interpretare e cam asa: Diaconescu, soricelul grizonat in direct si in reluare, cautatorul de morti, omul cu tomberonul, a ajuns presedinte de partid. Un partid care, pe bani, face din oricine un candidat televizabil. Becali, clovnul nationalist, pelerinul de la Athos, a ajuns candidat liberal – se intoarce Bratianu in mormant. Mihail Neamtu e cam legionar, recita din Radu Gyr si nu stie pe ce lume traieste. Mihai Razvan Ungureanu poarta blugi calcati cu dunga si l-a cantat pe Ceausescu. Si apoi, deja fineturi de analiza politica: Antonescu s-a dus la Teleorman, sa-i dea Dragnea o poala de voturi. Udrea s-a mutat la Roman. Solomon candideaza ca sa scape de puscarie. Etc etc. Ce cauta toti coloratii astia in politica? Pai, intr-o tara civilizata…

Daca imi permiteti, sa facem o socoteala urechistica: chit ca n-a publicat Biroul Electoral Central niste statistici precise, pot presupune ca USL, ARD, PP-DD si chiar UDMR au cate un candidat pe fiecare colegiu electoral. Asta inseamna, pentru cele 452 (cred) de colegii eligibile, o armata de 1808 oameni buni de pus pe afise. Mai mult de jumatate din ei, sa zicem, au intrat in competitie anonimi, fara sanse: ei sunt umplutura. Raman vreo 700-800 de cetateni bataiosi: ei sunt adevarata politica a Romaniei. Chiar daca nu toti vor sa fie in Parlament, ei vor lupta pentru voturi: trebuie sa aduca in cosul partidului cat mai multi colaci, pentru a avea algoritmul ce imparti la redistribuire.

Citeste si:  Cum va plac Opera si Regele?

Ce am gasi daca ne-am apleca asupra lor? (Felicitari Realitatea Tv, care cred ca incearca un asemenea demers, desi n-are cum sa-l completeze cu adevarat.) Pai, Dumnezeu cu mila! Bugetari care locuiesc – inexplicabil – in palate centrale. Milionari in euro care se bat – inexplicabil – pe o leafa de 4000 de lei. Securisti batrani sau tineri lupi ai capitalismului, patroni obscuri, stapani ai vreunu pogon din feuda patriei – directori de stat, ori sindicalisti reconvertiti. Profesori sau agramati, doctori sau pacienti, in paltoane sau pufoaice, impartind promisiuni sau galeti. Unii pot sa ne castige simpatia, altii n-au cum. Unii vor castiga, altii vor pierde. Dar niciunul – din toate sutele astea, nici macar unul! – nu va spune adevarul: ce inseamna, cu adevarat, „fenomenul politic romanesc”.

E in firea omului sa se raporteze la ceea ce cunoaste. E in firea mass-media sa aleaga subiectele de interes.

Fiindca suntem prea ocupati sa dezbatem esalonul I al notorietatii, intoarcem capul de la ei, adevaratii „politicieni”, armata de jigodii gri, sterse, necuvantatoare. Pentru ca avem cateva tinte mari, vizibile, tangibile, impuse de dulcea manipulare mediatica, ceilalti ni se par, brusc, frecventabili. Stim mai multe despre cateva zeci de oameni, oameni pe care nu noi i-am ales. Si asupra lor ne exercitam exclusiv dreptul la indignare, dar si pe cel la admiratie. Iar in timpul asta, trecem cu vederea sutele de soboli discreti, care ne conduc, pe dedesubt, destinele.

De exemplu, lui Dan Diaconescu i s-a reprosat batjocura de tentativa de privatizare a Oltchim. Corect. Sa ne raportam la ea, atunci. V-a mirat capacitatea lui de a privi camera de filmat si de a minti, jucandu-se cu nervii a mii de angajati disperati, in timp ce mintea: „am bani!”. Ei bine, o mie de candidati, in timp ce voi cititi aceste randuri, isi privesc in ochi votantii si mint la fel de natural cum respira: „am solutii!”. Sute de mii de profesori au sperat, acum patru ani, in cresterea lefurilor cu 50 la suta. Presedintii seriosi ai tuturor marilor partide, Geoana, Boc si Antonescu, basca presedintele tarii, le-au garantat asta cum nu se putea mai clar: votand si promulgand o lege. Ce a urmat? Pai, daca tot n-au crescut cu jumatate, macar au scazut cu un sfert. Moralmente, vi se pare vreo diferenta? E Dan Diaconescu mai mincinos decat oricare din ceilalti?

Citeste si:  Paranormalul: fantome, miracole, viziuni

Intrarea lui Gigi Becali in PNL a provocat mare deranj. Unde erau insa criticii cand liberalii il integrau in bratienism pe Sorin Frunzaverde, cu tot cu reputatia sa de ayatollah al contrabandei de pe clisura Dunarii? Lui Mihail Neamtu (el nu e propriu-zis o vedeta mediatica, sper sa nici nu ajunga vreodata, insa, cum subiectul e cald, nu-mi vine sa-l exclud) i se reproseaza gusturile literare: Radu Gyr, din care Neamtu recita, e prea nationalist. Insa indignatii din ARD sunt, in principiu, aceiasi care, pentru o mana de voturi, au ignorat de cate ori au putut nationalismul unguresc. Nu cred ca e bine, domnu’ chestor.

P.S. Cristian Tudor Popescu ii caracterizeaza pe votantii lui Dan Diaconescu drept „alienati”. Desigur, ca extensie a comportamentului telespectatorilor lui DD, cei care asteptau pana dimineata ca mediumul din studio sa ia legatura cu sufletul zbuciumat al Elodiei. Editorialul lui CTP, pe site-ul quality al marelui trust media, e pierdut intr-o mare de titluri: „AFLA ACUM”, „VEZI AICI” si „FOTO INCREDIBIL”. Da, „alienati” e un cuvant bun. Ar trebui sa-l folosim mai des.

3 Comentarii
  1. Mda Becali la PNL. Dar Sorin Rosca Stanescu primul care si-a recunoscut colaborarea cu securitatea tot la PNL? Ma asteptam la PC la PSD DAR LA PNL? Si subit imi aduc aminte de spusele doamnei Saftoiu (sotia Fanfaronului Saftoiu de la TVR) care spunea inainte sa renunte la liberalism antonescian ca ea nu isi poate explica cum Antonescu are atatea fixatii la care nu renunta insa se face pres in fata unor alte interese.

    Nu se spune nimic de candidatii PNL care sunt pe statele de plata a trustului Grivco al lui Voiculescu? Il iei pe Rosca Stanescu si pe Voiculescu in brate fara sa isi aduca niciun liberal aminte de Mona Musca, care a renuntat la orice functie cand s-a dovedit ca a scris o nota informativa, desi ea a fost cea care a insistat pana in ultima clipa sa se voteze legea lustratiei?

    Pete sunt peste tot, dar nu te astepti sa gasesti atat de multe in cel mai cinstit guvern si uniune. Hai PSD si PC ii stim sunt fii de fosti nomenclaturisti sau chiar fosti nomenclaturisti dar PNL? Cum putea Campeanu sa se tina de mana cu Iliescu si Constantinescu si sa se planga ca Basescu le-a tras clapa?!?! Asta e incredibil, si nu e gri este maro. Pe langa asta Dan Diaconescu e mic copil, este doar un oportunist parsiv. Si Boc, Videanu, Blaga si Udrea chiar imi par sfinti cand vad ca jumatate din noua guvernare au probleme cu furtul si integritatea. 4 au fost ieri, alti 4 luna trecuta. Si ne bucuram de Raed Arafat ca va sta o luna.

  2. In legatura cu cresterea lefurilor profesorilor cu 50% de acum 4 ani, au votatat \”presedintii seriosi ai marilor partide\” Boc, Geoana si TARICEANU, la vremea aceea. Tariceanu care tot spunea ca nu sunt bani pentru majorarea salariilor profesorilor si care era invinovatit ca de fapt s-ar opune acestei majorari,\” nu pentru ca nu ar fi bani, deoarcece bani sunt , ca se pot lua din alta parte pentru a se da profesorilor\”. Si odata votata legea, cine NU A VRUT SA O PROMULGE, incalcand astfel legea , bunul simt si orice????? Sa fim corescti si sa recunoastem, ca cel putin in privinta asta, a contat vointa UNUI SINGUR OM
    care in general mictioneaza pe lege, reguli,voturi (daca nu-l avantajeaza) ,
    etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.