In spatele oricarei femei puternice se afla un bilifox roz

Imi umbla mintea la prostii, mai deunazi, si ma gandeam la vechea vorba, ca in spatele fiecarui barbat puternic se afla o femeie puternica. Are dreptate folcloristul, n-am ce zice, desi n-as vrea sa intru acum in detalii si sa discut despre felurile mai degraba triste in care se intrupeaza puterea femeii intru succesul barbatului. Ramane o discutie pentru una din datile viitoare, combinatia de lacomie, egoism si sacrificiu orgolios care trebuie sa-i curga in sange unei femei pentru a fi numita „puternica”.

Acum ma gandeam cum s-ar traduce principiul asta in sens opus, sau in sex opus, mai bine zis. Pentru ca nimeni nu pare sa fie de-acord cu simetria transpunerii si sa considere ca in spatele fiecarei femei invidiabile prin succes se afla un barbat puternic.
Si-atunci, ce e acolo, in spate?

Pasul unu: googlinda, googlinjoara?

In spatele fiecarei femei de succes se afla o cantitate considerabila de cafea. E parerea unei caricaturiste americane, Stephanie Piro. As putea sa subscriu, oarecum, cu un mic amendament misogin: cantitatea de cafea ramane aceeasi, 7 grame per espresso, depinde doar in compania carui sef este bauta.

Citeste si:  Sex cu avocat: in 18 state americane, este ilegal sa faci sex oral

In spatele fiecarei femei de succes se afla un barbat uimit. Asta a zis-o o oarecare Ann E. Dunwoody, acum vreo cativa ani, in ziua in care a devenit a douzecisiuna femeie general din US Army. De altfel, intamplator sau nu, armata Statelor Unite n-a prea mai castigat niciun razboi mai serios cam de la episodul Enola Gay – dar trebuie sa admit ca si Enola Gay a fost, intai si-ntai de toate, femeie.

In spatele fiecarei femei de succes se afla o nevasta. Afirmatia e insa una capcana. Asa a zis jurnalista australiana Annabel Crabb, explicand insa ca este vorba de neveste masculine si propunandu-le femeilor sa isi uneasca eforturile pentru ca, in viitorul apropiat, cel putin 30 la suta dintre barbati sa poata fi considerati nu soti, ci sotii. Sincer, nu stiu de ce i se parea dumneai o chestiune atat de ipotetica. Daca as montoriza un tomberon de scara de bloc, sa vad cine duce gunoiul, as constata probabil ca procentul Annabelei este demult depasit de realitate.

Pasul doi: prietenii la nevoie se da mass

Nesatisfacut de google, am hotarat sa ma dau de trei ori peste cap, sa ma prefac in cercetator britanic si sa-i trag un mic sondaj de opinie in lista de messenger. As cataloga rezultatele drept cel putin interesante. Intrebarea era una singura: cum ati completa fraza: „In spatele fiecarei femei puternice se afla…”

Citeste si:  Toamna, se numara bobocii (i)legali ai prostitutiei

Trei sferturi dintre barbati, ca prima reactie, au folosit cuvantul care incepe cu p si se sfarseste cu ula, nefiind vorba nici de pendula, nici de pilula. Ba chiar unii, mai tehnologizati, au completat punctele de suspensie cu cuvantul care incepe cu vi si se termina cu brator, fiind vorba chiar de vibrator.

Din sfertul celalalt, as pomeni, cu voia voastra, urmatoarele viziuni asupra situatiei:
In spatele fiecarei femei puternice se afla un instructor de fitness.
In spatele fiecarei femei puternice se afla mult malai.
In spatele fiecarei femei puternice se afla un presedinte de succes.
In spatele fiecarei femei puternice se afla un prost care pedaleaza.
In spatele fiecarei femei puternice se afla un barbat care nu vrea sa-i desfaca borcanele.
In spatele fiecarei femei puternice se afla un cur de fier.

Citeste si:  Fumezi, dar stii caror riscuri te expui?

Dupa cum observati, barbatii nu prea iau in serios tema asta. Eu insumi, cand am fost intrebat, am spus ce se vede in titlu.

Dar stati pe receptie, sa vedeti ce cred doamnele si domnisoarele despre propta in discutie. Parca s-ar fi acordat la acelasi diapazon, zau:
In spatele unei femei puternice se afla o dragoste pierduta.
In spatele unei femei puternice se afla mai multi barbati sacrificati.
In spatele unei femei puternice se afla un sine sacrificat.
In spatele unei femei puternice se afla perechea potrivita de pantofi.
In spatele unei femei puternice nu se afla nimic important.

Si toate lucrurile astea au fost sintetizate foarte frumos intr-unul din raspunsuri:
In spatele unei femei puternice se afla flexibilitatea principiilor.

Iar una dintre respondente – si cu ea am sa inchei – a facut si o precizare. Binevenita, sper. Sper ca fetele sa zica: draga Mihai, in spatele unei femei puternice se afla un barbat intelegator si bogat care sa le sustina si sa le iubeasca. Daca zice cineva asta, vreau sa devina prietena mea cea mai buna, pentru o zi.


23 Comentarii
 1. O persoana determinata, e o persoana care are ideei clare ,stie ce vrea ,ce poate,si cum sa realizeze ceea ce isi propune.O abordare sexista in aceasta privinta, ar trebui eliminata apriori.Va lasati prea lejer si comod, prinsi in capcana sexista.Cand ve-ti aprecia cu propria inteligenta o persoana, v-a fi posibil sa aveti date mai corecte.Lumea e plina de atatea prejudecati,judecati,pareri urechiste, ca nu se mai reuseste a fi obiectivi.E mai comod, nimic de zis, dar, e injust si inutil, gratuit.Oare nu e doar un mod ce oglindeste propria neputinta s-au frustrare?S-au poate teama de schimbare?

 2. draga all, ceea ce vreau eu sa va spun, si mai cu seama lui mihai, este ca nu s-a inventat inca o femeie care sa isi doreasca sa fie puternica. daca pt barbati prostia asta functioneaza intru marirea ego-ului si compensarea altor micimi, puterea nu este un atribut pe care o femeie sa si-l doreasca pentru sine. de aceea in spatele unei femei puternice se afla intotdeauna o poveste urata, o pierdere, un fel de a fi cu care femeia respectiva a fost nevoita sa invete sa traiasca. dar destul, ca deja iau subiectul mai in serios decat a facut-o autorul si nu e a buna.

 3. draga x (and all), cred ca subiectul deschis de mihai este unul interesant. nu stiu insa despre ce fel de pierdere vorbesti tu. de ce trebuie mereu sa credem ca puterea vine dintr-o lipsa? daca am zice ca vine dintr-un prea plin? sunt fericita, sunt puternica. mai pe optimism, as zice.

 4. cercetarile empirice efectuate pe un esantion mai mare decat mi-ar permite un mass message m-au facut sa ajung la aceasta concluzie. happiness does not require strenght. puterea e o chestiune legata strict de nevoie, nu esti puternic in afara situatiilor in care ai nevoie sa fii puternic

 5. sunt de acord, x, dar numai pana la un punct. \”happiness does not require strenght\” because happiness IS strenght. intelegi? nu e vorba despre ceea ce este nevoie ci despre ceea ce fericirea ta aduce cu sine. cred ca mihai ar fi de acord cu mine. altfel nu vad de ce bilifoxul lui ar fi roz.

 6. mi se pare o miscare nefireasca sa pui semnul egal intre putere si fericire, mi. cred ca atunci ar insemna ca puterea, ca si fericirea, ar fi o calitate temporara (inca ma gandesc daca am formulat cum trebuie asta dar cred ca intelegi ce zic). oricum, daca am inlocui oriunde in textul lui mihai \”puternica\” cu \”fericita\”, cam tot acolo am ajunge.

 7. touche! e drept ca fericirea dureaza foarte rar mai mult decat o pereche de pantofi. partea buna este ca poti mereu sa iti iei alta pereche.
  @ olga: puternica pt ca a avut taria sa lase un copil fara mama?

 8. @ Mi: nu vad legatura, ce treaba are o eroare precum un copil cu o decizie inteleapta, ca o sinucidere? Si in cazul ei, cred ca pruncul e mai bine fara decat cu.

 9. pt miniums: autodefaimarea barbatilor este motivul pt care femeile au ajuns sa nu isi mai doreasca iubirea ci puterea.

  pt olga t: cred ca nu ai copii si de asta vorbesti asa. madalina a avut un moment de ratacire. pacat ca regretele nu o mai ajuta cu nimic.

 10. sunt fiica de preot. cred ca puterea ne este data de credinta. numai ca in cazul de fata nu mai este vorba despre o putere egoista, cum par sa sugereze toti comentatorii, ci de puterea de a fi un om echilibrat, cu o viata armonioasa. de fapt, asta inteleg eu printr-o femeie puternica.

 11. \”In spatele unei femei puternice se afla flexibilitatea principiilor.\” Cred ca acest raspuns este cel corect. Ce legatura are Madalina Manole cu ceea ce se discuta aici? Nu asa si-a demonstrat puterea. Sinuciderea vine intotdeauna prea tarziu, cand ceea ce era mai greu traisesi deja.

 12. intreg articolul e tampitel si plictisitor, dar pentru ca am apucat sa-l citesc am sa fiu de acord cu ce-a spus Florentina mai sus.

 13. In spatele unei femei puternice se afla o personalitate (la fel de) puternica si multe, multe altele…
  Printre care si o dragoste pierduta (sau mai multe), cateva persoane, idei si lucruri sacrificate (mai mult sau mai putin justificat), chiar si deceptii uneori, cateva persoane importante (sau nu) care cred in ea si lista e lunga si ramane deschisa…

 14. PS – interesanta tema si (implicit) articolul…
  Si, vai, ce diferenta intre intre abordarile/punctele de vedere masculine si feminine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.