Inedit. Casatoria intre rude!

In general Sfanta Scriptura si canoanele au oprit casatoria intre rudele de sange si incuscririle pana la gradul al patrulea, dar nu s-a specificat nicaieri faptul ca cele din gradul al cincilea, al saselea si al saptelea ar fi permise. Astfel intreaga Biserica Ortodoxa, impreuna cu preotii, in decursul timpului, au decretat conform scrierilor canonice care se gasesc in Nomocanoane, hotarari sinodale, scrieri bisericesti si altele cum ca mariajul ar fi interzis pana la cinci grade si inclusiv sapte, asa cum trebuie respectat in intreaga Biserica Ortodoxa.

In mod normal, primaria nu permite casatoria pana la gradul patru de rudenie, insa biserica sustine ca pana la gradul sapte. Deja se naste o problema din aceasta contradictie. Exista si exceptii pe care anumiti arhierei le fac si asta pentru ca se spune ca ai prefera un rau mai mic unui rau mai mare. Insa toti cei care fac aceste lucruri trebuie sa ceara o dezlegare si, mai mult de atat, ei trebuie sa stie ca exceptia nu inlocuieste regula si legea.

Casatoria este un act juridic de drept natural, moral si religios in cadrul legilor dumnezeiesti prin care barbatul se uneste cu femeia pentru toata viata pamanteasca. Pregatirea sau introducerea in casatorie se numeste logodna. In prealabil, se face cercetarea reciproca a celor doi, insa si interogarea parintilor sau a tutorilor. Preotul ar trebui in mod normal sa ceara o declaratie din partea acestora conform careia consimt de buna voie si nesiliti de nimeni logodna si casatoria. Barbatul sa aiba varsta cuprinsa intre 18 si 70 de ani, iar femeia intre 16 si 60. De asemenea, se cere ca diferenta dintre cei doi sa nu fie mai mare de 10 ani, unul dintre ei sa nu mai fie casatorit inca o data deoarece poligamia sau poliandria sunt pedepsite de biserica ortodoxa, aceasta acceptand numai monogamia. Unul dintre ei sa nu fie monah sau hirotonisit si, de asemenea, cel mai important lucru sa nu fie rude.

Logodna savarsita in fata bisercii are putere indiscutabila ca si o nunta. Daca unul dintre cei doi logodnici se desparte, atunci prima nunta pe care o vor face va fi considerata de fapt ca o a doua casatorie. Au voie sa renunte la logodna cei ce au fost siliti. De asemenea, mai pot renunta si cei ce nu au stiut dinainte ca viitorul sot/sotie este eretic, ateu, sufera de vreo boala, are vreun viciu sau este casatorit. Logodna si casatoria sunt consimtite libere de catre biserica.

Citeste si:  Cum ne batem joc de recensamant

Gradele de rudenie opritoare de casatorie sunt urmatoarele:
Rudeniile de sange (consangvine)in linie dreapta care se opresc de la casatorie la infinit. Consangvinitatea se imparte in doua:
1.In linie dreapta suitoare, adica tata-bunic-strabunic.
2.In linie dreapta coboratoare, adica tata-fiu-nepot-stranepot.

Rudeniile de sange in linie colaterala care se opresc de la casatorie la al saptelea grad inclusiv: fratii de mama sunt de gradul II de rudenie. Verii primari sunt de gradul IV de rudenie, verii de al doilea sunt de gradul VI de rudenie, deci nu se pot casatori unii cu altii. Verii de al III-lea sunt de gradul VIII de rudenie si se pot casatori intre ei. Fratii si verii de mama vitrega sau de tata vitreg nu se pot casatori intre ei pana la gradul VIII de rudenie.

Biserica Ortodoxa nu permite casatoria in urmatoarele cazuri, desi, de foarte multe ori, au fost dezlegari date de la anumiti duhovnici. Cine stabileste aceste reguli si la ce anume se raporteaza ei in luarea deciziilor ramane un mare semn de intrebare.

In mod normal, verii primari nu au voie sa se casatoreasca intre ei. Pe langa parte etica, morala si religioasa intervine partea medicala. Este absolut normal si firesc deoarece datorita structurii genetice (sangelui) copiii descendenti sa iasa cu diferite malformatii congenitale, dementi sau suferind de anumite sindromuri. Dar cum sa face ca pe timpuri verii primari erau casatoriti fara nici un fel de jena intre ei? Nu-i de mirare ca toti mostenitorii nu supravietuiau si mureau la varste fragede. Insa acest lucru nu trebuie sa ne uimeasca, dat fiind faptul ca medicina nu avansase, iar ei erau total ingnoranti. Insa ce ne facem cu aspectul religios? Legile erau aceleasi si atunci, deci in cazul acesta cum isi permiteau ei sa aprobe aceste casatorii sau sa schimbe regulile?

Citeste si:  Sunt un om rau. Vreau hotii in puscarii

Ce spuneti de acea diferenta de pana la 10? Bun, in cazul acesta cum se face ca acum 100 de ani si poate chiar mai bine vedeai o copilita de 16 ani casatorita cu un „mosulet” de 60? Unde era religia atunci si cum permiteau ei acest mariaj?

Nici verii de gradul II nu sunt scutiti. Insa cum se face ca inclusiv in zilele noastre se primesc dezlegari pentru a se putea cununa? Cine stabileste aceste dezlegari si pe baza caror argumente? Acum cativa ani, nasii erau obligariu sa fie casatoriti pentru a putea cununa un cuplu. Astazi insa este de ajuns doar o logodna.

Daca unul dintre soti moare, in mod normal, celalalt nu are voie sa se casatoreasca cu fratii acestuia, cumnatele, fiii rezultati din alte casatorii. Insa s-au vazut cazuri multiple, in care cumnatii se casatoreau intre ei dupa decesul sotului/sotiei.

Un caz bizar o repezinta urmatoarea situatie. Doua persoane(barbat si femeie) se casatoresc. Asta dupa ce au ramas vaduvi sau au divortat. In mod normal, copiii lor (frati vitregi, fiecare fiind rezultatul celeilalte casatorii) nu au voie sa se casatoreasca, ei devenind prin alianta frati vitregi. Situatia se schimba complet in momentul in care se doi nu se casatoresc legal. Astfel casatoria este permisa intre cei doi „frati vitregi” neexistand nici o legatura de sange sau grad de rudenie. Luand-o dupa regulile bisericesti, daca primii doi sunt casatoriti in fata lui Dumnezeu, nici copiii lor nu se pot casatori, nici copiii copiilor lor, abia nepotii copiilor care sunt de gradul al saselea.

Cum bineinteles se stie, finii si nasii nu au voie sa se casatoreasca intre ei. Este exclus!!! Insa biserica a consimtit in anumite situatii ca nu este nici o problema! S-a tinut de asemenea o dezlegare si nunta a putut avea loc. Acelasi lucru s-a intamplat si intre cumnati (fratele mirelui cu sora miresei).

Citeste si:  De ce se urasc femeile intre ele?

O situatie inedita o reprezinta urmatorul caz: „Fratele meu s-a casatorit cu sora mea!”. Intr-adevar, la prima vedere pare o situatie destul de complicata. Cum asa? Se iau doi oameni. Un el avand un fiu dintr-o casatorie anterioara si o ea avand o fiica tot dintr-o casatorie anterioara. Impreuna mai fac inca un fiu. Aceasta este fratele comun al celor doi care nu au nici o legatura intre ei. Cei doi se pot casatori fara nici o problema din punct de vedere legal si astfel fraza de mai sus este perfect valabila.

Precizarea gradului se rudenie se face conform unei scheme folosindu-se urmatoarele semne conventionale: pentru un barbat viu un cerc O, iar pentru un barbat mort un cerc taiat O. Pentru o femeie vie un triunghi, iar pentru o femeie moarta un triunghi taiat. Semnul logodnei este o linie curba taiata cu (P), iar semnul casatoriei deja consumate este o linie curba netaiata insa. O linie dreapta care leaga semnele de linia suitoare intre fiu, tata, bunic, strabunic, etc.sau pe linie coboratoare intre tata, fiu, nepot, stranepot etc. Serveste ca indicator succesiunii si al numarului nasterilor.

Nu-i asa ca nu stiati toate aceste lucruri, iar ele par destul de complicate? Cu siguranta ca sunt mult mai multe, insa noi am incercat ca in acest articol sa dezbatem cateva, cele mai importante si mai intanlite. Uneori insa religia si practica se bat cap in cap. Inclusiv legile civile si cele bisericesti. Nu se stipuleaza nicaieri in Biblie anumite lucruri, insa biserica le sustine pe acestea, desi nu se stie pe ce argumente se bazeaza, ce relevanta au si de ce in unele cazuri accepta sa faca exceptii de la regula. Cert este ca anumite reguli ca si barierele sociale si morale nu exista in realitate. Cine le-a pus? Ele nu sunt cumva fixate tot de oameni?


27 Comentarii
 1. f interesant orticolul….

  este bine de stiut.erau f multe chestiuni de care habar nu aveam…regulile bisericii, cele civile

  asa este uneori biserica accepta si exceptii.si da, inainte verii se casatoreau intre ei, mai ales in randul nobililor.

  se spune k si nefertiti si tutankhamun au fost defapt frati si de aceea aveau creniile deformate….nu cunosc perfect poveste insa se aducea in calcul aceasta posbilitate datorita defectelor lor genetice

  mi se par absolut normale casatoriile intre oamenii care nu au nici un fel de lagatura …cu toate ca biserica le considera \”rudenie\”…asta mi se pare absurditate

  bineinteles k celelalte nenorociri gen incest intre farti si parinti mi se par gesturi denaturate…..

 2. f f interesant articolul…

  chiar nu stiam asa ceva..cate legi…cate legaturi
  e bine de stiut
  personal cunosc situatii de genul
  intre rude \”prin alianta\”, nu au nici o treaba sunt impreuna.insa de f multe ori s-au lovit de barierele sociale…
  oamenii sunt inca reticienti…si mult prea ingustati mintal…din pacate

 3. cunosc un caz aparte…in care fratele miresei s-a casatorit si sora mirelui

  preotul a dat dezlegare la asa ceva…si s-a putut

  deorece practic intre cei doi nu existau legaturi de sange…si asta era cel mai IMPORTANT!!!

  deci…….

 4. chiar ca…controversat articol….

  dar f interesant in acelasi timp…

  e bine de stiut…si dc stam sa privim in trecut asa este…atatea fete erau casatorite de tinere cu bosorogi sau casatoriile intre veri…cat dezgust..

 5. nu inteleg situatia cu parintii si fratii vitregi…de ce nu se pot casatori???ce treaba au ei ca doar nu sunt frati…whatever
  aiurea…eu nu as renunta la iubirea mea doar ptr k nu ma lasa societatea si niste regului de rahat

 6. eu una nu sunt de acord….cu unele reguli …absurde

  de ex \”sora miresei cu fratele mirelui\”

  care e problema, nu sunt rude???

  sau cea cu parintii casatoriti si copiii lor

  assta chiar mi se pare o situatie \”de-a dreptul\” inedita…….

  sincer…am auzit mai demult o pov de grnul unde cei doi s-au despartit datorita parintilor si a conceptiilor \”de rahat\”

  imi pare rau sa aud asa ceva, mai ales ca este trist sa te condititioneze cineva

  adik sa traiesti o oibire imposibila……..

 7. Copii copiilor lui Adam si ai Evei sunt consanguinizati, nu?
  Deci care este problema? Mai un Downian, mai un nan, mai un oligofren.. si ce?
  In plus, pentru bani se legalizeaza si se permite orice, inclusiv homosexualitatea si, in curand probabil zoofilia, nu?!
  Abia astept sa vad mireasa capra si mirele sau dansand Isaia dantuieste!! Sau parada zoofilu\’ vese pe strazi!

 8. asta cam asa e dr2000

  nici eu nu stiu unde o sa se ajunga

  insa unele regului mi se par aiurea mai ales in cazul persoanelor care nu au legaturi de sange.e basurd.VEZI DOAMNE e rudenie!

  cert este ca multe reguli bisericesti se bat cap in cap cu cele civile…

 9. Iulika,iubita, bine te-am regasit! Sunt tot eu cu alt nume. Am si eu ceva de spus aici. Eu si sotul meu suntem rude prin alianta, nu de sange, asa cred. Deci se poate. Of, rudele astea! Toate prietenele mele erau indragostite de verii mei. Mereu am spus-o , toti barbatii care-mi placeau, pana sa ma marit, erau neamuri cu mine. E tare rau si mult prea complicata viata asta.

 10. da asa este!!!

  insa de multe ori datorita idelilor preconcepute si prejudecatile ne dau de furca

  este o situatie delicata intr-adevar ptr k societatea noastra inca nu este pregatita sa primeasca anumite \”lucruri\”

  asadar ramane doar sa ne conformam sau sa \”evadam\” din acest cerc vicios

  desi se spune k am evoluat, suntem liberi in gandire si democrati, nu prea se vede…suntem inca mult prea inapoiati…

 11. Buna,

  Articolul e interesant, desi de multe ori autorul se contrazice singur. Lucrurile sunt mult mai simple decat incercati voi sa le complicati. Sunt doua tabere diferite cu oameni diferiti, in primul rand: biserica si legea, pesimisti si optimisti, cei care iubesc si cei care spun ca sunt atat de multe variante inafara de o X ruda. Intradevar biserica si legea nu se inteleg intr-un anumit punct si anume gradul minim de rudenie in care un cuplu se poate casatori. Legea spune ca minim e gradul patru, iar biserica spune ca gradul sapte. Pe mine sincer sa va spun nu ma intereseaza decat ce spune testul de consagnivitate, adica procentul riscului ca eu sa am copii cu diferite probleme. Restul e balaceala si vorbe aruncate in necunostinta de cauza. Pe ceea ce ar spune lumea m-as incumeta sa fac un fel de pipi, sau daca nu o treba si mai mare. Am vazut \”experti \” care folosesc cuvinte tragice in cazul unei casatorii intre veri de grad sase, adica la limita moralitatii dar perfect legali. Ei nu sunt decat acei oameni care pe la 12, 13 ani si-au propus ca la 20 sa nu mai depinda de parinti, dar au ajuns la 30 si ravnesc la pensia acestora. Adica ceea ce vreau sa spun, este ca acesti oameni vorbesc fara sa cunoasca absolut deloc ceea ce este in capul si sufletul celui implicat intr-o relatie de acest gen. Ei sunt frustratii care comenteaza pe forumuri orice despre oricine.

 12. bravo seby, iti dau dreptate!!!!

  de obicei sunt mult prea slabi si ne dam inapoi \”de gura lumii\”

  insa asa cum ai spus si tu nu ar trebui sa facem nici macar un \”pipi\” pe ceea ce cred altii

  \”Adica ceea ce vreau sa spun,
  este ca acesti oameni vorbesc fara sa cunoasca absolut deloc ceea ce este in capul si sufletul celui
  implicat intr-o relatie de acest gen\”

 13. Buna,
  Sincer…vorba multa saracia omului.
  Ceea ce spun oamenii nu e important, dar ceea ce spunde Dumnezeu cu siguranta e important.
  Asa ca ar fi mai bine sa citim Biblia si va spun eu unde sa cititi ca sa vedeti exact ce spunde Dumnezeu despre lucrurile astea:Leviticul18:6-23… 6 Niciunul dintre voi sÄ? nu se apropie de vreo rudÄ? de sânge apropiatÄ? ca sÄ?-i descopere goliciunea. Eu sunt Domnul. 7 SÄ? nu descoperi goliciunea tatÄ?lui tÄ?u, nici goliciunea mamei tale. Ea este mama ta. SÄ? nu-i descoperi goliciunea.

  8 SÄ? nu descoperi goliciunea soÅ£iei tatÄ?lui tÄ?u. Este goliciunea tatÄ?lui tÄ?u.

  9 Cât despre goliciunea surorii tale, fiica tatÄ?lui tÄ?u sau fiica mamei tale, fie cÄ? este nÄ?scutÄ? în aceeaÅ?i casÄ?, fie cÄ? este nÄ?scutÄ? în afara ei, nici goliciunea ei sÄ? n-o descoperi.

  10 Cât despre goliciunea fiicei fiului tÄ?u sau a fiicei fiicei tale, nici goliciunea ei sÄ? n-o descoperi, cÄ?ci este goliciunea ta.

  11 Cât despre goliciunea fiicei soÅ£iei tatÄ?lui tÄ?u, descendenta tatÄ?lui tÄ?u, care este sora ta, nici goliciunea ei sÄ? n-o descoperi.

  12 SÄ? nu descoperi goliciunea surorii tatÄ?lui tÄ?u. Ea este ruda de sânge a tatÄ?lui tÄ?u.

  13 SÄ? nu descoperi goliciunea surorii mamei tale, deoarece ea este o rudÄ? de sânge a mamei tale.

  14 SÄ? nu descoperi goliciunea fratelui tatÄ?lui tÄ?u. SÄ? nu te apropii de soÅ£ia lui. Ea este mÄ?tuÅ?a ta.

  15 SÄ? nu descoperi goliciunea nurorii tale. Ea este soÅ£ia fiului tÄ?u. SÄ? nu-i descoperi goliciunea.

  16 SÄ? nu descoperi goliciunea soÅ£iei fratelui tÄ?u. Este goliciunea fratelui tÄ?u.

  17 SÄ? nu descoperi goliciunea unei femei Å?i a fiicei ei. SÄ? n-o iei nici pe fiica fiului ei, nici pe fiica fiicei ei, ca sÄ?-i descoperi goliciunea. Sunt rude de sânge. Este o conduitÄ? libertinÄ?.

  18 Cât timp trÄ?ieÅ?te soÅ£ia ta, sÄ? n-o iei de soÅ£ie Å?i pe sora ei Å?i sÄ?-i dezveleÅ?ti goliciunea, ca sÄ?-i fie rivalÄ?.

  19 SÄ? nu te apropii de o femeie în timpul necurÄ?Å£iei ei menstruale ca sÄ?-i descoperi goliciunea.

  20 SÄ? nu ai relaÅ£ii sexuale cu soÅ£ia semenului tÄ?u ca sÄ? nu devii necurat.

  21 SÄ? nu permiÅ£i ca vreunul dintre urmaÅ?ii tÄ?i sÄ?-i fie dat ca jertfÄ? lui Moloh. SÄ? nu profanezi astfel numele Dumnezeului tÄ?u. Eu sunt Domnul.22 SÄ? nu te culci cu un bÄ?rbat cum te culci cu o femeie. Este un lucru dezgustÄ?tor.

  23 SÄ? nu ai relaÅ£ii sexuale cu vreun animal ca sÄ? nu devii necurat, iar o femeie sÄ? nu stea înaintea unui animal ca sÄ? se împreuneze cu el. Este o perversiune.
  Dupa cum vedeti sunt unele interdictii, dar in ceea ce priveste verii primari nu apare nici o interdictie.
  Si in legatura cu motivele medicale, sunt sigura ca ei,cei implicati, le stiu cel mai bine si cu siguranta se vor feri. Poate ca vor renunt sa faca copii,sau daca fac totusi, e pe riscul lor, ca nu o sa le creasca nimeni copilul, ci ei singuri vor suferi.
  Bine ca ne legam de persoanele care se iubesc si cu care dumnezeu nu are nimic, dar uitam de homosexuali, uitam ca biserica ortodoxa a casatorit homosexuali si ca sunt preoti homosexuali.
  Mai bine isi vede fiecare de treaba lui…cine se iubeste, sa se iubeasca, atata timp cat nu e un lucru dezgustator in ochii celui care ne-a creat!!!

 14. in constitueia romaniei se discuta inca despre casatoria homosexualilor, legalizarea prostitutiei siiii despre legalizarea relatiilor si casatoriilor intre rude!
  vor exista si niste teste genetice, destul de scumpe, pentru a vedea exact caror riscuri genetice se expun ce care voi sa aiba copii

 15. Am o mare problema,si vreau sa-mi sp si voi parerile….ma pot casatorii cu fratele sotiei unchiului meu???Adica,cumnatul unchiului meu???Nu cred k este nici o pb,noi 2 nu suntem rude…sau ma insel…??

 16. sunt tata.acum un de zile,a venit un nepot de a lui sotia mea la noi,cu ideea de a al ajuta,el fiind baiat sarac ne fost mila de el,iam facut domiciliu de oras,de lucru avea la noi,iam platit scoala de soferi,lam dus cu toata familia in spania in vacanta,lam tratat ca pe copilul meu,imbracaminte,bani,masina,in tot acest timp el sa dat la fata mea care are 16 ani ,si ea acceptat dragostea lui,a deflorato,si se iubesc mult,sincer dupa cele intamplate nu am ura pe el,dar sotia mea sa nul vada[el fiind copilul lui sora lui nevastamea] neamurile lui nu sant de acord,chiar nu stiu ce sa fac,eu tin foarte mult la fata mea si nuvreu sai despart,toti ma condamna pe mine,va rog sa ma ajutati.

 17. Buna…..vreau si eu sa stiu c grad de rudenie exista intre mine si un baiat.Verisoara mea fiind casatorita cu fratele lui(baiatului de care vorbesc)….se accepta o astfel de reltie intre mine si el?Va multumesc!

 18. eu am o mare problema…
  Sunt de 8 luni de zile cu un baiat..ne iubim foarte mult..visam sa avem o familie fericita..de cand lam cunoscut ma simt cea mai fericita femeie din lume…DOAR ca …parintii mei nu au fost de acord de la inceput ..De ce? Bineinteles,problema banilor.El provine dintr-o familie modesta,o familie oarecare si ca parinte,mama isi doreste ceva mai bun pentru fiica ei.Am trecut peste acestea, ne-a fost greu. Dar aceasta interdictie nu a facut altcva decat sa ne apropie si sa ne iubim mai mult. Pana aici nu are legatura cu casatoria intre rude..De aici sa va povestesc: El are o sora mai mica de ani,eu am un verisor cu care ma intelegeam extrardionar de bine…Si ce s-au gandit ei sa se cunune…De cand am aflat pot spune ca plangem amandoi si nu stim cum sa rezolvam problema. Cununia celor doi nu o putem opri,eu nu pot sa ma casatorec acum pt ca trebuie sa imi continui studiile.
  In conculzie,varul meu se cununa cu sora lui, tin sa precizez faptul ca noi suntem dinaintea lor impreuna cu aproximativ 5 luni..cei 2 au stiut asta, insa nu au luat-o in considerare. Nu stiu cum sa procedez…Am nevoi de sfaturi !

 19. am o relatie cu un baiat de 3 an de zile ne iubim foarte mult si intentionam de a ne casatori anul viitor.dar am o problema bunicul meu din partea mamei cu bunica lui din partea mamei lui sunt veri primari intrebarea este ce grad de rudenie este intre noi si daca se poate oficia cununia religioasa

 20. Ce grad de rudenie este intre mine si verisoara primara a varului meu primar? (Sora mamei mele este casatorita. Sotul ei are o sora care are o fiica. Ce grad de rudenie este intre mine si ea?)

 21. buna ziua..imi puteti spune ce grad de rudenie exista intre mine si nepoata matusii mele..(intre matusa mea si mine nu este o legatura de sange ci una prin alianta..unchiul meu care este fratele mamei mele este casatorit cu respectiva matusa)?

 22. salut am si eu o nelamurire sunt cu un baiat de curand am aflat ca tatal lui natural este verisor cu mama mea dar tin sa precizez ca tatal lui natural nu este trecut in acte la prietenul meu in certificatul de nastere are trecut in drptul tatalui doar o simpla linie credeti ca as putea sa ma casatoresc cu acest baiat??????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.