Kate Winslet nu vrea sa-i fie fotosopate fotografiile

Imi place Kate Winslet. Imi place pentru ca, spre deosebire de celelalte actrite de talia ei, imi da senzatia de tangibil. Kate Winslet nu pare ca s-ar ofili la prima adiere de realitate. Kate Winslet pare mai mult om si mai putina aparenta. Pare „reala”. Are riduri, are burta, nu conserva o imagine inghetata in timp. Si e o excelenta actrita.

Asa ca nu m-a uimit sa aflu ca, in contractul ei de publicitate cu L’Oreal, a plasat o clauza nenegociabila referitoare la interdictia de a-i fi fotosopate fotografiile din campanii. Intr-un interviu, Winslet a explicat «Cred ca avem o responsabilitate fata de generatiile mai tinere de femei. Ele urmaresc revistele, se uita la femei care au avut succes in carierele lor si pe care oamenii le respecta, iar eu as vrea sa spun adevarul in legatura cu ceea ce sunt acestor noi generatii feminine din care trebuie sa se ridice lideri puternici. Suntem cu totii responsabili pentru modul in care cresc aceste tinere femei, asa ca toate astea sunt importante pentru mine.

Citeste si:  Daca Facebook nu e, nimic nu e

Winslet critica de multa vreme folosirea photoshop-ului in mod excesiv, ceea ce a dus la ridicarea standardelor de frumusete si la scaderea dramatica a respectului de sine in randul multor femei. Revistele si reclamele au ajuns sa ne fixeze niste tinte de neatins. Treceam aseara pe Magheru si ma zgaiam la un poster cu Loredana, o reclama la Avon. Pielea ei parea cu 10 ani mai tanara decat a mea in timp ce varsta e cu 9 ani mai mare. Am trecut de varsta nesigurantelor. Dar nici n-am avut parte de o adolescenta la fel de intesata de imagini falsificate, exagerate.

Citeste si:  Mama, cea mai buna prietena?

Intr-un interviu din 2009, Kate Winslet a povestit cum cere ca fotografiile sa fie lasate in versiunea originala, atunci cand observa ca i-au “retusat” ridurile, cand nu-si recunoaste fruntea. “Prefer se se spuna “pare mai batrana” decat “pare impietrita”.

Intr-un Hollywood in care actritele se afla intr-o cursa nemiloasa cu timpul, imbatranirea aducand cu sine dificultati in a obtine rolurile dorite – intrucat si scenariile sunt preponderent pentru femei tinere si atragatoare, sa procedezi precum Winslet pare sinucidere curata. Dar ceea ce poate parea gest sinucigas atunci cand e infaptuit de-o singura femeie poate deveni normalitate cand mai multe se aliaza ei.

Apoi, nici la nivel estetic nu ma-ncanta aceste cohorte de femei botoxate, mumificate, impietrite intr-o aceeasi nonexpresie, acelasi vid de viata din ochi si zambet. Curajul lui Kate Winslet nu ramane nerecompensat. Unele dintre cele mai complexe si mai interesante personaje ale ei nu sunt din categoria femme fatale sau femeia ingenua. Sunt roluri de femei punct.

Citeste si:  Exasperantele intrebari ale copilului meu

Poate vi se pare un nonsubiect, poate va spuneti ca asta e industria frumusetii, asta-i marketingul, asta e publicitatea, ne vinde povesti in care nu vom juca niciodata. Dar cand te gandesti ca 46 la suta din fetitele de 9 ani tin cure de slabire, ca 80 la suta din cele de 10 ani se tem ca se vor ingrasa, parca se schimba lucrurile si parca ajungem la concluzia ca o perceptie corecta asupra imaginii tale, o acceptare fireasca, sanatoasa a trecerii timpului ar trebui sa fie o prioritate pentru noi ca societate.


Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.