La ceas de seara, Realitatea Tv intreaba, vrajitoarele raspund

Unii dintre noi se plangeau ca traim intr-o lume cenusie si lipsita de magie. Din cauza acestei penurii de sacru, de miraculos, ne refugiam unii dintre noi in Harry Potter, altii in filme proaste ca Avatar, iar unii, mai “intelectuali” in Paulo Coelho. Cei mai cei alegeau realismul magic sud-american sau vreun Salman Rushdie de inceput si zambeau misterios deasupra multimilor. Hei, voi, toti cei insetati de magie, dati fuga spre televizoare si butonati pana la Realitatea Tv. Acolo e „pe bune”.

Veti vedea un aer plin de un abur mov. Si niste maini miscandu-se deasupra unor flacari. O scoica gigantica va fi dusa la o ureche. Prezenta fantomica ce le sustine – urechea si scoica deopotriva – va bolborosi cateva cuvinte intr-o limba necunoscuta. Apoi, din fuste si din falduri, se va ivi un porumbel. Care va fi trecut si el prin foc si senzatie! nu va muri, nici caldura nu-i va face scrum penajul. Veti ramane trazniti, urmarind un ceremonial secret, inaccesibil muritorilor. Si va veti intreba daca nu cumva ati gresit postul, iar altii vor crede ca Realitatea Tv a renuntat la profilul de televiziune de stiri si talk-show-uri si a inceput sa difuzeze filme de categoria C din anii ’80.

Eu cel putin am oscilat intre aceste doua pozitii cand, luni seara, am deschis televizorul pentru a lua contact cu entitatile numite Ciresica si nu mai stiu cum. Erau doua. Sau poate se dedublase Ciresica? Greu de spus. Entitatile cu fuste inflorate au explicat natura demersului lor: ingrijorate de deriva in care se afla parlamentarii in ultimele doua decenii (cam tarziu s-au trezit totusi sa intervina), Ciresica si colega ei au decis ca este momentul ca cineva sa se ridice impotriva flagelului comis de pardalnica flacara violet. Si atunci, vreme de noua zile vor arde alte flacari, vor fi smuciti porumbei si scoici si se va merge in pelerinaje pe malurile Somesului si Ariesului, ba chiar si prin cimitire si paduri. Se pare ca in spatele intregului dezastru se afla insasi Elena Ceausescu care ar fi aruncat un greu blestem asupra parlamentului materializat in aceasta flacara violet care si-a aratat efectele dezastruoase la cateva decenii distanta.

Citeste si:  De la "c**va" la "moartea pasiunii"

In studio, in timp ce le urmaream aproape hipnotizata pe Ciresica si pe colaboratoarea sa, Adrian Ursu, Oana Stancu, Cozmin Gusa, Bogdan Chireac (chiar, parca era declarat persona non-grata si parca era implicat si intr-un scandal dezgustator. I s-au sters pacatele cu un burete media special?) si Ion Cristoiu analizau situatia luptei din teren. Mai cu un zambet in coltul gurii, mai cu rememorarea succesului pe care l-a inregistrat Ion Cristoiu atunci cand a intervievat o vrajitoare, transmiteau senzatia ca ne aflam in caminul cultural al unui sat care nu se bucura nici de electricitate, nici de asfaltare, in care oricum patrunsesera oarecum ilicit.
Intreaga adunare raspandea un iz de mister, de intunecimi, care m-a cam speriat, aflandu-ma pe punctul de a inchide televizorul.

Citeste si:  Amintiri din prima zi de scoala

Eram obisnuita, recunosc, cu stafiile lui Dan Diaconescu, cu dezgroparile si tomberoanele lui, cu invitati legati la cap cu cinci fulare si trei cearsafe. Dar nu si cu magia asta, de tip nou, de la Realitatea. Asta m-a lovit fix in stern. Mi s-a intrerupt respiratia si judecata mi-a luat-o razna pe campii. Adica fusesem momita. Inselata. Introdusa in magie fara sa stiu, fara sa ma astept, fara niciun avertisment de genul „Atentie! Urmeaza scene magice! Daca aveti probleme cardiace, ati face bine sa nu vizionati urmatoarea transmisiune! Copiii de sub 12 ani trebuie sa aiba acordul parintilor”. Ceva in genul acesta. Si oamenii aceia din studio nu reusesc sa-mi explic cum isi pastrau calmul. Cred ca Ciresica le insufla forta si putere.

La mine insa n-a ajuns nimic. Deh, e distanta mare de la Cluj pana in sectorul 1. Ramane de vazut spre ce televiziune imi vor indrepta telecomanda. Antena 3 iese din discutie din pricina unor personaje insalubre care-i bantuie studiourile de ceva vreme. Probabil Etno si Taraf tv vor incepe ele sa organizeze talk-show-uri pe teme politice unde Victor Ponta, Lia Olguta Vasilescu si Adrian Severin isi vor da cu parerea privitor la mutatiile costumului de petrecere cu manele suferite in ultimii 4 ani. O fi aparut ceva mov si pe acolo sau a fost chiar dintotdeauna?

Citeste si:  Cum trecem de Duduia de la resurse umane ?

Se pare ca intrunirile Ciresicai la ceas de seara vor mai dura cateva zile bune. Deja unii parlamentari – asa cum ne informeaza realitatea.net – s-au grabit sa multumeasca Ciresicai&Co. pentru eforturile si abnegatia lor. Astept o pozitie oficiala a Academiei Romane, o serie de conferinte organizate de Andrei Plesu si Gabriel Liiceanu, constituirea unei comisii de urgenta care sa analizeze efectele si efectele adverse ale luptei intreprinse de Ciresica, convocarea unui sobor de fete bisericesti si luari de cuvant din partea feministelor, a celor care militeaza pentru drepturile animalelor (sa nu uitam ca la cruciada lua parte si un porumbel), inclusiv din partea asociatiei de locatari de care apartine blocul unde s-au aprins focurile menite a contracara demonii politici raspanditi de flacara violet. Poate ca nu ar fi de prisos nici ca ziaristii sa ia legatura cu principalii factori de decizie din industria modei – designeri si stylisti – pentru a determina cum s-a ajuns la suprematia miseleasca a acestei culori pe podiumurile de moda.


Un comentariu
  1. DOAMNE, ce idioti! parca s-a tampit de tot lumea asta. ditamai postul TV sa se apuce sa comenteze ce spun niste tiganci imputite si hoate, sa asculte balivernele lor de satra. nu a fost nicio diferenta intre cristoiu si diaconescu in seara aia. de aia ne mai da si destinul boli si rele, le meritam. suntem niste inapoiati, intr-o tehnologie avansata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.