fbpx

Misterul lui Mos Craciun

Stim cu totii povestea lui Mos Craciun: el traieste la Polul Nord alaturi de sotia sa, reni si elfi. Elfii il ajuta sa se descurce printre miliardele de scrisori de la copiii care vor jucarii si sa determine daca acestia au fost cuminti sau nu. In seara de Ajun, Mosul isi pune faimosul sau costum rosu si incarca toate jucariile in sania trasa de 9 reni. Nasul rosu al lui Rudolph devine in acea seara indicatorul directiei.

Mos Craciun isi parcheaza apoi sania pe acoperisul casei, cauta in sac cadourile potrivite, coboara pe cos, rade in modul arhicunoscut: „Ho Ho Ho!”, mananca prajiturile si bea lapticul pregatit de copii special pentru el, lasa cadourile sub brad, urca inapoi pe cos si porneste apoi la drum spre alta casa. Cam astea sunt lucurile pe care le are de facul Mos Craciun intr-o singura noapte.

Sunt insa unele lucruri care ne fac sa ne indoim de existenta acestui Mos rotofei. Cum ar fi faptul ca nimeni nu a vazut pana acum reni zburatori, cu exceptia lui Mos Craciun si a elfilor, bineinteles. Faptul ca exista in lume peste 300.000 de specii de organisme inca neclasificate, sa zicem ca am putea sa credem in renii zburatori.

Citeste si:  Cine-i seful?

Conform ultimelor numaratori, sunt aproximativ doua miliarde de copii (sub 15 ani) in lume. Presupunand ca Mos Craciun viziteaza doar copii crestini si nu se deranjeaza pentru cei de alta religie, tot ii ramane cam 15% din populatia de mai sus pe cap. 15% din doua miliarde inseamna cam 300 de milioane de copii, ceea ce este in mod evident un efort enorm chiar si pentru un Mos atat de binevoitor si bun cum este Mos Craciun.

Sa mai presupunem ca sunt in medie trei copii in fiecare casa si cel putin unul dintre ei a fost cuminte. Asta inseamna ca Mosul trebuie sa viziteze peste 100 de milioane de case in seara de Ajun. Distribuirea cadourilor se face cel mai probabil intre orele 17:00 si miezul noptii. Adica timp de vreo sapte ore. Din fericire Pamantul se invarte si exista o diferenta de 24 de ore per total, astfel incat putem spune ca Mosul are 31 de ore la dispozitie pentru a-si indeplini misiunea. Si probabil va calatori de la Est spre Vest pentru a profita din plin de diferenta de fus orar.

Citeste si:  Masochismul sexual

100 de milioane de case in 31 de ore… La un calcul simplu, ar trebui sa viziteze 896 de case pe secunda. Adica n-ar avea la dispozitie decat o miime de secunda pentru a face tot ritualul cu parcatul saniei, cautatul darurilor, coboratul pe horn, etc.

Chiar daca toate casele ar fi asezate in mod convenient si Mosul ar lucra 31 de ore non-stop (ceea ce e aproape imposibil), ar trebui sa calatoreasca vreo 120.8 milioane de kilometri in 31 de ore si 1040 de km pe secunda. In mod normal, renii alearga cu o viteza de 24 km/ora. 1040 km pe secunda inseamna de 3000 de ori mai rapid decat viteza sunetului. In medie, fiecare jucarie cantareste in jur de 1 kilogram; sania trebuie sa care peste 321.000 tone si mai adaugam un Mos cu o burta proeminenta si vreo 9 reni.

Citeste si:  Despre greseli si (ne)marturisiri

Renii pe care-i stim noi nu pot trage mai mult de 150 de kilograme. Daca renii zburatori, pot trage 1500 de kilograme, atunci ar fi nevoie de 214.000 reni inhamati la o sanie care sa care peste 353.000 tone. 353.000 tone calatorind prin aer cu o viteza de 1040 pe secunda ar crea o frictiune enorma, iar Mosul, renii si sania ar arde instantaneu, exact ca meteoritii care intra ocazional in atmosfera Pamantului.

Cred ca acum este foarte usor sa concluzionam ca, daca Mos Craciun a existat vreodata, a murit in prima incercare de a duce la capat acest proiect imposibil.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.