fbpx

Nunta cu dar: pro si contra

Articolul de azi isi are originea intr-o mica disputa in care am fost antrenata de colegul Mihai. Asa ne-a venit ideea sa scriem fiecare cate un material cu acelasi subiect, fara sa stim ce va spune celalalt. Stiam doar ca eu sunt impotriva nuntilor cu dar, iar Mihai pro. Niciunul nu cunostea insa argumentele celuilalt. Iata ce a iesit. Ii dau mai intai lui cuvantul.

Sincer, n-am nicio placere in a scoate din buzunar cateva milioane bune, pentru o seara pe care mi-o petrec motaind pe un scaun decorat cu ceva mov, cel mai probabil imitatie de satin, refuzand politicos invitatii la hore si sarbe, incercand sa ma indop cat mai bine, ca sa scot parleala, si imbibandu-ma cu vin – uneori chiar cu vin din struguri. Mi-a parut de cateva ori rau ca, fiind in toane financiare extrem de proaste, a trebuit sa refuz invitatiile unor amici pe care altminteri mi-ar fi placut sa-i vad in costumele de gala. La alti prieteni, cu care mi-am permis sa fiu sincer, m-am dus pe datorie, la altii m-am dus chiar pe barter – nunta contra nunta. Si in aceste momente mi-as fi dorit, intrucatva, ca acest obicei al nuntilor cu dar sa nu se fi inventat.

Si totusi, o sa indraznesc sa spun – si de-asta i-am si aruncat colegei Irina manusa – ca acest obicei balcanic al nuntilor cu dar este unul dintre cele mai frumoase lucruri inventate de om.

Ca sa intelegeti de ce, trebuie mai intai sa facem un exercitiu de transpunere sociala. Daca intelegeti prin nunta acea intrunire sociala, culinara si dansanta, care urmeaza in mod traditional cununiei civile si precede, in multe situatii, divortul, atunci puteti sa nu cititi mai departe – oricum n-o sa vorbim despre acelasi lucru. Cu atat mai mult daca sunteti de parere ca intre doi oameni care se iubesc este suficient concubinajul, iar casatoria e doar o hartie – un punct de vedere pe care il pot respecta, chiar fara sa fiu de acord cu el.

Daca, in schimb, intelegeti prin nunta momentul zero al unei familii, portia de bucurie luata in avans pentru toate greutatile ce vor urma, atunci aveti oleaca de rabdare si urmariti-ma.

Spuneam ca va trebui sa facem un exercitiu de transpunere sociala. Asa cum, pentru a intelege sensul unui cuvant, ii cautam etimologia, pentru a intelege sensul unui obicei ii cautam originile etnologice si antropologice.

Citeste si:  Cine viseaza la noi?

Nu mergem mai departe de inceputul secolului XX. Intr-un sat, la alegerea voastra care. Majoritatea oamenilor sunt egali din punctul de vedere al averii – bucata de pamant primita in proprietate odata cu reforma agrara este cam aceeasi. Tinerii casatoriti primesc de la parinti o bucata de pamant – dar le trebuie o casa. Ce credeti ca vor face pentru asta? Vor merge la banca, vor aplica la o locuinta ANL? Sau, poate, vor locui cu chirie? Vor pune ban pe ban, intr-un an vor construi un perete, in alt an vor pune sindrila pe acoperis? Nu, nimic din toate astea nu este posibil. Sincer vorbind, pentru majoritatea romanilor nu este posibil nici azi, daramite acum o suta de ani.

Si atunci devine clar pentru comunitate: familiile nou infiintate au nevoie de sprijinul intregului sat pentru a-si putea croi un drum. Pretextul potrivit si momentul ideal e nunta: mesenii au parte de portia lor de distractie si tot ce trebuie sa faca este sa plateasca afacerea ceva mai mult decat face. Cei mai instariti vor lasa mai mult, cei mai saraci vor lasa mai putin – fiecare ajuta dupa posibilitati. Banii nu sunt aruncati pe geam: vor fi returnati, cand roata se va intoarce, iar tinerii casatoriti de azi nu vor mai fi atat de tineri si vor juca hora la nuntile prichindeilor care acum se joaca pe sub mese. Nunta cu dar, de fapt, are un singur dar: creditul pentru tinerii casatoriti. Si nu este vorba de un credit fara dobanda, un credit „doar cu buletinul”. Este chiar mai frumos decat atat: este un credit fara portarei, fara somatii, bazat doar pe bunul simt si pe intelegerea tacita a concetatenilor.

Stiu, lucrurile s-au mai schimbat intre timp si oamenii s-au mai schimbat si ei. Probabil a avut grija Irina sa va explice in ce fel (eu inca nu am citit partea ei de pledoarie). Ruptura sociala dintre bogati si saraci face ca astazi principiul intrajutorarii sa fie mult mai greu de pus in practica. Dar, in esenta lui, darul de la nunta nu este, asa cum ar zice unii, un gest de murdarire pecuniara a unui eveniment eminamente spiritual. Dimpotriva: dupa mintea mea de-acum, este poate singura ocazie in care banii pot purta, in spate, o anume cantitate de entuziasm, un pic de poezie sociala. Ba chiar si un pic de anarhism: ganditi-va cati clienti pierd bancile, inima capitalismului, in fiecare sezon de nunti…

Citeste si:  Aceasta presa care incearca sa toarne gaz in apa chioara

Si acum opinia „adversa”:

Mireasa sta lungita pe un fotoliu. Lumea a plecat asa ca se poate descalta in sfarsit. Frumosi pantofi, dar valsul a fost o adevarata tortura in ei. Pacat ca nu mai are unde sa-i poarte. Desi nu scrie niciunde pe ei „pantofi de mireasa”. Picioarele o dor si-i zvacnesc, tanjind dupa patul in care le va intinde. E clar, noaptea nuntii se amana pentru o data ulterioara. Dupa toata agitatia, nu se simte in stare sa se achite de ultima sarcina pe agenda zilei. Nuntile dauneaza grav libidoului, isi spune ea pe jumatate amuzata, tragandu-se de un cercel. Langa ea, mirele trage apatic dintr-o tigara. E si el obosit si parca nu i-au prins bine nici urarile referitoare la productia de copii de peste ani. Se intreaba cum s-o fi varat in treaba asta si nu vede nicio legatura intre ce-si doreau si ce au facut. Privesc amandoi paharele cu urme de ruj pe ele, chistoacele strivite in scrumiera si baloanele care au inceput sa se dezumfle pe ringul de dans.

Sala trebuie eliberata intr-o jumatate de ora si, in asteptarea parintilor care s-au dus sa ii conduca pe ultimii nuntasi – cei mai petrecareti dintre toti, desigur, fiecare sta adancit intr-un pahar cu un gust usor amarui, nu foarte, ca atunci cand lucrurile nu se intampla chiar cum iti doresti tu, dar crezi in acelasi timp ca nici nu puteai proceda altfel.

Mai exista totusi o ultima actiune ce trebuie bifata la capatul nuntii lor, ca si la alte 342997 de alte nunti. Numaratul „darului”. Nu al darurilor, ci al „darului”, care a prins in limba un sens nou, jumatate rusinos, insa este vorba de o rusine la care consimte intreaga comunitate si atunci parca lucrurile nu mai sunt chiar asa de negre. Amandoi sunt insa recunoscatori ca nu se mai procedeaza totusi ca pe vremea parintilor lor, cand “darul” se striga de la microfon, in aplauze si urale. Isi imagineaza numai cum le-ar fi ars obrajii, cum le-ar fi luat foc urechile si glumele celorlalti la care n-ar fi stiut cum sa raspunda.

– Si daca nu ne ajung?
– Hai, cum sa nu ne ajunga? O medie de 10 milioane de familie nu e cine stie ce, draga.

Mirii nostri fac ce au facut prietenii lor. Si toata lumea din gasca. Au ales restaurantul pentru petrecere, au dat un mic avans si acum se bazeaza pe generozitatea invitatilor pentru a se asigura ca-si permit propria… ospitalitate. In fine, nu au fost chiar inconstienti, fiecare dintre parinti este pregatit cu o suma de rezerva, sperand insa ca nu va fi cazul s-o scoata din geanta.

Citeste si:  Contractul prenuptial – sentimente si asigurari

Nasii se intorc si „casuta” cu plicuri, decorata cu panglici rosii si cu inscriptia “casa de piatra”, este desertata pe o masa dupa ce soacra mica a curatat-o, grijulie, de scrum, hartioare si alte resturi lasate de nuntasii neglijenti. Unii si-au uitat si marturiile, ce oameni, si cat ne-am chinuit sa le gasim si sa le legam asa frumos, in saculeti de lurex. Nasa le-a facut cadou si un registru, cu coperte frumoase de piele si legat cu o funda de satin de culoare violet. Pe fiecare pagina, in coltul de jos, este inscriptionata o dragalasa si durdulie inimioara. Pe dupa perdelele din fundul salii, pandesc doi chelneri apatici.

S-au strans in sfarsit. Toti opt sunt prezenti acolo: doua perechi de socri, mirii si nasii. E bine, asa o sa mearga treaba mai repede si mai cu spor. Fiecare ia plicul, scoate banii, ii numara si ii pune deoparte, neuitand sa noteze pe fiecare plic suma surpriza. Din cand in cand, sunete de exclamatie sau, din contra, plescaieli dezaprobatoare. Cate un „ntz-ntz-ntz”. Sirul „numaratorii” se termina la soacra mare, care a pus stapanire pe registru si noteaza cu sarg numele familiei si suma corespunzatoare. Acesta este documentul viitorului, care va fi consultat ori de cate ori in casuta postala a tinerei familii va ateriza o invitatie la o nunta. In cele din urma, nasul isi pierde rabdarea si il ia pe mire sa achite nota si lasand-o pe soacra sa termine singura operatiunile contabile din catastif.

– Slava Domnului, zice soacra mica. V-au ramas si de o masina. Tare mi-era teama ca nu va alegeti cu nimic pe timpurile astea.

Dupa ce cele patru cupluri se retrag, analizele financiare vor continua, pe cele doua ramuri ale familiei. Socrii isi vor disputa, de la distanta, locurile pe podiumul generozitatii propriilor rude. Ai nostri si ai lor. Mirii vor simti ca au scapat de o corvoada si vor ascunde bine registrul acela, inmanat lor cu atata pompa, dorind sa uite, macar pentru o vreme, pretul propriei fericiri.

Incurcat e drumul de la o declaratie si o cerere la un registru. Bine macar ca au cu ce sa-si inceapa „casa de piatra” si ca prietenii si rudele le-au fost alaturi. Cu un plic.

64 Comentarii
  1. Nu pot sa fiu de acord cu Mihai care ne prezinta un trecut incredibil de idealizat, de \”curatat\” de umilintele si traditiile stupide in care nimeni nu se mai regaseste (vezi jucatul cearceafului ). Insasi casatoria porneste de la ideea de obiect a femeii care era trecuta din familia sa in a barbatului devenind proprietatea lui (de aici si preluarea numelui sotului).
    Dar presupunand ca esti de acord cu partea idealizata a casatoriei si incepi cu vise puerile de \”intemeierea unei noi familii\” tot ceea ce semnifica \”nunta\” te va convinge ca nu incepi nimic ci doar te conformezi \”sfaturilor\” imperative ale finantatorilor (in acest caz familiile). Cred ca nunta(de ex cea din articol-ca foarte putine incalca tiparul) nu mai lasa timp de sentimente, de constientizari si e cea mai clara trezire la realitatea societatii dure pentru tanarul cuplu. Cat despre pretul pe care il platesti pentru \”darul \”umilitor si de multe ori nu prea consistent …..prefer banca , macar trebuie sa ma incadrez in mai putine reguli dupa aceea.

  2. Din cate stiu eu jucatul cearceafului este la tigani..poate ma insel dar nu cred. Ce legatura are schimbarea numelui cu nunta…?..se presupune ca o faci cu drag, nu? Credeti ca nuntile din trecut seamana cu cele din ziua de azi, ca avem acelasi mod de a gandi ca generatiile trecute?.. nu, noi suntem moderne si ne vrem egale…dar asta nu e bine venita mereu. Zicea bine intr-un articol Iarina,..sau Irina(nu mai tin sigur minte cine l-a scris- imi cer scuze) ca feminismul ar trebui lasat la o parte cand vine vorba de iubire, de sex… Parerea mea e urmatoarea: doar cel care nu a iubit cu adevarat si nu a fost iubit cum se cuvine- la randul lui|ei- ,e contra nunti.E foarte frumos sentimentul de familie, de a avea aproape la bine si la rau persoana iubita. Pana nu faci pasul, nu vei intelege diferenta dintre a sta impreuna cu o persoana si a sta casatorit cu acea persoana. Asa credeam si eu, ca nu este nici o diferenta..dar e si se simte cam in tot. Referitor la nunta cu dar…e asa de placut sa ajuti tanara familie sa plece la drum cu ceva banuti…si in acelasi timp sa te distrezi cu ei o noapte intreaga intr-un moment important din viata lor. Ei se straduiesc ca tu sa te simti bine pentru banii pe care ii dai (de-aia vor muzica buna, mancare buna…un local frumos), E darul lor pentru suportul tau financiar.
    Deci incercati sa vedeti cu alti ochi nunta cu dar :).

  3. Am fost de curând la cea mai impresionantă nuntă pe care am văzut-o vreodată. ÃŽncepând cu rochia miresei ÅŸi dansul mirilor, totul a fost la superlativ: masa, fântâna de ciocolată, ne-au aÅŸteptat un ÅŸir de chelneri pe scări cu pahare de ÅŸampanie, ei au urcat scările printre artificii, mâncarea a fost atât de multă încât nu am putut să o mâncăm ÅŸi la cât a fost de bună ne-a părut rău, dansul lor s-a desfăşurat pe un ring străjuit de artificii, la miezul nopÅ£ii, mirele i-a dăruit o baterie de artificii cum vezi numai la Revelion, pe fiecare masă a fost Ballantines, nici nu ÅŸtiu cum se scrie, Angeli, două tipuri de vinuri, etc., frucete, prăjituri, saleuri… pe bune dacă le mai Å£in minte toate, totul a fost alb, florile NUMAI naturale, buchetul ei superb, creeat sub formă de evantai. La plecare fiecare a primit un platou de prăjituri ÅŸi un vin…
    Acum, problema mea este următoarea: dacă amâni nunta cu cinci ani ca să strângi bani, lucrând pe dincolo pentru că vrei să-i oferi o nuntă de vis ÅŸi reuÅŸeÅŸti, dacă apoi o duci în Tenerife, în voiaj…. cum vei reuÅŸi să păstrezi toată viaÅ£a voastră de acum încolo la aceleaÅŸi standarde?! Asta-i toată dilema mea ÅŸi gândul care mi-a rămas în minte.

  4. Multa dreptate si adevar in fiecare propozitie scrisa de \”ME\”. Subscriu si ma alatur \”PRO\” Citez, pt. ca merita: \”E foarte frumos sentimentul de familie, de a avea aproape la bine si la rau persoana iubita. Pana nu faci pasul, nu vei intelege diferenta dintre a sta impreuna cu o persoana si a sta casatorit cu acea persoana. Asa credeam si eu, ca nu este nici o diferenta..dar e si se simte cam in tot. Referitor la nunta cu dar…e asa de placut sa ajuti tanara familie sa plece la drum cu ceva banuti…si in acelasi timp sa te distrezi cu ei o noapte intreaga intr-un moment important din viata lor. Ei se straduiesc ca tu sa te simti bine pentru banii pe care ii dai (de-aia vor muzica buna, mancare buna…un local frumos), E darul lor pentru suportul tau financiar.
    Deci incercati sa vedeti cu alti ochi nunta cu dar 🙂 \” Una e sa traiesti in concubinaj si alta e sa ai alaturi o famile. In fiecare caz exista avantaje si dezavantaje. Cine insa vrea sa ajunga singur la batranete….va alege concubinajul, desigur.Probabil in aceasta situatie va muri singur fara acea \”cana cu apa\” si o lumanare la mormant.

  5. clar…pro mihai, altfel e imposibil sa-ti faci o nunta mare si traditionala…si daca ne pierdem si traditiile chiar ca se duce totul in tara asat..dragut articolul, dar sper ca niciodata sa nu se ajunga la acele nunti mici, neinteresante, cu 30 persoane, dj si fara dar…nunta e cartea de vizita a mirilor si ii pregatesc sa isi organizeze casnicia…

  6. mi-au atras atentia ambele opinii, fiecare avand dreptate. in felul lui. si, slava Domnului, fiecare dintre noi putem face asa cum dorim, putem fi contra sau pro, dupa cum se va potrivi in momentul in care decidem sa devenim o familie. eu am facut nunta cu dar, pt ca asa am pomenit-o de cand stiu eu ce inseamna nunta si pt ca asa am simtit atunci. nu regret nici un efort depus pt nunta, nu regret nici oboseala si picioarele dureroase. si in noaptea aia m-am achitat de \”datorie\” cu mare placere….:). e frumos si stresant, dar nici decum umilitor. merita sa faci efortul, chiar daca dupa cativa ani urmeaza un divort. pt ca , pur si simplu, nu stii ce te asteapta. …..

  7. o foaie pe care semnezi e tot o foaie…!acum unii ori se marita doar pentru as putea cumpara o casa,ori ca sunt incostienti si isi zic\’\’hai so facem si pe asta poate merge\’\’ori..doar de dragul de a se incadra in scumpa societate.,,si a respecta tiparu…satisfacerea dorintelor parintilor…facutu de nepotei…etc etc..si sa nu mai spunem ca vai doamne te barfeste neamu..ai ramas nemaritata…sau uite-l si pe ala are 30 de ani si nu e pus la casa lui..!barfe toate astea pentru?

  8. si daca tot se face nunta..cred ca ar trebuii sa isi cheme prietenii apropiati..sa inchirieze o sala mica si sa se distreze..fara dar..o ultima seara in care te distrezi cum vrei tu si faci ca acea seara sa fie pe placul prietenilor..sunt multe nunti care nu sunt pe placul multora..ori mancarea..ori muzica…ori servitu..si tot asa…si e si costisitor..simplu nu trebuie neaparat sa porti un frac si ea o rochie alba..!dupa mine as face o nunta simpla(poate retro)dar cat se poate de lejer(ma refer la haine)…:))mai bine fara dar..e o seara unica in care sunt alaturi de mine toti prietenii nu toate matusile si nu mai stiu cine pe care nu cunosc!si plus de asta nu ar mai sta x si y care vine la nunta sa-si faca griji de dar ca trebuie sa-si cumpere haine…astea doar pentru nunta mea!concubinaju e mult mai ok…daca vr sa pleci pleci…simplifica multe mai putin gura lumii:))da in fine asta cred ca conteaza cel mai putin

  9. PRO PRO PRO, e foarte simplu, in zilele de azi e foarte greu sa pornesti la drum, si nunta fara dar isi permit doar cei care stau bine cu bani si atunci nu au nevoie de ajutorul darului.
    Oricum in zilele de azi darul de la nunta e doar avansul pentru un apartament dar oricum e un ajutor, decat nimic. Oricare fata, sau aproape oricare isi doreste o nunta de vis unde sa fie cea mai frumoasa mireasa, si nu cred ca mai tin minte mirii dupa ani si ani sfarsitul nunti cu numaratul banilor si asa mai departe.
    Iar faptul ca vin invitati cu plicu nu e nici o umilinta deoarece fiecare a trecut prin asa ceva sau va trece.
    Ar fi pacat sa se faca nuntile doar cu 30 de persoane, si alea cele mai apropiate, asa o sa se piarda legaturile dintre neamuri, deoarece acuma cum din fiecare familie sunt plecati in toata lumea macar la nunti se mai intalnesc toti impreuna.

  10. da..sunt de acord si eu cu nunta cu dar. Nunta fara dar isi permit numai cei cativa putini miliardari pe care ii mai avem in lume! Eu ce ar trebui sa fac? sa strang o viata, ca sa ma marit la 50 de ani si sa fac o nunta fara dar? :)) Si asa ne casatorim tarziu ca pana acum tot din cauza asta nu am facut-o:) hai intai sa fim la casa noastra, sa ne luam masa-casa,etc..noi am mers pe principiul asta.. asa ca.. daca ma mai apuc sa strang si pt nunta fara dar, e clar! Ma regasesc in varianta a 2 a a Irinei..unde ma rog de pe acum ca la anul cand am nunta, sa imi vina invitatii toti si sa dea macar minimum meniul pe restaurant…nu imi trebuie mai mult! altfel sunt obligata sa il platesc eu..ca deh, asa e mai nou la restaurante, semnezi pe 150, 150 tre\’ sa vina obiligat fortat!~ de rahat!

  11. Fiecare si-a expus parerea in asa fel incat am fost de acord si cu prima si cu a doua. Daca stau un pic sa ma gandesc la viitoarea mea nunta, sincer ma indoiesc ca voi avea in viitorul apropiat posibilitatea financiara de a face o masa dupa cununia civila si cea religioasa (daca as fi de acord cu Irina). Consider ca \’darul\’ ce il primesti, te ajuta sa ai parte in primul rand de o petrecere mare, mai mult sau mai putin frumoasa, si poate iti echivalezi cheltuielile sau nu, iar daca ramai cu ceva bani in urma nuntii, poate sa fie un ajutor pentru un inceput in viata. daca iti raman mai putini, pleci in luna de miere (sau in weekend-ul sau saptamana de miere :D) intr-un loc in care o sa iti permiti.
    in concluzie sunt PRO
    sa aveti o zi magica

  12. Sunt de acord cu ambele pareri,chiar daca personal prefer concubinajul sau o nunta mica in familie. De ce? Pentru ca nu m-as mai \”chinui\” financiar, fizic si psihic cu toate pregatirile.
    Din pacate, insa, nunta cu dar a devenit o fala, este snobism, rautate etc. Totodata, am ceva impotriva parintilor care se lauda si, mai rau, se cearta, legat de subiectul – cine a facut nunta – sau -cine a cheltuit mai multi bani -. De ce spun asta? Pentru, din punctul meu de vedere, nunta facuta de parinti (indiferent cine ) este aceea atunci cand parintii suporta toate cheltuielile nuntii fara a le cere dimineata copiilor bani din dar pentru a plati …restul. Deci, aceea nu mai este nunta facuta dre parinti ci nunta facuta din banii copiilor……
    Pana la urma fiecare cu gusturile sale, cu cat isi permite. Dar se stie ca romanul in general se intinde mai mult decat isi permite.
    As putea sa dau zeci de exemple, dar vorbesc de unul, recent. Am fost invitata la o nunta, eu si sotul, la niste rude, care au decis sa faca nunta intr -o locatie foarte scumpa, de fite. Eram practic obligati sa venim la nunta, ca de …suntem rude….numai ca acolo meniul de persoana era de cel putin 200 ron. Cat ar fi trebuit sa dam, ca rude apropiate. Le-am spus ca nu putem veni pentru ca nu ne permitem dar preferam sa le dam un mic dar. Reactia lor? Suparare mare….iar parintii lor ne-au reprosat ca stiam de cateva luni de nunta si terbuia sa punem bani deoparte.Acum va intreb: de ce noi romanii trebuie as ii judecam pe cei de langa noi, trebuie sa le tinem socoteala banilor si timpului si de ce nu ne vedem de borsul nostru? Pana la urma nimeni nu stie ce se inatmpla in familia noastra.
    Asa ca, decat o nunta cu dar….prefer una micuta sau deloc.

  13. Pentru cele care sunteti pro: nu v-ati intrista sa stiti ca oameni la care tineti nu vin la nunta voastra din simplul motiv ca nu-si permit?

    Sustin o nunta ale carei cheltuieli le pot suporta mirii, poate nu atat de fastuoasa sau cu invitati atat de multi, dar inconjurati de oameni carora chiar le pasa, nu vin din obligatie sau injurandu-te ca ai ales un meniu de 100 de euro.

  14. Da asa e ,la final se numara banii si se comenteaza,asa fac toti si asta e o parte din frumusetea darului.sunt de acord cu darul,care asa e la noi se da din timpuri si ajuta mirii intr-un fel sau altul ,acolo putin.pai cum mai se poate face in zilele noastre o nunta din banii proprii?toti oamenii simpli(adica nu bogatasii)astepta sa plateasca la final restaurantul,organizatorul de nunta ,poate chiar si rochia si costumul mirilor.Eu ua in zilele noastre nu imi permit sa fac o nunta pe banii mei si nici pe banii parintilor.comentarii vor fi mereu ,chiar daca nu ar fi cu dar tot se va comenta despre rochia miresei,sau despre cea a nasei,despre un fel de mancare sau bautura,despre locatia aleasa etc ,cred ca prietenii adevarati vin la o nunta si lasa cat pot,dar vin orice ar fi,chiar daca nu au un leu in casa,se imprumuta,cred si ca daca vrei sa vina cineva la nunta ta,ttrebuie sa te duci si tu la nunta acelei persoane,daa toate acestea trebuie,sunt chesti normale si logice ce nu necesita multe explicatii,parerea mea.

  15. @irina asa cum spuneam mai sus ,oamenii care tin la mine sau la viitorul sot sau la ambii vin orice ar fi si dau cat pot,vin,se imprumuta de la alti prieteni,de la banca,dar vin si nu gasesc scuza \”nu am bani\”,crede-ma cunosc o persoana care are salariul dublu fata de al meu si se plange toata ziua ca nu are si imi spune ca nu se paote duce la o nunta a unei foste colege si prietene foarte bune pentru ca nu are bani,nu e normal,toata lumea din ziua de azi are probleme financiare,are rate ,insa nu e o scuza de a nu mai merge la nunta unei bune prietene,cu atat mai mult daca acea prietena o roaga si ii spune ca si-ar dori din inima sa ii fie alaturi…

  16. Sa inteleg ca tu nu ai face o nunta cu dar….ori ca fac o nunta fara dar, ori ca imi invit prietenii la o bere si un meci e tot pe acolo….ne simtim bine dar doar eu scot din buzunar.Dar cand vrei sa\’ti intemeiezi o familie e cu totul altceva,cred k toata lumea isi doreste sa plece undeva in luna de miere,chiar daca nu mai e o luna ci 1-2 saptamani.OK,poate cu darul nu iti permiti sa mergi in saptamana de miere dar macar stii ca cei care au dat dar,indiferent cat….au vrut si au incercat ca din putinul lor sa te ajute si pe tine sa\’ti intemeiezi o familie,si macar la inceput sa nu ai grija banilor,pt ca viata e facuta in asa fel incat o data si o data….sau macar o data in viata sa duci aceasta grija….si….dc sa fie acum…acum cand se presupune ca totul este roz,certuri nu prea sunt(depinde si de om),ai starea de spirit necesara pt planuri de viata!…ai tot timpul pt griji si poveri duse in spate…nu trebuie sa le ai de la inceput…mai asteapta putin…

  17. Nu, nu as face o nunta cu dar. Mi se pare anormal sa oblig oamenii sa plateasca pentru visul meu. Nu-mi permit, nu fac. Nunta o percep ca pe un motiv de sarbatoare, nu ca pe un stres financiar in plus pentru rude si prieteni.

  18. @irina aaa sa inteleg ca oreferi persoanele care nu fac o nunta,desi isi doresc,doar pentru ca nu isi permit!pentru ca sunt multi care nu isi permit si se bazeaza pe darul primit.tu mergi pe nu iti permiti,nu faci eu merg pe fac nunta cu dar,cine imi e prieten si cui ii este drag de noi vine cu cat poate.

  19. @Andreutza: exact :). Asa mi se pare cinstit. Asa si eu visez sa fac o calatorie in jurul lumii, dar nu-mi oblig prietenii sa plateasca pentru ea.

    Tu zici asa \”cine imi e prieten vine cu cat poate\”. Da, dar oamenii se simt jenati cand nu au suficient. Nici nu stiu prea bine cat e suficient. Altii zic ca legea nescrisa zice ca trebuie sa dai meniul X2. Asta presupunand ca stii cat e meniul. Suna a camatarie, nu?

    Ei, se poate ca cineva sa nu dispuna, cu toata bunavointa, de banii aia. Ce face? Ca sa dovedeasca prietenia, face credit in banca? Desi mai are inca 4 rate? Daca nu face, inceteaza sa mai fie un bun prieten pentru ca nu vine la o nunta?

  20. Mihai prezinta partile bune a nuntii cu dar, iar Irina partile rele…In principiu sunt de acord cu ambele variante.Prima varianta prezinta nunta traditionala care inca se mai pastreaza in unele sate, iar a doua, nunta tipic oraseana, plina de stres fara un strop de bucurie din partea celor din jur care se gandesc numai la banii pe care ii vor da. Rudele si prietenii au fost sau vor fi ajutati la randul lor cu darul nuntii, acesta nu trebuie sa fie un stres.Circula o vorba: dai banii pe rand, dar iti vin toti o data, si e normal sa te ajute sa incepi cu dreptul in casatorie.Dupa cum spunea si Mihai in articolul sau darul e creditul pentru tinerii casatoriti.Din pacate am cunoscut un cuplu care s-a avantat in prea multe cheltuieli la nunta (limuzina, vestimentatia domnisoarelor de onoare platita de miri etc) si dupa eveniment au ramas cu datorii (si pe deasupra ei nu prea mergeau la nunti, dar in schimb au avut asteptari mari din partea invitatilor)…Va doresc tuturor o nunta precum o visati!

  21. nu cred ca exista o regula cu cat sa te duci la o nunta.mie mi se pare corect ca in momentul in care cineva se hotaraste sa se marite ,sa stranga la nunta banii pe care i-a dat pe pregatiri,asta daca nu e vreun irinel columbeanu sau monica tatoiu persoanele care se casatoresc,care ei oricum primesc mult mai mult la nunta desi la ei merge regula sa vii fara dar:)da face un card de debit,se imprumuta de la un vecin,pentru ca nu cred ca 400 ron e o avere asa mare incat sa ramana cu credit pe viata pentru banii astia…da ,cineva pe care stiu ca are bani,dar totusi nu vine la nutna invocand motivul ca nu are bani ar inceta sa mai fie prieten cu mine,pentru ca stiu ca e o aberatie,eu nu astept sute de euro de la prieteni,ma multumesc cu faptul ca imi sunt alaturi si ca au venit cu ce au putut.

  22. Irina, Mihai e acel coleg al tau care a inselat-o pe Aurora, nevasta-sa, cu Venera si, din cate se pare, va face acelasi lucru si cu Milena? Ia intreaba-l, te rog, cu Aurora a facut nunta cu dar? S-a mai insurat intre timp? Dar tu esti maritata, si, daca da, ai organizat nunta fara dar? Multumesc, bafta!

  23. Ariadna: Mihai este colegul meu. Nu are nicio nevasta Aurora, pe care sa o fi inselat cu Venera. Din simplul motiv ca si Aurora si Milena si Venera sunt FICTIUNE. Sunt niste PERSONAJE. Mihai scrie un roman pe Enjoystyle.ro, nu-si povesteste viata. Tu cand ai citit \”La tiganci\” chiar ai crezut ca autorul, Mircea Eliade, a intrat in casa aceea cu nuci in curte si i s-au intamplat toate cele?

    Si nu, nu sunt maritata.

  24. citesc, citesc. fiecare cu parerea lui, caci e o tara libera. concret, votez pentru nunta cu dar. 1. asta ma scuteste de alergat prin magazine dupa obiecte pe care tanara familie nu le va atinge pentru ca nu intra in sfera lor de obiceiuri (vezi serv. de ceai de 2 persoane) sau pur si simplu nu le place. 2 ca sa ma duc chiar cu mana in gurita, nu. ca e sapat adanc in mine, sau e placerea de a darui ceva. oricum, nu e parastas. 3 ne sperie perspectiva de a merge la o nunta pentru ca lucrurile s-au complicat cand a devenit un spectacol. cand intrebi cat costa tacamul, raspunsul te destabilizeaza putin. caci suma contine de cele mai multe ori: mancarea bautura porumbeii limuzina rochita lu\’ domnisoara mireasa toate celelalte. asta este putin incorect. deaorece, daca ai niste vise pentru ziua nuntii, intinde-te cat iti este plapuma, nu ti le face pe buzunarul meu.
    am fost mireasa, am si cununat, fiecare in parte un eveniment si o placere. depinde cum te organizezi. si inca ceva; cand alegi locatia pentru nunta, fa mai intai lista invitatilor, si discerne cu mintea intreaga daca invitatii isi permit sau nu sa fie alaturi de tine acolo.

  25. @Me: tu esti femeie si iti schimbi numele cu drag?? Ce esti tu, care e identitatea ta daca nu acel nume la care renunti asa usor, pentru ca asa au facut inaintea ta atatea fete fara drept de alegere? Numai produse cu factura au numele cuiva pe ele – exact asa pateste mireasa, e o factura cu numele sotului pe ea.
    De ce oare nu isi schimba si sotul cu drag numele in cel al sotiei? De ce doar femeia?
    Eu una niciodata, cu niciun chip nu as renunta la numele meu!!

    Si renuntati la ideile romantice cu temelia unei casnicii si bla bla… am fost la o nunta unde mirii aveau mai mult de o singura casa, salarii peste medie si totusi mi s-a spus din start vezi ca meniul costa atat!! plus biserica, alte cheltuieli…
    si nici macar nu mi s-a spus suma corecta, ci cea umflata cu vreo 20-30%…
    Vi se pare ca asemenea cupluri au nevoie de dar?

  26. @Elena: ups! Cum sa umfli nota?

    Propun ca, pe viitor, mirii sa prezinte nuntasilor facturi de la restaurant, limuzina, rochie etc. Ca sa stim o treaba!

  27. @Irina: N-as vrea sa ma consideri zgarcita, doar ca mi s-a parut suma anuntata de miri exagerata fata de locatie, dotari etc.

    Asa ca am dat un simplu telefon sa intreb…

  28. Nuu, Elena. Nici nu m-am gandit la asa ceva. Era o gluma referitor la modul in care nuntile au inceput sa semene cu o afacere.

    Ma intrebam doar ce te faci daca mireasa crede de cuviinta sa-si ia rochie de la Valentino, de zeci de mii de euro si sa serveasca la nunta caviar si sampanie de sute de euro sticla.

    Cunosc un cuplu care a facut doua nunti: una in orasul ei, alta in orasul lui. Tocmai ca sa fie siguri ca nu \”iarta\” pe nimeni. Erau mandri de cati bani au strans!

  29. Intrebare:

    EL si EA sunt impreuna, necasatoriti. Se indragesc, se iubesc, se simt bine unul in compania celuilalt…drumul perfect spre o casatorie.

    Dar de ce sa o faca?…
    Cu ce schimba casatoria sentimentele si veiatile lor in mai bine? (exceptand darul de la nunta). De ce viata lor impreuna nu ar putea fi la fel de frumoasa pentru tot restul zilelor? De ce e nevoie de casatorie? E un fel de sigiliu al situatiei de maxima fericire la cere se ajunge intr-o buna zi? M-am gandit mult timp si efectiv nu-mi dau seama cum un \”DA\” spus la starea civila, un sarut de evangheline in biserica si o noapte alba pot conta intr-o relatie. Daca mai merg putin in directia asta ajung si la ideea de nesiguranta a LUI sau a EI fata de relatia pe care o au si care poate deveni mai sigura daca este ingradita de casatorie.

    Mi s-au dat raspunsuri gen \”Da, da, stai s-ajungi tu acolo si mai vorbim\”

    Poate chiar asa e dar mi-ar face placere sa aflu si parerile voastre.

    Va multumesc!

  30. P.S.
    Imi cer scuze dar nu am raspuns intrebarii din titlu.

    Daca tot este sa fie nunta sunt PRO
    – aer liber
    – foarte putini invitati, doar persoane foarte apropiate (fara rude pe care nu le-am vazut decand eram mic sau colegi de liceu pe care nici nu mai stiu cum ii cheama)
    – formatie tanara, neafirmata, e plin conservatorul de ei

    .. si cu DARUL… nu, sarumana, e suficient sa vina invitatii 2-3 zile la o cabana pe malul luni lac, intr-un colt uitat de lume, fara asfalt si ciment.

  31. @Radu: n-am inteles. Pana la urma, esti pro sau contra nuntii cu dar? (la inceput zici ca esti pro, iar apoi spui \”nu sarumana\” – m-ai derutat:))

  32. eu sunt importiva ideii de nunta in general.
    daca insa scopul unei nunti ar fi sa ajute tinerii atunci cred ca ar trebui putin umblat la obiceiuri.
    spun asta cunoscand obiceiurile de nunta din Turcia. Acolo doar cei ff bogati au meniu cu mancare la mese.
    Acolo nuntile tin 2-3 ore, muzica, rochie, tot tacamul, mai putin mancare, pt ca pe masa se pun platouri cu prajiturele si suc iar pt darul se da sub forma de aur (bratari, lanturi, bani de aur) mai putin bani.
    (Aurul primit este strict al femeii. In caz de divort, aurul nu se imparte, este strict al ei- pt ca ele nu lucreaza si n-au surse de venit). Daca ea doreste poate sa-l vanda si sa contribuie la cumpararea unei locuinte. Majoritatea asa si fac.

  33. Desi eu sunt PRO nunta FARA DAR, cred ca fiecare trebuie sa faca asa cum simte, isi doreste si isi permite.
    Eu am asteptat 10 ani pentru ca imi doream o petrecere de nunta super fara stresul \”darului\”. Ne-am permis sa platim mai mult de jumatate din suma in avans, iar restul la 3 zile dupa nunta.
    Invitatii au stiut ca nu ne intereseaza banii si au perceput nunta ca atare. Desigur, conform obiceiului ne-au oferit bani, chiar daca nu am avut nici plicuri si nici casuta de bani.
    Nu \”am scos\” nimic de pe urma nuntii dar nu ne-a interesat. Dimineata a fost foarte placut sa plecam spre casa cu prietenii pentru a continua petrecerea.
    La nunta ar trebui sa te distrezi nu sa te gandesti ca s-ar putea sa nu-ti ajunga banii.

  34. mi-i se pare romantic sa vad atatia oameni care nu sunt \”interesati\” de partea materiala. Totusi oameni buni, traim intr-o societate de consum, in care totul se face dintr-un interes anume. Daca nu iti iese profit din orice actiune pe care o faci, pt ce sa te mai ostenesti pt ea? Ce rost are nunta daca nu castigi nimic din ea? Pt astia romantici: va recomand o stare civila si cu banii pe care vroiati sa ii investiti pt a hrani si imbata atatia oameni mergeti si dati un avans pt o locuita

  35. Eu nu pot sa ma pronunt clar in favoarea unei variante, dar inclin mai mult spre \”contra\”.
    Nunta fara dar (fie el financiar sau de alta natura) nu cred ca exista. Si chiar imi face placere sa imi ajut prietenii la un nou inceput de drum, dar o fac de drag nu din obligatie.
    Cu ce nu sunt de acord sunt nuntile \”traditionale\” unde vin si tusha Marioara si unchiul Gica si varul de-a 3-a, pe care nu i-ai mai vazut de cand aveai 8 ani, dar ii inviti ca \”asa e frumos\”. O nunta ar trebui sa fie un eveniment unic, special pe care sa-l impartasesti cu familia si prietenii apropiati nu sa faci din el o afacere pt a obtine cat mai mult profit. Nu vad de ce ar fi invitatii obligati sa plateasca sute de lei pe \”tacam\” ceva pe langa sa-ti ramana si tie. Daca alegi sa ai 7 feluri de mancare la nunta atunci fa bine si plateste-ti singur (oricum jumatate ramane deobicei nemancata).

  36. Cred ca tine si de educatie/nivel intelectual. Ce a spus Mihai nu sunt cuvintele unui ignorant, ci ale unui om supus legilor stupide ale societatii mediocre. Poate la tara mai merge sa-ti iei o casa cu \”darul\” de nunta, dar ce te faci daca vrei sa locuiesti in Bucuresti? Cate persoane poti invita ca sa-ti permiti o casa in capitala? Si sa fim seriosi daca tot te-ai luat inseamna ca incepi o familie, vin copiii, iti trebuie cel putin un partament cu doua camere.
    Am fost chiar acum cateva saptamani la o nunta, evident, cu dar. O petrecere banala care se deosebea de alte petreceri doar printr-o dama intr-o rochie alba si alte mici briz-brizuri(flori in piept si marturii).
    Am inceput cu biserica, Sfanta Biserica, unde toata lumea avea fata serioasa de parca se jertfeau fecioare. Preotii au focut show-l pentru care au fost platiti, desi isi dadeau coate si mustaceau de parca si-ar fi spus unul altuia \”hai ca i-am fraierit si p-astia!\”, iar undeva in spate se auzea vocea drojdiata a unui batran ce canta fals(probabil preotii vroiau sa-si pastreze glasul pentru alti nuntasi ce-au platit mai mult, asa ca l-au rugat pe batranul de la lumanari sa le mai tina locul). Bineinteles ca superstitia avea loc de cinste in tot circul asta, pentru ca au facut tot felul de bazaconii superstitioase ca \”asa se face\”, ca \”asa e bine\” cand i-am intrebat \”DE CE?\” mi-au raspuns: \”eh! asa e bine sa faci!\”(un raspuns foarte inteligent). Ma uitam la ei si mi-era mie jena de cat de ridicoli puteau fi si cu cata seriozitate urmau niste superstitii de pe vremea cand pamantul era plat.
    Am ajuns la local si desi ploua aveam asezat in fata localului un covor rosu pe care toata lumea il ocolea pentru ca era plin de balti. Adevarul e ca un covor rosu in fata unui local rural cu numele scris cu litere ruginite, chiar iti facea cinste. Acum ce? Cum ce? Mancam! Toata lumea s-a asezat la masa si astepta nerabdatoare aperitivul. Pai doar d-aia ne-am adunat, nu? Au trecut orele foarte greu, abia asteptam sa se termine cu totul. Cum sa se termine daca mirii inca n-au facut striptease!?! A, bun! Asa s-au apucat mirele si mireasa sa danseze intr-un mod nu foarte ortodox sub ochii curiosi ai copiilor tarati de parinti la aceasta sensibila si romantica si \”portia de bucurie luata in avans pentru toate greutatile ce vor urma\”. Mireasa a imitat pozitia \”ea deasupra\” dar mirele a hotarat sa-si scoata si din haine, ca doar soacra si bunicii poate n-or sti cat de viril e el si trebuie sa le-o arate. Bineinteles ca traditia a cerut si ca mirele sa fie legat la ochi si sa incerce sa scoata jarteaua.
    La final, cand jumatate din invitati plecasera catre casele lor, muzica era in surdina, nasii si mirii s-au pus pe numarat bani. Si sa vezi fete si fete si ochi dati peste cap! Pesemene au fost dezamagiti ca o prostituata ce crede ca merita mai mult. Se pare ca mirele(de nationalitate nomada) si-a ales prost invitatii pentru ca au platit mai putin decat cei veniti din partea miresei(romanca) desi acestia din urma au fost mai putini la numar si mai saraci. Au strans 600mil; doua sute a costat nunta; o suta \”s-a pierdut\”(mirele=nomad), le-a mai ramas sa-si caute un apartament in capitala :))
    Concluzia: mi-e sila. Nu stiu daca asta e traditia la noi, dar prefer sa-mi selectez din traditie ce mi se pare de bun simt. Partea cu darul imi aminteste de obiceiul unei anumite minoritati care isi cumpara nevasta minora pentru fiu minor. \”Care da mai mult?\”-\”Fara numar, fara numar!\”. Am plecat de la aceasta nunta cu un gust amar si cu un feeling de genul \”eu n-o sa fac niciodata asa ceva\’. Prefer o nunta boema. Nu-i nimeni vinovat de faptul ca EU vreau sa ma \”iau\”. Nu trebuie nimeni sa plateasca pentru o alegere ce-mi face MIE placere. Prefer o nunta restransa si romantica. Fiind agnostica in loc de cununia religioasa as prefera un poet care sa recite ceva frumos, ceva care poate incalzi sufletul celor adunati acolo, ceva care sa te duca cu gandul la baza casniciei- iubire, dragoste-. Pot trimite apoi felicitari cunoscutilor in care le impartasesc bucuria mea. Probabil unii se vor supara ca nu i-am invitat sa manance si sa joace, dar aceia nu prea conteaza pentru mine. Nu cred ca poate fi \”mai putin nunta\” cea la care m-am gandit eu. E nunta pentru mine. Nu cred ca trebuie sa fiu traditionalista, credincoasa sau adepta oranduirilor sociale pentru a avea si eu \”momentul zero al unei familii\”.

  37. Ia sa vedem…am facut nunta acum trei ani, nu am fost ajutati din punct de vedere material de parinti ci am luat bani pe datorie de la banca.Am facut nunta asa cum am vrut noi, fara interventii de genul \”pai eu ti-am dat banifaci ca mine\”. Si eu mi-am dorit o nunta mica, doar cu persoanele cunoscute si prietenii nostii, fara rochie (care acum zace in sifonier), fara voal, fara flori puse in piept de mireasa, fara muzica specifica, fara furatul miresei… . Da nunta a fost cu dar si sunt PRO, din motive usor de inteles, DAR daca as fi avut posibilitatea materiala sa fi facut nunta fara dar, ca o petrecere aniversara, in aer liber, fara costume, rochite si alte elemente specifice ar fi fost extraordinar.Din pacate la noi exista comercialul fara sa tinem cont de lucrul facut din placere si pentru placere…

  38. Sunt impotriva ideii de nunta, nu este nici o distractie pentru invitati, iar pentru miri nici atat. Recent am fost la nunta unei colege, m-a curatat de bani, m-am plictisit o noapte intreaga…ca la nunta!
    Dar daca se face nunta, fara dar este un dezastru financiar pentru bietii oameni, adica pentru tinerii care \”pun bazele\” unei noi vieti. Ce stereotip prostesc! Nunta nu pune bazele a nimic. Este doar o traditie care nu ar mai trebui respectata in societatea actuala, care nu mai are nimic de a face cu cea de acum 100 de ani, despre care vorbeste Mihai.
    Radu, o parere: casatoria, cu \”da-ul\” de la starea civila, cu nunta si ce o mai fi chiar nu conteaza cu nimic intr-o relatie. Probabil cu timpul o sa dispara, sper eu! Si sunt casatorita, precizez asta ca sa stii ca vorbesc in cunostinta de cauza.

  39. Nu vroiam sa comentez prin a spune doar ca sunt PRO Mihai, DAR am citit comentariile de mai sus si m-au iritat un pic.Anul viitor ma casatoresc doar ca detaliu.Majoritatea dintre cei care au comentat nu sunt de acord cu nuntile.Ca nu are nik de-a face nunta cu relatia,etc.Umila mea parere este ca se feresc de responasbilitati, adica e mai greu sa faci bagajul si sa pleci cand te leaga o hartie.Scria cineva mai sus ca prefera sa mearga la banca pentru suma respectiva, crede-ma ca si cuplu nu ai credibilitate in fata bancii si e foarte greu, iar pentru persoanele necasatorite e si mai dificil.

  40. ma surprinde gandirea unora….care nu accepta alte pareri si cred ca parerea lor e cea mai buna.eu traiesc cu cineva de 8 ani,nu,nu sunt casatorita desi la inceputul relatiei mi-am doriti acest lucru,dar nu s-a putut din cauza banilor, si cu timpul ne-am obisnuit asa…intreb pe cei care gandesc ca un act nu semnifica nimic,ori ca semnati un act ori ca nu e tot aia-total de acord,iubirea nu se schimba cand semnezi un act,insa la Dumnezeu se mai gandeste cineva??Se mai gandeste cineva ca in fata Lui nu e bine?Stiu ca nu sunt cea in masura de a spune asa ceva,insa eu astept sa fac acea nunta visata odata si odata cand voi reusi sa pun niste bani deoparte,pentru ca nu vreau sa fie o simpla cununie,nu vreau nici sute de invitati dar vreau sa am prietenii alaturi.intr-adevar cei care scriu ca nu vor nunta cu dar si daca chiar vor face asa cand le va veni randul,toata admiratie mea,inseamna ca au alte venituri si chiar nu le pasa daca nu primesc nimic,insa pentru ceilalti care fac imprumuturi la banca pentru a face o nunta sau strang bani ani de zile sau muncesc in strainatate pentru a avea bani sa faca o nunta,este important acel dar pentru a-si acoperi cheltuielile si pentru ,POATE,a mai ramane cu un pic pentru o mica luna de miere.Intr-adevar nici mie nu m ise pare normal ca cei care au bani si isi permit foarte multe la o nunta sa zica ,ca atata a costat sau sa isi adauge cu mult peste,dar eu in general nu am prieteni asa bogatasi la care sa ma duc la nunta si eu la toti prietenii la care am fost la nunta la aproape niciunul nu am intrebat cat a fost meniul,cat a costat organizarea si ei nici atata nu mi-au spus daca nu am intrebat,asa ca mereu am dat cam cat am vrut sau cat am putut.cred ca asa e normal.

  41. PS pentru cea care scria ca nuntile sunt plictisitoare,inseamna ca nu stii sa te distrezi!!eu cred ca atunci cand te duci la nunta unui prieten nu ai cum sa nu te distrezi,am fost intr-adevar si eu la o nunta a unui vecin pe care nu il mai vzusem de 8 ani si care se mutase din oras si practic nu stiam pe nimeni la acea nunta,a fost plictisitor ca nu aveam cu cine sa vorbesc,dar tot m-am bagat in hore si chiar daca am plecat un pic mai devreme,am incercat sa ma distrez.

  42. Nuntile au ramas ca o marturie a unor vremuri barbare, in care barbatul era mare si tare, mama lui regina neincoronata a tuturor vremurilor, iar fata si rudele ei niste norocoase ca s-au ales cu asemenea \”mandrete\” de mire. ce simt cei doi cu adevarat… prea putin conteaza.
    Nunta se face pentru ca asa vor parintii, pentru ca nu trebuie sa se faca de ras nici unul atunci cand tinerii se afiseaza cu zambete largi cauzate de sex. Ce va spune lumea? Of… lumea, da… uitasem un element important in bunul mers al casniciei. Lumea spune, lumea impune… de parca lumea traieste fiecare zi, cu griji sau impliniri.
    Ei bine… din punctul meu de vedere… de aceea exista darul… ca mirii sa nu uite de lume. Sa nu uite ca vor fi mereu datori, obligati pana la moarte sa se supuna iar si ra ritualului galagios numit… NUNTA.
    Nu e pentru ei acel ban, e pentru gadilat orgoliul parintilor, din ambele tabere, de dat nastere la discutii si prilej de a pune de mese mari imparatesti, cu lautari si agitatie. dar mirii… pe ei ii intreaba careva daca ei vor toate acestea? Rochie neaparat alba si sacou scortos, garnisit cu cravata ca un juvat? Nu, pentru ca tacerea lor le este cumparata… chipurile… cu darul de la nunta.

  43. Vorbiti de cununia civila si de cea religioasa impreuna. Sunt de acord ca actul nu ar trebui sa schimbe cu nimic relatia, insa societatea in care traim sustine familia si nu individul in anumite imprejurari. Insa a face nunta mi se pare ceva frumos, asta daca gandesti asa, si nu ti se pare ca totul e un chin, costumatii scortoase si incomode.. cand mergeam la distractii si stateam pana dimineata si dansam de ma dureau picioarele nu ziceam nimic ca doar mergea de buna voie, deci de ce sa comentez ca ma dor picioarele. Poti purta incaltaminte comoda , nimeni nu te obliga sa iti pui pantofi de 12 centrimetrii sau sa dansezi toata noaptea non stop sau sa te imbraci cu rochii albe. Acum iti poti alege sa faci nunta dupa propriul gust. Si da sunt pro darului cine nu doreste si n-are posibilitati sa vina , nu va veni iar prietenii buni care ar dori dar nu au finante nu vor afla cu o saptamana inainte de nunta ci cu un an , ca doar sunt prieteni buni plus ca ni-i dorim oricum la nunta si stiu ca ii vom intelege. Oricum sunt persoane care vin si dau cat pot deci vin si nu stiu cat de mult se simt umiliti ca nu-i aduce nimeni cu forta. Sunt persoane care fac nunta pe banii lor si-i au in dimineata respectiva, o fac sa fie frumos si sa se simta lumea bine si nu sunt disperati sa isi recupereze investitia, numarand si scriind dimineata la caiete cu socrii si nasii, poate ii numara doar ei doi si atat. Se generealizeaza de persoanele care sunt contra prea mult insa nu toate nuntile cu dar sunt la fel . Intradevar e urat sa faci o nunta mare plina de lux cand tu nu ai banii respectivi si speri sa scoti de la nuntasi, dar nu toate persoanele fac asta sunt categorii si categorii. Sa fim noi sanatosi si sa ne traim viata fiecare cum doreste.

  44. Nunta e o sarbatoare. O sarbatoare o platesti sau investi timpul si banii tai. Daca un invitat nu acopera cheltuielile inseamna ca mirii il crediteaza pana cand roata se va intoarce, daca se va intoarce. Invitatii de acest gen sunt ca regula cei mai mofturusi si plini de sine. Discret, dar in stil capitalist invitatii ar trebui sa primeasca un biletel cu cheltuielile pe invitat ca sa-i puna pe toti cu picoarele pe pamant.

  45. Voi chiar nu stiti ????care este diferenta dintre concubinaj si casatorie? care sunt avantajele si dezavantajele fiecareiea? cati ani aveti de vreme ce va afirmati ca nu vedeti diferentaintre ele, ori necesitatea casatoriei ? Cu mici exceptii din comentariile postate, cred sincer ca sunt multi ipocriti(e) care sustin ca nu vad diferenta intre a trai in concubinaj si a trai casatorit cu cineva , indiferent de nr. de ani alocati acelei relatii. E drept ca pt. a face pasul sa semnezi acel petec de hartie trebuie sa fi ajuns la un anumit grad de responsabilitate si maturitate. Altfel….frustratii si panicatii se tem de cheltuielile ce ar putea interveni. Asta DA dovada de egoism! Indiferent ca acel cuplu ar cheltui pt. nunta sau divort partaj. Poti da \”kiks\” in ambele situatii.Niciuna dintre cele 2 tipuri de relatii nu-ti ofera garantia 100% ca veti trai impreuna pana la sfarsitul batranetilor ca in povesti. Diferentele le stim cu totii. Casatoria insa te protejeaza si te pune la adapost putin mai mult. Pai, daca tot e sa pornesti de la premiza ca vei divorta, macar sa te alegi cu ceva dupa anii de zile traiti impreuna in cuplu. In caz de concubinaj…fiecare-si ia catrafusele si pleaca, nici macar nu e bligat sa-si depuna salariul la comun cu el/ea. Pe cand casatoria presupune cu totul altceva. Mai cititi, mai cultivati-va…iar daca stiati deja, macar nu o mai faceti pe ipocritii care neaga necesitatea casatoriei, a petecului de hartie, a implicatiilor mult mai mari in caz de casatorie din partea cuplului si-a copiilor produsi. Tocmai asta este: teama barbatilor de a-si asuma aceasta raspundere ca, \”cap \” de familie. Multi se tem si prefera sa se ascunda dupa clasica fraza\”nu am copilarit suficient\” pana la 50 ani.Mai am timp…dar vor slugariti gratis, vor cadane, telecomenzi , zaiafeturi, si totul fara sa-si asume pic de responsabilitati mature in cuplu. Asta se numeste fuga de responsabilitati. In general femeile dau dovada de mult mai multa maturitate in gandire. Nu vreau sa flatez pe nimeni, dar cu parere de rau pt. barbati, stiu ca doare, dar asta e purul adevar. Legea românÄ? nu recunoaÃ…?te concubinajul ca formÄ? de convieÅ£uire. Potrivit prevederilor Codului Familiei, statul român ocroteÃ…?te cÄ?sÄ?toria Ã…?i familia, apÄ?rÄ? interesele mamei Ã…?i ale copilului si recunoaÃ…?te cÄ?sÄ?toria încheiatÄ? în faÅ£a ofiÅ£erului de stare civilÄ?.

  46. Cata nebunie pentru un lucru atat de simplu si frumos: Nunta! De ce sa-ti fie teama sa pornesti pe acelasi drum cu persoana dorita? De ce sa stai stresat de meniu si alte aberatii…nimeni nu te cheama la nunta cu 3 zile inainte. Deci scuza banilor nu e potrivita. Ne-am invatat sa ne vaietam din orice: nu avem aia, aia, aia..si sa mai mergem si la nunta…aaa, dezastros! Este ridicol. Eu nu am criticat pe nimeni daca a dat mai mult sau mai putin, iar meniul a fost facut special sa poata multumii pe toata lumea…
    Si daca ajungi la divort, ce? Nu e sfarsitul lumii..dar stii ca ai luptat pentru ceva, ca ai facut lucrurile cu o multumire sufleteasca… eu am incercat mereu sa fac asa incat sa nu am regrete…Daca o sa vina ziua , Doamne fereste, in care constatam ca nu ne mai potrivim, atunci asta e…fiecare pe drumul lui.. meritam sa fim fericiti impreuna sau separat.
    Un articol bun, comentarii interesante.. mi-a placut sa vad cata pasiune exista in voi toti… incercati sa o canalizati si in alte directii… 🙂
    O saptamana usoara tuturor!

  47. eu urasc nuntile, in general. mosii vin acolo sa care vin si sa basculeze mancare, prietenii vin cu o usoara grimasa a buzunarului golit de economii, iar atmosfera e rurala, de cele mai multe ori. totusi, sunt de acord cu mihai. tinerii casatoriti se bazeaza pe acel ajutor, spera sa le ramana si lor pt a-si incepe viata impreuna. exista si tineri frustrati ca nunta a fost pusa la cale de altii, fara ca ei sa-si doreasca unele lucruri, dar nu te obliga nimeni sa nu te implici! nunta ta poate fi cum ti-o doresti. plus ca nu-s de acord cu ideea ca valsul a fost o corvoada! e o tampenie! poate unii-s speriati ca trebuie sa danseze de fata cu toti, dar in niciun caz nu e o corvoada. iar mireasa se descalta, daca o strang pantofii, chiar la nunta, nu acasa. iar mirele nu se asaza ca frustratii la tigara dupa nunta. oricum e 6 dimineata, cine mai are timp de tigari? mi se pare o imagine complet nerealista.

    Cat priveste noaptea nuntii… asta e un concept american, care la romani nu are cum sa se desfasoare. La ei, nunta dureaza 30 minute, iar receptia de dupa 2-3 ore. totul se termina la pranz, iar noaptea nuntii poate exista. Romanii au alte traditii. In noaptea nuntii se danseaza. Problema e ca preluam prostii de unde nu e cazul si uitam de fapt ce suntem.

  48. @Irina: In La tiganci, parca personajul principal nu se numea Mircea, la fel ca autorul. Plus ca nuvela nu e scrisa la persoana intai, plus ca n-a fost publicata in premiera pe un site… Dar, apropo de scriitorul acela, nu mai tin minte daca nunta in cer a fost una cu dar sau fara.

  49. @Ariadna: pai si daca nu coincidea numele, ce? E vorba de aceeasi eroare: confuzia naratorului/ personajului cu autorul. Iar de romane la persoane intai s-a mai tot auzit. Cat despre detaliul cu site-ul nu vad ce relevanta are. Tu credeai cumva ca tot ce apare pe internet e biografie? 🙂 🙂 🙂

    Si referitor la \”Nunta in cer\”, Ileana si Andrei cred ca erau ocupati cu altele. Alte mituri, alte povesti. Darul nu prea ii preocupa. Deh, oameni fara capatai :d.

  50. Am citit ambele variante.
    pt mihai: in vechime oamenii nu aveau bani sa dea nici la stat, dar sa le dea unora?
    De asemenea, aia \”tineri\” locuiau in casa baiatului, de aici si celebrele tragedii dintre nora si soacra… mai cauta prin antropologia aia.
    @irina: mi-a placut prezentarea ta! Este realista si prezinta situatia de fap. Mireasa, care de obicei nu s-a distrat decat 10% ca a stat sa intrebe pe toti cei 120 de invitati cum se simt… ajunge in final sa multumeasca unor oameni ca i-au dat bani sa se marite. Bani, cu care… Mihai, azi nu iti mai iei decat cine stie cum o masina SH. In general cuplurile se roaga sa nu ramana pe pierdere…
    deci haidem sa o lasam balta cu darul si necesitatea lui. Frate, ai bani, iti faci damblaua. N-ai bani, gateste maica acasa o friptura si-o sarma, cheama 5 familii cu care esti apropiat si daca la final aveti chef, mergeti in club la dans.

    Cate dintre mirese isi doresc sa celebreze casatoria prin Pinguinul si Jaga Jaga???
    Aia, din vechime, mancau ce taiau din batatura… de aici si astazi, pe la tara, bunicile se panicheaza toate cand aud ca face nepoata nunta, ca n-a apucat sa stranga tuica si vin…

  51. nunta cu dar pentru ca:
    -majoritatea oamenilor nu isi permit sa faca nunta cu banii jos, in avans. si pentru ca nu isi permit nu inseamna ca nu trebuie sa se bucure de ceva.
    – e mai usor sa dai bani si mirii isi cumpara ce considera de ei decat sa le iei cadouri si sa risti sa se aleaga cu 10 servicii de masa, 4 microunde si 4 roboti de bucatarie.

    nu inteleg indignarea unora legata de nunti. pai cand esti invitat la nunti, rudele si prietenii te invita, nu strainii. de ce atata scarba in a oferi un cadou unei persoane care in mod normal ar trebui sa va fie apropiata?

  52. bravo maddy!!
    @iustin nu am inteles nimic din ce ai zis:)nu inteleg daca ce ai zis tu e de bine sau de rau…in primul rand ca oamenii isi spun parerea nu inseamna ca sunt ipocriti,fiecare e liber sa aiba o parere…

  53. @Irina: Daca suntem la sectiunea controverse, controverse sa fie! Nu, nu cred defel ca toate povestile de pe net sunt biografice, as fi avut motive doar sa cred ca tot ce apare pe Flu trateaza strict realitatea. Orice s-ar spune, Flu nu e un site literar, iar despre Milena nu se specifica nicaieri ca e roman… Asta insa nu ma impiedica sa-l consider un roman bun pentru ziua de azi. Cand va fi cartea tiparita, ma ofer de acum sa fac tot ce pot ca sa-i organizez lansarea in micutul meu oras, in caz ca misteriosul autor e dispus sa se deconspire.

  54. Prin nunta cu dar in zilele noastre se intelege ca mirii sa isi acopere cheltuielile de nunta.Pentru ca nu se mai imbogasesc si nici nu mai aduna bani pe apartament
    Eu personal am facut nunta acum o luna si am fost foarte multumita.
    Odata acum 10-20-30 de ani din banii de nunta dadeai avansul pentru apart … acum sincer….
    Pentru ca sunt putini cei care isi permit sa plateasca din buzunar nunta si atunci poate 5% ar mai face nunta ….

  55. Eu sunt pt nunta cu dar……darul inseamna un mic ajutor pt familia cea noua. nu mai sunt nicidecum vremurile in care puteai sa iti achiti avansul la un apartament; si oricum nu scoti o avere din dar 😀 Cu strigatul darului e dificil si demodat ar spune unii, insa am fost la destule nunti la care numaratul darului a fost o drama si a insemnat intrarea in noi datorii….asa ca as fi de acord intr-o anumita masura! Macar sa nu iesi in \”pierdere\” :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.