Nunta cu nabadai

Nu cred ca este cineva printre noi care sa nu aiba de onorat cel putin o invitatie la nunta in aceasta perioada. Din punct de vedere al ocaziilor de a ne aduna la un loc prieteni si rude care nu ne-am vazut de ani de zile este cea mai voioasa si mai plina de dulceata vreme din an. Nu mai pomenim importanta respectivei zile pentru cei doi care sunt pe cale sa-si uneasca destinele (ca sa folosesc si eu un cliseu bombastic)… ar fi superfluu.

De cand eram copii ne-am imaginat aceasta zi ca pe una perfecta, fara nicio umbra de tristete, cu cele mai frumoase flori, cu cea mai frumoasa rochie, o zi in care suntem in centrul atentiei si in care dorim sa ne fie aproape toti oamenii dragi. Hm… vi s-a intamplat totusi sa mergeti la vreo nunta iar mirele si mireasa sa aiba parte de atata liniste cata isi doresc? Mie nu prea… Pentru ca atunci cand doi oameni sunt foarte fericiti se pare ca mereu apar alte persoane, suparate ca nu se bucura de destula atentie, care sa strice cate ceva.

Nuntile sunt cel mai bun argument in favoarea sfatului des intalnit: „Sa nu locuiti cu rudele niciunuia dintre voi!”. Oricat de mult si-ar accepta si chiar iubi socrii viitorul ginere sau viitoarea nora simt totusi nevoia sa se agate de ceva al acestuia care nu se ridica la inaltimea propriei progenituri. Daca „baiatul e bun” sigur vor constata ca „familia nu este prea grozava”; daca „fata e o dulceata” obligatoriu baietasul lor a luat-o la timp de langa verii ei care „o cam stricau”, etc. De cele mai multe ori ambele familii dau dovada de tact iar aceste idei sunt dezbatute in cercuri restranse, insa doar pana cand… vine vorba de nunta! Heheeee… pentru ca abia atunci toti se ciocnesc cu toti, se bea un pahar in plus iar spiritele incinse rabufnesc.

Citeste si:  Cifrele invrajbirii noastre

Cel mai bine ar fi ca cei doi tineri sa-si poate face nunta singuri si sa nu depinda pentru aceasta financiar de parinti. Cum nu se intampla, insa, intotdeauna asa, fiecare familie simte ca are dreptul – chiar obligatia! – sa isi bage nasul peste tot din moment ce furnizeaza banii, chiar daca sub forma de imprumut.
Tensiunile incep de la un simplu „Noi dam mai mult la nunta asta decat ceilalti deci faceti cum spunem” si continua cu „De ce ati stat la maica-sa trei zile si la noi doar o zi?”, „De ce faceti nunta in orasul din care este EL/EA?”, „De ce vin 40 de persoane din partea celorlalti si doar 38 din partea noastra?”, „De ce servim friptura de pui si nu de porc? Pentru ca este soacra-ta la dieta?!” si asa mai departe. Pana cand se ajunge la seara cea mare deja toata lumea este suparata pe toata lumea, fiecare membru al celor doua familii se considera nedreptatit si cei doi tineri mai au putin si hotarasc sa isi ia lumea in cap, sa fuga in America si sa se casatoreasca la Las Vegas: repede si… mai ales, SINGURI! Nu ca s-ar mai gandi cineva cum ca acesta seara le apartine lor si numai lor si ca orice alte orgolii trebuie sa treaca pe planul doi… Nuuuu, nu se mai gandeste nimeni!

Citeste si:  Ramanem fara musetel si menta?

In ziua nuntii se incearca incheierea unui armistitiu, membrii fiecareia dintre familii mergind la starea civila cu aerul ca au inghitit un bat si cu o expresie a fetei de genul :”Ma abtin de dragul lor (al mirilor), altfel…”. Fericiti ca apele s-au linistit, cei doi indragostiti rasufla usurati, treburile se desfasoara repede si intr-un final se ajunge la restaurant, pertea cea mi asteptata a zilei.

Citeste si:  Un reper in timp: The Young and the Restless

Dar la restaurant… armistitiul este rupt pentru ca soacra mare are paharul mai mic decat al soacrei mici, soacra mica este asezata la o masa prea langa usa, varul cumnatului fratelui nepotului miresei a fost calcat pe picior (si sigur nu din greseala!) de stranepotul fratelui varului de gradul trei al mirelui… si toate acestea sunt aduse la cunostinta tinerilor insuratei, urmate de un atotstiutor „Ti-am spus eu, fata mea/baiatul meu…”

Acesta ar fi scenariul unei nunti obisnuite pe la noi. Pentru cei care isi baga nasul unde nu le fierbe oala si simt nevoia sa atraga toate privirile asupra lor la nunta cuiva apropiat – transmit ca ar fi cazul sa mai vada barna din ochii lor si sa lase oamenii sa inceapa o viata frumoasa; a-ti respecta copilul, nepotul, varul sau mai stiu eu ce incepe cu a-i respecta alegerile! Pe cei care au reusit sa ocoleasca toate aceste mici mizerii la nunta lor ii felicit din toate inima si le doresc si eu „Casa de piatra!”.


Un comentariu
  1. Nunta asta este mai mult necaz decat bucurie; prilej mai bun sa se certe toata lumea n-am intalnit! mai bine pleci in lume si te casatoresti in secret ca sa ai liniste

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.