O lume sucita, rasucita in care compasiunea e ilegala

Della Curry lucra in cantina unei scoli din Aurora, Colorado, Statele Unite ale Americii. Si, pentru ca le-a servit mancare celor care nu plateau meniul si nu beneficiau nici de bursa de masa, a fost concediata. In districtul cu pricina, cei carenu au dreptul la masa gratuita si nici bursa primesc o felie de branza intr-o chifla si putin lapte. In opinia Dellei Curry insa cantitatile sunt ”ridicole si insuficiente”. Compasiunea ei si gestul de hrani copiii infometati au fost calificate drept ”incalificabile” si ”intolerabile” de catre conducere. ”Daca o fetita de cinci ani incepe sa planga si sa-mi spuna ca ii e foame, dar ca nu are bani, ii vor da intotdeauna sa manance”, a declarat Della Curry pentru un post tv local.

Citeste si:  Scoala ingrasa!

Della Curry a incalcat legea, este drept, dar cata legitimitate mai are o lege care, in loc sa protejeze individul, a se citi ”copilul”, il supune discriminarii?

Cifrele si legea arata mereu pragmatic. In termenii legii, pe hartii si-n tabele, lucrurile sunt clare si nu prea. Astfel, se acorda masa gratuita copiilor proveniti din familii in care veniturile se ridica la maximul 31000 de dolari. Iar pentru o bursa, acestea nu trebuie sa depaseasca 45 000 de dolari. Se pare insa ca multi copii se afla in situatia ingrata si absurda in care parintii au depasit limitele anul trecut, dar traverseaza in prezent dificultati financiare atat de mari incat nu-si permit sa achite masa de pranz a copiilor.

Citeste si:  Pomana universitara

Au existat insa si cazuri, asa cum relateaza un parinte, in care copilul a uitat pur si simplu banii acasa. Dar chiar si atunci conducerea sustine ca trebuie sa existe un numar maxim de ori (trei) cand copilului i se trece cu vederea, urmand oricum sa aduca banii ulterior.

Nu ne aflam in Africa, nici in Ucraina, nici in zone bantuite de razboi si molime, greu accesibile. Ne aflam intr-o tara care pretinde a fi etalon de dezvoltare si atitudine echitabila fata de cetatenii sai, o tara in care poti fi acuzata de rele tratamente aplicate fatului daca iei un medicament interzis pe perioada sarcinii. Pe de alta parte, cum sa nu uitam faptul ca anual se arunca milioane de tone de mancare si ca risipa este la cote alarmante?

Citeste si:  Pro sau contra legalizarii prostitutiei?

Franta a realizat o premiera laudabila in acest sens si incepand cu aceasta luna supermarketurile sunt obligate sa rezolve problema alimentelor pe care de a expira fara ca asta sa insemne sa o arda sau sa o distruga chimic, asa cum se-ntampla pana acum.
Caci in aceeasi lume sucita, rasucita, este ilegal ca un om al strazii sa ia din tomberoanele supermarketurilor mancare, este ilegal ca un angajat al scolii sa dea mancare unui copil intr-un stat in care educatia la acea varsta este gratuita. Este ilegala compasiunea.


Un comentariu
  1. In ce hal a ajuns societatea. Sclava banului. Nu mai stim altceva. Nu mai suntem oameni, nu mai ajutam, ca pe noi cu ce ne ajuta sa ajutam? Pe noi ne ajuta sa primim, sa avem, sa fim noi ajutati. Mizerabil. Iti pierzi identitatea definitiv. Daca noi ne mai numim oameni…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.