fbpx

O poveste cu copii, margarina si Nadia Comaneci

In plin scandal, sa mergem putin la esente – informatie bruta. Cateva date despre margarina. Revenim apoi la subiectul zilei si la modul in care mi se pare sanatos sa fie tratat.

Ce trebuie sa stim, sa retinem si sa nu uitam despre margarina

Nu voi pune problema in termenii clasicului razboi unt versus margarina. Ma voi limita la a enumera cateva informatii despre margarina.

– margarina este produsa prin hidrogenarea uleiurilor vegetale. Hidrogenare inseamna, dupa cum ii spune numele, folosirea moleculelor de hidrogen la temperaturi inalte in procesul de preparare. Hidrogenul satureaza legaturile carbon-carbon. Fara acestea, margarina nu ar avea aspectul solid pe care-l stim cu totii. Nu atunci cand are temperatura camerei.

– hidrogenarea duce la aparitia asa-numitelor “grasimi trans”. Grasimile trans sunt toxice. Ele ataca peretii vaselor de sange si duc la boli de inima. Conform studiilor de la Harvard School of Public Health, acizii grasi trans dubleaza riscul de infarct si omoara in fiecare an 30 000 de americani. In plus, cresc riscul de diabet si impiedica absorbtia grasimilor esentiale, crescand nivelul colesterolului “rau” si scazandu-l pe cel “bun”.

– Produsul finit poate contine si nichel. Nichelul actioneaza tot ca agent de intarire si, folosit zilnic, este cancerigen si daunator pentru rinichi.

– produsul final poate contine si cadmium. Tot un metal greu, care contribuie la arteroscleroza, tensiune mare si tumori. Cancerigen.

– fara coloranti, margarina ar arata precum vaselina.

Citeste si:  La ceas de seara, Realitatea Tv intreaba, vrajitoarele raspund

Acestea fiind zise, nu exista margarina benefica pentru sanatate. Lipsindu-va de ea, nu va privati de niciun element benefic. Chiar variantele imbogatite artificial cu grasimi nesaturate au mai multe plusuri decat minusuri. Singurul avantaj dincolo de orice dubiu este cel al pretului. Margarina este un substitut. De altfel, asa a si aparut, atunci cand Napoleon al treilea a cerut un inlocuitor ieftin pentru unt, iar Hypolite Mege Mouries a venit cu o formula ce avea la baza grasimea de vita. Abia spre sfarsitul secolului XIX, grasimea de vita a fost inlocuita cu uleiuri vegetale.

Scandalul Nadia Comaneci

Nadia Comaneci face de ceva timp reclama la Rama. Sloganul campaniei este “mic dejunul campionilor”. In clipuri, apare si fiul ei, iar Nadia Comaneci, in dubla postura de fosta sportiva cu renume mondial (figureaza mereu in topurile celor mai cunoscuti romani peste hotare, alaturi de Dracula, Ceausescu si Hagi) si de mama responsabila, recomanda calduros consumul zilnic de margarina. Cand am vazut reclamele, da, m-a surprins negativ faptul ca o practicanta a sportului si o mama poate sa recomande un produs cu o reputatie cel putin indoielnica. Dar nimic mai mult. Sportivii fac de multe ori reclama unor produse in care nu si cred neaparat. Bauturi carbogazoase, alimente pline de e-uri etc. Publicul ii poate sanctiona sau nu, le poate acorda acelasi capital de incredere sau nu. E decizia publicului adult, care se poate informa si singur si poate decide sa achizitioneze sau nu produsul respectiv. Pentru ca parintii decid ce consuma copiii. Sau cel putin, asa ar trebui. Asta e societatea, asta e lumea in care traim.

Citeste si:  Mica publicitate III - Casa contra sex - Rog seriozitate

Recent insa, Nadia Comaneci participa intr-o campanie de promovare in scoli a respectivei margarine. Aici, datele problemei se schimba putin. In primul rand, nu mi se pare normal ca in scoli sa fie campanii de promovare a niciunui fel de produs. Da, exista reclame pe posturile tv precum Minimax sau Disney ce tintesc, dincolo de orice echivoc, varstele fragede. Dar scolile publice nu sunt posturi tv. Ele sunt spatii non-profit, care trebuie sa se mentina intr-o zona neutra. Ele educa, nu comercializeaza.

Abia acum am decis ca subiectul Nadia Comaneci iese din practica “vedete care fac reclama unor produse. Si ce daca!” si intra intr-o zona mult mai intunecata in care tinta directa, lipsita de echivoc, sunt copiii. Tinte facile. Lipsite de informatie, lipsite de discernamant, dar care pot pune presiuni asupra parintilor. Mai ales cand o mare gimnasta, cea mai mare pe care am avut-o vreodata, le spune ca “e ok”.

Iar aici, vina este impartita.

In primul rand, este vina Inspectoratului Scolar care permite astfel de manifestari in scoli si a tuturor autoritatilor implicate. Cum se obtin autorizatiile in astfel de cazuri? Pot veni si sustine orice in fata copiilor? Pot veni si spune ca un hamburgher si o portie de cartofi prajiti – fara sa dau nume – reprezinta o masa sanatoasa si bogat nutritional? Eu, nu. Rama si Nadia Comaneci pot. Asta in timp ce prin campanii din media ni se spune sa facem cel putin 30 de minute miscare zilnic si sa nu abuzam de sare, zahar si grasimi.

Citeste si:  Scanarea genetica - un ajutor pentru copil?

In al doilea rand, nu inteleg nici tabara care a sarit in apararea Nadiei Comaneci cu pretextul ca este o personalitate. Da, este o personalitate in lumea sportului si o gimnasta care a ramas in memoria noastra ca modelul absolut. Toti o respectam pentru asta, sunt realizari pe care nimic nu le poate sterge si nimeni nu le poate anula. Dincolo de asta insa, este la fel de pasibila de greseli ca o anonima de pe strada. Deci, chiar Nadia Comaneci fiind, poti gresi. Margarina pe care o vinde Nadia Comaneci nu e mai putin margarina, nu e rupta din soare si cu siguranta nu are virtutile uleiul de masline extra-virgin. Grasimile trans raman grasimi trans si atunci cand le recomanda o multipla campioana.

In al treilea rand, tocmai pentru ca esti o persoana publica care se bucura de admiratia publicului de cateva decenii bune, trebuie sa fii constienta ca ai o responsabilitate si ca nu-ti poti asocia numele cu orice. Pentru ca tocmai greutatea numelui tau se va intoarce impotriva ta in cazul unei asocieri nepotrivite. Efectul bumerang. Esti model? Comporta-te ca atare. Nu le spune unor posibile viitoare gimnaste ca trebuie sa includa margarina in dieta.

Sursa foto: Adevarul.es.

13 Comentarii
  1. Ce scrieti dvs. este valabil pentru margarina aceea tare (pentru prajituri). Margarina de buna calitate nu se obtine prin hidrogenare, ci prin interesterificarea uleiurilor vegetale. Ca atare, nu prea contine grasimi trans (Rama Clasic, de exemplu, contine sub 0,5 grame grasimi trans la suta de grame). E plin netul de site-uri de incredere unde sunt explicate lucrurile astea in detaliu, pentru numele lui Dumnezeu! Uitati ce scrie pe un site al Universitatii Harvard, de exemplu: \”The older stick margarines that are still widely sold are high in trans fats, and are worse for you than butter. Some of the newer margarines that are low in saturated fat, high in unsaturated fat, and free of trans fats are fine as long as you don’t use too much (they are still rich in calories)\”.

  2. Marcelina Popa: Uite ce spune prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare,

    “E adevărat că din procesul de interesterificare nu apar acizi graşi de tip trans, însă aceste grăsimi interesterificate duc la o rearanjare a straturilor grăsimilor, nenaturală, pe care organismul nu ştie s-o folosească. Asta înseamnă că rămâne un produs nociv”.

  3. PersonalizatOK.ro: probabil din simplul motiv ca nu i s-a propus un contract de publicitate avantajos.

    Nu sustin ca untul ar avea numai beneficii. Spun doar ca, spre deosebire de margarina, mai are si parti bune.

  4. Ai foarte mare dreptate Irina, nu inteleg de ce SCOLILE PERMIT ASTA!

    Ce e acolo? Targ de produse?
    Sa isi vada de rezultatele la invatatura ma nene, nu sa stea sa le impuie copiilor capul cu prostii, de orice fel!

    Bine ca n-au fost aia de la Red Bull!

  5. In primul rand: teoretic \”spatii non-profit\” pt ca practic aici se fac reclama la cele mai multe produse pentru copii. Stii ce fel a sarbatorit o gradinita din Bucuresti sfarsitul anului: le-a adus unor copii de 4 ani produse de la MacDonalds. Parintii au aflat ulterior cand copii le-au povestit foarte incantati ca au mancat de la Mac. Ca sa nu mai zic de reclame la carti, culegeri etc etc recomandate de profesori. Si sa nu-mi zici ca nu este acelasi lucru ca este. Tot reclama se cheama ca este. Intr-o scoala din sector 6, se vinde la magazinul din incinta scolii energizante si hamburgeri.

    In al doilea rand, Nadia Comaneci a demonstrat ca nu este decat o alta vedeta care alearga dupa bani si care ar fi in stare sa faca reclama la toate prostiile, indiferent de cat de nocive sunt. Si nu cred ca inainte sa negocieze comisionul, mai intai a intrebat daca aceasta margarina este intr-adevar buna sau nu! Cred ca pentru pretul corent facea reclama si la fast-food pentru o \”dieta sanatoasa\”. Pacat!

  6. Ele: am auzit chiar de un cros organizat de scoli la care castigatorii au primit meniuri de la Mc. Ironie mai mare ca asta…

    Cu privire la culegere, am rezerve. Fiecare profesor poate sa recomande anumite materiale. Nu este insa normal sa-i oblige sau sa-i preseze in vreun fel pe copii sa le si cumpere.

  7. Margarina, moartea mea.
    Tehnic vorbind, nu cred că există vreun aliment care să nu conţină ceva cu potenţial nociv, mai ales din cele grase. Ideea e, pe scurt, următoarea, valabilă la margarină şi la orice altă mâncare grasă: fie conţine colesterol rău, fie favorizează colesterolul rău.

    O margarină bună nu e mai rea decât un unt bun.

    Dacă făcea reclamă la zahăr, cum era? Zahărul are şi el multe contraindicaţii şi totuşi puţine mame cred că îndulcesc ceaiul copilului cu zaharină.

    Sau la pâine. Pâinea are o sumedenie de nasoale, şi totuşi Mencinicopschi însuşi face reclamă la un brand de panificaţie.

    Sau la carne. Sau la aproape orice aliment.

    Tot tehnic vorbind, ceea ce ne omoară este oxidarea celulelor şi a ţesuturilor, produsă de oxigen. Aerul poate că ar trebui interzis ţinând cont numai de efectele sale nocive. Aşa suntem făcuţi: să fim ucişi de acele lucruri de care avem nevoie pentru a trăi.

    Reclama în şcoli, da, nu face parte dintr-o lume ideală. Dar aduce bani, iar banii sunt obligatorii în condiţiile în care concurenţa dintre instituţiile de învăţământ e tot mai acerbă. Am văzut însă şcoli care, pentru un ban în plus, au parteneriate cu firme de cămătărie legală, gen Provident – ăia n-ar hrăni copiii cu prostii, le-ar lua şi margarina de la gură…

    Şi ca să închei vesel: prin 9o şi ceva, cred că după Campionatul Mondial din SUA, Gică Hagi a devenit imaginea Gillette. Stătea pe nişte panouri în faţa magazinelor de cartier, în mărime naturală, cu nişte lame de ras desenate în jurul. Nimic deosebit, doar că la şedinţa foto ignoraseră un lucru: marele fotbalist era neras de cel puţin o săptămână…

  8. Nu cred ca o margarina buna nu e mai rea decat un unt bun din simplul motiv ca nu exista margarina bio, de pilda. Margarina buna e socotita cea obtinuta prin interesterificare – tot un procedeu chimic ce modifica structura moleculelor de grasime si inca supus controverselor – si imbogatita cu vitamine sintetice. Un unt bun e ala facut doar din lapte. Corpul uman stie sa asimileze laptele, in schimb cu moleculele alea nu prea stie ce sa faca.

    Da, produsele au mai mereu si parti nocive. Dar renuntand la margarina nu pierdem nimic din punct de vedere nutritional, renuntand la lactate, da.

    Mamele indulcesc ceaiul cu miere odata ce copiii au trecut de o varsta (2 ani parca).

    Mencinicopshi – un personaj oricum departe de a-mi fi simpatic – are bunul simt sa nu apara in scoli si sa nu-si tina copiii mici pe genunchi atunci cand ii indoapa cu paine. Si nici nu cred ca reclamele lui – pe care nu le-am vazut, sper sa nu ma insel – spun ca painea e hrana campionilor.

    Daca mesajul transmis in reclama Rama era ceva mai decent, adica sa spuna ca Rama e usor de intins pe paine, are gust bun, adaos de vitamine si acizi grasi esentiali etc, nu cred ca inflamarea era atat de puternica. Sa spui insa ca e indicata copiilor care fac sport e cam mult. Orice reclama presupune exagerare, de acord, dar exista niste limite.

  9. pai da, tocmai asta era problema, de asta toata lumea a sarit sa o judece, pentru ca o generatoare de curente de opinie si pentru ca e o personalitate si lumea tinde sa o ia drept exemplu. Or tu daca spui ca margarina e comestibila…

Lasă un răspuns la Marcelina Popa Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată.