fbpx

Ori te „botoxezi”, ori te concediem

Lumea media din Marea Britanie este in fierbere datorita cazului Selina Scott. Selina Scott a fost una dintre vedetele BBC vreme de mai multi ani. Asta pana cand a trecut pragul varstei de 50 de ani si a fost indepartata de pe micul ecran. In epoca ei de glorie, era supranumita „The Golden Girl of the corporation”. Recent ea a intocmit un raport pe care l-a inaintat BBC Trust, o institutie independenta de BBC, ce apara interesele telespectatorilor, raport prin care acuza postul tv britanic de discriminare pe baza de sex si varsta (sexism si age-ism). Ea sustine ca a descoperit pe parcursul investigatiei ca practica este un deja una curenta si a dat inca 5 exemple de nume faimoase ale postului care au fost indepartate prin mijloace similare si despre care sustine ca s-ar fi putut salva daca ar fi acceptat compromisul injectarii de botox. In acest demers, i s-au alaturat Age UK, organizatie care lupta pentru apararea drepturilor celor in varsta, si Equal Justice, o organizatie legala implicata in cauze sociale.

Nu este prima data cand situatia femeilor de peste 50 de ani in cadrul BBC este adusa in discutie. In 1998, un studiu intreprins de Age UK a aratat ca 72 la suta dintre angajatii peste 50 de ani care apar pe ecranele postului britanic sunt barbati, numai 28 la suta fiind reprezentati de femei. Atunci conducerea a promis sa indrepte aceasta anomalie. Si totusi nimic nu s-a schimbat in cei 12 ani care au trecut. Dictatura tineretii feminine a ramas la fel de puternica.

Citeste si:  Sunt un om rau. Vreau hotii in puscarii

In prezent, Miriam O’Reilly, o alta vedeta BBC, a actionat in instanta postul. Ramanerea ei in staff-ul televiziunii a fost conditionata de administrarea unor injectii cu toxina botulinica. Alte 12 cazuri similare isi asteapta rezolvarea in justitie. Deja vorbim de o avalansa de acuzatii.

Selina Scott ne cere sa nu ne imaginam ca BBC discrimineaza in mod evident. Ea face referire la un mod pervers, „machiavelic”, in care-si face angajatele „senioare” sa renunte. Este un proces indelungat, o macinare continua a respectului de sine, o daramare sistematica a increderii pe care o au in modul in care isi exercita profesia. Este constienta de faptul ca nu doar BBC are tendinta de a „ejecta” seniorii, ci este vorba de o atitudine generala a societatii noastre, aceea de a ne impinge in pozitii marginale pe cei trecuti de o anumita varsta. Totusi, cum postul se plaseaza ca favoritul britanicilor, ca „centru al vietii culturale” si „parte integranta a dialogului national”, atunci situatia devine ingrijoratoare.
Cred ca n-ar trebui sa uitam faptul ca BBC este o institutie de stat, nu una privata, si are un rol major in impunerea de valori, este un lider in acest sens. Si atunci modelul pe care il promoveaza capata alta greutate. Iar mesajul pe care trebuie sa-l transmita ar trebui sa fie sensibil diferit fata de cel al posturilor comerciale.

Sunt constienta de faptul ca tineretea vinde. In absolut orice domeniu. Stiu cazuri de persoane care nu au putut ocupa un post de vanzatoare intr-un lant de hipermarket pe considerente de varsta si de „aspect placut”.

Lama are insa doua taisuri, iar culpa este o pisica moarta aruncata in permanenta din curtea mass-media in cea a consumatorilor de media. Pe de o parte, exista o anumita categorie de public ce tipa „ne-am saturat de silicoane, ne-am saturat de tabloidizare”, iar pe de alta, managerii din presa spun ca „asta cere publicul, asta trebuie sa-i dam”. Si cat dureaza zborul pisicii, audientele Otv-ului cresc (cineva se uita, totusi, nu?), Daniela Crudu isi arata chiloteii la micul dejun, iar prezentatoarelor bine pregatite li se cere sa-si imbunatateasca cv-ul cu o doza de botox.

Citeste si:  Ne sufoca rutina?

La noi este deocamdata timpuriu sa vorbim, insa sunt foarte curioasa sa vad cat va mai rezista Andreea Esca, de pilda, pana sa cada prada bisturiului chirurgiei estetice sau pana cand va spune „nu” acestui compromis. Nu-mi imaginez jignire mai mare, umilinta mai adanca pentru un om bine pregatit in profesia lui, un practicant al jurnalismului adevarat, decat aceea de a-i spune ca un rid umplut valoreaza mai mult decat competenta lui. Si asta la un colos precum BBC, un model totusi de jurnalism, nu la OTV-ul dambovitean. Si pentru asta, dragii si dragele mele, suntem si noi vinovati. Pentru toate datile cand dam click pe un titlu pitiponcesc, pentru toate minutele pe care le petrecem, socati sau nu, infruptandu-ne cu voluptate din mizeria unui Acces direct sau Capatos. Macar noi, femeile, ar trebui sa fim mai solidare si sa respectam mai mult munca unora dintre noi, punand un obstacol – cat de mic – in fata tendintelor exterminatoare ale sexismului deghizat in comercial.

Un comentariu
  1. Da, crunt si stiu si alte domenii mai putin expuse unui public, meserii mai discrete, in care in care problema inlaturarii varstnicilor se pune la fel de mizerabil, dar deghizata in tot soiul de chichite juridice. Sa nu mai miroasa asa urat.

    Sunt convinsa ca daca la BBC, chiar scoala si model de jurnalism lucrurile stau asa , probabil avem deja multe cazuri de vedetute autohtone care au trecut demult de pragul acestui compromis sau a altora asemanatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.