Poti pastra un secret?

Se spune ca magicienii fac parte dintr-o societate secreta. Lucrul care ii face pe magicieni unici este faptul ca ei nu-si dezvaluie niciodata secretele. Cand aflam pentru prima oara cum se face un truc de magie, promitem sa nu mai spunem nimanui. Dar cati dintre noi pot spune sincer ca se tin de promisiune?

Prima regula a Codului Etic al Magicienilor spune ca toti membri sunt de acord sa „se opuna expunerii metodelor si principiilor magiei in public”. Intrebati-l pe Magicianul Mascat. Atunci cand chiar unul dintre ai lor si-a pus o masca si a inceput sa dezvaluie misterele magiei, multi au spus ca acesta si-a vandut sufletul diavolului. Primul lui show a aparut in 1998 si Valentino a continua sa faca o avere de atunci, cu show-uri similare in Japonia si Brazilia.

Citeste si:  Declaratie de dragoste pentru cantaretii slabi!

Cand alti magicieni au expus secretele magiei in „The World’s Greatest Magic” au avut si atunci parte de oponenti, dar nu la fel de multi ca in cazul lui Valentino pentru ca trucurile erau dezvaluite in incercarea de „a-i invata” pe telespectatori cum sa le faca… indiferent daca acestia vroiau sa le stie sau nu.

Magicienii sar foarte repede atunci cand unul dintre ei dezvaluie secretele, si asa ar trebui sa fie. Dar oare cat de buni sunt ei cand vine vorba de pastrarea secretelor? Unora, in entuziasmul lor, le place sa impartaseasca aceste secrete cu prietenii; altii insista sa afle secretul fiecarui truc pe care il vad, ca si cum ar fi dreptul lor de magician, si de multe ori cauta sa le dezvaluie pentru propria satisfactie.

Citeste si:  Cum ne batem joc de recensamant

Mai sunt si cei care devin gelosi pe succesul altora si dezvaluie intentionat secretele acestora pentru a-i falimenta. Poate cea mai rea forma de expunere a trucurilor apare atunci cand cand magia este prost facuta: secretele dezvaluite accidental din cauza lipsei de indemanare sau lipsa repetitiilor.

Pe internet exista diverse forumuri si chaturi pentru magicieni. Unele sunt moderate si cenzurate cu promptitudine cand vine vorba de secretele artei, dar majoritatea nu sunt. Oricine se poate loga si poate vedea cum magicienii fac schimb de „retete”.

Exista multe moduri de a expune trucurile unui magician. Unele exista de ani de zile in timp ce altele sunt relativ noi (cum sunt magazinele virtuale de unde poti cumpara pentru cativa RON exact secretul pe care vrei sa-l descoperi). Unde tragem linia? Unii spun ca magicienii n-ar trebui sa se agite atat cand vine vorba de protejarea secretelor. Pana la urma, adevarata magie este in prezentare, nu in metoda.

Citeste si:  Sa stam putin, sa ne gandim si pe urma vopsim piatra. Ok?

Eu cred ca magia nu se intampla pe scena, la TV sau pe monitorul calculatorului, ci in mintea celui ce priveste. Din fericire, mai sunt inca oameni (ca si mine) dispusi sa lasa neincrederea la o parte si sa accepte trucurile. Cand realizezi ca cea mai nepotrivita persoana pentru a pastra un secret este un magician, incepi sa te miri cum a rezistat atatea vecuri arta magiei.


Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.