Renunt la mine pentru tine?

Cat de mult iti permiti sa-ti incalci propriile valori pentru a pastra o relatie? Cat de departe poti sa mergi cand vine vorba de a renunta la tine pentru a evita pierderea partenerului? Cat de multe esti gata sa sacrifici pentru a nu pierde persoana iubita? Cum putem gasi echilibrul dintre a ne pastra integritatea si a „indoi” un pic valorile?

Majoritatea relatiilor cer o oarecare incalcare a valorilor celor implicati, dar cat de mult putem indoi aceste valori fara a avea sentimentul ca ne pierdem pe noi insine?

Exista un paradox inerent in aceste intrebari. O relatie in care e vorba de dragoste adevarata este o relatie in care fiecare accepta si chiar apreciaza diferentele dintre ei. Daca trebuie sa apelezi de prea multe ori la compromisuri si sa iti calci pe inima prea des pentru a pastra o relatie, atunci ce anume mai pastrezi? E clar ca nu pastrezi o relatie de iubire pentru ca o relatie de iubire nu-ti va cere niciodata sa-ti incalci excesiv valorile.

Citeste si:  Bufeurile indignarii

In loc sa privim relatia ca pe un compromis in favoarea celeilalte persoane, ar fi bine sa o privim ca un mediu in care fiecare poate invata si creste in urma diferentelor de valori. Fiecare dintre parteneri are idealuri si credinte ce pot fi explorate, iar in urma acestei explorari se poate produce o schimbare de fond in relatie, in loc de un compromis superficial.

Citeste si:  Poza din buletin sifoneaza mandria nationala

Adevarata problema apare atunci cand unul sau ambii parteneri nu sunt dispusi sa invete unul de la celalalt. „Accepta-ma asa cum sunt!” nu este intotdeauna o solutie si in nici un caz nu va ajuta relatia.

Nu putem obliga o alta persoana sa fie dispusa sa invete – nu avem acest control asupra altora. Daca esti intr-o relatie in care partenerul tau refuza sa comunice si sa inteleaga si punctul tau de vedere, atunci trebuie sa fii sincera cu tine si sa te gandesti cat de mult poti lasa de la tine pastrandu-ti insa integritatea. Nu-ti poti permite sa-ti compromiti integritatea. Te poti adapta la cerintele celuilalt atat timp cat nu simti ca te pierzi pe tine.

Citeste si:  Ringul de la "Dansez pentru tine" – o arena pentru gladiatori

Odata ce ai impresia ca ai cedat pentru a pastra relatia, cel mai probabil vei incepe sa urasti persoana de langa tine, iar relatia se va destrama oricum. Niciodata nu vei putea pastra o relatie daca iti calci pe inima de fiecare data pentru a-i face celuilalt pe plac. Vei reusi doar sa o distrugi si, in acelasi timp, sa te pierzi si pe tine.

Daca este nevoie, renunta la persoana respectiva atunci cand realizezi ca doleantele lui inseamna pentru tine o pierdere. La nivel spiritual si emotional, iti poti permite sa pierzi un partener, dar nu-ti poti permite sa te pierzi pe tine.


Un comentariu
  1. O data ce ajungi sa ti urasti partenerul mai poti simti dragostea dinainte pentru el?o data stricata se mai poate repara o relatie?Este normal sa i ierti infidelitatea unui iubit,nu sot?Eu simt sa nu mai pot fi langa el,dar nu pot fi nici fara el sunt sigura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.