Rom. Roman. Falsa etimologie a invrajbirii noastre

Din categoria „politicienii spun lucruri trasnite”, circul nostru va prezinta azi propunerea de amendament la revizuirea mult-trambitata a Constitutiei, propunere initiata de doi liberali, Mircea Dolha si Grigore Craciunescu:

„Cu exceptia minoritatilor care au radacini comune atestate stiintific cu romanii, nicio alta minoritate nu poate folosi in titulatura ei oficiala termenul de roman, derivate ale acestuia sau sonoritati asemanatoare, care pot crea confuzie, inducand o falsa origine romana”.

La conferinta de presa la care au prezentat nastrusnicul amendament, Mihai Dolha a detaliat: Cel mai bun exemplu e cel al romilor, pentru ca poarta foarte clar primele litere din cuvantul roman, insa pot exista si alte lucruri care sa aduca deservicii originii romane. Credem ca trebuie sa ne pastram neatinsa originea romana, inclusiv ce tine de romanism. Pot aparea si alte minoritati care sa se intituleze nu stiu cum. Nu e normal sa se denumeasa si altii cu derivate din acest cuvant.

Hai s-o spunem clar. Singurii vizati de acest amendament sunt romii. Nu-mi imaginez ca maghiarii, tatarii, evreii, sarbii din Banat sau oricare alta minoritate ar vrea sa-si schimbe brusc titulatura, in asa fel incat sa aduca “prejudicii” romanismului. Cum sa se numeasca? Romalani? Romarieni? Remani? De ce ar face-o?

Apoi, invocand “atestarea stiintifica”, cei doi dovedesc faptul ca nu detin cunostinte elementare de gramatica. Nu stiu ce inseamna “derivat”. Doua cuvinte asemanatoare din punct de vedere fonetic nu au automat o relatie de tip “derivare”. Altfel, “cat” si “categorie” ar apartine aceleiasi familii lexicale. “Rom” si “roman” nu impartasesc deloc aceeasi etimologie. S-a tot scris despre originea cuvantului “rom”, dar se pare ca politicienii umbla mereu cu lectiile nefacute si, in loc sa se aseze in ultima banca, asa cum ar trebui, tin sa ocupe prim-planul intoxicandu-ne cu propuneri care mai de care mai aberante si lipsite de fundament, parfumate puternic in esenta de rasism si populism si facand valuri din pietrele aruncate in balta propriei ignorante. “Rom” este cuvant existent in limba romani, cu variantele “rrom” (pronuntie accentuata a consoanei initiale, ca “r”-ul din spaniola) si dialectalele “lom” si “dom”, rezumand si cele trei ramuri principale ale migratiei romilor din India de nord, insemnand “barbat, om, stapanul casei” si avand radacini in lexicul sanscrit. Nicio legatura cu “Romania”, “roman”, cuvinte de origine latina.

Citeste si:  Avortul opreste o inima care bate

Asadar, contrar a ceea ce cred semidoctii si pareristii de ocazie, “rom” nu a aparut in anii ’90, nu a fost inventia lui Iliescu si nu l-au inventat nici indragostitii de corectitudine politica. El a fost atestat acum o mie de ani si se regasea, in cele trei forme sinonime, “rom”, “dom”, “lom” in lexicul limbii celor trei populatii migratoare provenind din nordul Indiei. Limba romani este in aceeasi familie cu sanscrita, in care gasim “roman, roma” insemnand “par” si derivatul “romaça”= “paros”, dar si “roma, romali” = “stapan, rege, domn”. Lectie de etimologie pe scurt. Pe care ar face-o bine sa o invete si cei opariti la gandul ca romii pot fi “confundati” cu romanii si vai, cat ne dezonoreaza asta. Si sa nu se mai faca de ras iesind in spatiul public cu tot felul de nazbatii.

Citeste si:  De 8 Martie fara flori

Daca tot am ajuns aici, e cazul sa mai spargem o bula a ignorantei in care si-au facut culcus caldut nationalismul de joasa factura. ROMII SUNT ROMANI! Nu e nicio confuzie, ei sunt romani. Haideti, respirati adanc si repetati de zece ori. S-au nascut aici, au crescut aici, sunt membrii unei minoritati, da, dar fac parte din multimea aia mare, numita poporul roman. Ca si membrii minoritatii maghiare, ca si tatarii din Dobrogea. Toti sunt romani. Au carti de identitate romanesti, pe ele e steagul nostru, au pasaport romanesc. Cum, nu stiati? Ce credeati ca sunt? Argentinieni? Guatemalezi? Ah, confundati etnia si nationalitatea? Hm, imi pare rau sa va dezamagesc.

Bineinteles, propunerea a fost acceptata cu aplauze bezmetice pe forumurile unde cresc florile monstruoase si urat mirositoare ale nationalismului fanfaron si fara acoperire. Asta e marea grija nationala: ca ne strica romii reputatia. Ce reputatie? Ce renume? Ce respect? Nu va mai impiedicati in forme si uitati-va putin la fond.

Votam condamnati penali. Nevestele primarilor din puscarii castiga mandate si preiau scaunele goale lasate de sotii lor. Ne vindem votul pe o galeata si pe un mic. Avem ministri care ne spun ca gazele de sist nu sunt periculoase pentru mediu, ca cianura se poate manca pe paine, plangem de mila hotilor miliardari in euro. Si voi credeti ca romii constituie marea noastra problema?

Citeste si:  Legalizarea prostitutiei ar diminua numarul amantelor?

PS: aceiasi doi liberali au propus si un amendament prin care sa se stipuleze in Constitutie faptul ca familia este formata din barbat si femeie, motivand ca populatia este in procent de 92 la suta ortodoxa, iar ortodoxia interzice relatiile intre persoane de acelasi sex. In prezent, articolul 48 spune „Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor.”
Pana acolo, as dori sa le reamintesc “liberalilor” cu vederi bizar de rasiste si discriminatoare ca morala crestina infiereaza si furtul, minciuna si inselatoria. Si nu i-am vazut pana acum sa se impiedice in asa porunci. Pai, ce facem, domnilor deputati? Selectam legile lui Moise? Rescriem “caietul de sarcini”?

UPDATE: in cadrul Comisiei de revizuire a Constitutiei s-a decis adoptarea unui amendament propus de parlamentari de la PNL prin care „familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie”. Prin adoptarea acestui amendament, practic, casatoriile intre persoanele de acelasi sex sunt interzise. Sursa: Gandul.info. Felicitari, pumnul populismului a invins din nou prin manusa pseudo-liberalilor.

UPDATE 2 Intre timp, am aflat ca in interbelic a existat un ziar intitulat „Glasul Romilor”, tiparit de Asociatia „Uniunea Generala a Romilor din Romania”. Asadar, aveau organe de presa si organizatii care foloseau acest nume.

foto


56 Comentarii
 1. Asadar , s-a cautat mult pana s-a gasit justificarea denumirii de \”rrom\” ? Eu nu vreau sa traiesc in aceeasi tara cu ei. De ce alte tari nu au facut aceeasi descoperire si ii numesc in continuare tigani ??? Sa va fie rusine celor care sustineti asemenea anomalii, daca nu sunteti cumva din aceeasi etnie.

 2. Nu, nu s-a cautat mult. Lucrurile erau stiute de aceia care vor sa informeze. De asemenea, lingvistii nu sunt toti români, sa stiti.

  Vedeti ca si englezii le spun „Roma people”, iar limba vorbita de rromi se numeste „romani language”. O cautare pe wikipedia v-ar putea lamuri.

  Nici eu n-as vrea sa traiesc in aceeasi tara cu multi, dar deh, statutul de fiinta civilizata – la care aspiram cu totii, nu? – ne obliga sa respectam niste reguli.

  Da, stiu, e greu cand ratiunea intra in conflict cu prejudecatile. Ciudat ca informatia va provoaca sila. O fi vreo reactie alergica.

 3. Apropo, n-am auzit ca locuitorii Romei sa fie deranjati de asemanarea fonetica. Probabil pentru ca isi vad de viata lor, au constiinta propriei identitati si nu tin sa si-o afirme artificial, contrazicand… realitati lingvistice.

 4. e penibil articolul; ma dispera oamenii care stau pe margine si critica… stati pe margine si criticati oameni care totusi vin cu o solutie si cu niste idei in loc sa ii criticati pe aia care in 4-8 ani de conducere nu au adus nici o imbunatatire si nici o lege.
  Irina in cazul in care ti se pare o aberatie idea cum ca s-ar putea face confuzie intre rromi si romani, iti sugerez sa mergi mai departe de coltul strazi, sa zicem pana in Italia, sau Cehia, sau Olanda si sa faci un chestionar scurt sa vezi daca oamenii de rand de acolo fac diferenta intre romani si rromi, s-ar putea sa te surprinda rezultatul 😉
  Ideea sa se schimbe denumirea din tigan in rrom a fost o prostie si o aberatie, denumirea de tigan e inradacinata de sute de ani, dc sa nu schimbam si la maghiari sau la secui si sa le zicem trogloditi?!?!

 5. Narcisa: unu la mana, solutie? Pai, hai sa identificam mai intai problema. Care e aceea?

  „Solutia finala” iti spune ceva?

  Doi la mana, nu orice propunere legislativa e buna din oficiu. La noi, s-au tot vazut aberatii. Asa ca, daca propui o tampenie, da-mi voie s-o consider ca atare.

  Trei la mana, „maghiar” si „secui” nu au conotatii negative. Vezi etimologia.

  Patru la mana, nu dam legi pentru a stopa ignoranta cehilor, francezilor samd. Nu schimbam denumirea unei populatii doar pentru ca unii nu-si fac temele. Dupa cum n-ar fi indicat ca in manuale sa scriem ca Soarele se invarteste in jurul Pamantului doar pentru ca multi cred asta.

  Hai sa lasam deoparte inflamarile irationale si sa gandim la rece.

 6. atatea prostii intr-un articol comentarii n-am gasit de mult.
  ma obosesc sa raspund la o singura mizerie: presa spune \”Roma people\” in ultimii ani, inainte tot gypsies erau numiti! wikipedia nu trebuie data ca sursa pentru nimic. orice imbecil poate sa scrie un articol de kokos si alti prosti, ca cei de fata, sa-l dea ca referinta! :))

 7. Mai documentati-va. Nu, nu de pe wikipedia. Nuanta care v-a scapat din comentariul meu: \”PANA si pe wikipedia\”. Adica mijlocul de informare cel mai la indemana.

  Cuvantul \”kokos\” din lexicul carei limbi provine?

 8. Foarte Bun articolul. Don\’soara Irina,denumirea de \’\’rom\’\’ nu este o inventie postdecembrista ,ci este un cuvant vechi al limbii rromani pentru desemnarea apartentei etnice. Asa cum majoritarul roman se identifica in graiul limbii romanesti \’\’ sunt roman\’\’,asa se identifica si romii in graiul lor cu expresia \’\’ me sem rom\’\’.

  Ceea ce multi nu stiu,este ca termenul \’\’rom\’\’ este un etnonim( denumire proprie din graiul romanes). Termenul de \’\’tigan\’\’ este un exonim (denumire data de altii,din exterior). Le reaminesc celor de rea credinta ,si anume,ca termenul de \’\’român\’\’ este un etnonim (denumire proprie provenita din limba romaneasca). Conform istoricilor din veacurile XVII-XVII,locuitorii acestor meleaguri se numeau \’\’valahi\’\’. Ceea ce insemna ca termenul de \’\’valah\’\’ era un exonim(denumire data de altii,din exterior). Acuma sa fim sinceri si cinstiti,daca denumirea locuitorilor acestor meleaguri din secolele XVII-XVIII era cea de \’\’valahi\’\’,automat insamna ca termenul de \’\’român\’\’ este un etnonim. Daca se admite ca etnonimul \’\’rom\’\’ este impropriu,trebuie sa admitem ca toate etnonimele sunt impropri. Incusiv etnomul romanilor,al germanilor ,al maghiarilor,al nipponilor,toate! Pentru ca si germanii isi spun\’\’deustsch\’\’,ungurii isi spun \’\’maghiari\’\’,japonezii isi spun\’\’ nipponi\’,etc. Cei care va dojenesc sunt neinformatii de rea-credinta,donsoara Irina! Iar cei care va tot bate la cap cu argumente puerile ( li se spune tigani de secole: gipsy,zingari,hitanos,ciganiouk,
  zigeuner),ar face mai bine sa se documenteze,pentru ca gipsy nu insena tigan,ci insemna egiptean. Nici macar
  nemtescul zigeuner nu insemna tigan,ci insemna escorc. Zigeuner (vine de la gauner – escroc). Aceeasi marie cu palarie ca si in DEX-ul romanesc: tigan,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele,urate. Adica,infractori.
  Neinformatii si cei de rea-credinta,ar trebui sa stie ca nu termenul de tigan este peiorativ,ci fondul,asocierea.

  Si inca ceva…
  Termenul \’\’rom\’\’ nu apare doar in publicatia ziarului \’\’Glasul Romilor\’\’ din anul 1933,ci apare in anul 1857 in cartea lui Jean Alexandre Valliant \’\’ Les Romes\’\’. AIci aveti dovada: http://books.
  google.ro/books/about/Les_Rômes.html?hl=ro&id=rjgUAAAAQAAJ

  Publicatia ziarului \’\’ Glasul Romilor \’\’ a fost tiparita in anul 1934. Insa,din cauza politicilor de atunci,ziarul a fost publicat in anul 1940. Inca din perioada interbelica exista oranizatia care se numea\’\’ Uniunea Generala a Romilor din Romania\’\’. Insusi zelea codreanu era membru onorific al Uniunii Genenerale a Romilor din Romania…

  Vina pentru ca nu s-a stiu nimic despre etnonimul \’\’rom\’\’,apartine istoricilor si romilor. Partial. Asta,pentru ca romii nu au avut elite pentru a-si conserva istoria. Bineinteles ca nu aveau cum sa aibe elite la vremea aia (1385 -1857), pentru ca munceau pe tarlale boierilor.

  Daca articolul dvs era unul despre daci si traci,va asigur ca nu mai catalogat un articol de kokos…

  Sarut-mana don\’soarei Irina!

 9. Tin sa reamintesc ca de mii de ani tiganilor li s-a spus tigani in toate limbile pamantului. Nici un tigan nu se simte lezat cand i se spune pe nume asa ca sa revina la numele lor. Nu m-ar deranja ca pe acolo pe unde merg si cersesc (nu am vazut roman care sa stea in fata vreunui muzeu in strainatate si sa cerseasca) sa primeasca nationalitate engleza, spaniola, franceza. Cum nici pe mine nu m-ar deranja sa mi se spuna ca sunt ,,daca\’\’, pentru acolo unde imi sunt adevaratele origini.

 10. Tin sa reamintesc ca denumirea locuitorile de peste aceste meleaguri era cea de \’\’ daci\’\’. Din anul 1330 pana in anul 1861 s-au denumit \’\’valahi\’\’. Etnonimul \’\’român\’\’ a fost oficializat in anul 1862. Termenul de \’\’valah\’\’ echiva la lingvistic in toate graiurile europene si occidentale: Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), velaci sau valacchi (ital.), volohi sau vlohi (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vlachok (magh.), vlahoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, dicieni, mavrovlahi sau morlahi…).

  Nici un cutovlah majoritar nu se simtea lezat cand ii spuneam : valah,cutovlah,
  caraorman,bogdanlau etc/pentru ca niciunul dintre ei nu stia istorie…

 11. Miliardarul George Soros aplica planul diabolic: România va fi țara țiganilor…

  Planul secret al lui George Sörös: Oltenia să devină Ţara Ţiganilor din toată Europa! Există o astfel de strategie, care va fi alimentată cu bani de la Banca Mondială. Toate ţările din Europa de Vest vor să-şi trimită ţiganii în România. Nu întîmplător, în ultimul timp, pe Aeroportul Otopeni au sosit (ca „repatriaţi“), şi ţigani bulgari şi sîrbi, care au primit bani să rămînă, definitiv, în România. Aşa se explică şi întîlnirea, la Tabăra de la Frumuşani, a lui George Sörös cu preşedintele Băncii Mondiale, sud-coreeanul Jim Yong Kim. Marele mafiot maghiar a ales Oltenia drept viitoarea Republică Ţiganiada.Şi alte publicaţii ne dau dreptate…
  Soroş a venit zilele acestea în România să pună în aplicare un plan secret: Rromânia
  Aşa cum am avertizat de ani de zile, că se pregăteşte înfiinţarea pe teritoriul ţării noastre a unei patrii a ţiganilor, aceasta se plănuieşte şi împlineşte gradual. La sfârşitul anilor 90, succesiv miniştrii de externe Petre Roman şi apoi Andrei Pleşu au pus la cale un HG, în urma insistenţelor Bruxellului ca ţiganii să se numească oficial rromi. Ca urmare, conform inscripţionării Rom pe buletinele lor, s-a creat imediat în Occident confuzia între români şi rromi sau ţigani. În toată Europa denumirea tradiţională de ţigan a fost păstrată în formele sale lingvistice locale, numai în România denumirea de rrom a fost obligatorie în actele oficiale, iar cei care nu o folosesc să primească imediat amendă de la Consiliul Naţional Împotriva Discriminării. Planul Comisiei Europene şi a unor cercuri americane este ca pe teritoriul UE, în România, să se creeze un stat al ţiganilor, folosindu-se translaţia lingvistică confuză şi uşoară de la România la Rromânia. Nu întâmplător în 2009 Guvernul a anulat toate îndemnizaţiile pentru mamele românce ca să scadă natalitatea românilor şi să crească cea ţigănească. În ţara noastră, oficial ţiganii au ajuns la un număr de 700 de mii conform recensământului, dar neoficial numărul ţiganilor se ridică la 2 milioane. Toate ţările din Europa de vest au un plan ferm să trimită ţiganii din ţările lor în România. Nu întâmplător, pe aeroportul Otopeni, au fost repatriaţi şi ţigani bulgari sau sârbi, care au primit bani să rămână în România.
  Acest plan de „ţigănizare” a ţării noastre continuă şi astăzi. Zilele trecute magnatul maghiaro-american George Soroş a efectuat la braţ cu angajatul său, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, o vizită în localitatea rurală locuită exclusiv de ţigani, Frumuşani. În urma acestei vizite oficiale, pe site-ul Băncii Mondiale, România este prezentată ca şi ţara ţiganilor. Mai grav este faptul că preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta s-au întâlnit în secret cu miliardarul George Soroş şi au discutat despre desăvârşirea planului din anii 90 de transformare a ţării noastre în Rromânia. În faţa acestei deteriorări grave a imaginii României în lume, românii aşteaptă lămuriri de la SRI şi SIE despre acest proiect european şi american de modificare a structurii etnice a ţării noastre în favoarea ţiganilor. Românii trebuie să cunoască, dacă în urma acestei întâlniri secrete, între preşedinte, premier şi miliardarul american s-au discutat lucruri care prevăd modificări ale structurii pop***ţiei şi denumirii ţării, fapt care încalcă grav siguranţa naţională a României şi Constituţia Ţării.

 12. Totodata,cred ca a fi cazul sa apelam la guvernele Italiei,Frantei,Angliei,
  Spaniei,Elvetiei etc. sa incerce sa faca demersuri pe langa presa lor ca,in propaganda antiroma si antiromaneasca ,sa nu se mai foloseasca etnonimul,,roma/roms\’\’ pentru indentifica mebri etniei/dar nici etnonimul ,,român\’\’,ci pe cele consacrate istoric si stintific in limbile respective: tzigane,zigeuner,zingaro,
  gitano,tigan,ciganiouk etc/iar pentru români:valah,vlachs,walachen,
  valaques ,wallachians,velascos,vlohi.
  velascos,velaci,valacchi,cutovlahi.

  De ce? Pentru ca favorizarea unui etnonim sau exonim l-ar defavoriza pe celalalt. Ceea ce este discriminatoriu!

  Apopos,ca tot vorbea cineva despre Constitutie… Persoanele care cred ca inducem lumea in eroare,ar trebui sa-si introduca ceva in zona intima, pentru ca Constitutia Romaniei stipuleaza clar la Art 2 \’\’ Nici un grup si nici o persoana nu pot exercita suveranitatea in nume propriu.\’\’

  Dreptul la Identitate Art 6: \’\’Statul recunoaste si garanteaza persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul la pastrarea,la dezvoltarea si la exprimarea identitatii lor etnice, culturale,lingvistice,si religioase.

  Conventia Cadru pentru Protectia Minoritatilor stipuleaza dreptul
  unei minoritati de a-si alege numele cu care se identifica.

  Masurile de protectie luate de stat pentru pastrarea,dezoltarea si exprimarea identitatii persoanelor
  apartinand minoritatilor nationale trebuie sa fie conforme cu principiile de EGALITATE si nediscriminare in raport cu ceilalti cetateni români.\’\’

  De fapt este chiar invers …
  Initiativa schimbarii a denumirii din\’\’ \’\’rrom\’\’ in \’\’tigan\’\’ a Guvernului Romaniei,incalca in mod flagrant
  drepturile fundamentale garantate de
  Contitutia Romaniei si tratatele internationale la care Romania a aderat.

  Decizia guvernului de propunere a schimbarii denumirii din \’rrom\’ in
  \’tigan\’,intra in tiparele specifice regimurilor autoritare si totalitare care
  urmareste stigmatizarea minoritatii Rome si restrangerea drepturilor civile.

  Cand dai \’\’lectii\’\’ altora ,trebuie sa fii pregatit/a sa si primesti.

  Frustrarile se rezolva vorbind cu psihologul,nu citind articole scrise de
  \’\’jurnalisti\’\’ cu vederi de dreapta .

  http://www.constitutia.ro/const.htm

 13. Lorren says:

  \’\’ La sfârşitul anilor 90, succesiv miniştrii de externe Petre Roman şi apoi Andrei Pleşu au pus la cale un HG, în urma insistenţelor Bruxellului ca ţiganii să se numească oficial rromi.

  Petre Roman (n. 22 iulie 1946, București) este un politician român. A fost prim-ministru al României între 1990 și 1991.

  Andrei Gabriel Pleșu (n. 23 august 1948, București) este un scriitor și eseist român, estetician și istoric al artei.

  George Soros (Gyorgy Schwartz,nascut la 12 august 1930,Budapesta,Ungaria).
  Fundatia George Soros a fost creata in anul 1993.

  Niciunul dintre acestia nu erau nascuti la acea vreme cand termenul \’\’rom\’\’ a fost atestat (1857).

  De unde putea sa copieze don\’soara acest articol \’\’Miliardarul George Soros aplica planul diabolic: România va fi țara țiganilor…\’\’ dacat de pe site-ul celor de la noua dreapta: http://rezostentacala
  feteana.blogspot.ro/2013/06/miliardarul-evreu-george-soros-aplica.html

  Daca tot citesti de pe site-urile celor care citesc din carticica sefului de cuib – inainte sa fi citit din…mein kampf,de ce nu citesti Constinutia Romaniei?

  Iata ce spune Contitutia Romaniei:
  (1) Statul are ca fundament unitatea poporului român şi solidaritatea cetăţenilor săi. Iar poporul este format din cetatenii ei,indiferent de etnie.

  (2) România este patria comună şi indivizibilă a TUTUROR cetăţenilor săi, fără deosebire de rasă, de naţionalitate, de origine etnică, de limbă, de religie, de sex, de opinie, de apartenenţă politică, de avere sau de origine socială.

  Cetatenia:(1) Cetăţenia română se dobândeşte, se păstrează sau se pierde în condiţiile prevăzute de legea organică.
  (2) Cetăţenia română nu poate fi retrasă aceluia care a dobândit-o prin naştere.

  Aceasta lege dezamageste multi romani \’\’verzi\’\’ ( tiganofobii,codrenistii
  antonescienii si pe cei cu mustacioara).

  Vorba aluia :mai bine spui ce nu stii decat sa nu stii ce spui…

  Acuzati rromii ca va fura tara? Au cerut vreodata Autonomie sau pamant?
  Desigur,nu! V-au furat romii Basarabia? Desigur,nu! V-au furat romii Cadrilaterul? Desigur,nu! In timp ce paranoicii acuza ca rromii pun tara la cale, tocmai ce satul Nadas a fost furat
  cu Biserica si cu cimitir cu tot.

  http://www.cotidianul.ro/nadasul-un-sat-furat-cu-biserica-si-cu-cimitir-cu-tot-217633/

  Nu sunt romii atat de desptepti sa ceara autonomie si pamant – precum sunt vecinii vorbitori de limba ugrica ).

  Eu zic ca trebuie sa luati in serios Imnul Romaniei \’\’Desteapta-te ,Romane!\’\’

  Alo,Trezirea! Cat dormiti pe voi? E grav daca s-a ajuns ca un etnic de etnie roma sa va trezeasca la realitate!

  Sa ne facem utili pentru tara!
  Trezirea romanilor! Opre Roma!

 14. Mda…Alexandru sau Irina cine oi fi tu,dupa indicatiile de a-si introduce cineva ceva in zona intima nu pot decat sa constat carei etnii aprtii.Cumva,ceva,canva tot va tradeaza… De unde si militarismul asta pentru identificatrea tiganilor cu romanii din care numai tiganii au de castigat.

 15. Alexandru, multumesc pentru interventii. Nu stiam, de pilda, de lucrarea lui Jean Alexandre Valliant.

  Cat despre restul, rasistii isi vor gasi mereu carje schioape in teoriile conspiratiei. Ignoranta e o binecuvantarea pentru ei intrucat le hraneste convingerile deja formate.

 16. Faptul ca ma banui ca sunt Irina,demonstreaza ca gandesti antisemit.

  Daca eram tiganofob si-l invocam pe hitlerica,constatati ca sunt un bun roman,nu ? \’

  De unde militarismul ? Haideti sa cugetam putin si sa vedem de unde si pana unde treaba cu mlilitarismul.
  Spre exemplu,sa zicem ca titlul acestui subiect era… \’\’ valah\’\’,\’\’vlah\’\’,\’\’volon\’\’.
  \’\’cutovlah\’\’,\’\’caraorman\’\’,\’\’morlah\’\’,etc.

  Eu,unul,fiind neinformat sau de rea-credinta,veneam cu argumente pentru sustinerea exonimului \’\’valah\’\’.
  Apoi,incepeam sa vociferez ceea ce am invatat in cele 4 clase pe care le am : dar de ce sa vi sa spuna romani…? Vreti sa le furati identitatea autenticilor romani care i-au cucerit pe daci in anul 106…?

  Vreti sa le furati identitatea elvetienilor
  care se denumesc \’\’ romansh\’\’…?
  Pai…v-ati denumit valahi,cutovlahi,
  morlahi,vlohi,voloni,vlahoi,vlachs,
  walachen,valacchi,vlasi,olahok si lista ar continua,facandu-te sa intelegi ca scoala si cultura ta ti-au fost mai scurte decat timpul pe care ti le-ar lua sa le citesti – si vreti sa vi sa spuna romani…?
  Pai… termenul \’\’valah\’\’ echivala lingvistic in toate graiurile europene si
  occidentale. Toti va stiu de secole (1330-1862) sub denumirea de \’\’valahi\’\’,nu romani!

  Acum fac putin pe sovinul si spun:
  scoala ardeleana a venit in anul 1862 cu inventia mizerabila numita \’\’ \’\’roman\’\’,iar acum le-au impus-o valahilor,pentru a pune la cale un plan diabolic de romanizare. Pai… aceste meleaguri era consemnate sub denumirea Transilvania,Moldova,
  Muntenia,nu Romania! Nemernicii de la scoala ardeleana le-au furat pana si graiul autenticilor romani latini,pentru ca ei vorbeau limba daca ,nu romana.
  Dacii aveau un alfabet chirilic,nu latin.
  Nemernicii de la scoala ardeleana sunt verisori cu Alexandru Ioan Cuza. Ei au planuit sa le fure identitatea si tara autenticilor romani,pentru ca ei nu s-au numiti niciodata romani,ci s-au numit valahi! Tara asta niciodata nu s-a numit Romania,ci s-a numit Dacia si Valahia.

  Cum militezi acum,Loreen?

 17. Alexandru, nu te ingrijora, e doar refrenul preferat. Si o lipsa crunta de imaginatie.

  Cand scriu despre romi si e ceva ce pica greu rasistilor de serviciu, sunt de etnie roma.

  Cand scriu despre gay, devin lesbiana.

  Cand scriu despre evrei, sunt ori \”jidanca\”, ori vanduta lor.

  E aproape amuzant sa constat atatea noutati despre mine. Acum, sunt tu.

 18. Despre placutele scrise descoperite langa actualul oras Orastie ai auzit? Ei bine afla ca este cea mai veche scriere descoperita in Europa.DACII, ROMANII SI VALAHII SUNT denumiri ale ACELUIASI POPOR POATE IN ETAPE DIFERITE ALE ISTORIEI pe cand romii cu romanii sunt doua popoare diferite pe care vrei sa le denumesti intr-un singur mod.Asadar in afara de faptul ca stai cam rau cu logica si pleci de la ipoteze gresite mai ai si asa… o satisfacTie cu care afirmi ca dacii n-au avut un alfabet care spune despre tine cat de bun \”roman\” esti…

 19. Noreen, 3 nu e egal cu 5. Rom nu sună decât în urechi cu auz deficitar identic cu \”român\”.

  Cine vrea să-i numească la fel?

 20. Noreen, 3 nu e egal cu 5. Rom nu sună decât în urechi cu auz deficitar identic cu \”român\”.

  hai ma lasi.
  rom-roman; asocierea e clara.

  etnie minoritara care majoritatea pute si cu un procent devastator in furtisaguri.

  irino,pe cand un fotoreportaj din mijlocu tiaganiei?
  numa gura e de tine. e usor sa scrii despre ei la adapostu calculatorului.

  apropo,sunteti feministe? ca pe site tot timpu apar doua fufe bune de f*tut cu reclama la fashion days.
  asta apropo de mimozeli si ipocrizie.

  ps: mimozeli e unul din articolele care mi-au placut mult.felicitari ptr el, pe bune.

 21. Da, Cucurigu, e la fel de clara ca asocierea Român-Roma. 😆 Locuitorii Romei nu se mai enerveaza.

  Si ce legatura are infractionalitatea ridicata cu ce spun eu? Eu discut o chestiune de lingvistica. Ei tot romi se numesc, indiferent de cat de cinstiti sau necinstiti sunt. Apa e uda pentru toti, mon cher.

  Cat despre fufele pe care le invoci, stii si tu ca orice site traieste din reclama. Fufele despre care vorbesti nu sunt acolo ca sa salivezi tu la ele, sunt pentru a face reclama la niste produse. Sa ma convinga pe mine, vizitatoare, ca daca-mi pun fusta aia, voi si arata precum ele. Na, asta e comertul. Ce sa facem?

 22. \”Da, Cucurigu, e la fel de clara ca asocierea Român-Roma.\”

  in romania sunt o gramada de romi; in roma nu sunt o gramada de romani.

  daca pui cap la cap rom-roman cu proportia de romi,pardon,tigani din romania,confuzia e clara.

  nu inteleg de ce se numeste tiganiada si nu romaniada?

  io am studiat si limba germana; exista cuvantu zigeuner ( tzigan) din secolu 15 dreaq.

  http://en.wiktionary.org/wiki/Zigeuner

 23. Cu românii din Roma, check again. Ce-ai zice ca, atunci cand vor ajunge la 20 la sută, să zicem, să ni se ceară să ne schimbăm numele? 😀

  Vezi care era regimul romilor când şi-a scris Ioan Budai Deleanu epopeea şi după aia mai discutăm. Cum poţi compara mentalităţile de acum două sute de ani cu cele de acum?

  Atunci, era ok şi să le spui afro-americanilor nigger.

  Citeşte comentariile lui Alexandru, mi se par mai mult decât edificatoare, pentru paralelismul rom-român şi pentru pop***rizarea lor şi intrarea în uz.

  Apoi, la urma urmei, e doar un cuvânt, oameni buni. De ce sunteţi aşa marcaţi de un nume? Nu vreau s-o dau în Shakespeare, dar ştiţi cum e treaba cu trandafirul şi mirosul lui, indiferent de nume.

 24. \”Apoi, la urma urmei, e doar un cuvânt, oameni buni. De ce sunteţi aşa marcaţi de un nume? \”

  pai marcati de nume sunt cei care fac scandal ca romilor li se spune tigani; si vin cu initiative legislative care sa interzica numele de tigan.

  asa ca vezi ca le cam inversezi irinuco.

  noi,astialalti,stam linistiti si spunem tiganilor pe nume,ca sa zic asa.

 25. Nu pareti uitandu-ma la raurile de spume pe care le fac diversi.

  Legea e clara. De ce atata tocmeala?

  Si da, cand vad aberatii precum \”cuvantul rom a fost inventia lui Iliescu, lui Petre Roman\” etc, aberatii care domina falsele argumentatii ale rasistilor, ma vad obligata sa le corectez. Tu poti crede ce vrei, poti avea ce opinii vrei, dar nu poti nega realitati lingvistice.

  Eu, fara suparare, cred ca aveti mari complexe. Astia, revoltatii. Un individ sigur de identitatea lui nu se enerveaza doar pentru o extrem de vaga similaritate fonetica. Unul slab, care crede ca numele e o palarie suficient de mare pentru valoare, o va face.

  Daca spun unui strain ca sunt romanca si el crede ca sunt roma, asta e doar incultura lui. Si cu siguranta nu-mi va tulbura somnul.

  Voua, da. Pentru ca simpla apartenenta la o etnie inseamna pentru voi o certificare a valorii. Fals!

 26. \”Eu, fara suparare, cred ca aveti mari complexe. Astia, revoltatii.\”

  pai suntem revoltati ca ni se baga pumnul in gura. de catre cine? pai tocmai de cate complexatii care fac spume la gura daca indraznesti sa spui romilor tigani.

  cu alte cuvinte,complexatii sunt ei,nu noi.

 27. \”Un individ sigur de identitatea lui nu se enerveaza doar pentru o extrem de vaga similaritate fonetica. \”

  pai daca tiganii sunt siguri de identitatea lor de romi,de ce se enerveaza ca le spunem tigani ?

  se enerveza intr-atat incat sa se puna problema de lege (!)

  vezi ca argumentele tale sunt fix in defavoarea lor:)

 28. Ar fi adevarat ce zici daca pretentia ta ar fi legitima. Dar, din moment ce termenul e atestat, nu e o inventie artificiala, din moment ce „tigan” are conotatii peiorative, nu mai e nimic de discutat. Adevarul e de partea lor.

  In ceea ce priveste legea, e la fel ca la „nigger”. La fel de legitima precum dorinta gay-lor de a li se spune „homosexuali”, nu „c***sti” sau mai stiu eu cum.

  Acolo unde societatea nu se autoregleaza, e nevoie de interventii legislative.

 29. Ar fi adevarat ce zici daca pretentia ta ar fi legitima. Dar, din moment ce termenul e atestat, nu e o inventie artificiala, din moment ce \”tigan\” are conotatii peiorative, nu mai e nimic de discutat. Adevarul e de partea lor.

  atestat este si cuvantul de tigan. de pe vremea grecilor antici.

  iar faptul ca este peiorativ,sa fim seriosi: orice cuvant poate deveni peiorativ: ce-ar i fa sa interzicem cuvantul \”cioara\”daca apare in aceeasi propozitie in care apare si cuvantul rom?:)
  nu de alta dar e clar peiorativ.

 30. Esti sigur ca e atestat de pe vremea grecilor antici cu sensul de azi? Nu de alta, dar romii nu ajunsesera atunci in Europa. 😀

  Da, orice cuvant poate deveni peiorativ, dar firesc este ca atunci cand ne referim la o grup de oameni, atat la nivel cotidian, cat si la nivel oficial, sa n-o facem folosind astfel de cuvinte.

  De pilda, nu cred ca evreilor le-ar conveni sa fie numiti \”poporul jidanesc\”. Nu de alta, dar si jidan e atestat de mult.

 31. Norren,nu contest denumirea voastra,
  ci v-am demonstrat ca un nume nu este dat imuabil. Adica,care ramane vesnic acelasi,care nu se schimba:permanent, constant. Dovada clara ca un nume nu este dat umuabil, este ca astazi nu va mai denumiti – precum va denumeati in trecut \’\’daci si valahi\’\’,ci astazi va denumiti \’\’romani\’\’.

  Eu,unul,nu contest denumirea de \’\’roman\’\’,ci incerc sa evidentiez ca ambi termeni \’\’romi si \’\’romani\’\’ sunt etnonime (denumiri propri). Denumirea de \’\’tigan\’ este un exonim (denumire data de altii,din exterior),iar denumirea de \’\’valah\’\’ este un exonim
  denumire data de altii din exterior).

  Termenul \’\’valahi\’\’ tine de lingvistica germana . Termenul \’\’valahi\’\’ desemna
  popoarele romanizate. Romanizate:care a adoptat limba,obiceiurile, caracterele
  proprii romanilor sau a civilizatiei romane. Scoala ardeleana a oficializat denumirea de \’\’roman\’\’ pentru ca termenul de \’\’valahi\’\’ nu avea nici o legatura cu atoidentificarea romanilor in limba romaneasca,ci era un termen dat de altii ,din exterior.

  Don\’soara Norren,exonimul \’\’valah\’\’ nu insemna altceva decat ,,strain\’\’. Iata ce spun lingvistii :\’\’Numele de Valah are aceeași etimologie ca și numele de Wales (în Marea Britanie), Walcheren (în Olanda), Valonia (în Belgia) și numeroasele toponime de tip \”Welch\”, \”Walsch\”, \”Walchen\” înșiruite de-a lungul vechii limite dintre arealul limbilor germanice și cel al limbilor romanice, în Alpi. Este vorba de cuvântul germanic walah sau walh, însemnând \”străin\”, \”ne-german\”.

  Cuvantul \’\’ valah\’\’,in Transilvania a fost mult timp intrebuintat cu sensul de
  iobag,si era considerata de români ca in nume de batjocura. Din aceasta cauza,
  Adunarea Nationala de pe Campia Libertatii,a decis ca \’\’ natiunea româna
  sa pretinda ca in toate actele oficiale sa fie numita cu adevaratul ei nume\’\’.

  In actul de la 5 mai 1848 al imparatului Ferdinand s-a intrebuitat
  pentru ultimta data in mod oficial
  denumirea de \’\’valach\’\’,iar de la 1868 si
  legislatia Regatului Ungariei a receptat numele de \’\’român\”.

  Faptul ca in Transilvania s-a intrebuintat denumirea de \’\’valah\’\’ cu sensul de iobag,demonstreaza ca termenul desemna o stare sociala,aceea de \’\’iobag\’\’,nicidecum poporul român.

  Iobag – Taran care depindea cu tot ce avea de stapanul feudal: serb: serv./
  ung. jobbagy.

  Aceeasi marie ,cu alta palarie ca si in cazul termenului de tigan!

  Din punct de vedere istoric si lingvistic,termenul de \’tigan\’\’ provine din limba greaca ,din \’\’athinganos\’\’.
  Semnificatiile cuvantului fiind urmatoarele: pagan,eretic,impur,de neatins. Termenul de \’\’athinganos\’\’ este dat cu sens religios. Retine acest aspect,da?

  In tarile Romanesti,inca de la prima atestare a tiganilor,din 1385,
  semnalata tot in documentele unei manastiri,Vodita,termenul \’\’ATIGAN\’\’,
  CARE A DEVENIT MAI TARZIU \’\’TIGAN\’\’,
  DESEMNA O STARE SOCIALA,ACEEA DE
  ROB,NICIDECUM ETNIA.

  In documentele de cancelarie domneasca autohtona ,in anul 1385
  de pomeneste despre \’\’atigani\’\’,intr-un act de danie catre manastirea Vodita.

  Sa-i explic don\’sarei Noreen cum s-a ajuns dintr-un termen dat cu sens religios,intr-un termen care astazi desemneaza etnia tiganeasca.

  Scurt: in imperiul Bizantin denumirea \’\’athinganoi\’\’ era data cu sens religios unei secte de rit pagan,iar in tarile romanesti denomina o stare sociala,
  aceea de rob.

  Asftel se contureaza doua sensuri ale cuvantului \’\’tigan\’\’: mai intai eretic sau pagan,si apoi statut social in afara sistemului ierarhic al societatii. Cuvintele \’\’rob\’\’ si \’\’sclav\’\’ apar mai
  tarziu in limba romaneasca.
  Asadar,in limba romaneasca veche,termenul utilizat pentru denumirea acestei categorii sociale era
  \’\’tigan\’\’. Clasa dominanta a preluat termenul de \’\’tigan\’\’ care denomina o stare sociala,aceea de robie, si l-a transformat intr-un cuvant legitim atribuindu-l fraudulos etniei.
  Voilla.

  Asa ca iaca-ta-ne cum ne-am pricopsit fara voia noastra cu un nume rar si frumos,care insemna in graiurile altora \’sclavi\’,\’impuri\’,\’eretici\’,\’pagani\’,
  \’de neatins\’.

  Si ca sa fie tot tacamul complet,cei de la academia romana defineste tiganul in DEX \’\’ Tigan,epitet dat unei persoane cu apucaturi rele urate. Tiganos,adj.(cu aspect de tigan : jegos).\’\’

  Repet: nu termenii in sine sunt peiorativi si rasisti,ci asocierea,fondul.

  Asta fac cei de la academia romana si sovinii,asociza termenul de tigan cu un comportament antisocial. Asa cum avea sa vocifereze intr-un interviu silviu prigoana:\’\’ termenul de tigani le este dat din prisma comportamentului lor\’\’.

  Iata cum ne descriu \’\’romanii verzi\’\’ (fascistii) in Dictionarul limbii romanesti din anul 1939 \’\’ Eĭ îs leneșĭ la munca temeĭnică, pofticĭoșĭ, bețivĭ, fumătorĭ, hoțĭ, risipitorĭ, fricoșĭ, ferocĭ cînd îs în largu lor (vechiĭ noștri călăĭ, ca și hingheriĭ de astăzĭ, eraŭ maĭ toțĭ Țiganĭ și Ungurĭ), lipsițĭ de demnitate, murdarĭ la trup și la vorbă și friguroșĭ.\’\’

  http://dexonline.ro/definitie/țigan

  Vezi d-ta,Noreen,daca am denumi oamenii dupa noncalitatile lor,nu ne-am mai denumi romani,ci ne-am denumi epitete date unor persoane cu apucaturi rele,urate. Adica,infractori.

  Mentionandu-l doar pe tigan in DEX ca pe un infractor cu apucaturi rele,nu si pe majoritarul roman,acrediteaza ideea existentei popoarelor dinstincte (care se deosebesc prin anumite trasaturi proprii). Ceea ce este discriminatoriu,
  rasist,imoral,neacademic,nedemocratic si neconstitutional. Tiganul are aceleasi calitati si defecte ca oricare membru al familiei umane.

  Este evident pentru oricine ,in virtituea unor criterii generale si de bun simt cultural ca, termenul de tigan este definit in DEX cu un sens peiorativ mascat.

  Apropos,era sa uit… Ca tot vorbeai d-ta de logica… Spre exemplu,in graiul meu nu exista cuvantul \’\’roman\’\’,ci exista doar cuvantul \’\’ gaje\’\’ (strain). Spune
  d-ta,Norren, d-ta esti obligata sa iti asumi aceasta denumire \’\’ gaje\’\’ si sa te identifici cu ea? Desigur,nu! Termenul \’\’gaje\’\’ nu are nici o legatura cu autoidentificare romanilor in graiul romanesca,ci este un termen folosit de rromi si atat! Nimeni nu este obligat sa-si asume o denumire data de ixulescu doar pentru ca ea exista in limba respectiva,s.m.d.a.

  Nu sunt lingusitor,dar sa dam cezarului ce-i al cezarului.
  Tin sa-i multumesc don\’soarei Irina pentru interventie. Este o persoana culta care se exprima elegant.

  Don\’soara Irina stie ca asemanarea intre cuvantul \’\’rrom\’\’ si \’\’roman\’\’ nu este decat o simpla omofonie. Bineinteles,
  Irina a spus-o intr-un mod elegant si rafinat.

  Replicile d-ei sunt sclipitoare,elegante,
  decorate pe alocuri cu umor. Un sincer sarut-mana pentru dons\’oara Irina!

  O seara buna tuturor!

 32. D-le cucurigu,grecii ne-au denumit \’\’athinganoi\’\’,nu tigani! Termenul \’\’athinganoi\’\’ era dat cu sens religios
  (asa cum turcii v-au denumit in trecut
  \’\’ ghiauri). In anul 1385 am fost atestati in tarile romanesti sub denumirea \’\’Atigani\’\’. In anul 1485 nu mai erau atestati sunt denumirea \’\’atigani\’\’,ci erau atestati cu numele de \’\’tigani\’\’.

  Cuvantul \’Atigan\’ s-a deformat pentru ca alte popoare au preferat sa ramana la variana de origine slava,data de sarbi,
  si anume \’\’cingarije\’\’. A se nota aici ca litera \’\’c\’\’ in sarba pronunta \’\’t\’\’ (tz).

  De aici vine si denumirea noastra in italiana\’ zingari\’,in maghiara\’tiganiuk\’
  si in romaneste \’tigan\’ – toate pronunandu-se cu \’\’tz\’\’. Voilla.
  Insa,toate denumirile sunt gresite,
  pentru ca sarbescul \’cingarije\’ nu insemna tigan,ci insemna selar!
  Pentru ca cinga/rije vine de la chinga/ curea. Adica,om cate se ocupa
  cu selaria,mestesugar.

  Nici nemtescul \’\’zigeuner\’\’ nu insemna tigan,ci insemna escroc. Zigeuner(vine de la gauner – escroc). Germanii culti care stiau ceva istorie si geografie,ne spun \’\’sinti and roma\’\’. Iar sinti sunt
  locuitorii orasului Karachi,disctictul
  Sindh.http://en.wikipedia.org/wiki/
  Karachi

  D-le cucurigu,nu am intrat sa va contrazic,ci doresc sa fac putina lumina in legatura cu denumirea de \’\’tigan\’\’.
  Toate termenele sunt gresite,pentru
  ca gipsy insemna \’\’egiptean\’\’,nu tigan!
  Romii au origini indo/ asiatice,nu africane/arabe. Limba romani este o limba indo-europeana,iar limba africanilor este o limba afroasiatica.

  Nu doresc sa fiu denumit dupa bunul plac al unuia si altuia,pentru ca nu sunt catel de companie,ci sunt om!

  Daca nu cunoasteti conotatia \’\’exonimului\’\’ (denumire data de altii,
  din exterior ) – si spuneti ca nu ar trebui sa ne enervam cand ni se spune tigani,atunci nici d-voastra nu ar trebui sa va enervati cand vi se spune
  \’\’gaje\’\’ sau \’\’ valahi\’\’. Desi,tara se numeste Romania,nu Tigania sau Valahia!

  Pentru a evita divergentele si neplacerile,este indicativ sa ne
  adresam cu termenul nepeiorativ.
  Adica,rom,nu tigan!

  Spun asta pentru ca un domn a cumparat de la sora mea niste zarzavaturi. Eu nu stau la taraba pentru ca este imbulzeala. Stau mai \’\’acana\’\’. La un moment dat am auzit:
  \’\’d-le,de unde ati cuparat zarzavatul?\’\’
  La care aceasta ii spune: \’\’le-am cumparat de la tiganca aia\’\’. Aradand cu degetul spre sora mea.

  Eu,unul,stiam ca nu a spus-o cu sensul de a perora,ci a spus-o cu sensul de a identifica. Atunci m-am dus la el si i-am replicat:\’ alo,nenea,sora mea nu
  este tiganca,ci este romanca de etnie roma! Omu\’,pur si simplu impietrise, nu mai scotea un cuvant. I-am promis ca data viitoare n-am sa mai fiu politicos!

  Nu sunt de fel un tip violent,dar cand
  explic unuia ca eu doresc sa mi se spuna
  \’\’Alexandru\’\’,pai asa sa mi se spuna
  \’\’Alexandru\’\’,nu Ionescu! Asta,pentru
  ca fiecare individ este un caz particular.

  O seara buna!

 33. D-le cucurigu,nu se enerveaza toti
  daca-i intitulezi tigani,ci se enerveaza cei ca mine. Adica,cei care cunosc etimologia si conotatia cuvantului \’\’tigan\’\’. Cei care nu se enerveaza cand
  le zici \’\’tigani\’\’ sunt cei care nu cunosc emologia cuvantului tigan /sau cei
  care nu au citit DEX-ul. De ce nu te
  duci d-ta intr-un grup de tigani si sa
  le explici mai pe \’\’indelete\’\’ cum ii defineste DEX-ul…? Eu personal va fac cadou Dictionarul Explicativ al Limbii Romanesti. Cu o singura conditie: sa va duceti intr-un grup de tigani si sa le aratati si explicati cum sunt definiti in Dictionar. Daca le-ati explica tiganilor mai pe\’\’sleau\’\’ cum ii defineste DEX-ul,credeti ca se vor enerva pe dvs?

  Majoritatea nu se supara cand le spuneti tigani, pentru ca ei percep denumirea de \’\’ tigan\’\’ ca pe un nume dat etniei.

  Si inca ceva… Cand utilizam termenul de\’\’tigan\’\’ se cupleaza automat ambi termeni: cat si cel peiorativ,cat si cel de identificare.

  Dreptul la identitate:
  Suntem de parere ca o natiune se poate denumi cum vrea ea si ca nimeni
  nu poate impune cu o denumire cu forta. Dar nici noi nu putem sa-i fortam pe altii sa utilizeze un neologism,d-le cucurigu!

  Ce facem in aceasta situtie…? D-ta imi zici tigan,iar ei iti zic valah…? Eu zic
  sa mergem pe partea cu \’\’ bunul-simt\’\’
  si sa utilizam termenii nepeiorativi .

  D-le cucurigu,fara suparare,sper sa
  nu\’ va revoltati facand spume
  la gura daca indraznim le spunem
  romanilor:valahi,ghiauri,cutovlahi,
  gaje,caraormani,bogdanlai,ciribiri,
  serbi,etc,etc. Nu de alta,dar termenul
  de \’\’roman\’\’ si \’\’rom\’\’ este un neologism.
  Daca etnonimul \’rom\’este un neologism,
  atunci il imprumutam. Asa cum
  alte popoare au imprumitat cuvintul
  \’\’roman\’\’ provenit limba romana.

  In plus ,este dreptul nostru de a ne denumi \’\’romi\’\’. … Daca nu cumva
  ni se baga pumnul in gura,d-le
  cucurigu! Ca tot vorbeai despre pumni
  bagati in gura… Bineinteles,cu parantezele bine-meritate!

  Irina,imi cer iertare pentru grosolania mea dar nu m-am putut abtine!

 34. Ce facem in aceasta situtie…? D-ta imi zici tigan,iar ei iti zic valah…? Eu zic
  sa mergem pe partea cu \’\’ bunul-simt\’\’
  si sa utilizam termenii nepeiorativi

  da,zi-mi valah. n-o sa dau o lege care sa te oblige sa-mi zici roman:)
  daca pe tine te deranjeaza cuvantul tigan,sa fii sanatos.

  cuvantul tigan a devenit PEIORATIV datorita comportamentului tiganesc. si daca el a devenit peiorativ datorita comportamentului tiganesc, pai sa-si asume consecintele.

  daca stateau in banca lor,cuvantul tigan era la fel de peiorativ ca si cuvantul trib.

 35. Bun, Cucurigu. Atunci nu te-ar deranja nici sa fim numiti, sa zicem, voleuri (de la fr. voler=a fura). Ca na, unii de-ai nostri chiar sunt hoti (aia cu cardurile, cu tablourile etc) si na, sa ne asumam acum. Chit ca tu sau eu n-am facut asta. Sau killars (de la killer, ca tot avem obiceiul sa ne omoram iubitele prin Vest).

  Sa ne asumam, asadar.

  Serios vorbind, rasismul e boala grava. Si nu-ti dai seama nici cat de paguboasa este. Mentinand stigmatizarea unei comunitati, nu o ajuti deloc sa se ridice. Din contra.

 36. \”Bun, Cucurigu. Atunci nu te-ar deranja nici sa fim numiti, sa zicem, voleuri (de la fr. voler=a fura)
  \”
  draguta: nu intamplator exista cuvantul \”tiganeala\” dar nu cuvantul \”romaneala\”

  exista romani care fura dar nu intr-un procent atat de mare cat sa conduca la peiorativitatea cuvantului roman.

  uite,daca sunt hitlerist imi asum sensul peiorativ al cuvantului hitlerist.

  tiganii au dat cuvantului tigan conotatia peiorativa.sa si-l asume.
  daca un cuvant neutru devine peiorativ datorita comportamentului unei etnii,de vina nu este cuvantul ci comportamentul.

  acu ce facem aici,ne mai tiganim mult?:)

 37. imagineaza-ti prin absurd ca majoritatea americanilor ar deveni pedofili.
  dupa 200 de ani,cuvantul americaneala devine peiorativ in sensul de pedofilie.

  schimbam cuvantul american,nu? ca na,e jignitor:)

 38. Sa le spui romilor \”tigani\” e ca si cum le-ai spune germanilor \”nazisti\”. Ca deh, la un moment dat, au avut (unii dintre ei) un comportament si un tip de politica ce s-au soldat cu milioane de victime.

  Cu ce e de vina individul Alexandru, de exemplu, pentru comportamentul unora dintre coetnicii lui? Credeam ca judecam individul, nu masele. Dupa cum nici dupa razboi, nu au fost condamnati toti germanii, ci doar unii dintre ei.

  Sau impartasesti opinia veterotestamentara cu pacatul care cade peste generatii si semintii intregi?

  Chiar nu simti nedreptatea pe care o faci?

 39. Sa le spui romilor \”tigani\” e ca si cum le-ai spune germanilor \”nazisti\”.

  sa ne intelegem: tiganii erau numiti tigani din sec 15, cand acest cuvant nu avea nimic peiorativ.

  germanii nu s-au numit nepeiorativ nazisti in secolul 15, dupa care in sec. 20 sa fie numiti peiorativ nazisti.

  tiganii sunt in situatia particulara in care denumirea lor a DEVENIT peiorativa. devenirea este responsabilitatea lor.
  cuvantul a fost compromis de ei.

  nu putem renunta la cuvinte neutre doar ptr ca o etnie sau un grup transforma prin comportamentul lor acele cuvinte in unele peiorative.

  este ca in exemplul dat de mine mai sus: daca prin absurd cuvantul americaneala DEVINE ( datorita comportamentului americanilor) sinonim cu stupid,nu vad de ce sa renunt la cuvanul neutru american.

 40. Ai uitat ceva: american nu e un exonim. Ei insisi s-au numit asa. Spre deosebire de romi.

  Cauta alt exemplu, astea nu stau in picioare.

  Cucurigu, tu ai citit ceva de mai sus legat de etimologia cuvintelor? Cred ca nu, altfel nu vad cum ai putea s-o tii langa.

  In plus, nu mi-ai raspuns la intrebarea legata de nedreptatea generalizarii. Sau nu te-mpiedici tu in astfel de scrupule?

  Amuzant, nu ne convine cand fac francezii glume proaste, dar o comitem la fel cu romii. Ipocrizia cat casa.

 41. In plus, nu mi-ai raspuns la intrebarea legata de nedreptatea generalizarii. Sau nu te-mpiedici tu in astfel de scrupule?

  unde e nedrept sa-i spun tiganului ca e tigan? si unde e nedrept sa spun ca tiganii ,procentual vorbind, sunt etnia care fura cel mai mult?

  \”Amuzant, nu ne convine cand fac francezii glume proaste, dar o comitem la fel cu romii. Ipocrizia cat casa.\”

  ca nu-mi convine e una. dar sa dau legi si sa interzic francezului sa faca glume pe motiv ca romanu e mimoza si se simte jignit,e alta.

  auzi,li se rupe tiganilor de etimologia cuvantului rom vs tigan. ei vor doar sa scape de o eticheta de care sunt singuri vinovati.

  \”Ai uitat ceva: american nu e un exonim. Ei insisi s-au numit asa. Spre deosebire de romi.\”

  nu are importanta daca americanii au fost sau nu numiti asa; ar fi ridicol ca peste 20 de ani sa renuntam la cuvantul american ,folosit bine merci sute de ani, fiindca cuvantul incepe sa aiba conotatia peiorativa de stupid ( people).
  bine,tu ai renunta,stiu.eu nu:)

 42. si inca ceva:
  daca-i spun unui francez ca este englez, nu e o problema,nu exista o lege in franta sau in anglia care sa blameze aceasta afirmatie,desi e incorecta dpdv istoric.

  dar in cazul in care spui romului tigan,ai o problema legala.
  problema deriva de la peiorativitatea cuvantului tigan. de care se fac vinovati chiar ei.

 43. Cucurigu, te-nvârţi în jurul cozii. Din moment ce admiţi că termenul e peiorativ, atunci cum de nu vezi nedreptatea în a-l folosi referindu-te la oameni oneşti?

 44. \’\’Sa ne intelegem: tiganii erau numiti tigani din sec 15, cand acest cuvant nu avea nimic peiorativ.\’\’

  Cred ca dvs intrati doar sa scuipati si
  sa plecati fara sa cititi ceea ce scriu
  internautii,d-le cucurigu!

  Mai sus am spus clar: tigan deriva din
  grecescul \’\’athinganoi\’\’. Adica \’\’de neatins\’\’. Semnificatiie cuvantului
  fiind urmatoarele:pagan,eretic,impur,
  spurcat \’\’de neatins\’\’. Aceasta denumire religioasa le-a fost data in batjocura –
  asa cum turcii v-au denumit in batjocura pe voi \’\’ghiauri\’\’. Ghiauri –
  nume batjocoritor,dat in trecut de catre turci popoarelor de alta credinta decat cea mahomedana (mai ales crestinilor).

  Asa ca,d-le cucurigu,nu faceti altceva decat sa agresati tastatura doar de
  dragul contrazicerii. Mie mi se par ambele denumiri religiase destul de peiorative .

  Cetatenia:
  Cucurigu,cetatenia se dobandeste prin:
  (nastere),adoptie,acordare la cerere.
  Daca francezul se naste in Romania este cetatean francez. Asta spune Constitutia
  Romaniei: CAPITOLUL II Dobândirea cetăţeniei române:

  Art. 4. – Cetăţenia română se dobândeşte prin:
  a) naştere;
  b) adopţie;
  c) acordare la cerere.

  A. Prin naştere:
  Art. 5. – Copiii născuţi pe teritoriul României, din părinţi cetăţeni români, sunt cetăţeni români. Sunt, de asemenea, cetăţeni români cei care: a) s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinţi este cetăţean român;
  b) s-au născut în străinătate şi ambii părinţi sau numai unul dintre ei are cetăţenia română. Copilul găsit pe teritoriul statului român este considerat cetăţean român, până la proba contrarie, dacă nici unul dintre părinţi nu este cunoscut.

  ETNONIME
  Iar sa stii ca d-ta pui problema gresit,
  pentru ca termenul \’\’rom\’\’ este un
  etnonim (denumire proprie provenita
  din graiul limbii romani). Asa cum
  germanul isi spune\’\’deutsche\’\’,asa imi spun si eu \’\’rom\’\’. Asa cum japonezul isi spune \’\’nippon\’\’,asa imi spun si eu \’rom\’.
  Asa cum ungurul din Romania isi
  spune maghiar,asa imi spun si eu \’rom\’.
  Asa cum o comunitate din Elventia isi
  spun \’romansh\’,asa ne spunem si noi
  \’\’romi\’\’. Ca sa nu dai de banuit ca esti
  de rea-credinta,spune-le si
  germani,nu deutsch! Spune-le secuilor
  din Romania: unguri,nu maghiari
  sau secui! Spune-le si alora din Tara
  Soarelui Rasare: japonezi,nu nipponi!
  Spune-le si romanilor majoritari:
  valahi,nu romani! Apoi,ai cuvantul
  meu de om ca eu si stolul mei de ciori
  vom semna petitia sa ne denumim oficial ,,ciori borate\’\’,nu rromi!

  De fapt,d-ta nu urmeai sa discutam despte etimologia etonimului \’\’rom\’\’,
  ci d-ta urmareai scuipi si sa pleci.
  Bineinteles,amintind ca romii sunt
  cei mai multi care fura – dar omiteti
  sa spuneti ca majoritarii sunt cei care comit cele mai multe,crime,violuri,
  incesturi,etc. Sa nu uitam de infractorii economici \’\’majoritari\’\’ care da un tun cat nu poate fura intreaga etnie Roma in 5 ani.

  Vorba aia: \’\’hotii striga \’\’hotii!\’\’ Daca tipi,tipa mai usor,ca s-ar putea sa ti sa intoarca ecoul.

  Am observat ca atunci cand subiectul vizeaza evrei sau romi,unii devin alergici la normele eticii. Data viitoate cand o sa utilizezi mizeria aia numita \’\’tigan\’\’,am sa utilizez si eu exonimul meu ,d-le cucurigu!

 45. Faptul ca d-ta contestezi doar etnonimul
  \’rom\’ nu si pe celelalte,demonstreaza ca ca sunteti de rea-credinta. Dupa ce vi se explica clar si civilizat ca,termenul \’rom\’este gresit si are conotati peiorative si rasiste (din cauza celor de la Academia Romana),deviati de la subiect
  \’\’amintind\’\’ ca romii sunt hoti.

  Nu spun ca \’\’UNII\’\’ nu sunt hoti…dar este rasist sa acuzi in bloc \’\’ tiganii sunt hoti\’\’… \’\’UNII\’\’ sunt hoti,nu toti! Aveti dvs vreun document oficial in care sa ateste ca tiganii detin monopolul infractionalitatii? Va spun din start ca intr-o tara democratica nu se fac statistici pe criteri etnice,ci se fac statisti generale. Pentru cultura dvs generala,infractorii reprezinta o categorie sociala aparte,cu o mare diversitate comportamentala. Infractionalitatea nu desemneaza grupul,ci individul. Fiecare infractor este un caz particular. Din aceasta cauza propunerea unei tipologii a infractorilor este dificila de facut.

  Afirmatia dvs una rasista \’\’\’Tiganii au dat cuvantului tigan conotatia peiorativa . sa si-l asume. daca un neutru DEVINE PEIORATIV DIN CAUZA
  COMPORTAMENTULUI UNEI ETNII,DE VINA NU ESTE CUVANTUL CI COMPORTAMENTUL \’\’.

  Cu alte cuvinte,tiganii sunt de vina pentru ca denumirea de \’\’tigan\’\’ a ajuns sa aibe contatii peiorative,nu?

  Daca-i denumim \’tigani\’ pentru comportamenul lor antisocial si pentru noncalitatile lor…cum ii denumim
  pe ceilalalti europeni si occidentali care au acelasi comportament antiscocial ca si tiganii…? Inca odata ati demonstrat ca sunti ilogic si de rea-credinta,d-le cucurigu! Cei care incalca legea se numesc \’\’infractori\’\’ si atat! Doar pentru
  cei needucati si de rea-credinta infractionalitatea are etnie sau culoare,
  d-le cucurigu! Dvs nu faceti altceva decat sa afirmati ceea ce afirma oamenii de rea-credinta\’\’ denumirea de
  tigani le este data de comportamenul lor antisocial\’\’. Daca am denumi romanii
  majoritari dupa comportamentul lor si dupa noncalitatile lor,nu ar mai trebui sa fie numiti romani,ci ar trebui sa fie
  numiti : inrobitori,exploatatori
  economici,genocidari,rasisti,lasi,tradatori,xenofobi,hoti,infractori economici,
  gay,pedofili,violatori,alcoolici,drogati, etc,etc .

  Oare sunt un tigan nemernic \’\’sovin\’\’
  care generalizeaza? Desigur,da!
  A spune ca,\’\’romanii majoritari sunt
  lasi,tradatori,genocidari,violatori,
  pedofili sau infractori econimici\’\’,ne conduce la ideea ca majoritarii romani
  mostenesc ereditar aceste noncalitati.
  Nu ca as fi eu rasist…,ci afimatia este rasista,d-lor!

  Poate ne explica mai pe \’\’sleau\’\’ stimabilul cucurigu ce naiba au tiganii in sange de-i fac sa aibe un comportament antisocial – daca nu cumva face aluzie ca este vorba de vreo
  chestie biologica…

  Vorba dons\’sarei Irina\’\’ Dupa cum nici dupa razboi, nu au fost condamnati toti germanii, ci doar unii dintre ei. \’\’ Eu as completa : dupa cum nici dupa razboi,
  nu au fost condamnati toti romanii,ci doar unii dintre ei (ionica antonica,
  mihaita antonica,gheorghe alexianu,
  constantin vasiliu,piki vasiliu,etc).

  Sa generalizez? Desigur,nu! Nu pot acuza poporul roman pentru crimele
  unora,d-le cucurigu!

  Imi cer iertare tuturor romanilor pentru exemplul dat,dar trebuie sa reamintesc ca nu toti suntem violatori,
  hoti,criminali,alcoolici,cersetori,etc,etc.

  Vorba aia :mai bine spui ce nu stii decat sa nu stii ce spui…

 46. toate bune si frumoase dar nu chiar daca nu citezi sursa pentru partea cu etimologia:

  \”El a fost atestat acum o mie de ani si se regasea, in cele trei forme sinonime, “rom”, “dom”, “lom” in lexicul limbii celor trei pop***tii migratoare provenind din nordul Indiei. Limba romani este in aceeasi familie cu sanscrita, in care gasim “roman, roma” insemnand “par” si derivatul “romaça”= “paros”, dar si “roma, romali” = “stapan, rege, domn”. Lectie de etimologie pe scurt. \”

 47. Trebuie schimbata denumirea tarii asteia in \”Dacia\” sau \”Valahia\” si se rezolva toata problema, in timp. Eu una ma simt lezata de asocierea roman-rrom, in strainatate. Nu sunt atat de multi cititi in lumea asta, oamenii nu stau sa studieze etimologii, origini, lexic, izvoare lingvistice. Oamenii se duc la munca zi de zi si-ncearca sa-si faca viata frumoasa in timpul liber. Iar pentru romanii plecati la munca in Vest, e chiar o problema confuzia asta. Se lovesc de ea zi de zi. Nu-s rasista si nu cred ca toti tiganii fac rau, probabil ca daca m-as fi nascut tiganca trebuia sa lupt de doua ori mai mult in viata asta sa ajung unde-am ajuns, posibil ca s-au dus si politici gresite in privinta lor, dar, pe de alta parte, constat ca niciun stat european n-a reusit integrarea lor in societate, orice program s-a adoptat. Stau inca in baraci improvizate, cu sutele, la marginea Romei, Parisului, Madridului si fura, cersesc, fac mizerie, DERANJEAZA. Iar romanii care muncesc cinstit si platesc taxe acolo, sunt deseori asociati cu ei. Asta e adevarul.

 48. @Irina felicitari pentru articol,chiar este foarte bine documentat si am dat de el din intamplare sunt uimita ca esti atat de bine informata si este foarte neutru sau cum sa ma exprim…imi pare rau pentru frustratii care nu au ce face si arunca cu laturi daca nu le convine lor ceva…Probabil ca toleranta se refera la oameni sanatosi la cap si fara prejudecati(de rasa ,sex ,religie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.