fbpx

Sanii au interzis pe Instagram. Si pe Facebook. Dar si lipsa lor

Acum cateva zile, daca vi s-ar fi intamplat sa va plimbati pe strazile New-Yorkului, ati fi avut sansa s-o vedeti pe Scout Willis – fiica lui Demi Moore si a lui Bruce Willis – plimbandu-se la randul ei, dar intr-un mod aparte: topless. Fata de 22 de ani s-a expus astfel in semn de protest fata de politica discriminatorie si sexista – sustine ea – a Instagram.

Cine face efortul de a citi Termenii si conditiile in momentul in care isi face cont pe faimoasa aplicatie (stim, toata lumea sare peste ele) afla ca nuditatea si seminuditatea sunt total interzise, oricat ar fi de artistic prezentate. Numai ca, iata, avem definitii diferite pentru nuditatea feminina si cea masculina. In timp ce o fotografie cu un barbat la bustul gol trece de filtre, una cu o femeie careia doar i se intrevad sfarcurile printr-un tricou transparent, de pilda, este indepartata.

Citeste si:  Prea prost ca sa inteleg stiinta, prefer religia

Willis a fost ea insasi victima politicilor Instagram in urma cu doua saptamani cand a postat o fotografie cu ea insasi intr-o camasa prin care mameloanele i se insinuau si cu doua prietene topless, carora nu li se vad insa figurile, fapt ce a atras dezactivarea contului.

Amuzant este ca ceea ce in New-York e legal – toplessul nu este sanctionat de lege – pe Instagram e ilegal, dupa cum a observat insasi fiica celebrilor actori.
Nu doar Instagram are o problema cu sanii. Ci si Facebook, care a cerut mamelor sa nu mai posteze fotografii cu ele alaptandu-si copiii si victimelor cancerului de san sa scoata fotografiile post-interventia chirurgicala. Ceea ce ingreuneaza si mai mult incercarea de a intelege logica din spatele restrictiilor.

Inteleg ca sanii sunt priviti ca parte a arsenalului de seductie si ca element din «inventarul erotic». Inteleg si faptul ca trebuie protejati minorii care bantuie campiile deloc sigure ale Internetului. Dar atunci de ce si imaginile maternitatii (alaptarea) sunt percepute ca atac la pudoarea publica? De ce pot alapta pe strada, dar nu si pe retelele sociale? Si de ce trimiterea la o afectiune extrem de grava, precum cancerul la san, trebuie indepartata de delicatii ochi ai publicului? Vom ajunge sa cenzuram si imaginile cu oameni carora le lipseste o mana? Sau un picior? Deci, discutam despre sex sau despre disconfort emotional, pur si simplu? Pentru ca, in scurt timp, s-ar putea sa ne trezim cu tot felul de alte interdictii greu de justificat si de incadrat.

Citeste si:  Dependentii nespectaculosi ai zilelor noastre
Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.