Suferim de democratie. Ni se promite vindecare grabnica

USL in ianuarie 2012 despre protestatari intr-un comunicat de presa:

„Ciocnirile petrecute ieri seara (sambata – n.red) in Piata Universitatii sunt regretabile si indemnam autoritatile la calm si la evitarea oricaror abuzuri impotriva manifestantilor. Urmarind filmul evenimentelor din seara zilei de 14 ianuarie, constatam o reactie exagerata a fortelor de ordine in raport cu protestatarii din Piata Universitatii, reactie care nu a facut decat sa stimuleze fenomene marginale ale demonstratiilor si sa creasca tensiunea intre manifestanti”, se arata in comunicatul USL.

Uniunea Social Liberala precizeaza ca „isi rezerva dreptul de a solicita o ancheta administrativa si parlamentara asupra actiunii Ministerului de Interne in ziua de 14 ianuarie 2012”.

USL facea apel la jandarmerie „sa dovedeasca respect fata de cetateni si dreptul lor fundamental de a protesta in mod pasnic impotriva unui regim din ce in ce mai abuziv.

De asemenea, USL se declara solidara cu protestatarii care au iesit in aceste zile in strada, dar condamna orice fel de violenta si incitare la violenta„.

Victor Ponta in ianuarie 2012:
„Ii respect si ii felicit pe toti romanii care au iesit in strada pentru a-si apara drepturile in fata abuzurilor unui regim politic nedemocratic! Este nevoie ca vocea lor sa fie auzita, pentru ca ei sunt cei care au transmis acest mesaj extraordinar de solidaritate, de revolta dar si de speranta. „Am vazut ca sunt identificati cei aflati acolo. Astea sunt mijloace folosite inainte de ’89. Oamenii trebuie sa fie atenti pentru ca regimul Basescu nu este unul care sa plece de bunavoie, ci se va agata de tot ce poate ca sa ramana acolo. Oamenii protesteaza pasnic. Nu incalca nicio lege”.

Citeste si:  Banii sau dragostea?

Victor Ponta in octombrie 2013:

„Vreau sa dati un semnal foarte clar de respectare a legii. Exista o linie ro?ie peste care nu accept sa se treaca. Colegul nostru, domnul Barbu, a fost agresat. Nu e vorba de domnia sa, ca e barbat, rezista, e vorba de faptul ca nu ne intoarcem la anii ’30, cand isi faceau legionarii de cap pe strazile Bucurestiului. Cat timp protestele sunt pasnice. Jandarmii au procedat foarte bine, foarte elegant, dar in momentul in care se trece linia rosie si vorbim de agresiuni, amenintari, blocarea unor drumuri, aveti din partea mea mandat foarte clar de interventie conform legii”, i-a spus Ponta ministrului de Interne, Radu Stroe, in sedinta de guvern.

Ministrul Stroe azi, 20 octombrie 2013:

“Va trebui sa monitorizam toate aceste mitinguri, ma refer la cele autorizate, si mitinguri si traseele parcurse in astfel de situatii, astfel incat sa incepem sa diminuam imaginea pe buna dreptate negativa in legatura cu faptul ca nu am aplicat legea pana la capat. (…)”totusi a trecut multa vreme si organizatorii mitingurilor trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa respecte legea, de voie si, daca va fi cazul, de nevoie.”

La cateva ore dupa declaratia Ministrului Stroe, Jandarmeria Romana a trimis urmatorul comunicat:

In cazul in care manifestatiile vor avea, in continuare, un caracter „spontan”, jandarmii vor incepe, intr-o prima etapa, sa aplice amenzi contraventionale si sa nu mai permita protestatarilor sa blocheze circulatia pe bulevardele principale, au spus sursele citate.

Cand se inselau autoritatile? In 2012 sau in 2013?

Sa ne intelegem bine. Declaratiile din 2012 veneau dupa manifestari mult mai violente decat cele de acum. Declaratiile din octombrie 2013 vin dupa cele mai pasnice proteste, lucru evidentiat si in presa straina. Proteste la care oamenii vin inclusiv cu copii in port-bebe, in carucioare, pe biciclete.

Citeste si:  Ce-am fost si ce-am ajuns

Incidentul cu luneta sparta a masinii ministrului Barbu, in conditii foarte ciudate – in aceeasi zi in care iesisera la iveala documente despre care acelasi ministru afirma ca nu exista, chestiune extrem de importanta si relevanta pentru modul in care s-au dat avizarile pentru exploatarea de la Rosia Montana, dar care a cazut la capatul listei de stiri – a fost pretextul care serveste despre motiv pentru radicalizarea discursului clasei politice. Tot in umbra a cazut si stirea conform careia a fost demis directorului Institutului Geologic Roman, una dintre putinele voci cu autoritate, din partea oficialitatilor, care s-au pronuntat impotriva Proiectului RMGC si care a adus grave acuze privind falsificarea unor harti. Ecranele au palpait numai in stralucirea lunetei sparte a Ministrului (Distrugerii) Culturii.

Paralel cu denigrarea – protestatarii au fost numiti, dupa etichetele deja expirate de eco-anarhisti, hipsteri, eco-teroristi, neofascisti (chiar de catre ministrul Barbu) si (neo)legionari de catre premierul Ponta, se pun bazele unei campanii de intimidare, dupa metodele brevetate de Ion Iliescu in anii ’90 (va amintiti de golani si de minerii chemati sa faca ordine?). Nu exista niciun fel de alta explicatie pentru declaratiile la care asistam zilnic din partea autoritatilor, una mai belicoasa decat alta. Regimul “democratic” ne arata coltii din catifeaua conferintelor si comunicatelor de presa.

Ministrul Barbu – care, pana la proba contrarie, ramane victima unui incident condamnabil – este compatimit pe la toate televiziunile. S-au invocat anchete peste anchete pentru identificarea celui care a aruncat cu piatra. Chestiune fireasca, de altfel. Unde vin eu cu intrebarea: de ce nu s-au ordonat anchete si pentru angajatii RMGC care-i hartuiesc fizic si psihic pe opozantii proiectului, localnici din Rosia Montana, de ani de zile? De ce nu au fost identificati nici pana azi cei care i-au distrus masina jurnalistului Mihai Gotiu, una dintre cele mai documentate voci in chestiunea Rosia Montana, acum mai bine de un an de zile? Desi incidental s-a petrecut chiar in piata central din Rosia Montana, loc impanzit cu camere, care, ce sa vezi, chiar atunci nu functionau? Agresiunea asupra acestor cetateni este mai putin importanta, domnilor guvernanti?

Citeste si:  Si asa ne-au ingropat pe toti. In Stirbei Voda

In aceeasi nota a razgandirilor dupa cum adie vantul intereselor, acum un an si jumatate, exploatarea gazelor de sist era periculoasa. Acum, este benefica, ne scapa si de saracie (desi nu se explica niciodata cum anume), iar cei care se opun ei sunt primitivi si platiti de rusi. Cand v-ati inselat, domnilor guvernanti? Atunci sau acum?

Democratia e buna doar atunci cand nu este invocata impotriva noastra, nu-i asa? Altfel, un protest pasnic pe strazile Bucurestiului sau Clujului devine amenintare, manifestare violenta si trebuie aplicata legea “fara complexe”, iar democratia e un rau ce trebuie starpit. Democratia a murit, traiasca democratia originala!

In incheiere, revin cu o lege demodata: Constitutia, aia pe care o bagam la naftalina si o scoatem dupa chef, zice asa la articolul 39: ART. 39
Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt LIBERE si se pot organiza si desfssura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme.

LI-BE-RE? S-a inteles?


2 Comentarii
  1. Daca l-ai pune pe Ponta sa asculte ce zicea el anul trecut, ar zice ca este o facatura si ca este inscenat. Anul acesta, desi lumea protesteaza impotriva unor proiecte care au sustinerea lor deplina (anul acesta evident, anul trecut erau \”afaceri ale basistilor), ei tot in Basescu lovesc. Sunt foarte curioasa, dupa ce se va alege alt presedinte (presupun ca va fi unul dintre ei) pe cine vor da vina?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.