fbpx

Te crezi Femeia Fantastica?

Fraze sau cuvinte precum „multumesc”, „ma descurc”, „pot si singura” fac parte din vocabularul tau zilnic si nu te dai niciodata inapoi de a le folosi. Mergi la serviciu si stai plecata de acasa cel putin noua-zece ore pe zi, faci curatenie, gatesti, ii calci camasile iubitului sau sotului, te ocupi de copii in cazul in care ii ai, ii duci la scoala, ii iei, ii ajuti la teme, telefonezi prietenelor si familiei pentru a-i intreba cum se simt, ai grija de bunastarea si armonia familiei, dar cu tine cum ramane? Poate ca, pentru moment, ti se va parea ca esti invincibila, dar intr-o buna zi s-ar putea sa capitulezi.

Mitul femeii fantastice

Viata e complexa, poate fi interesanta si fascinanta, dar usoara stim cu totii ca nu e. Ritmul alert si situatiile neprevazute te pun uneori fata in fata cu limitele tale exploatate la maximum. Si astfel realizezi ca nu te poti teleporta in doua locuri deodata, ca ti se poate intampla sa obosesti, sa te imbolnavesti, sa intarzii. Daca inca traiesti cu ideea ca femeia fantastica traieste e una, dar sa si vezi in ea un exemplu demn de urmat e grav. Desi ai o vointa si o putere de neoprit, trebuie sa intelegi ca la un moment dat este ceva in neregula sa vrei sa faci totul de una singura si sa nu accepti ajutor. Daca stai putin sa te gandesti si sa iti faci o analiza interioara, vei realiza ca omul de cand se naste el depinde intr-o oarecare masura de altii. Cu totii dezvoltam la un moment dat o dependenta mai mica sau mai mare fata de ceilalti. Atunci cand erai foarte mica, ai depins de altii pentru nevoile tale de baza. Cu timpul, pe masura ce ai dobandit diverse capacitate si abilitati, ai inceput sa iti manifesti propriile dorinte si a aparut nevoia de independenta. De la prima lingurita dusa la gura si pana la ceea ce faci astazi, e cale lunga. Bineinteles ca, pe parcursul vietii tale, ai fost incurajata pe rand de parinti, educatori, invatatori, profesori ori alti adulti importanti din viata ta, sa iti exerciti micile sau marile tale experiente „victorioase”. Asta a favorizat placerea ta de a face lucrurile singura. Daca ai avut norocul ca parintii tai sa te sprijine la inceput fizic, iar apoi si moral, ai invatat ca te poti baza pe cineva si ca poti cere ajutorul atunci cand nu reusesti sa te descurci de una singura. Insa un asemenea comportament din partea ta poate veni si ca o rabufnire din cauza faptului ca parintii tau au fost unii super-protectivi, care nu ti-au dat voie sa gusti libertatea si astfel, ajunsa la maturitate, compensezi facand totul singura. Cu toate ca intelegem ca vrei sa detii controlul absolut asupra tuturor lucrurilor, intelege ca nu se poate. Si in plus, femeie fantastica avea si ea superputeri pe care tu nu le ai. Specialistii spun ca acest tip de comportament se mai poate datora unei figuri feminine din familie care a avut un impact serios asupra psihicului tau. Sau, in alte cazuri, unor persoanje din lumea mondena care ti-au influentat copilaria intr-un mod deosebit (spre exemplu Maica Tereza, Lady Di, Marylin Monroe).

Citeste si:  Fascismul si femeile

Nu-i usor sa recunosti ca „nu mai poti”

Vrei sa dai bine in ochii sotului, ai sefului, ai colegilor, ai familei, ai copiilor. Ai vrea ca toata lumea sa te priveasca admirativ si sa iti aduca „magna cum laude”. Sa fii femeia universala, buna la toate, indispensabila, de neinlocuit. Intr-o buna zi, dorinta ta de perfectiune si de a-i uimi pe ceilalti te va obosi teribil. Cu toate astea, refuzul de a cere ajutor se poate datora unor traume mai vechi, instalate adanc in subconstientul tau. Intr-un fel sau altul, ti-e frica sa iti pierzi imaginea de femeie fantastica sau sa nu pari vulnerabila. Iti este cumva frica sa nu fii catalogata drept o persoana slaba de pe urma careia se poate profita. Mai mult, perceptia generala este aceea ca oamenii de succes nu cer niciodata ajutor, lucru complet fals. De fapt, la un moment dat in viata, ai invatat ca nu este bine sa ceri ajutor. Cumva, a cere ajutor unui necunoscut, te poate lega, in sensul de a ramane datoare. In plus, indiferent ca este vorba despre un strain sau un prieten, primul tau gand va fi, de fapt: „ce va crede despre mine?”. Adevarul este ca adesea, cand trebuie sa cerem ajutor traim o stare de rusine, de vinovatie. Astfel de comportamente sunt legate de trecut, de experientele neplacute si anume acelea in care erai nevoita sa ceri ajutor si ai fost respinsa. Si probabil ca tocmai parintii tai nu prea te-au invatat sa ceri ajutor tocmai pentru ca (surpriza) nici ei nu stiau foarte bine cum sa faca asta. De foarte multe ori, frica de a cere ajutor este asociata cu vina, coercitia, santajul. Pe langa asta, te simti indatorata omului care iti ofera ajutorul. Este o lege nescrisa care spune ca, daca cineva te ajuta, trebuie sa faci si tu la fel candva. Povestile si proverbele despre aceste fapte sunt relevante. Sau probabil ca ai avut un alt gen de experiente nefaste cu oamenii care cereau mereu ajutorul fara a oferi niciodata nimic in schimb si tocmai ca nu vrei sa ajungi ca ei.

Citeste si:  De 8 Martie nu voi cumpara nimic

S.O.S. Ajutor!

In primul rand, trebuie sa te obisnuiesti cu ideea ca a cere ajutor este un lucru extrem de natural si intalnit la toata specia umana existenta pe Terra. Dar cum poti face asta? Raspunsul e simplu, mai greu este sa pui in practica. Fii constienta ca poti oricand cadea in extrema cealalta. Te poti imbolnavi oricand, poti deveni nefunctionala, iar ceilalti se pot indeparta cu usurinta. Asadar lamureste-te pe tine insati cui poti cere ajutor si in ce imprejurari. A lamuri problema iti este de folos pentru ca te forteaza sa o structurezi mental. A gasi persoana potrivita inseamna sa stii cine este de incredere si cine are posibilitatea reala de a te ajuta. O ideea buna este sa incepi cu pasi marunti. Cere ajutor pentru toate lucrurile mici de care nu te poti ocupa si vei vedea ca viata ta se va simplifica. Sau mai poti cere ajutor pentru o problema serioasa care necesita atentie sporita. Incet-incet, vei capata incredere in faptul ca si altii pot face la fel de bine unele lucruri si nu vei mai simti nevoia decat sa le verifici si, poate, nici atat.

Ai auzit de self-help?

Este o noua alternativa utilizata din ce in ce mai mult in ultimii ani in SUA. In anul 2005, s-au vandut carti in valoare de 693 de milioane, iar de atunci domeniul nu da semne de scadere. „Self-help” este un suport psihologic nou, sub forma de literatura, inregistrari audio sau video si se bazeaza in mod expres pe rezolvarea problemelor legate de refuzul ajutorului altora.
Desi cartile self-help sunt concepute in asa maniera incat sa aduca o perspectiva noua si sa rezolve problemele, daca te astepti ca ele sa faca minuni peste noapte, te inseli. Nu uita ca, in primul rand, totul depinde de tine, iar o astfel de carte poate da rezultate doar in momentul in care tu esti 100% hotarata ca vrei sa schimbi ceva in viata ta. Conditia consta in faptul ca toate ideile prezentate in carte, trebuie sa le adaptezi intr-un mod personal. Oricat de bine ar suna in teorie, nici tu nu crezi ca de maine vei renunta sa mananci ciocolata doar pentru ca ai citit despre cum sa faci asta. Chiar daca pentru altcineva a functionat, asta nu inseamna ca o sa functioneze si pentru tine. Rezultatele mai depind si de gravitatea problemelor. Pentru anumite probleme mai delicate, cum ar fi pierderea cuiva drag ori vreun divort, ar fi de preferat sa ceri ajutorul unui specialist face-to-face deoarece sfaturile vecinei de la patru sau ale prietenei celei mai bune nu sunt intotdeauna de ajuns.

Citeste si:  La coada, la eutanasiere

Imparte responsabilitatile

Pentru ca lucrurile sa mearga asa cum trebuie si pentru a fi armonie, in orice familie, lucrurile trebuie impartite. Chiar daca esti mama si sotie, asa nu inseamna ca trebuie sa fii doar tu calul de bataie. Sarcinile trebuie impartite atat sotului, cat si copiilor! Nu spune nimeni sa le dai atributii care ii depasesc, insa lucruri usoare cum ar fi: stersul prafului, maturatul ori spalatul vaselor li se potrivesc de minune. Asemenea si sotului: il poti trimite la piata, il poti pune sa dea cu aspiratorul ori sa faca putina ordine in camera. Chiar daca nu este invatat, se va invata! Atata timp cat nu are un handicap, si el poate face aceleasi lucruri pe care le faci si tu. Ca doar si tu esti om si mergi la serviciu, muncesti si acasa si, in plus, esti si un inepuizabil suport moral pentru cei din jur. Pe langa asta, elibereaza-te putin si de probleme celor din jur. Dezvata-te sa le sari in ajutor de fiecare data. Scuza-te politicos, invocand alte probleme, chiar si fictive, sau spune-le adevarul cum ca esti obosita sau ca nu ai timp ori ca te simti rau. Din cauza suprasolicitarii tale, dar si a frustrarii, cu timpul s-ar putea sa devii irascibila si sa iti versi nervii pe oricine. Daca vrei ca sotul si copiii sa iti ramana aproape permanent, nu ezita sa faci o schimbare in viata ta.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.