Toamna, se numara bobocii (i)legali ai prostitutiei

O data la cativa ani, manata de diverse motive, invocand diferite pretexte si folosindu-se de anumite contexte, o persoana politica propune legalizarea prostitutiei. Faptul este de natura sa scoata din amorteala o anumita categorie a publicului si sa revigoreze substratul de moralitate cazut in plictiseala. In aceasta toamna, s-a intamplat ca acea persoana sa se numeasca Silviu Prigoana, care a si depus proiectul de lege la Parlament. Inainte sa discutam plusurile si minusurile demersului sau, haideti sa vedem care ar fi principalele puncte atinse de propunerea sa legislativa.

Cine poate practica prostitutia?
Orice persoana cu varsta de minim 20 de ani care obtine de la primarie o autorizatie pentru “activitate sexuala cu caracter autorizat” – aceasta fiind denumirea formala. Client poate fi oricine a implinit varsta de 16 ani. Prostitutia poate fi practicata independent sau in cadrul unei case de toleranta. Casele de toleranta trebuie sa obtina o autorizatie in partea Consiliului Local. De asemenea, vor exista medici autorizati care sa hotarasca cine este apt sau nu pentru a practica aceasta meserie. Evident, urmeaza sa fie modificate si Clasificarea Ocupatiilor din Romania si codurile CAEN.

Citeste si:  Pupam. Deci, existam

Unde se poate practica?
In cazul prostituatelor care nu isi desfasoara activitatea intr-o casa de toleranta, ele o pot face la domiciliu cu conditia ca acolo sa nu locuiasca minori si ca spatiul respectiv sa fie utilizat exclusiv in acest scop. In cazul in care este vorba de o casa de toleranta, atunci minim 70% din venituri trebuie sa revina prostituatei. Casele de toleranta functioneaza ca societati comerciale si au relatii contractuale cu persoanele fizice autorizate, in cazul de fata, prostituatele.

Obligatii
Prostituata este obligata sa mearga lunar la un control medical. De asemenea, trebuie sa aiba asupra ei prezervative pentru client, sa afiseze in mod vizibil tarifele (cuantumul sumei se stabileste inainte de indeplinirea actului sau actelor). Daca o persoana este surprinsa intretinand relatii sexuale fara autorizatie, risca o pedeapsa cu inchisoarea de 3 luni pana la 3 ani. Pentru cei care obliga pe cineva sa practice prostitutia, propunerea legislativa prevede o pedeapsa cu inchisoarea de 5 pana la 10 ani, iar in cazul in care e vorba de un minor, pedeapsa creste la 7 pana la 12 ani.
Persoana autorizata este obligata sa respecte durata programului dinainte stabilit si sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii clientilor sai.

Citeste si:  Brandurile si romanii: profitul trece, obiceiurile raman (II)

Drepturi
Persoana autorizata are dreptul sa refuze un client sau o anumita practica, un anumit serviciu solicitat de acesta. De asemenea, prin contributiile aduse la sistemul asigurarilor sociale si de sanatate, prin impozitele platite, ea va beneficia de asigurari medicale si de pensie dupa ce-si va fi incetat activitatea. Poate renunta atunci cand doreste si parasi casa de toleranta fara sa fie obligata la plata vreunor penalitati. Daca activeaza intr-o casa de toleranta, trebuie sa i se puna la dispozitie o camera separata, dotata cu baie si cu alte detalii specifice.

Prostitutie sa fie, dar nu si pentru gay

Cam acestea ar fi elementele esentiale atinse de legea lui Prigoana. Ceea ce m-a frapat insa, este interdictia de a practica prostitutia cu persoane de acelasi sex. Cu alte cuvinte, relatiile homosexuale contra cost sunt scoase in afara legii ceea ce mi se pare cel putin bizar, avand in vedere faptul ca, in Romania, homosexualitatea nu mai este incriminata de lege de cativa ani buni. Asadar, sa se bucure de servicii sexuale numai heterosexualii, nu si homosexualii.

Citeste si:  Barbatii batrani si fetele tinere

Evident, pozitia BOR a fost cea asteptata: daca nu e legiferata, ne putem preface ca nu exista. Capul introdus sistematic si adanc in nisip. Inteleg ca biserica, de orice orientare ar fi ea, nu are cum sa sprijine legalizarea prostitutiei. Nu aceasta e menirea ei si e normal ca lucrurile sa fie asa. Sa sustii insa ca, prin legalizare, cresc proxenetismul si numarul celor afectati de boli cu transmitere sexuala mi se pare ipocrizie curata.

La fel ca oricand, sunt convinsa ca, nici in aceasta toamna, legea nu va trece. Sa nu uitam: suntem crestini, ortodocsi si morali, mai presus de toate morali. Iar moralitatea noastra se protejeaza prin populism, sub nicio alta plapuma nu poate inflori mai abitir si mai viguros. Politicienii nu vor risca sa piarda voturi importante de dragul unei legi care ar aduce putin control intr-o lume deja existenta, ceva drepturi unor categorii de femei deja abuzate (de clienti, proxeneti si chiar de politisti) si ceva bani la bugetul de stat.


7 Comentarii
 1. ar fi bine sa se legalizeze prostitutia, si asa sunt fete pe toate drumurile, la toate granitele, prin toata europa, romance cu miile.

  un alt avantaj este chiar controlul asta medical pe care ar fi obligate sa il faca, minimalizand riscul de transmitere a BTS-urilor

 2. Normal ca biserica ortodoxa nu vrea sa auda de asa ceva. Popii sunt ocupati cu amantii lor (iar legea lui Prigoana nu e de acord cu homosexualitatea) si au urechile astupate cu castile in care le canta manele…

 3. eu sunt o prostituata in europa…mi-as dori sa fiu acasa dar e ILEGAL…am cativa ani buni in meseria asta..fac asta ca imi place…eu in toti ani de meserie am observat un lucru…ca ROMANIA e cea mai mare exportatoare de prostituate din lume…..deci ROMANIA tara cu oameni ortodocsi….exporta cele mai multe dame…decat sa le lase linistite..si sa creasca turismu…exp olanda…parerea mea,onesti la suprafata si desub murdari…bullshit….de aia tara e saraca si nu da inainte…ca e plina de oameni PROSTI.

 4. Anastasia,
  Ce legatura are ortodoxia cu prostitutia? Ortodocsii din Romania incearca sa traiasca moral (chiar daca nu toti reusesc), iar paganii din Romania se prostitueaza. NU EXISTA PROSTITUATE ORTODOXE! DACA NU TRAIESTI ORTODOX, BOTEZUL NU ITI ESTE DE FOLOS.

  Sa creasca turismul? Adica tara asta pentru a carei demnitate a curs sange de martiri (ex. domnitorul Constantin Brancoveanu si fiii lui) sa ajunga prostituata Europei? Ati vrea voi…

  Zici ca Romania e plina de oameni prosti. Mai bine prost si cinstit, decat altfel…

 5. pt alexandra: pai, pana una alta, vorba lui napoleon\” \’Toate femeile sunt curve, mai putin mama si sora mea, dar sa nu uitam ca si ele sunt femei\’.
  eu cred ca prostitutia exista tocmai pentru ca activititatea sexuala la femei a fost mereu condamnata, daca femeile cu multipli parteneri erau tratate ca si barbatii in aceasi situatie, atunci la ora actuala nu mai exista meseria in sine. dar in fine, deja o dam in filozofii, ideea de baza e ca da, unora femei le place sa fie curve. Eu personal, nu ma vad in stare sa fac asa ceva, dar cele care pot… treaba lor, cine suntem noi sa judecam ce fac ele cu o parte a corpului lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.