Un primar si zidul rusinii noastre

Primarul Chereches este un om care conduce o comunitate a secolului XXI folosind mijloace care ar fi impresionat nazistii din anii 30. In Baia-Mare acum trei ani s-a inaltat un zid. Gri, urat, sumbru. Un zid care separa “mizeria” de “civilizatie”. Un zid care desparte romii saraci si urati de majoritarii frumosi si bogati.

Pentru ca zidul sa nu-i fie daramat prin hotarare judecatoreasca, in urma amenzii si recomandarii CNCD, primarul a chemat studentii de la Universitatea de Arte Plastice din Cluj-Napoca sa-i dea o fata vesela, colorata si legala. Caci picturile de pe el l-au transferat in zona monumentelor de arta stradala, sustine edilul, iar daramarea lui va fi acum mult mai complicata. Conducerea Universitatii a dezaprobat si s-a delimitat de proiectul primarului intr-un comunicat de presa destul de aiuristic si confuz, intre noi fie vorba. Dar raul ramane. Urat, vizibil.

Citeste si:  1 Mai: in Vama sau la biserica? Saptamana patimilor la gratar

Astazi primarul a iesit, extrem de bine-dispus si intampinat de o presa la fel de vesela, si a explicat lucrurile cu un cinism de neimaginat. Astfel aflam ca:

– Zidul a fost construit pentru a-i proteja pe cei de pe strada respectiva si pentru a genera optimism in randul celor care locuiesc acolo.

– Nu se mai poate vorbi despre un gard sau despre un zid, ci despre o opera de arta aflata sub incidenta drepturilor de autor, care nu va mai putea fi demolata, fiind nevoie de avizul Ministerului Culturii, sustine primarul.

– Tot o opera de arta va fi si mutarea celor care locuiesc in respectivele blocuri – spune vesel edilul, care e dornic sa fie un foarte bun artist in a-i muta om cu om. Totodata isi exprima credinta ca lucrurile vor fi pozitive pentru oras.

Citeste si:  Compatriotilor mei rasisti

– Miza principala a primarului este sa creeze opere de arta si-n alte zone cu conditia ca-n spatele acelor opere sa nu fie « mizerie ».

– Incepand de azi, va fi «seful grupei de salubrizare in zonele acestea de saracie si mizerie» neferindu-se insa nici de munca de jos «voi fi cel care va conduce buldozerul, daca e cazul», fiind cel care «va elibera o zona de mizerie si saracie, care-a deranjat foarte multa vreme orasul».

– Zidul este un obiectiv turistic, un loc de pelerinaj unde « avem porci, avem caracatite, avem scafandri, avem elefanti, avem pesti, avem broaste testoase, in functie de societatea in care traim.

Citeste si:  Vandut fericire. Cumpar confort

Unii ar spune ca zidul baga mizeria si saracia sub pres. Ca o comunitate este exclusa si ascunsa de ochii sensibili ai celorlalti pentru ca e saraca si nu prea aratoasa si pentru ca trebuie disciplinata si trebuie sa i se arate unde ii e locul.

Eu zic invers: zidul acesta este mizeria din noi. Scoasa la suprafata, baltind deasupra aparentelor cu toate incercarile de cosmetizare. Primarul Chereches si cel care-l aproba si-au exhibat adevarata fire, adevaratul grad de civilizatie cu fiecare caramida din zidul acesta.

Mentinerea lui in functie insa duce problema la alt nivel: acela al complicitatii. Cu fiecare zi care trece si acest primar ramane in functie, iar acel zid in picioare, gradul de mizerie al societatii noastre creste.


3 Comentarii
  1. Locuiești cumva în zona respectivă din Baia Mare? Ai habar de problemele sociale din zonă? Cai verzi pe pereți (sic!) corect politicește este orice papagal în stare să scoată. De vreme ce nu ai informații reale totul este doar logoree semidoctă și ipocrită.

  2. Hmmm…nu prea cunosti situatia de acolo. Ai preluat o informatie care scoasa din context ne-ar oripila pe multi…vorbeste cu oamenii din zona…s-ar putea sa iti schimbi parerea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.