fbpx

Uneori, pestele se impute de la coada

Camerele emisiunilor de stiri au poposit mai des decat de obicei pe litoral. E normal, e sezonul concediilor. Si, ca de obicei, subiectul il faceau mai degraba comportamentele si atitudinile daunatoare decat cele pozitive. De data asta, era vorba de gunoaiele de pe plaja dintr-o statiune – considerata de unii, in mod exagerat zic eu – de fite: Mamaia. Imaginea poposea pe gramajoare de peturi si revenea apoi obsesiv la un turist cu mustata care dovedea o neintrecuta maiestrie in a-si arunca seminte de floarea-soarelui in cavitatea bucala si a le elimina apoi, mai ceva ca o masina de secerat, in perimetrul din jur.

Reporterii se opreau, din cand in cand, si-i intrebau pe cei surprinsi in flagrant de ce arunca gunoaiele. Raspunsurile, in majoritatea lor, sunau in felul urmator: „Nu vedeti, dom’le, ce mizerie e aici?!”. Siderant, zic eu.

Apoi, de la plaja „populara”” reporterii au plecat spre o plaja privata, unde inchirierea unui sezlong varia intre 25 si 50 RON, dorind sa observe, probabil, daca si cei cu resurse financiare mai solide se comporta la fel ca vecinii mai putin instariti. O duduie fumatoare indesa cu strasnicie un chistoc in nisip. Aceeasi intrebare. Raspunsul, dupa un moment de fastaceala: „Am sa le iau cand plec!”. O credeti pe cuvant? Eu ma indoiesc ca urma sa dezgroape din nisip resturile dupa obiceiul matei.

Citeste si:  Ma scuzati, dar ce pret aveti?

Ceea ce mi-as fi dorit sa vad, si n-am vazut, din pacate, ar fi fost niste agenti care sa ii amendeze pe acesti turisti atat de indignati de mizeria din jur incat s-au gandit sa contribuie si ei, dupa putinta, cu ceva, dupa mijloacele fiecaruia, la marirea mormanului general de gunoaie. Asta in conditiile in care plaja era curatata in fiecare dimineata, dar la vremea apusului ajungea sa semene cu o groapa de gunoi.

Ma tem ca bunul-simt si educatia si-au pierdut definitiv greutatea, iar apelul la ele este echivalentul unui tipat in desert. Din moment ce nu simtim ca aruncarea paharului de plastic pe plaja ar intra in conflict cu propriile noastre valori si principii, cu propria noastra fiinta, din moment ce astfel de gesturi vin in mod in natural compatriotilor nostri, atunci singura solutie ramane inducerea sentimentului ca intri in conflict cu legile statului. Iar cei care le aplica trebuie sa fie cat se poate de vizibili. Probabil ca s-ar da cele mai multe amenzi din Europa pentru astfel de fapte, dar, cu siguranta, in cativa ani, am scapa de aceste fiinte cu pretentii urbane, dar cu comportament de primate.

Citeste si:  Pupam. Deci, existam

Nu am sa le inteleg niciodata mentalitatea. Nu stiu cum nu-si dau seama ca ei insisi pun o caramida la dezastrul pestilential de care se plang mai apoi. Isi invata copiii sa procedeze in moduri similare si astfel gunoiul tot creste si tot creste, pana cand ne va sufoca pe toti. Nu tin minte sa fi vazut vreodata un reprezentant al statului amendand pe cineva pentru ca nu respecta o regula minima. Nu tin minte sa fi vazut vreo masina oprita pentru ca soferul ei s-a debarasat pe geam de tot ceea ce-i prisosea inauntru. Am vazut insa oameni care-si petreceau tot weekend-ul curatindu-si casele si lustruindu-si cu fervoare automobilele.

Romanii par sa traiasca intr-un univers limitat la propriul domiciliu. Acolo, intr-adevar, se pot transforma in cei mai fanatici gospodari, in cei mai profesionisti exterminatori de microbi si bacterii. Spatiul din afara celor o suta de metri patrati in care mananca si dorm nu-i mai preocupa, nu-i mai intereseaza. E al nimanui. Desi, daca stai sa te gandesti, de multe ori, stam mai mult plecati decat acasa. Asadar, mergem prin acel gunoi, respiram acel gunoi, acel gunoi ni se lipeste de piele si ne intra in nari.

Citeste si:  Barbatul epilat. Un mod de utilizare?

Tocmai in aceasta detasare de spatiul public rezida problema. In faptul ca siluim acel spatiu, profitam de el, dar nu-l protejam deloc. E al tuturor, atunci cand vine vorba de beneficii (toti ne bucuram de plaja si de mare, nu?) si al nimanui atunci cand trebuie protejat si respectat. Sa ne fie oare aceasta limitare tipica noua?

O situatie concreta: In fata blocului in care locuiesc, exista o gradina de flori. O splendoare. De care are grija o vecina. Pliveste, planteaza trandafiri, culege frunzele cazute. Pubelele sunt tot in perimetrul gradinii. O alta vecina, cand duce gunoiul, nu face efortul de a pasi pe alee, ci o ia de-a dreptul peste lalele, strivindu-le. Vecina care se ocupa de gradina a rugat-o pe cea de-a doua sa aiba putina grija si sa nu mai calce peste lalele. Care credeti ca a fost raspunsul? „Dar ce, sunt ale mele? De ce mi-ar pasa mie de ele?”. No comment.

PS: vreau sa va rog ceva. Un strop de indrazneala. De fiecare data cand vedeti o hartie, un pet zburand din mana cuiva, duceti-va frumusel si cu cel mai dulce zambet si care il aveti in posesie, spuneti-i respectivului: „Nu va suparati, cred ca v-a cazut ceva.”.

12 Comentarii
  1. Da, romanii mai au muuuulte de invatat. Eu stau in anglia, unde nu zic ca o fi mai bine sau mai rau… dar e mult mult mai curat. In fata blocului unde stau e o gradina cu flori, care e ingrijita de un gradinar, platit la comun de toti locatarii, nimeni, dar nimeni nu calcat vreodata o floare. Parcurile din oras sunt pline pline de flori, tot anul, flori frumoase si colorate, si nimeni, niciodata nu s-a atins de vreuna, si nimeni nu a avut tupeul sa le calce. Peturi rar aruncate pe strada (nu zic ca nu sunt), mucurile de tigara aproape intotdeauna sunt aruncate in gunoi, iar la plaja e curatenie si dupa-masa la 6 dupa ce au trecut vreo 10000 de oameni pe acolo.
    Si vorbim de un popor pe care eu personal nu pot sa-l sufar. Sunt aroganti, betivi, nesimtiti, majoritatea tinerilor au BTS-uri, iar la capitolul cultura generala stau mai prost decat badea Jiji… Dar… stiu ce e aia curatenie. Si stiu sa respecte munca altora. La ei femeia care face curat dimineatza la birou e respectata si toti se straduie sa ii faca munca mai usoara.

  2. lasa ca am procedat eu la faza: \”Un strop de indrazneala. De fiecare data cand vedeti o hartie, un pet zburand din mana cuiva, duceti-va frumusel si cu cel mai dulce zambet si care il aveti in posesie, spuneti-i respectivului: \”Nu va suparati, cred ca v-a cazut ceva.\” si m-am ales cu o injuratura si era sa o iau si in freza. de atunci nu imi mai pasa de nimeni si nimica

  3. @Trif: ma mira ceea ce spuneti. Eu tocmai de aceea am sugerat aceasta abordare. Cu alte cuvinte: facem pe prostii. Ca si cum n-am sti ca obiectul respectiv a fost aruncat intentionat, nu din greseala.

    Altfel, stiu ca melteanul are obiceiul de a fi si agresiv, pe langa prost-crescut.

    Pe de alta parte, daca nu intervenim, daca lasam totul la latitudinea unui bun-simt inexistent, slabe sanse sa vedem schimbari…

    Sigur ar mai fi si cuvantul legii, care nu se face insa simtit mai deloc. Cred ca daca ar fi ca in Portugalia, de exemplu, unde pentru un chistoc zburat din masina iei 500 de euro amenda (chiar o iei!), lucrurile ar sta mult mai bine…

  4. Din pacate, nu te poti duce sa spui nimic unei astfel de persoane, pentru ca este limpede si clar ca \”buna ziua\”, cat timp are nesimtirea si proasta crestere de a arunca gunoiul in alte locuri decat cele indicate in mod normal si civilizat, nu vei rezolva absolut nimic, si cum a zis si \”TRIF\”, esti injurat, huiduit si de multe ori poate chiar lovit. Mie personal imi este frica de astfel de oameni.
    Din pacate nu sta in puterea mea, un simplu cetatean, sa schimb oamenii. Din pacate asta este adevarul, tot de autoritati depinde totul, numai ca si atoritatile tot oameni sunt, unii mai buni, altii mai rai, unii care au putina cultura si educatie si carora \”poate\” le pasa, altii care nu… si merg pe sfanta \”pila\”, iti intorc spatele si ridica din umeri, etc. Toate lucrurile de genul asta in viata, sunt cu \”dute – vino\”, toate se invart in jurul mai multor \”cauze si scuze\”.
    P.S. Se intorc sute de \”cetateni romani de etnie rroma\” din Franta (si cine stie cate alte tari vor face la fel), cu cortul si caruta. Pe astia cum ii schimbam? Tot cu: \”Buna ziua, ati furat si ati facut mizerie din greseala! Va rugam binevoiti si faceti ce este de buna conduita, educatie si bun simt! Multumim!\”?

  5. @Irina
    Am vazut raspunsul tau la comentariul lui TRIF, dar uiti ceva, cu cat faci pe prostul esti luat si mai mult in batjocora. Nu inteleg de ce insisti pe tema asta. Incearca tu sa faci \”pe prostul\” in asemenea situatie, si te rugam sa ne scrii cu lux de amanunte reactia acelor persoane. Cati crezi ca te vor baga in seama, si vor \”remedia problema\”, sau isi vor indrepta prostul obicei? Din pura curiozitate, crezi ca poti face acest mic \”studiu de piata\”, pe baza caruia sa scrii un articol? Eu personal, as vrea sa vad feedback-ul.

  6. Pai, Miky, tocmai de-asta, am sugerat metoda asta. Ca am si testat-o. De cele mai multe ori, oamenii respectivi chiar au parut rusinati. O singura data o cucoana mi-a zis sa-mi vad de treaba. Asta ca sa folosesc un eufemism.

    Poate am avut eu noroc…

    Si da, stiu, ca doi sau trei ca noi nu pot face mare lucru. Dar daca am fi mai multi…

  7. @ irina: Nu, nu ai avut tu noroc, ci romanilor nostri le e lene sa faca ceva. Daca au primit un refuz si o injuratura, gata au renuntat. Eu am mai aplicat metoda, si majoritatea oameniilor s-au simtit prost ca aruncasera pe jos. Da, am fost si injurata, dar no… asta nu inseamna ca am renuntat.
    😀

  8. Bravo! Bun articol, bune intentii! Eu te sustin si sunt de acord cu tot ce ai zis. La mine in spatele blocului e un parc si seara de seara se strang \”baietii de cartier\” cu fite si masini…insa cu un comportament de mahala.. lasa sticle pe banci, pe jos…coji de seminte; mai mare jena..si daca le atragi atentia , te si injura sau rad ironic. Este in puterea noastra sa schimbam ceva, chiar daca suntem putini… 1, 2, 3..dar asa putem creste si schimba ceva. In orice inceputul e mai greu dar se poate prin vointa.
    M-am saturat sa accept toate porcariile oamenilor care ma inconjoara..si probabil o sa am de suferit dar gata! Trebuie schimbat ceva..

  9. Cred ca putem face un fel de rezistenta a bun-simtului. In niciun caz, nu trebuie sa ramanem pasivi. Daca in general, pledez pentru toleranta, in asemenea chestiuni sunt pentru intransigenta.

  10. DA, suntem cei mai jegosi si nesimtiti din europa. bunul simt e pe cale de disparitie, nici nu mai sper sa vad oameni pastrand hartia cu ei ca s-o arunce la primul cos. toate exemplele date de tine imi sunt cunoscute si stiu cu regret ca ai dreptate. la fel ma intreb si eu. cum poti sa fii atat de incuiat si nesimtit incat sa te intereseze doar de patratul pe care stai tu, restul fiind groapa de gunoi comuna pt tine? ne luptam cu prostia zi de zi. si daca nu ai bun simt, putina minte te-ar face sa intelegi ca nu putem trai in infectia pe care ne-o cream singuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.