fbpx

WTF – Pot sa cumpar o vocala?

Cand oamenii au inceput sa descopere ca, odata ce ai acces la internet, nu vei mai fi nevoit sa iesi afara din casa niciodata, a fost o avalansa imensa de informatii care incerca sa ii familiarizeze pe noii sositi cu ce inseamna www-ul. Una dintre discutii a fost cea despre acronime si ce inseamna ele online. As vrea sa spun ca nu sunt un user de internet profesionist asa ca opiniile mele nu vor avea prea mare greutate. Imi este rusine sa spun ca nu pot intra in competitie cu acei „guru” ai internetului cu pareri pertinente pentru ca n-am fost in blogosfera decat o singura data. Eram tanara si era foarte frig acolo si nu-mi amintesc prea multe lucruri.

Desi spatiul virtual este practic nelimitat, acronimele sunt folosite in general pentru a castiga timp si a economisi energie. Lucrurile precum e-mailul si messengerul profita din plin de beneficiile acronimelor pentru ca ele ii ajuta pe oameni sa spuna ceea ce vor sa spuna, mult mai repede.

Citeste si:  Femeile vor sa continue sa danseze

Sa stii definitia tuturor acronimelor de pe internet nu este imposibil, dar nu este nici foarte folositor. Pentru ca sunt atat de multe, ele se impart in categorii in functie de domeniul pentru care sunt folosite. Iti vei da seama, indata ce intelegi pentru ce este folost acel acronim, ca pana la urma sunt acronime de bun simt si le vei putea folosi in contexte asemanatoare.

Acronimele sunt un fel de jargon al internetului, de limbaj codat care ii face pe unii oameni sa se simta speciali. Eu? Eu inca prefer sa scriu toate literele din cuvinte si sa ma exprim in romaneste pe cat posibil (pentru ca invazia englezismelor e la cote maxime in zilele noastre). In momentul in care mi se deschide fereastra de chat si gasesc grupuri de litere ca de exmplu: BF, BTW, BRB etc, imi amintesc instant de un joc televizat mai demult in care puteai cumpara vocale pentru a pune cap la cap o expresie si a castiga un premiu.

Problema este ca nu prea ai de unde sa cumperi vocale online si pana nu iti va descrifa cineva intelesul consoanelor pe care ti le adreseaza va fi destul de greu ca purtati o conversatie. Poti recurge bineinteles ca cateva resurse online (cum alfel) pentru a decoda afirmatiile. Exista cateva site-uri care dau definitiile acestor grupuri de cuvinte si se pare ca apar noi grupuri de cuvinte in fiecare zi. Vom ajunge probabil la un moment dat sa consideram acronimele online o limba de sine statatoare pe care va fi musai sa o stii. Asta ca sa nu intram in discutia despre emoticoane. Cum?! Nu stiti ce-i ala un emoticon? E hai! L-ati folosit cel putin o data in viata 🙂

O sa redau mai jos o lista cu cele mai cunoscute acronime astfel incat cei mai putin initiati in tainele online-ului (ma indoiesc ca sunt foarte multi) sa descopere ce incearca sa le comunice partenerii de discutie. Restul le puteti gasi deslusite aici.

Citeste si:  Spuneti-le ca Mos Craciun exista!

AFK: Away from keyboard
AFAIK: As Far As I Know
B2B: Back to back
B4: Before
BAK: Back at keyboard
BBL: Be back later
BBS: Be back soon
BF: Boyfriend
BRB: Be right back
BTW: By the way
CUL: See you later
DL: Download
F2F: Face to face
FAQ: Frequently asked questions(usually a document)
FYI: For Your Information
GF: Girlfriend
GMTA: Great minds think alike
H: Hug
IMO: In my opinion
ISP: Internet service provider
IDK: I don’t know
JK: Just Kidding
KISS: Keep it simple, stupid or sweetheart
LMK: Let me know
L8R: Later
LOL: Laughing out loud
LMK: Let me know
K: OK
PAW: Parents Are Watching
ROFL: Rolling on floor laughing.
ROTFLMAO: Rolling on the floor laughing my A** off
SYL: See You Later
TNX: Thanks
TY: Thank you
TYVM: Thank you very much
10X: Thanks
WTF: What the F***
WTH: What the Hell
OMG: oH, my God
OMFG: Oh, my f*** God

Photo Credits.

4 Comentarii
  1. right on (ro), le folosesc cu fiecare ocazie..de ce nu, daca tot ne salveaza o farama de timp.
    evident ca toate aceste prescurtari, acronime and stuff n-au nicio noima in acceptiunea celor ce nu folosesc internetul decat sa google-uiasca vreun cuv mai inchipuit
    ps: wtf, asta-i viata (virtuala), get used to it, or pls stay the f@#k off!!!

    lots of looolz =))

  2. Eu nu suport aceste prescurtari. Au darul de a ne saraci din punct de vedere lingvistic. Limba e ceva viu, capabil sa redea nuante diferite, dar daca ajungem sa folosim toti aceleasi stereotipuri …. o saracim.
    Nu-mi place nici sa vad litera \”K\” folosita pentru ca reda grupul \”ca\”, \”che\” sau \”chi\”. Nici \”tz\” in loc de \”t\”. Daca nu avem diacritice la dispozitie, mai bine lasati \”t\”-ul. Este inestetic, este obositor pentru cel care citeste. Iar de mancatul vocalelor ce sa mai vorbesc.
    In legatura cu preluarea lor din engleza, suntem unul dintre popoarele cu cel mai scazut respect pentru propria limba. Francezii isi pastreaza accentele. Noua de ce ne e lene sa folosim diacriticele? Si credeti-ma nu o sa vedeti spanioli cu \”Brb\”, \”wtf\” si alte astea. Nu de alta, dar ei au propriile lor cuvinte si se folosesc de ele cu incredere. Nu fac apel la rebuturi.

  3. nu e faza k nu treb sa fol preskurthari…
    da in limbaju de pe neth te ia naiba pana scrii toate cuvintele…hellaaau nu m`am tampith sa ma apuc sa scriu pe mess cu diacritice….shi in prescurtarile de genu se fol doar pe net:))…k nu se apuk nime sa scrie la skl preskurtath sau ku \”k\” in cuvinthe…

    fiecare cu opiniile lui…:-|

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.