fbpx

Sa revenim la oile noastre!

Transilvania Film aduce pe ecranele cinematografelor din Romania Despre oameni si oi / Rams, o tragi-comedie islandeza despre doi frati care nu si-au mai vorbit de patru decenii. Filmul regizat de Grimur Hakonarson a castigat Un Certain Regard, la Cannes Film Festival 2015 si premiul publicului la TIFF 2015.

“O noua dovada ca cinematografia islandeza (a) exista si (b) are o aroma inconfundabila de nebunie amestecata cu tandrete.” (AV Club)

Backgroundul de film documentar al regizorului islandez isi spune cuvantul intr-o poveste simpla, dar extrem de emotionanta, nascuta din incapatanarea care ii caracterizeaza pe fermierii islandezii. Viata barbosilor mucaliti se desfasoara previzibil, intr-o apropiere simbiotica cu prietenii si partenerii lor de viata, oile. Hakonarson povesteste ca ideea filmului a plecat din propria experienta cu oamenii din zonele rurale din Islanda. Parintii lui fusesera crescuti la tara, unde regizorul a lucrat vara de vara pana la varsta de 17 ani, timp in care si-a format o sensibilitate pentru genul de povesti, personaje si limbaj vizual specifice Islandei rurale.

SINOPSIS
Intr-o vale izolata din Islanda, Gummi si Kiddi traiesc unul langa celalalt, impartind o turma de oi de rasa pura, considerata una dintre cele mai bune din tara. Cei doi sunt premiati constant pentru berbecii lor. Cu toate ca impart pamantul si stilul de viata, fratii nu si-au mai vorbit de patru decenii. Atunci cand o boala incurabila (scrapie – o afectiune a sistemului nervos) infecteaza turma lui Kiddi, toata valea devine amenintata, iar autoritatile decid sa eutanasieze animalele pentru a opri raspandirea. Insa fratii nu pot accepta asta asa ca lupta, Kiddi cu pusca, Gummi cu mintea, sa isi salveze animalele.

Conflictele dintre vecini sunt foarte obisnuite in Islanda rurala. Eu personal stiu multe exemple de vecini care s-au certat si apoi nu si-au mai vorbit timp de decenii. De cele mai multe ori chiar uita de la ce s-au luat. Islandezii sunt oameni incapatanati si autonomi, vor sa fie propriii stapani si n-au incredere in nimic care vine din exterior. E acolo un filon de gandire independenta care uneori sfideaza logica”, spune regizorul si scenaristul Grimur Hakonarson.

Citeste si:  Ce putem vedea si face la MTR in Noaptea Europeana a Muzeelor?

Sigurður Sigurjonsson si Theodór Juliusson, actori celebri in Islanda, ii interpreteaza pe Gummi si Kiddi si criticii ii aplauda in egala masura. Amandoi castiga premiul FIPRESCI pentru cel mai bun actor, la Palm Spring IFF 2016. Faptul ca cei doi sunt atat de credibili in rolurile de fermieri de generatii se datoreaza perioadei dinaintea filmarii, cand s-au facut repetitii intense cu oile. Castingul organizat pentru oi a fost o aventura in sine care a necesitat ceva pregatire si grija, isi aminteste regizorul. Cele mai frumoase amintiri le am din perioada de preproductie, cand am tinut auditii pentru oi, povesteste el.

“Absurdul nordic, patosul chaplinesc si peisajele tulburatoare sunt doar o parte din sarmul filmului semnat si scris de Hakonarson, de fapt o poveste inteligenta despre diverse tipuri de pierderi.” (Wall Street Journal)

Nascut in 1977, Grimur Hakonarson a absolvit FAMU – Film Academy of Performing Arts, Praga, in 2004. Filmul lui de licenta, Slavek the Shit, despre un paznic de toaleta publica din Praga cu ghinion in amor, a fost si primul care s-a bucurat de atentie internationala. A fost selectat in sectiunea Cinefoundation a festivalului Cannes 2005, unde a castigat 12 premii, plus un Silver Hugo Festivalul International de Film de la Chicago. Al doilea film, Wrestling, despre doi wrestleri homosexuali care trebuie sa-si ascunda relatia in Islanda rurala, a avut premiera la festivalul de la Locarno, in 2007, si este cel mai de succes scurt metraj din Islanda, cu 25 de premii la activ in festivaluri din toata lumea. Au urmat comedia fantastica Summerland (2010), si documentarul A Pure Heart (2012) despre viata unui preot dintr-un orasel din Islanda. Despre oameni si oi a fost filmat de Sturla Brandth Grovlen, castigatorul Ursului de argint la Berlin pentru filmul Victoria, pe o camera digitala Arri Alexa. “Practic, am vrut sa arate ca si cum a fost filmat pe pelicula. Am fi lucrat pe 35mm daca aveam banii”, recunoaste Hakonarson.

Citeste si:  Comunismul exotic al Cubei

Filmul va rula din 26 februarie pe marile ecrane.

In prima saptamana filmul va rula in: Bucuresti, Cluj Napoca, Constanta, Brasov, Barlad, Pitesti, Targu Mures

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.