fbpx

Abutilon – copacelul din casa noastra

Sa zicem ca ne-am cam saturat de toate floricelele mici pe care le crestem de cand am devenit pasionati de plantute si alte asemenea chestii… dar nici nu prea avem chef sa ne apucam de crescut plamierii pe care ii vedem la tot pasul, prin fiecare sufragerie a prietenilor nostri. Ce este atunci de facut? Poate ca solutia se afla intr-un mic arbust din familia hibiscusului (este chiar ruda cu trandafirul chinezesc), care provine din zonele tropicale si subtropicale ale Americii de Sud.

Numele acestui arbust este ABUTILON, dar poarta si denumirea de artar de camera datorita frunzelor care se aseamana cu cele ale artarului si poate incanta nu numai prin verdele stralucitor al frunzelor, ci si prin florile spendide, de culoare portocalie, care apar in timpul verii. In regiunea de origine, acest copacel poate atinge cativa metri inaltime, dar, in conditii de crestere artificiala, rareori inaltimea lui ajunge la 1,50-2 metri.

Citeste si:  Pastrarea cutiilor de plastic proaspete

Ingrijirea acestui copacel nu este deloc dificila: are nevoie in primul rand de lumina stralucitoare, puternica si tolereaza foarte bine chiar si cateva ore de soare direct in fiecare zi. Cel mai bine se simte atunci cand este plasat intr-un loc insorit, in fata ferestrelor cu dispozitie sudica sau estica.

Temperatura ideala pentru abutilon se situeaza in jurul valorii de 20 de grade Celsius ziua si cateva grade mai putin pe perioada noptii. Perioada de hibernare, cu temperaturi de 12-15 garde, in care intra in timpul iernii, ii este benefica, dar, spre deosebire de alte plante, nu este esentiala. Atentie insa la temperaturile scazute din timpul perioadei reci: daca planta este expusa la valori sub 10 grade celsius, este foarte probabil sa nu supravetuiasca.

Umiditatea aerului nu ii este strict necesara acestui arbust, tolerand destul de bine o atmosfera uscata, insa este de preferat ca in camera sa se gasesca un nivel ridicat de vapori de apa, mai ales daca ne dorim sa produca flori.

Un alt factor la care trebuie sa fim atenti atunci cand ne decidem sa „adoptam” un abutilon este sensibilitatea extrema a acestuia fata de curentii de aer, astfel ca trebuie sa cantarim foarte bine locul in care il vom amplasa. De asemenea, aceasta planta este si foarte vulnerabila la variatiile mari de tempratura, trecerea brusca de la valori mari la valori mici provocandu-i caderea florilor si chiar distrugerea unei parti importante din frunzis.

Udarea este deosebit de importanta in dezvoltarea normala a acestui arbust: in perioada de crestere, care la noi coincide cu vara, trebuie udat frecvent, fara insa ca apa sa balteasca in ghiveci. Iarna nu se uda decat atunci cand este nevoie, adica pentru a evita uscarea substratului. In aceasta privinta, trebuie repectata o regula de aur: nu trebuie sa lipsesca apa, mai ales in perioada de dezvoltare.

Citeste si:  Muscatele - minunatele plante ale copilariei noastre

Deoarece absoarbe foarte repede elementele nutritive din sol, este absolut necesara fertilizarea in fiecare luna, mai ales in perioada de crestere, cand are nevoie de energie pentru cresterea masei foliare si formarea de flori.

Schimbarea ghiveciului trebuie facuta in fiecare primavara, iar in ceea ce priveste substratul, planta nu este absolut deloc pretentioasa, puteti utiliza orice fel de pamant suficient de bogat incat sa-i asigure elementele necesare, cum sunt turba, compostul sau chiar pamant normal de gradina.

Daca vreti sa dati o tenta de originalitate gradinii sau balconului dumneavoastra, dar, in acelasi timp, de vigoare, nu ezitati sa apelati la frumusetea delicata a abutilonului!

Un comentariu
  1. Si eu sunt innebunita dupa abutilon , am acasa cred vreo 80 de pomisori numai pentru mine portocaliu galben si cu frunze pepite . La noi in Gorj nu gasesc alb , galben si roz si acum am vazut si roz dublu da prin America si se numeste Victorian Lady
    si e superb . Va pot spune ca atunci cind imi infloresc creste sufletul in mine eu fiind o impatimita a florilor . Am o sala de 13m lungime si 2m latime plina cu flori cam 2000 de plante si le tin pentru mine . Rau este acum ca din aceasta dragoste mare am multi lastarei si nu mai am pe unde sa le cresc si imi pare rau de ei . De exemplu cred ca am 100 de pui de aloe si mieste mila sa ii arunc si nu stiu ce sa fac cu ei ca trebuie sa ii raresc neaparat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.