fbpx

Adopta un porcusor de Guineea

Animalele de companie sunt pentru multi dintre noi o realitate a vietii de zi cu zi si cu greu ne-am imagina cum ar arata viata noastra fara ele. Suntem obisnuiti ca atunci cand venim acasa pisica noastra dungata sa ne sara in brate si sa toarca linistita sau catelul sa ne latre parca mustrindu-ne ca am lipsit atat de mult de mult si ca am uitat de el, dar apoi sa se gudure pe langa noi si sa ne ierte cu multa indulgenta.

Astazi nu vom vorbi despre caini sau pisici – care sunt indiscutabil pe primele locuri in topul iubitorilor de animale. Vom discuta despre un animal atat de dragut ca pana si motanul l-ar admira fara sa simta nevoia sa il alerge in jurul canapelei (eeh, este o figura de stil, acum sa nu credeti ca e chiar asa !) si anume porcusorul de Guineea. Acest animalut sensibil este originar din America de Sud si, din pacate pentru el, este folosit si in cercetarea stiintifica drept animal de laborator. Porcusorul de Guineea este un foarte bun prieten, vesel, jucaus, si, ingrijit corect, poate deveni o parte importanta a vietii dumneavoastra chiar daca nu il puteti scoate la plimbare prin parc!

Citeste si:  Hranire trandafiri

Ingrijirea porcusorului nu este foarte dificila: primul lucru de care trebuie sa ne ocupam atunci cand decidem ca ne dorim acest anumalut drept coleg de apartament este sa ii asiguram un loc al lui, in care sa se simta bine si in care sa fie in siguranta, adica sa-i punem la dispozitie o cusca. Aceasta trebuie sa fie cat mai spatioasa (cel putin 80 de cm lungime si 60 cm latime), putind fi confectionata din plastic, lemn sau sticla. Dintre acestea cea mai buna solutie este cea de sticla, deoarece plasticul se zgarie si poate dezvolta numeroase bacterii, iar cea de lemn se impregneaza cu mirosul de urina si este mai greu de curatat. Pe fundul custii, care trebuie sa fie orizontal, fara accidente de relief sau gaurele (pentru ca porcusorul are labutzele foarte sensibile si se poate rani), se pune un strat (2-3 cm) de talas uscat, evitandu-se astfel mirosurile neplacute, sau asternuturi speciale concepute pentru ei. Este necesar sa evitati rumegusul, pentru ca praful acestuia este inhalat de animal si poate sa-l imbolnaveasca, precum si talasul din cedru, care poate provoca moartea micutului. De asemenea in cusca trebuie sa amplasam si anumite jucarii care sa-l tina ocupat pe locatar si sa-l stimuleze mental cum ar fi tuburile de carton prin care sa se poata plimba in voie sau crengute care le va alunga plictisul si pe care le vor roade cu placere. Nu folositri roti (carusel) de genul celor pentru hamsteri pentru ca se pot rani.

Citeste si:  Ce sa NU pui pe masa de Craciun

Camera in care tineti cusca trebuie sa aiba o temperatura cuprinsa intre 15-20 de grade Celsius, sa fie ferita de zgomote puternice, luminoasa, uscata si fara curenti de aer, pentru ca racesc foarte usor. In fiecare zi sa lasati porcusorii sa ” zburde ” in libertate prin camera, aceasta miscare fiind utila pentru sanatatea lor fizica, dar si psihica, insa este bine sa-i supravegheati cu atentie in aceste perioade, iar daca in camera sunt plante decorative aveti grija sa nu guste din ele pentru ca majoritatea sunt toxice. Curatirea custii se face o data la 2-3 zile cand se va schimba talasul, se vor dezinfecta vasul de apa si fundul custii. Daca tot vorbim de sanatatea porcusorului este bine sa ne ingrijim si de fizicul acestuia: gherutele trebuie taiate cam o data pe luna, baia se va evita, facindu-se doar in cazuri exceptionale, pentru ca samponul este destul de agresiv cu parul si pielea lui (in plus, nici nu-i face mare placere!; perierea, in schimb, se poate face zilnic, mai ales daca porcusorul nostru apartine unei speci cu parul lung.

Hrana purcelusului de Guineea este compusa din fan uscat (care trebuie sa-i fie permanent la indemana), iarba verde (trifoi, lucerna, traista ciobanului), morcovi, salata verde, pepene, castraveti, frunze de patrunjel, marar, mere sau dovleac. Chiar daca exista conceptia gresita conform careia porcusorul nu are nevoie de apa, aflati ca este extrem de necesar sa ii asigurati in fiecare moment accesul la aceasta.

In incheiere va dau un sfat care va va ajuta atat pe dumneavoastra cat si pe micul coleg de camera: daca adoptati un asemenea animalut ganditi-va sa-i asigurati un prieten de joaca, adica mai bine adoptati doi ! Nu va vor dezamagi !

Un comentariu
  1. purcelusii sunt haiosi, dar tare sensibli. am multi prieteni care au avut si le-au cam murit. oricum, sunt mai destepti decat crede lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.