fbpx

Albastrul in casa ta

Cand ne pregatim sa decoram o camera sau o casa intreaga, prima decizie ce trebuie luata este legata de culori. Inainte sa cumperi orice, inainte sa face planuri si sa dai comenzi, trebuie sa stii sigur ce culoare vei folosi. Dar alegerea nu e usora. Ai nevoie de o culoare care sa se lege de celelalte, care sa nu fie nici prea rece, nici prea calda, nici prea puternica, nici prea stearsa.

Daca ai probleme in alegerea unei culori, albastrul este una dintre optiunile sigure, care nu te va dezamagi niciodata. E o culoare versatila, ce permite multe combinatii, dar poate fi folosita si singura, in diverse nuante. Desi in general este considerata o culoare rece, se pot gasi si tonuri mai calde, mai intime.

De ce este albastrul culoarea preferata a designer-ilor ? Pentru ca, oriunde mergi, nu se poate sa nu apara in jurul tau vreun petec de albastru, indiferent de nuanta lui: cerul, marea, florile, varfurile muntilor, lacurile, raurile. O culoare des intalnita in natura, albastrul este calm, odihnitor, relaxant. Este o culoare mediteraneeana, care aminteste de vara, soare, mare.

In multe culturi, albastrul este culoarea adevarului, fidelitatii, intuitiei, sinceritatii si creativitatii. Terapiile alternative, care folosesc culorile pentru vindecare, recunosc albastrul ca avand un efect tonic asupra mintii si trupului, un efect de stimulare a metabolismului si de reducere a nervozitatii. Din punct de vedere psihic, albastrul calmeaza starile emotionale, relaxeaza si este potrivit pentru meditatie, creativitate, dezvoltare spirituala. Ajuta persoanele introvertite sa se exprime.

Fie ca ai sau nu incredere in terapia prin culoare, albastrul ramane o culoare potrivita pentru interioare pentru ca simplul fapt ca este frumos si usor de combinat.

Evident, exista o varietate de tonuri si fiecare are proprietatile sale.
Cel mai usor de folosit este albastrul deschis, bleul cerului senin. Merge in orice camera, de la bucatarie pana la baie si se poate combina cu diverse culori. In living, cu mult albastru si un strop de alb se poate crea cu usurinta un decor marin, ce aminteste de vacanta de vara. O combinatie des intalnita este cea cu peretii bleu si mobila alba, la care sa adauga accesorii bleumarin sau turcoaz si un covoras in dungi alb-albastre. Este decorul marin tipic, o combinatie usor de realizat care „iese” din prima chiar si celor fara experienta.

Citeste si:  Mituri despre cina in oras

Putin mai mult curaj necesita combinatia albastru-galben, insa rezultatele sunt pe masura. Galbenul solar da albastrului stralucirea si caldura care ii lipsesc, iar combinatia rezultata este vesela, optimista si nepretentioasa. Se poate folosi in bucatarie, living, dormitor sau baie cu aceleasi rezultate bune.

O combinatie mai serioasa si eleganta este cea dintre bleu si negru. In decoratiunile de interior, negrul este culoarea elegantei si a luxului, iar albastrul deschis o inveseleste putin, dandu-i o tenta jucausa.

Dar si albastrul poate sa fie elegant. Tonurile de bleumarin alaturate unui bleu deschis, pot sa salveze o camera ce ar fi parut prea deschisa la culoare, iar combinatia de bleumarin si alb repezinta o alta solutie pentru un decor marin.

Bleumarinul este o culoare inchisa a carei folosire necesita atentie, dar, folosit intr-o cantitate potrivita si in locurile potrivite, el poate sa fie elementul decisiv in design-ul camerei. Bleumarinul este culoarea marii adanci, aminteste de vacanta, de vapoare si aventura. Pe de alta parte, daca vrei sa folosesti aceasta culoare intr-o camera, atunci trebuie sa o combini cu alte culori deschise, pozitive : alb stralucitor, murdar sau perlat, bej, gri deschis. Decorul poate fi imbunatatit, adaugand tablouri sau fototapete cu imagini marine sau accesorii ce amintesc de un vapor pornit catre larg.
O alta culoare foarte apreciata de designeri este albastrul-cerneala, foarte inchis, adanc. Este cea mai inchisa nuanta de indigo si culoarea cerului de noapte, luminat de luna. Pare mai viu si mai vesel decat negrul, dar este mai cald si mai elegant decat albastrul deschis.

Citeste si:  Curcan cu sos de gutui si chiftelute de linte

Poate sa apara pe pereti, pe tesaturi, covoare si accesorii. Poate sa fie usor lucios sau mat. Oricum, este o culoare misterioasa, clasica si moderna in acelasi timp, relaxanta si proaspata. Ca si bleumarinul necesita combinatia cu o culoare mai deschisa, de preferat o nuanta de alb.

Foarte frumos este si albastrul cobalt, insa fiind o culoare electrica nu se poate folosi pe suprafete mari. Cantitati mici (pe accesorii, tesaturi) se pot combina cu rezultate uimitoare cu bleumarinul sau albastrul deschis, carora le da un plus de vitalitate.
Orice nuanta ai alege, albastrul ramane o culoare frumoasa, care nu se demodeaza, o culoare potrivita multor stiluri de la cel exotic pana la minimalist, shabby chic, oriental sau contemporan.

Nici un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.