fbpx

Apartamentul tau. Bucatarie. Dining

Rasfoind revistele de arhitectura si design de interior, undeva, printre sutele de pagini, iti formezi o parere despre cum ar fi ‘corect’ sa dispui functiunile in cadrul casei tale. Fiind prezentate multe case, care mai de care mai spatioase, imaginea legata de ambientarea unei locuinte sufera, odata cu transpunerea in diversele cazuri personale, deformatii semnificative. Si daca in nu stiu ce casa diningul ocupa un loc privilegiat, plutind ca o insula in maretia spatiului, automat ai tendinta sa vrei ca acest lucru sa fie posibil si in cadrul casei tale.

Sa nu uitam insa ca apartamentele, majoritatea lor, nu ofera spre exercitiu un spatiu
prea amplu. De aceea trebuie sa reorganizam, pastrind principiile de baza, tot ceea ce am vazut si ne-a placut in numeroase ambientari prezentate in reviste.
Locul de luat masa poate fi situat intr-o zona separata a casei, insa avind legatura directa cu bucataria si livingul. Daca spatiul nu ne permite acest lucru, diningul si bucataria se pot uni, pastrind insa independenta fiecarei functiuni in parte.

Citeste si:  Lucruri de facut cand stai in casa

Cu toate ca lemnului ii este asociata de cele mai multe ori o imagine rustica, el poate fi folosit in combinatii cu alte materiale generind forme si corpuri de mobilier cu un pronuntat caracter modernn. Lemnul se poate asocia cu inoxul, rezultatul fiind unul cu adevarat spectaculos. Fronturile corpurilor de mobilier din cadrul unei bucatarii pot fi realizate dintr-un lemn cu o culoare deschisa, incluziunile de metal fiind reprezentate de invelisul exterior al aparaturii electrocasnice sau placaje la nivelul suprafetei peretilor inferioara dulapurilor suspendate.

Zona de lucru poate fi independenta de celelalte elemnte de mobilier, constituindu-se intr-o zona insulara. Blatul poate fi pozitionat deasupra unui corp folosit pentru depozitare. Zona de lucru are integrat si un lavoar, mentinandu-se astfel din punct de vedere estetic acelasi principiu, cel al combinatiei lemn-metal. Restul blatului ramane liber pentru lucru, putind, la nevoie, sa preia functiunea de bar.

Peretii pot fi vopsiti in nuante de crem sau alb, evitindu-se aglomeratia cromatica deoarece spatiul este redus, iar ansamblul trebuie citit cu usurinta. In plus
aceasta zona trebuie sa fie foarte bine luminata natural. Daca aceasta necesitate nu este indeplinita, aportul de lumina trebuie suplimentat prin folosirea unor spoturi dispuse atat la nivelul tavanului cat si la nivelul corpurilor de mobilier.

Zona diningului situata in vecinatatea blatului de lucru este reprezentata de un ansamblu format dintr-o masa si patru scaune confortabile. Contrastind cu nuanta deschisa a lemnului, blatul mesei se prezinta intr-o culoare inchisa, in plus, foarte bine evidentiata de scaunele albe. Acestea au forme rotunjite care incalzesc spatiul, transformindu-l intr-unul primitor si familiar.

Un alt contrast de o mare expresivitate se poate obtine prin alaturarea culorilor negru – portocaliu, in acest caz culoarea din urma fiind reprezentata de o fata de masa cu un design modern. Poti sa extinzi latura artistica si sa te concentrezi asupra veselei pe care o utilizezi. Poti sa o alegi in aceeasi culoare ca cea a fetei de masa, iar unele vase pot sa pastreze un alb imaculat.

Citeste si:  Cum poti scapa de baltile din curte

Pardoseala este realizata din placi ceramice, usor de intregrat ansamblului si foarte practice din punct de vedere al conditiilor de intretinere. Ele pot fi alese intr-o nuanta inchisa, care sa scoata in evidenta piesele prezente in aceasta zona, situatie favorabila cazului in care bucataria este deschisa spre restul spatiilor, sau intr-o nuanta deschisa care da spatiului amploare.

In functie de tipul locuintei tale, de dimensiunile spatiilor interioare iti poti amenaja bucataria si diningul, fie alegand solutia alipirii celor doua functiuni sau pe cea a detasarii lor in plan. Locuinta ta, alegerea ta!

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.