fbpx

Aranjamente de toamna: flori, fructe si frunze uscate

Toamna este anotimpul recoltelor, iar asta ii da un miros aparte, pe care il stim cu totii, inca din copilarie, si pe care nu avem cum sa-l uitam vreodata. Nici culorile toamnei nu pot fi confundate, nuantele de galben si ocru ale frunzelor cazute din copaci, galbenul plin al dovlecilor sau al gutuilor proaspat culese… Prin alte tari, toamna se sarbatoreste indelung, cu decoruri vegetale care stau in ferestre sau in vitrine pana cand le iau locul podoabele lui decembrie, luna cadourilor. Am putea sa ne ornam si noi casele cu asemenea aranjamente florale, pentru ca fiecare toamna, chiar si una mai de criza, e o parte din viata noastra si merita celebrata.

Pentru un astfel de aranjament vom avea nevoie de bete de frigarui din bambus, ciorapi lycra vechi, flori, tigve si dovlecei, nuci, frunze moarte, foarfece, sarma (de cupru) si, desigur, o vaza cat mai larga, stilul acela bol.

Citeste si:  Reguli de baza pentru un decor inspirat

Mai intai, facem aprovizionarea. Dupa gusturile fiecareia, dupa ce gasim prin gradina sau dupa ce gasim la piata: flori, legume, frunze cazute si ramurele. Florile si ramurelele se taie la lungimea de circa 30 cm – chiar mai lungi in cazul in care vaza este mai inalta.

Apoi, vom pune in vaza apa proaspata, calduta. Unele gospodine sustin ca un amestec in proportii egale de suc carbonatat de lamaie si apa ar ajuta la mentinerea florilor proaspete pentru o perioada mai mare de timp.

Prima data, vom pune in vaza ramurelele mai verzi si frunzele mai mari, aranjate in asa fel incat cele mai inalte sa fie inspre partea din spate a vasului. Astfel, crengutele mai mici vor sprijini florile si legumele. Vom pune apoi frunze moarte pana cand apa incepe sa umple.

Mai departe, vom pune florile (nu uitati sa faceti o taietura proaspata pe tulpina, asa incat ele sa se hraneasca mai bine). Florile trebuie sa stea in pozitie verticala cu ajutorul frunzelor moarte si al ramurerelor. Daca aranjamentul pare subred, mai puneti frunze moarte in apa.

In etapa urmatoare, vom infige in betele de bambus tartacutele, ardeii rosii uscati, rodii, vinete mici, anghinare, pastai de fasole si orice alte legume care au coaja ceruita si deci rezista mai mult timp. Nucile se invelesc in bucatele de ciorap lycra si se atarna si ele de betele de bambus cu ajutor firelor subtiri de sarma de cupru.

Citeste si:  Diete de weekend

Toate acestea se asaza in vaza, asimetric, cu legumele cat mai jos si florile cat mai sus. In jurul vazei. se mai pot pune boabe sau stiuleti de porumb, curatati sau nu de panusi. Pentru ca aranjamentul sa reziste cat mai mult timp, va recomandam ca in fiecare zi sa scoateti o parte din apa cu ajutorul unei cani sau al unui polonic si s-o inlocuiti. In plus, ar fi indicat sa asezati aranjamentul intr-un loc cat mai racoros si mai umbrit.

3 Comentarii
  1. Aranjamentele hand-made sunt un hobby de-al meu, imi place ca sugerati sa ne impodobim casele si toamna, putem sa facem niste decoratiuni superbe folosindu-ne de multitudinea de culori autumnale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.